Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać zimne masło w kawałkach, jajo i sól. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie lub wymieszać w robocie planetarnym mieszadłem do ciasta kruchego) na kształt sypkiej kruszonki. 240 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 120 g zimnego(...)ręcznie szybko zagnieść ciasto w kulę (nie wolno długo wyrabiać lub dodawać więcej śmietany lub wody, gdyż wówczas otrzymamy twarde ciasto) . Kulę spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 15 minut. 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Formę do tarty średnicy ok. 28 cm lekko natłuścić masłem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować
Moja DelicjaW Danii w absolutnie każdej cukierni można znaleźć pewne charakterystyczne smakołyki. Jednym z nich są Napoleonshatte , czyli po prostu kapelusze Napoleona. Nazwę swoją wzięły od kształtu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeśli w ogrodzie udało Wam się wyhodować czosnek niedźwiedzi to teraz jest idealna pora aby zrobić z niego różne smakołyki. Można go czasem spotkać i
Apetyczna babeczkaGrzybowe szaleństwo trwa! Ja w tym roku na klasycznym grzybobraniu nie byłam ale udało mi się znaleźć kilka okazów przechadzając się skrajem lasu. Ach, jaki las
Kuchnia w Słońcu SkąpanaNaleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wrócę do domu, będzie już październik. Październik! Halloween tuż-tuż, a Święta za pasem. Czas zabrać się za krojenie pierwszej zakupionej dyni, za planowanie strasznych słodkości i wyrabianie ciasta na piernik staropolski. Was też spadające nieubłaganie kartki z kalendarza przerażają, czy też ze stoickim spokojem przyjmujecie ten szaleńczy bieg czasu...? Jeszcze na początku sierpnia byliśmy na chrzcinach małej Astrid(...)rozgnieść. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić. Przygotować krem maślany: Białko i cukier podgrzewać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Przelać do większej miski, ubijać, aż beza całkowicie wystygnie - około 10 minut. Dodawać po małym kawałeczku masła, miksując na najniższych obrotach. Krem
Pożeraczka, czyli raz adobrzekoreańskie oznaczające dosłownie „wymieszany ryż”. Ryż miesza się z wołowiną, warzywami, na wierzch jajko i doprawia mocno pastą z papryczek chilli. Coś jak nasze łazanki, tylko że inaczej i bez jajka Czeka nas świetlana kariera wytrawnych lodów. Jadłam chrzanowe i musztardowe i jestem ciekawa co jeszcze zaproponują, bo te dwie kompozycje wybitnie przypadły moim kubkom smakowym. Ma również wrócić(...)którym zbudujecie fajne danie Na początek coś z kuchni regionalnej. Moskole. Moskole to rodzaj placka ziemniaczanego, smażonego na blachach pieca. Nie wymagam od was pieca z blachami, wystarczy dobra i mocno rozgrzana patelnia. Jednak jeśli ktoś takowy piec posiada to zdycham z zazdrości i proponuję upiec moskole właśnie na takich blachach. Do moskoli potrzebujemy ziemniaki i mąkę pszenną oraz szczyptę
ladykitchenW czoraj był już pierwszy dzień jesieni, więc chyba czas najwyższy wystartować z jesiennymi przepisami! Oczywiście, jak powszechnie wiadomo, o tej porze roku nie ma nic
Food SquareWersja walentynkowa najlepszych pączków. Przygotowane na bazie ciasta drożdżowego z przepisu na doskonałe pączki orkiszowe. Z podanych składników wychodzi ok.25-30 sztuk. Składniki: - 720g mąki
Smaczne ZdroweDynia – królowa jesiennych przysmaków. Co roku w pełni korzystam z sezonu dyniowego. Uwielbiam przechadzać się po placach i targach wypełnionych po brzegi różnego rodzaju dyniami. Dynie
Ostra na SłodkoWstyd się przyznać ale crumble zrobiłam i jadłam pierwszy raz. Takie proste, takie smaczne, idealne jako letni deser, z lodami lub bez… I uwierzcie
Made By Mom And SonDziś kolejny pomysł na ciasto z rabarbarem, choć więcej w nim jest jednak jabłka, bo rabarbaru została mi resztka. Można więc śmiało dodać go więcej, albo
Healthy food explorerBułeczki, które skradły nasze serca. A zaczęło się od cudnych bułeczek orkiszowo-pszennych , które zauroczyły nam swym smakiem i to tak bardzo, że po
Smaczne ZdroweCzy znajdzie się osoba, która nie lubi smaku świeżo upieczonej, ciepłej chałki? Taka ciepła chałeczka posmarowana masełkiem idealnie sprawdza się na niedzielne śniadanie. Wykonana z tego
Be Fit Be StrongOstatnio na straganach nie widziałam już jagód, za to borówek jest pełno, więc postanowiłam zrobić coś na wzór jagodzianek. Tym sposobem powstały bułeczki drożdżowe – drożdżówki
Be Fit Be Strong