Placki z cukinii i szpinaku Wegetariańskie placuszki z piekarnika lub z patelni. Placki z cukinii i szpinaku z piekarnika udały nam się wyśmienicie. Tym razem
Cztery FajeryCiastka ze skwarkami . Jedliście? Robicie? Albo może kiedyś robiliście? Dziś chcę Wam zaproponować przepis na kruche ciastka ze skwarkami. Piotrek od tygodnia marudził mi, jakie to
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDo zrobienia tych batoników zainspirowała mnie Czytelniczka bloga, której syn nie może jeść zbóż glutenowych, ryżu, kukurydzy i drożdży. Postanowiłam przygotować coś z dostępnych składników - wybór
głodny alergikTak, tak! Dobrze wiem, że tak samo jak ja kochacie serniki miłością bezgraniczną! Ostatnio pokazałam Wam fantastyczny sernik z musem z mlecznej czekolady, a dziś zapraszam
Ostra na Słodkomiałam siły nastawiać kolejnego. Jakoś tak mam ostatnio, że jak choruje, to jestem totalnie bez sił. I co śmieszne, przecież nastawienie chleba, nie wiąże się z jakimś wielkim wyczynem. Chyba odrzucała mnie konieczność pomyślenia o tym fakcie dzień wcześniej, bo przecież nie będę piekła tego samego chleba, gotowego w kilka godzin już setny raz Kręciłam się tak po domu(...)Wyrabiamy ciasto.\r","Na sam koniec dodajemy t\u0142uszcz i dalej zarabiamy. \r","Ciasto przek\u0142adamy do miski wysmarowanej t\u0142uszczem.\r","Przykrywamy \u015bciereczk\u0105 i pozostawiamy do wyro\u015bni\u0119cia na ok. 1h.\r","Ciasto przek\u0142adamy na stolnic\u0119, formujemy 10 bu\u0142eczek.\r","Bu\u0142eczki uk\u0142adamy na blasze wy\u0142o\u017conej papierem do pieczenia
Mieszam w Garnkuhansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Oto kolejny przepis z serii bez glutenowej, tym razem są to kruche jaglane ciasteczka z wiórkami kokosowymi Taka rada, kasza musi być naprawdę mięciutka u mnie chyba była nie do końca dobrze ugotowana przez co były(...)cukier waniliowy i wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie odstawić do przestudzenia. Kiedy masa będzie letnia, zwilżonymi dłońmi nabierać porcje ciasta i formować małe ciasteczka. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 190°C przez około 40-45 minut
W garach u Gosiposmak, tak pasujący do murzynka. Wilgotność uzyskujemy tutaj nie dzięki dużej ilości tłuszczu, ale dzięki jogurtowi naturalnemu. Jak jeszcze cukier zamienimy na ksylitol, to możemy rano spożyć takie ciacho bez większych wyrzutów sumienia. Murzynek z mąką jaglaną nie smakuje jak tradycyjny , ale ma bardzo charakterystyczny, ciekawy, głęboki, mocny, niezbyt słodki smak. Zdaje sobie sprawę, że ten smak nie każdemu(...)przypadnie do gustu. Ja jednak robię je już po raz kolejny. Bardzo syci – mimo, że kroję go na małe kawałki, to na długo mam zaspokojony apetyt na słodycze. Ciasto jest puszyste i szybko się robi – wystarczy połączyć składniki mokre z suchymi (zwykłą łyżką). Nie zapominajcie o polewie – idealnie się z nią komponuje i nadaje mu słodyczy. Murzynek
Poezja smakuwiem, że w marcu jak w garncu , ale bez przesady! Rano wychodzę z domu - cud, miód i orzeszki. Niebo w zachwycających odcieniach błękitu, różu i złota, kilka puchatych obłoczków przesłania wschodzące słońce. Uśmiech sam mi wykwitł na twarzy, i nie schodził, póki nie dojechałam do szkoły. Bo tu powitał mnie deszcz, który ciął w szyby równomiernie przez cztery godziny(...)godzinę. Najlepszy na to sposób - zawinąć się w koc na kanapie, w zasięgu dłoni mieć książkę, herbatkę, psa do głaskania i ciasto. Jakie? Dzisiaj proponuję Wam kolejny chlebek bananowy, tym razem znaleziony u Mateusza . Fantastyczne połączenie gęstego ciasta bananowego z odrobiną kakao, chrupiącymi orzeszkami ziemnymi, ciągnącymi krówkami i aromatyczną czekoladą. Czy ktoś mógłby się temu oprzeć...? Wątpię, szczególnie, że wykonanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzePiękny poranek. Ptaszki ćwierkają, wietrzyk powiewa. Na oścież pootwierane wszystkiemożliwe okna, a mnie i tak parno, duszno, gorąco! i to już od samego świtu, była bowiempiąta
W kuchni Karmel-itkiRzymskie gnocchi to kolejne danie kuchni włoskiej które pokochaliśmy. W odróżnieniu od zwykłych gnocchi, które są odpowiednikiem naszych kopytek to rzymskie gnocchi to zapiekanka z semoliny
UgotujmyTo.plMakowiec z ciasta krucho-drożdżowego dłużej zachowuje świeżość niż tradycyjny drożdżowy. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Ciasto idealne również dla
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!będziecie podjadać je jeszcze podczas smażenia – ich nigdy nie ma za dużo! Problemem może być jedynie spora ilość nadmiarowych białek (ja robię z nich zazwyczaj bezę dakłas, makaroniki i oczywiście ciasto piegus!) – białka można podzielić i mrozić w strunowych woreczkach do 3 miesięcy (potem wystarczy rozmrozić przez noc w lodówce). Pączki luksusowe (26 sztuk): 1 kg mąki pszennej(...)wmiesza). Piekarnik nagrzewamy do 40 stopni i wyłączamy. Wstawiamy tam misę przykrytą ściereczką i zostawiamy na 1-1,5h. Po tym czasie uderzamy wyrośnięte ciasto pięścią w celu odgazowania. Chwilę ugniatamy w rękach. Dzielimy ciasto na kawałki o wadze ok. 70-75 g. U mnie wyszło 26 sztuk. Jeśli chcemy nadziewać pączki od razu konfiturą, to spłaszamy i nakładamy nadzienie
Poezja smakusoli. Zagnieć wszystkie składniki na jednolitą masę za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto może być wyrabiane tylko kilka minut, do połączenia składników. Ciasto będzie miało lekko klejącą konsystencje. Miskę przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia. W czasie, gdy ciasto będzie wyrastać przygotuj farsz cebulowy. Cebulę obierz i poszatkuj na bardzo drobne kawałki(...)odłóż do ostygnięcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodaj wcześniej przygotowaną cebulę. Część cebuli pozostaw celem posypania na przygotowanych bułeczkach. Zamieszaj ciasto z cebulą, by znajdowała się ona równomiernie w całym cieście. Następnie ponownie pozostaw ciasto celem wyrośnięcia na kolejne 30 minut w ciepłym miejscu. Gdy ciasto ponownie podwoi swoją objętość przełóż je na stolnicę i podziel
To Musisz WiedziećBeza Pavlova dziś z dodatkiem aksamitnego, niezbyt słodkiego kremu kakaowego z dodatkiem świeżych malin. Będę posypałam także cukrem pudrem. Sezonowo wybierzcie także truskawki, jagody, jeżyny, borówki
Zasmakuj Kuchni