żeby mieć je zawsze pod ręką... już wiem dlaczego. Polecam! Batoniki czekoladowe PRZEPIS {blacha: 22,5 x 22,5 cm, 12 porcji, "Kuchnia bez pszenicy"(William Davis)} Temperatura pieczenia: 95 o C | Czas pieczenia: 50 min. Składniki 5 łyżek wiórków kokosowych 5 łyżek pestek słonecznika 4 łyżki pestek dyni 4 daktyle ( użyłam garść papai kandyzowanej(...)całość wymieszać. Wyłożyć masę na blaszce o wym. 22,5x22,5 cm wyłożonej papierem pergaminowym. Przyklepać i piec w temp. 95 o C przez ok. 50 min, do czasu gdy masa stanie się twarda w dotyku (ja piekłam 120 min.). Lekko wystudzone ciasto pokroić. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comDzieci nie lubią ryb. Dzieci jedzą oczami. Łącząc te dwie myśli powstał przepis na paszteciki z rybą. Delikatne, kruche z polędwiczką z dorsza, skórką z
Cooking for Emilydość ciężkie przez to, że pierogi są obsmażone. Zapiekana mozzarella z ciastem francuskim trochę nas zaskoczyła, Wojtkowi smakowało, chociaż w jego opinii przydałby się do niej jakiś sos. Według mnie propozycja była niestety mało interesująca, a kiełki mocno przebijają się w smaku całego dania. Byliśmy zachwyceni prezentacją deseru: pieczone gruszki z sosem karmelowym oraz sorbetem cytrynowym i kruszonką robiły wrażenie(...)Zestaw mięsny: Bliny ze śledziem i śmietaną Kaczka z koprem włoskim, ziołowymi kluskami w sosie buraczano–wiśniowym Tarta truskawkowa Zestaw bezmięsny: Bliny z łososiem gravlax i kremem z pieczonego buraka Linguine, ośmiornica baby z rukolą i pomidorami Semifredo z truskawką i bananem Jako jedyna wybrałam zestaw mięsny, więc opinii o drugim jest dużo więcej. Moje bliny ze śledziem
Pasja SmakuKolejny wspaniały włoski przepis, który jest nie tylko banalnie prosty, ale po prostu oszałamiający w smaku! Mogłabym jeść bez końca - polecam! :) Focaccia to rodzaj włoskiego placka drożdżowego, który jest podstawą pizzy. Każdy region ma swoją odmianę, ale dla mnie ten placek w odróżnieniu od pizzy, powinien być pulchny i mięciutki. Podaje się go na zaspokojenie pierwszego głodu lub jako(...)mieszankę drożdżową. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut, by stało się miękkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt klejące dodajemy odrobinę mąki, jeśli zbyt suche - odrobinę wody. Przekładamy je do miski wysmarowanej oliwą z oliwek i przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką lnianą i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 h do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie uderzamy
Cooking MonsterKolejny kwietniowy dzień. Niby zwyczajny, a jednak dla nas wyjątkowy. Za nami 27 wspólnych lat. Tyle wspomnień: tych pogodnych, radosnych oraz wywołujących zadumę czy cień smutku
W mojej kuchninaszego świątecznego stołu. Sernik nowojorski z mango i marakują Aby nadać sernikowi nutkę wiosny, dodałam do niego mango i marakuję. Z mango przygotowałam złote puree, które wylałam na wierzch ciasta. Ale to jeszcze nie wszystko! Z owoców marakui przygotowałam również delikatną galaretkę, którą pokryłam sernik. Połączenie słodkiego mango z orzeźwiającym smakiem marakui doskonale komponuje się z kremowym sernikiem. Z niecierpliwością(...)masy twarogowej i wymieszać delikatnie bez napowietrzania. Tortownicę owinąć folią aluminiową. Do głębokiej brytfanki, która pomieści tortownicę wlać wodę. Nastawić piekarnik na 180ºC i wstawić grytfankę z wodą. Woda powinna być gorąca za nim wstawimy tortownicę z sernikiem. Wyłożyć masę na podpieczony spód, wygładzić powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec sernik w kąpieli wodnej przez około 70 minut
codojedzeniasię pyszne, super puszyste bułeczki, które najczęściej je się na śniadanie. Turcy naprawdę są dobrzy w drożdżowe wypieki i różnorodność rodzajów tych bułek jest tego potwierdzeniem. Pogača mogą być bez nadzienia, ale bardzo często są faszerowane serem, cebulą lub papryką. Tak naprawdę, ilu piekarzy, tyle rodzajów tych pysznych bułek. 4. Kawa po turecku Gęsta jak smoła, niesamowicie aromatyczna(...)podawana jest razem z niewielkim kawałkiem innego tureckiego specjału, czyli słodkich ciągutek o nazwie lokum . 5. Pide Pide to turecki kuzyn pizzy. Ten wypiek przygotowuje się z bardzo cienkiego ciasta drożdżowego, formuje w kształt łódki i nadziewa farszem. Nadzieniem może być praktycznie wszystko – ser, twaróg, warzywa, zioła, mięso. To szybki i niedrogi posiłek, idealny jako przekąska podczas zwiedzania
Na-talerzu.plKtóregoś pięknego, słonecznego dnia, wróciłam do domu kompletnie wykończona. Jak już padłam na kanapę, to z pozycji siedzącej, niemal bezwładnie, w kilka minut, osunęłam się do
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyłożyłam papierem do pieczenia i tradycyjnie wcisnęłam w dno piasek powstały ze zmiksowanych ciastek połączonych z roztopioną czekoladą i masłem. Odstawiłam do lodówki. Ser, fruktozę, banana i truskawki zmiksowałam, dodałam pokrojone lody - tylko tyle ich zostało po poprzednim serniku - i wymieszałam. Dodałam dla zagęszczenia pokruszone bezy ( tzn. miałam nadzieję na zagęszczenie, ale bezy skubańce pływały sobie po wierzchu(...)serniczek był pyszny:) Bardzo mi się spodobał pomysł na takie mrożone słodkości, bo można sobie po jednej porcji wyciągać kiedy się ma ochotę i nie ma konieczności zjedzenia ciasta w jakimś tam, zwykle krótkim, czasie:) Komentarze kasiaaaa24 2011/06/25 11:43:37 Wygląda przepysznie ! Idealna propozycja na letnie dni :) sowa_nie_sowa 2011/06/26 08:32:17 Tak, na mocno
Zdrowa Kuchnia SowyŁaciaty sernik na mleku skondensowanym Dziś mam dla Was przepis na pyszny, rozpływający się w ustach łaciaty sernik na mleku skondensowanym . To idealna propozycja do popołudniowej
Słodkie okruszkiJeżeli czytacie bloga od dłuższego czasu, to na pewno pamiętacie, że mam ukrytą w swojej głowie listę pięknych rzeczy do jedzenia, i że na podium znajduje
Kuchnia w Słońcu SkąpanaMasło orzechowe, kiedy powstało ❓. Aztekowie miażdżyli prażone orzeszki ziemne w pastę, ta pasta nieco różniła się od tego, co znamy dzisiaj jako masło orzechowe. Tak naprawdę
RafalCookKuchnia to magiczne miejsce, w którym najchętniej spotykają się wszyscy domownicy i zaproszeni goście. W tej przestrzeni toczą się zażarte dyskusje i powstają najpyszniejsze dania, do
Słodkie okruszkiwyliczyć co sprawia mi przyjemność, kiedy mam czas dla siebie to co znalazłoby się na mej liście? Co znalazło by się na waszej? Może kawa, herbata, czekoladki, gorąca czekolada, ciasto, mruczący kot, kocyk, kołderka a może przytulanka? świeczka zapachowa albo wanna pełna pachnącej wody? kieliszek wina lub grzaniec? puchaty szlafrok? kapcie lub wełniane skarpety? A może kominek? może fotel bujany(...)historię życiową – miłości z młodych lat, która została przerwana wojenna zawierucha. Polecam. ciepła, aromatyczna kawa naturalna lub zbożowa Jestem wielką miłośniczką kawy i najczęściej pijam po prostu czarną bez dodatków. Jakoś tak najbardziej lubię jej naturalny smak. Czasem nachodzi mnie ochota na latte, czasem kawę z syropem cynamonowym albo chałwowo-orzechową czy nawet kawę mrożoną . Lubię też napoje
Dorota Smakujeciasta, gdzie jabłka wrzucamy w kawałkach są poprawne, ale nie mają TEGO charakteru co ciasto z przesmażonymi jabłkami, rozpływającymi się w ustach. Może kwestia tego, że nie trafiłam jeszcze na jakiś odjazdowy przepis na tego typu ciasto, a może po prostu mam taki wypaczony gust? W każdym razie, mimo natłoku ciast do wypróbowania, to ciasto na pewno nie raz zagości(...)spore \u0142y\u017cki \u015bmietany 18%\r","30 dag \u015bwie\u017cych dro\u017cd\u017cy\r","2x 3 \u0142y\u017cki mas\u0142a\r","szczypta soli\r","Bu\u0142ka tarta do posypania ciasta.\r","\r","Nadzienie\r","2 kg kwa\u015bnych jab\u0142ek - u mnie szara reneta\r","4 \u0142y\u017cki cukru lub wi\u0119cej je\u015bli jab\u0142ka s\u0105 bardzo
Mieszam w Garnku