Najlepsze pierogi ruskie 402przygotować sobie równej wielkości kulki. Ciasto: Do mąki dodajemy sól, olej i przygotowany minutę wcześniej wrzątek – mieszamy trzonkiem noża lub widelca do połączenia i szybko zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto – uważając, aby się nie poparzyć. Jeszcze prostszym sposobem jest przygotowanie ciasta w malakserze – wystarczy pulsacyjnie wymieszać składniki, wyjąć i bardzo krótko zagnieść. Ciasto nakrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy(...)drugi dzień, odsmażone i przyrumienione na masełku. Zobacz także: Makaron z krewetkami To najprostsza wersja pasty z krewetkami, ale zdecydowanie n... Pieczony schab z cebulką Schab pieczony z cebulką to moja ulubiona pieczeń schabowa, ... Zupa z suszonych borowików Zupa z suszonych borowików - niezwykle aromatyczna i treściw... Placki z kiszonej kapusty Placki z kiszonej kapusty, czyli łemkowskie "Fuczki
Poezja smaku
Puszysta Brioche z żurawiną 174łyżką bądź drewnianą łopatką. Wbij 3 jaja i zacznij wyrabiać ciasto. Powinno to trwać około 8-9 minut. Dodaj pokrojone w kosteczkę masło i wyrabiaj kolejne 10 minut. Jeśli ciasto się rozwarstwia i mocno przykleja do rąk, dosyp trochę mąki, ale tylko odrobinę! Możesz tak robić aż do uzyskania ciasta, które będzie delikatnie przyklejać się do rąk, ale nie będzie(...)miskę i przełóż do niej wyrobione ciasto. Wstaw do lodówki na całą noc. Rano powinnaś znaleźć w lodówce ciasto, które podwoiło swoją objętość. Jeśli masz dużą keksówkę, około 32x8 cm lub nieco większą, możesz, tak jak ja, zrobić jedną dużą brioche, z której będziesz odkrajać mniejsze bułeczki. Formę wysmaruj olejem , a ciasto podziel na 16 równych części. Formuj
Gotowanie to kochanie
Kokosowo - kakaowe batony bez pieczenia (RAW batoniki) 213Kojarzycie batonik Bombus RAW Energy w wersji kakao-kokos? Kiedyś zakupiłam go w Rossmanie i bardzo mi posmakował, a po przeczytaniu składu, w którym były zaledwie
Healthy food explorer
Biszkopt z masą truflową, wiśniową pianką i wiśniami 122masz doświadczenia z wypiekami, mogą sprawić Ci trudność. Nie są może one trudne same w sobie, ale by ciasto prezentowało się jak najlepiej. ważne jest tutaj wyczucie chwili, I o tym pomyślałam, że warto wspomnieć w uwagach. Samo ciasto jest przepyszne i zdecydowanie trafia wysoko na listę tych, które z pewnością będę powtarzać częściej. To kakaowy biszkopt przełożony śmietanową masą(...)cały czas miksujemy. Wlewamy olej z wodą/rumem. Na samym końcu dodajemy mąkę przesianą z kakao, mieszamy szpatułką. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20-25 minut. Po przestudzeniu kroimy na 2 blaty. Cukierki drobno siekamy, czekoladę dzielimy na kostki, całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko
Smaki Na Talerzu
Kokosowe pałeczki czyli jak odświeżyć starą babkę. 220Wiosną tego roku napisał do mnie pewien Pan, który trafił do mnie za pośrednictwem G + i miał do mnie prośbę. Otóż po odwiedzinach dzieci, zostaje
Dieta moja pasja
Warstwowa sałatka z chrupkami orzechowymi 119Przepis na sałatkę z winogronem, serem feta i awokado. Ta warstwowa sałatka z chrupkami orzechowymi ma niezwykle ciekawy smak i wygląda przepięknie! Sałatka z orzechowymi chrupkami
Via Gusto
Tatar ze śledzia z majonezem 142Tatar ze śledzia z dodatkiem majonezu Bardzo smaczna potrawa, która doskonale sprawdzi się na co dzień jako przekąska oraz na imprezach i przyjęciach. Śledziową sałatkę ułożyłam
Kulinarny S.O.S.
Pomarańczowe ciastka owsiane z żurawiną i białą czekoladą 141Wrzesień nie obejdzie się bez propozycji nowych ciasteczek do szkolnej lunchówki. Te pomarańczowe ciastka owsiane z żurawiną i białą czekoladą są boskie, to ostatnio moje zdecydowanie ulubione, jestem od nich uzależniona. W środku oprócz mąki i płatków owsianych są grubo pokruszone migdały i dużo masła, dzięki czemu ciasteczka są kruche i chrupiące. A połączenie smaku pomarańczy, żurawiny i białej(...)odsączoną żurawinę, wymieszać dokładnie łyżką aż powstanie zwarte ciasto. Na blacie wysypać mąkę, wyłożyć połowę ciasta, posypać wierzch mąką i rowzałkować na ok 0,5 cm. Ciasto się trudno wałkuje przez żurawinę, więc trzeba je jeszcze deliktnie uklepać, żeby było zwarte. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Za pomocą formy do ciastek ( najlepiej okrągła) wycinać
Cooking for Emily
Spaghetti carbonara 693białka jajek. Do spaghetti wykorzystujemy tylko żółtka. Część Włochów dodaje do makaronu całe jajka, jednak ja w swojej wersji dodaje tylko żółtka. Białka możesz wykorzystać do przygotowania np. bezy. Żółtka dokładnie wymieszaj za pomocą widelca bądź rózgi kuchennej. Do spaghetti carbonara dodajemy dobrej jakości ser twardy długodojrzewający np. Pecorino Pomano bądź Parmigiano, możesz dodać ser Grana Padano, który jest dostępny(...)Chlebek bananowy przez Paulina 2020-12-27 Domowe drożdże- Potrzebujesz jedynie 3 składników przez Paulina 2020-12-06 Paszteciki drożdżowe z pieczarkami przez Paulina 2020-11-30 Ciasto marchewkowe przez Paulina 2020-11-11 Przepis na spaghetti with carbonara Makaron carbonara to bardzo popularne danie przygotowywane we Włoszech. Składa się ono z dobrej jakości makaronu, sera długo dojrzewającego, boczku
To Musisz Wiedzieć
Praktyki w piekarni. I kojąca szarlotka 222mnóstwo ciast. Plan dnia wyglądał mniej więcej tak samo - najpierw przygotowanie ciast do sklepu - wyjęcie z lodówek tego, co zostało z dnia poprzedniego, ułożenie na nowych tacach, uzupełnienie ciastami z zamrażarki. Gdy butik kusił już wszelkiego rodzaju słodkościami, pomagałam przy robieniu chleba - nauczyłam się składać bochenki, formować bułeczki, układać je ekonomicznie na blachach. Na końcu przygotowywałyśmy ciasta na zapas(...)słodkiego i pachnącego domem. Bazę do przepisu znalazłam u Doroty , ale sporo tam zmieniłam. Orzechowo-mandarynkowa szarlotka Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mielonych orzechów laskowych 130 g cukru trzcinowego 230 g zimnego masła masa jabłkowa: 1 kg jabłek 100 g cukru 100 ml soku
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid – RECENZJA + PRZEPIS (kulebiak z kapustą i grzybami) 118Wpis sponsorowany Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid to wielofunkcyjne urządzenie – multicooker, posiadający aż 13 inteligentnych funkcji! Jak urządzenie sprawdziło się w mojej kuchni i
Via Gusto
Czekoladowe brownie z mleczkiem skondensowanym. 159Czekoladowe brownie z mleczkiem skondensowanym. Można by pomyśleć, że nie może być więcej odmian skromnego brownie. Nic bardziej mylnego! Pyszne brownie z kawałeczkami gorzkiej czekolady i
Zdrowy Styl Joanny
Ciasto „sex in a pan”. 163Ciasto „sex in a pan”. Zdecydowanie to ciasto zawiera zwariowaną nazwę, ale może dlatego, że jest to jedno z najlepszych ciast jakie możemy zrobić. Kakaowy spód
Zdrowy Styl Joanny
Racuchy drożdżowe 386dziewczynką Mama (czyli moja Babcia, której ja niestety nie zdążyłam nawet poznać) prosiła ją by poszła do sklepu po drożdże. Bez nich ani rusz, a żadne proszki do pieczenia nie wchodziły wtedy w grę. Mama oczywiście leciała zadowolona do sklepu, po czym wracała do domu w skowronkach, z woreczkiem drożdży, które po drodze, nim dotarła z powrotem(...)wiem, że gdybym ja wyszła w końcu z tej kuchni, to pewnie miałabym dużo lżej do dźwigania tej swojej potocznie zwanej "zajebistości", no ale powiedzcie sami... Jak żyć bez takich racuchów i innych pyszności?! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Kuchnia w czekoladzie
Ciasto wiśniowo-kawowo-alkoholowe (z advocatem) na 2 urodziny bloga 518krótko miksujemy, po czym wsypujemy przesianą mąkę i kakao i mieszamy już łopatką/łyżką do połączenia składników. Masę wylewamy na blaszkę o wymiarach 25x36cm (ja wykładam papierem do pieczenia), pieczemy około 30-35 minut w 160-165 stopniach. Studzimy. Masa wiśniowa: Owoce z sokiem zagotowujemy, dodajemy cukier, alkohol i szczyptę chili, następnie wsypujemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści(...)wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier, a następnie likier advocatowy. Na koniec wlewamy ciepłą, ale nie gorącą żelatynę - podczas wlewania cały czas miksujemy! Masę rozprowadzamy na cieście, a następnie na wierzch ścieramy gorzką czekoladę (można też wykorzystać gotowe posypki). Całość chłodzimy w lodówce. A teraz troszkę literatury :) 11 września mój blog obchodzi 2 urodziny
Kolorowy Przepisownik