ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:2296/2705)

Liofilizowane jeżyny w ciasteczkach 155

Czy możecie uwierzyć, że pierwsza niedziela Adwentu już za nami...? Ten rok pędzi jak szalony, na mecie rozbije się z hukiem - jestem pewna.  Zgodnie z

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sezamkowy sernik z jeżynami na przywitanie babiego lata 147

Zapraszam Was dzisiaj na deser zapleciony z samych przyjemności, eterycznych nitek pierwszego babiego lata i jednych z moich ulubionych owoców. Są owoce, które lubię i takie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Fit szarlotka 101

Kochani tym razem przepis, który z pewnością zadowoli zarówno wszystkie mamy, które dbają o linię i wszystkie dzieci, które lubią coś przekąsić. Oto ekspresowa fit szarlotka

Natka Pietruszki
Soczewiaki – pieczone pierogi z soczewicą 114

Soczewiaki to emblematyczne danie kuchni Podlaskiej. To prosta, dość łatwa do zrobienia, wegetariańska potrawa. Czas : 50 minut Poziom trudności: Nie za trudne Liczba porcji : 2 Soczewiaki

Niedzielny kucharz
Knekkebrød, norweski chlebek chrupki 85

popularny był a może jeszcze jest nadal w krajach Skandynawii. W Norwegii jest pod nazwą Knekkebrød i pod taką był pieczony w 2014r. w czerwcowej piekarni prowadzonej  przez Anię z bloga Kuchennymi drzwiami w której brałam udział. Można piec z pierwszego lub drugiego przepisu. Ilość poszczególnych ziaren, można dowolnie zmieniać na takie jakie najlepiej lubimy. Można oczywiście ziaren(...)pieczeniu łatwiej nam było pokroić chrupki. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180st na 10 minut otwierając kilka razy piekarnik, aby wypuścić parę. Wyjmujemy blachę docinamy do końca płaty chrupek i ponownie wkładamy do piekarnika zmieniając temperaturę do 175st. Dopiekałam chlebki 30 minut od czasu do czasu otwierając piekarnik na chwilę.   Na 10 minut przed końcem pieczenia

Leśny Zakątek
Gnocchi jaglane z palonym masłem – bez jajka i bez glutenu 208

mące. Dlaczego w cieście nie ma jajka? W ogóle nie jest tu potrzebne – kasza sama w sobie jest spoista i lepka, ale żeby nie porozpadała się przy powtórnym gotowaniu dodajemy do ciasta skrobię ryżową i ziemniaczaną. Obie mają podobne właściwości – wygładzają i lekko utwardzają ciasto, dodają mu elastyczności. Dodatek jajka sprawiłby, że kaszowe ciasto będzie dużo rzadsze i bardzo wilgotne(...)potrzebowałoby wtedy dużo więcej mąki, a przez to stałoby się bardzo twarde.   Wyjmujemy ciasto na stolnicę i zagniatamy je dłońmi do połączenia – na stolnicy silikonowej nie potrzebuje już ani grama mąki więcej, na drewnianej będzie potrzeba je lekko podsypać. Odrywamy małe porcje ciasta i toczymy z nich w dłoniach kulki wielkości orzechów laskowych. W dużym garnku zagotowujemy wodę osoloną

Karo in the Kitchen
Jak kupowaliśmy choinkę. I szafranowe drożdżowe supełki 216

roku zresztą, okazało się, że na wolnym powietrzu drzewko wydaje się zdecydowanie mniejsze, niż kiedy ustawi się je pod dachem. Tym razem jednak udało się je postawić bez wiercenia dziury w suficie, i nawet na gwiazdę miejsce zostało.  Uradowani jak małe dzieci, zabraliśmy się do ubierania choinki. Zajęło nam to kilka cudownych godzin, których efekt podziwiam teraz(...)Zmiksować. Na końcu partiami dodawać mąkę. Wyrobić gładkie, lekko lepkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45-60 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać masło, cukier i skórkę z pomarańczy. Zmiksować na gładką masę, odstawić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną odłożyć, drugą rozwałkować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ślimak szpinakowy w cieście serowym 300

Wprawdzie obawiałam się ciasta, jak będzie się wałkować i czy da rade powycinać odpowiednio, ale wyszło idealnie. Bez żadnego problemu dało się wałkować i formować z niego pożądane kształty. Farsz natomiast przyrządziłam całkowicie samodzielnie. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Wyszło przepyszne ciasto serowe z fantastycznym nadzieniem szpinakowym. Na imprezie wszyscy zajadali z wielkim apetytem, a poszczególne kawałki znikały(...)pieprzem. Wyłączamy gaz i wrzucamy jajko, delikatnie mieszamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy i wykrajamy paski. Na każdy nakładamy farsz i zawijamy w rurkę. Układamy w formie do tarty rozpoczynając od brzegów. Kolejne kawałki dołączamy do poprzednich i zawijamy jak muszla ślimaka do środka formy. Po wyłożeniu całej formy pieczemy 40 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Podajemy koniecznie

Kolizje Smaków
Bezglutenowe brownie z malinami 191

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Gotuj Się Kto Może
Bezglutenowy chlebek bananowy 181

Bezglutenowy chlebek bananowy Obecnie jestem studentem, ale kilka lat wstecz, zaczynając przygodę z weganizmem i pracując, chlebek bananowy był dla mnie zbawieniem. Prosty i szybki do

Blendman
Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi 189

olej z pestek winogron - ugotowana na sypko kasza gryczana (ilość zależy od potrzeb) Dodatkowo: - plauszki serowe z ciasta francuskiego - składniki na 8 szt.: - 1 opakowanie 375g gotowego ciasta francuskiego - 15 dag startego sera żółtego - 2 jajka (1 do sera, drugie do smarowania ciasta) - opcjonlnie papryka, sól, kminek Soczewicę płuczemy i zalewamy letnią wodą, pozostawiamy do namoczenia na godzinę. Kaszę gryczaną(...)kaszą gryczaną (porcję kaszy wsypujemy do talerza/miseczki i zalewamy zupą) oraz paluszkami serowymi z ciasta francuskiego. Rozwinięty arkusz ciasta dzielimy na pół. Używając pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym na tarce żółtym serem, polewamy drugim jajkiem. Możemy posypać papryką i ulubionymi ziołami. Przykrywamy drugą połówką ciasta i lekko dociskamy, aby ser przywarł. Kroimy, na paski szerokości ok. 2 cm (korzystam

mojewypiekiinietylko
Drożdżowe ślimaki z jabłkiem 216

Znów zainspirowała mnie KwestiaSmaku i poznałam nowy sposób na drożdżówki ;) Następnym razem wprowadzę kolejne modyfikacje do przepisu, bo o ile ciasto wyszło idealne to z nadzieniem

W kuchni bez szafek
Co jeść mając trombofilię, czyli nadkrzepliwość? Zalecenia i przepisy na pyszne posiłki. 61

istoty odpowiedniego nawadniania przeczytacie więcej w tym wpisie. 7. Przy zakrzepicy szczególnie polecane są takie zioła jak: berberys pospolity, tymianek, rozmaryn, azjatycka czerwona szałwia, żeń-szeń, kora wierzby, kwiat bzu czarnego i liść brzozy. 8. Zaleca się spożywanie orzechów , które choć są kaloryczne, to jednak stanowią bogate źródło cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. 9. Istotne są antyoksydanty, czyli witaminy(...)margaryny i produkty cukiernicze. 15. Potrawy można doprawiać sokiem z cytryny, świeżymi lub suszonymi ziołami oraz musztardą. 16. W przypadku zakrzepicy konieczne jest ograniczenie lub eliminacja: cukru – czyli słodyczy, ciast, soków, słodkich napojów gazowanych, dżemu, miodu, tłuszczów zwierzęcych, kawy , alkoholu, czerwonego mięsa, soli kuchennej do 5–6 gramów dziennie, produktów solonych – chipsów, paluszków, chrupków oraz orzeszków, eliminacja produktów konserwowanych benzoesanem

Natka Pietruszki