ciężka, dojrzała ma rzadko poniżej 4-5kg wagi. Jasnopomarańczowy lub bardzo ciemny, zwarty i mocno pachnący miąższ jest dobry i na słodką zupę, i do duszenia, i na ciasto. Bardzo słodka i mączna, bogata w beta-karoten. Ze swojej strony mogę dodać że mój egzemplarz to najsłodsza dynia jaką jadłam w życiu. Jeśli chcecie wybrać coś z dyń(...)dojnych krów – dynia podnosi zawartość karotenu w mleku). PURÉE Z DYNI DO SŁOIKÓW Dynię kroimy ostrym nożem na równe kawałki, rozkładamy je na blasze do pieczenia skórką do dołu i pieczemy w 180⁰C do miękkości – wbity widelec nie powinien mieć oporu. Studzimy, wyskrobujemy miąższ ze skórki i blendujemy – w malakserze, blenderze kielichowym, łapką blendera immersyjnego. Jeśli dynia
Karo in the Kitchenbiszkoptu: Papierem do pieczenia wyłożyć tylko spód tortownicy. Boków nie wykładamy papierem, ani niczym nie smarujemy. Ciasto przelewamy do formy i lekko odpowietrzamy lekko uderzając formą o blat. Wkładamy do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i pieczemy przez 40 minut lub więcej do suchego patyczka i kiedy boki ciasta będą lekko odstawać od formy. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika(...)upuszczamy w formie na podłogę z wysokości 60 cm (warto podłożyć ściereczkę, aby nie rozbić kafli w kuchni). Ciasto wsadzamy z powrotem do piekarnika i zostawiamy na pół uchylone drzwiczki. Czekamy, aż biszkopt przestygnie, dalej może już stygnąć poza piekarnikiem. Boki biszkoptu należy oddzielić nożykiem dopiero po całkowitym wystudzeniu biszkoptu. Masa jagodowa: 390 g mrożonych jagód
Eat ShrimpsCrème pâtissière – jeden z podstawowych kremów używanych we francuskim cukiernictwie. Tak naprawdę to nic innego jak dobrze nam znany krem budyniowy. Łatwo go przygotować a
Słodki BlogDoskonała propozycja na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, idealne z kubkiem barszczu czerwonego. Delikatne i puszyste paszteciki po brzegi wypełnione pysznym mocno grzybowym farszem. tym razem do
Krylowa KuchniaMaj przeleciał mi przez palce razem z rabarbarem. Nie zdążyłam wypełnić się majowym bogactwem smaków ale za to udało mi się doprowadzić do zdrowia moją tarczycę
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSzalony ten Listopad. Są dni, które szeleszczą jesiennym złotem pod butami i takie, kiedy biorę kubek z herbatą, dobrą książkę i siedzę na balkonie w lekkim
Kuchnia w Słońcu SkąpanaOstatnio czas biegnie szybciej. Może to przez szarość za oknem i wcześnie przychodzącą noc. Kiedy biorę się za obiad, który wymaga trochę więcej czasu, mam wrażenie
W kuchni wieczoremKto ma ochotę na czekoladę?!☝😍 Zwykły, podstawowy przepis na sernik z dodatkiem tego magicznego składnika i od razu kradnie większość serc!😀 Moje skradł na tyle, że
Zdrowie i pysznie na talerzuKto ma ochotę na czekoladę?!☝😍 Zwykły, podstawowy przepis na sernik z dodatkiem tego magicznego składnika i od razu kradnie większość serc!😀 Moje skradł na tyle, że
Zdrowie i pysznie na talerzukażdego i z pewnością będą strzałem w dziesiątkę. W końcu kto nie lubi popijać porannej kawki w przepięknych filiżankach? Filiżanki dostępne są w różnych wzorach, stylach i kolorach, dlatego bez problemu można dopasować rodzaj naczynia do wnętrza mieszkania, czy preferencji osoby obdarowywanej. By podkreślić charakter prezentu, warto zdecydować się na wybór porcelanowych filiżanek. Porcelana jest materiałem trwałym i szlachetnym(...)serwowanie potraw czy kawy? Sprawdź poniższe propozycje, które wcale nie są takie oczywiste. Patera do ciasta Patery są naczyniami, które sprawdzą się na wiele okazji. Ładne podanie owoców czy ciast wymaga patery, dlatego warto obdarować kogoś paterą na nóżce. Dla różnych rodzajów ciast idealnie sprawdzą się patery wielopoziomowe, a dla wielbicieli pikników, świetnym rozwiązaniem będą patery z kloszem. Dzbanuszek
Kuchcik gotujeBez jajek, cukru i mąki - a jednak ciasteczka. Ich przygotowanie zajmuje kilka minut i jest absolutnie banalne. W trzech słowach: wymieszać, uformować, upiec. Lubuję się w potrawach i wypiekach z dodatkiem płatków, nie tylko owsianych. Omlety, placki z płatków i białek z mikrofalówki, ciasteczka klasyczne - chrupiące, z bakaliami. Kolejna na liście będzie owsianka zapiekana z owocami. Musi(...)przysiadanie to przedśniadaniowy rytuał. Smak świeżego pączka, drożdżówki z jagodami, wyciąganej z torby pełnej śniadaniowego pieczywa. Widok plaży o świcie nieodmiennie kojarzy mi się z zapachem świeżego ciasta drożdżowego. Chyba starałam się właśnie odpowiedzieć na pytanie - dlaczego od wielu lat, właśnie tu. A co do batoników. Po siedmiu godzinach jazdy do Poznania, zjedzeniu tego
Kronika PiekarnikaCzas czytania: 2 min Creme brulee z mascarpone i imbirem, to wariacja na temat znanego deseru. Choć z określeniem pochodzenia tego deseru jest pewien problem, to
SprawdzonaKuchnia.plcoraz bliżej, a co to za święta bez pierogów?! Przygotowałem dla Was przepis na znakomite ciasto pierogowe idealnie współgrające z każdym rodzajem farszu. Oczywiście nie zostawię Was z samym ciastem – w tym przepisie podpowiadam, jak zrobić pierogi ruskie, a w bliźniaczym poznacie instrukcję, jak zrobić pierogi z kapustą i pieczarkami. Ciasto Przygotowanie składników (proporcje na ok. 70 pierogów(...)oleju. Przygotowujemy ciasto – mieszamy ze sobą składniki (mąkę, wodę i olej) i ugniatamy za pomocą robota lub ręcznie. Ciasto zostawiamy na parę minut, by odpoczęło, a my w tym czasie przygotowujemy farsz. Rozdrabniamy twaróg – ja lubię, gdy ma gładką konsystencję, dlatego użyłem do tego malaksera. Dokładnie mieszamy twaróg z potłuczonymi ziemniakami oraz podsmażoną cebulką – farsz jest gotowy! Ciasto kroimy
Proste-przepisy.plkucharskie i nic, przepisu nie ma. Było wiele różnych, które starały się nawiązać, ale 99% z nich nawet nie zawierało agaru, tylko żelatynę, a bądź co bądź, to nie bez powodu jeden z ważniejszych składników sernika agarowego. Sam również długo zastanawiałem się, jak najlepiej do niego podejść i trochę eksperymentowałem z agarem, dobierając odpowiednie proporcje. Koniec końców zdecydowałem się(...)receptury na sernik agarowy, ale raczej moją interpretacją i nawiązaniem do tego, co zapamiętałem z dzieciństwa. Mimo wszystko jest pyszny i mam nadzieję, że przypomni Wam już trochę zapomniane ciasto! Dlatego, jeśli go wypróbujecie, śmiało napiszcie, jak można go udoskonalić. Może coś warto zmienić, aby mój sernik agarowy był jeszcze bliższy oryginałowi? Czekam na Wasze opinie! ;) * SKŁADNIKI na foremkę
Food Squarebez pestek, pokrojonych na ćwiartki 3/4 szklanki brązowego cukru (150g) sok z 1/2 cytryny masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy Wykonanie: ciasto Wymieszaj mąkę z cukrem i solą i dodaj startą skórkę z cytryny. Przełóż na lekko oprószony mąką blat i uformuj wzgórek. Pośrodku zrób dołek i włóż do niego masło. Szybko ugniataj palcami do otrzymania ciasta(...)Ugotuj śliwki z cukrem i sokiem z cytryny. Od czasu do czasu mieszaj; powinny być miękkie, ale nie rozpadać się. Wyłóż ciastem formę o średnicy 25 cm, po czym nałóż równomierną warstwę kaszy. Na wierzch nałóż śliwki i piecz w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku przez około 45 minut
Gorący kąsekJeśli kochacie makarony tak jak ja, to musicie spróbować tego cannelloni ze szpinakiem i ricottą. To absolutny klasyk niedzielnych rodzinnych obiadów. Wygląda efektownie i bez
Na-talerzu.plciasto przez 15 minut. Ja robiłam to w nietypowy sposób. Trzymałam ciasto w dłoniach i ugniatałam do chwili aż przestało się lepić a ręce pozostały suche. Następnie rozciągałam ciasto trzymając je nad miską. Wystarczy trzymać ciasto w palcach i nim obracać a samo zaczyna się rozciągać tworząc długą nieregularną... ja nazwałam go szmatą:). Wszystkie chwyty dozwolone. Po czym podzieliłam ciasto(...)rękoma w placek, tworząc boki nieco grubsze, aby zawinąć w nie paski żółtego sera. Rozsmarowałam pesto na cieście niezbyt grubo. Położyłam liście szpinaku, na liście plastry pomidorów. Boki ciasta i pomidory delikatnie posmarowałam pędzelkiem maczanym w oliwie. Pomidory posypałam grubą solą. Piekłam w nagrzanym do około 240-250st piekarniku przez 10 minut. Jak tylko boki ciasta zaczęły się rumienić
Leśny Zakątekgałki muszkatołowej). Dzięki nim nabiorą niepowtarzalnego aromatu i zamienią się w doskonały dodatek chociażby do pierników lub innych, bożonarodzeniowych ciast. Jak sprawdzić czy powidła są odpowiednio gęste? Gęstość powideł to bardzo indywidualna sprawa, dlatego warto sprawdzać w czasie pieczenia, czy są już dla nas ok. Aby to zrobić, przełóż łyżeczkę powideł na spodek, a następnie włóż je na kilka(...)wkładać do pieca (koniecznie sprawdź informacje producenta). Jeśli używasz cukru, posyp nim z wierzchu owoce. Następnie wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na grzanie góra-dół. Tak przygotowane śliwki piecz przez około 3 godziny, mieszając od czasu do czasu. W trakcie pieczenia warto sprawdzać czy gęstość powideł już ci odpowiada. Ostateczny czas pieczenia zależy
okolicepalnika.plpowstać masa o strukturze mokrego piasku. Masę wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskając wyrównać. Kruszonka piernikowa: Herbatniki rozkruszyć blenderem razem z roztopionym masłem i przyprawą do piernika. Pod koniec dodać cukier i dokładnie wymieszać. Kruszonką posypać wierzch sernika tuż przed pieczeniem. Masa serowa: Masło ucierać z cukrem i cukrem z wanilią do czasu(...)Masę serową delikatnie wylać na spód z herbatników i wierzch posypać kruszonką piernikową. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 60 minut. Po upieczeniu przez 10 minut studzić w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem. Zobacz również: sernik z bezą kokosową
Kuchcik gotuje