był mi dziadkiem, a kiedy przestawałam być niemowlakiem i wkraczałam w świat buszującego pierwszymi kroczkami smyka, los tak poplątał nam życie, że rosnąć na dużą dziewczynkę miałam już bez taty… On więc zastąpił mi tatę. Towarzyszył mi przez całe dzieciństwo, pokazując mi i tłumacząc świat. To on nauczył mnie jeździć na rowerze, potem samochodem. To on kupił mi pierwszy(...)matematykę. To on mówił, abym szła zawsze do przodu, a gdy się przewrócę, wstawała, bo tak będzie przez całe życie…Wytłumaczył mi tak wiele rzeczy, żadnego pytania nie zostawił bez odpowiedzi. Wiernie pomagał mi zamaskować moje dziecięce psoty, nic nikomu nie mówiąc. Jak równy kompan. A kiedy byłam dorastającą dziewczyną, ze zwieszoną głową wysłuchiwał o moich sercowych przebojach…Był
Raj dla PodniebieniaSKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 średnie bakłażany 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jaja 150 g ricotty 50 g startego parmezanu lub innego sera 40
La grande e la piccola cuocamatematykę. To on mówił, abym szła zawsze do przodu, a gdy się przewrócę, wstawała, bo tak będzie przez całe życie…Wytłumaczył mi tak wiele rzeczy, żadnego pytania nie zostawił bez odpowiedzi. Wiernie pomagał mi zamaskować moje dziecięce psoty, nic nikomu nie mówiąc. Jak równy kompan. A kiedy byłam dorastającą dziewczyną, ze zwieszoną głową wysłuchiwał o moich sercowych przebojach…Był(...)pokazać mu całą siebie od maleńkości po dziewczynę z liceum, która nie miała już sposobności pochwalić mu się pięknym świadectwem maturalnym. Nie skosztował także mojego sernika, którego nauczyłam się piec od babci…W tym jednak danym nam razem czasie zdążyłam okazać mu wdzięczność za wszystko, kim dla mnie był. Zdążyłam przeprosić, jeśli zrobiłam coś nie tak, powiedzieć, że szanuję
Raj dla PodniebieniaGorący czas sesji nastał. Egzamin za egzaminem, zaliczenie gonią inne sprawy. A do wakacji jeszcze tak daleko. O
W kuchni Karmel-itkiciasto wszystkich przed i po urlopach, ale szukających alternatywy dla wypieków, które cukier czyni zakazanymi. Przy tym keto - serniku, brak znaku stop. Składniki: proporcje na tortownicę o średnicy 21 cm Ważne - wszystkie składniki w temperaturze pokojowej Spód migdałowy: 3/4 szklanki mąki migdałowej 2 łyżki erytrytolu szczypta soli 70 gram miękkiego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa(...)Wsypujemy skórkę z cytryny, mieszamy i gotową masę przelewamy na kruszonkowy spód migdałowy. Tortownicę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni, pieczemy około 45 minut. Serniczek powinien pozostać z wierzchu jasno - złoty i płaski. Studzimy wypiek około pół godziny w piekarniku, po czym wyciągamy i chłodzimy zupełnie
Kronika PiekarnikaWiecie, że dziś obchodzony jest "Dzień Rogalika"? Dowiedziałam się o tym przypadkiem z radia, przy śniadaniu, przy gorącym cappuccino i przepysznym rogaliku, który wczoraj
La grande e la piccola cuocaSernik tradycyjny z rodzynkami zazwyczaj przygotowuję kiedy mamy gości. Jeśli mam nieco więcej czasu ser mielę sama, ale zdarza mi się także kupować już gotowy ser
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSernik tradycyjny z rodzynkami zazwyczaj przygotowuję kiedy mamy gości. Jeśli mam nieco więcej czasu ser mielę sama, ale zdarza mi się także kupować już gotowy ser
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataponownie mieszamy łyżką - energicznie, by ciasto zrobiło się gladkie i zaczęło odchodzić od ścianek miski. Można oczywiście zagnieść je dłonią, ale nie jest to konieczne. Wyrobione ciasto wkładamy do wyrośnięcia, do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni, po 30 minutach powinno podwoić objętość. Wyciągamy miskę z piekarnika, ciasto kilka razy ponownie mieszamy łyżką i przekładamy(...)musem. Dodatkowo wciskamy w ciasto kosteczki jabłka. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę - wkładamy je wszystkie do miseczki i łaczymy palcami, tworząc zacierki. Posypujemy nimi ciasto i ponownie wstawiamy foremkę do piekarnika, do 50 stopni, by podrosło. Po około 15 minutach podwyższamy temperature do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Jeżeli zbyt szybko zacznie się
Kronika PiekarnikaBoże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, zatem najwyższy czas pomyśleć o smacznych potrawach, które znajdą się na świątecznym stole i miło zaskoczą innych (nie stosujących diet
Smakuje zdrowoNa bazie bagietek pszenno-żytnich powstały bagietki orkiszowo- żytnie, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, zawsze to trochę zdrowiej... Choć i do tych pszennych też nic
Smaczne ZdroweCo prawda miały być ślimaczki cynamonowo-orzechowe, ale po zmianach jakie wprowadziłam (zmiana mąki, dodanie jajka...) wyszły bułeczki, ale za to jakie pyszne... Delikatne
Smaczne Zdrowetłuszczów, które są niezbędne do utrzymania procesu ketozy. Jaja są niskowęglowodanowe i bogate w składniki odżywcze, dlatego omlety z pewnością pasują do tego specyficznego stylu żywienia. KETO omlet: Przepisy bez mąki Omlety można przygotować na wiele sposobów, dodając do nich różnorodne składniki, takie jak warzywa , wędliny (boczek lub szynka) czy ser. Dzięki temu możesz stworzyć danie dopasowane do swoich(...)omlety ketogeniczne KETO omlet na słodko: Z masłem orzechowym lub serem Oto dwie propozycje przepysznych omletów na słodko: Kakaowy omlet ketogeniczny z cukinii na słodko Ten pyszny omlet bez dodatku tradycyjnej mąki sprawdzi się idealnie na słodkie KETO śniadanie . Na przykład w towarzystwie: czekoladowego musu z awokado, mascarpone lub jogurtu kokosowego z dodatkiem niskowęglowodanowych owoców , masła orzechowego. Dodatek cukinii
Modern Cave GirlRacuszki na kwaśnym mleku. Są to najbardziej puszyste racuszki jakie jadłam, dodatek kwaśnego mleka nadaje troszkę pikantności i jednocześnie delikatności. Racuszki z dodatkiem kwaśnego mleka to
Zdrowy Styl Joanny