ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:2290/2705)

Samosa - pyszne pierożki po raz drugi 177

odstawić do ostygnięcia.   Przygotowanie i lepienie samosa    Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na mniejsze części a następnie każdą z nich rozwałkować na cienkie placki na podsypanej mąką stolnicy. Grubość rozwałkowanego ciasta nie powinna przekraczać 1 mm jeśli zamierzamy kleić samosy z podłużnych pasków (wtedy mamy kilka warstw ciasta) lub 2 - 3 mm jeśli lepimy samosy z okręgów(...)Wycięte z ciasta koła o średnicy około 12-15 cm przecinamy na pół. Każdą z połówek oddzielnie sklejamy wzdłuż prostego brzegu, tworząc kieszonkę w formie stożka. Kieszonkę napełniamy farszem i zamykamy mocno dociskając ciasto.   3. Trzeci wariant lepienia jest najbardziej pracochłonny, ale też naszym zdaniem tak przygotowa ne samosy są najsmaczniejsze.  Bardzo cienko rozwałkowane ciasto tniemy na podłużne

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Prosta droga do szczęścia. Z płatkami brzoskwiń. 180

droga na skróty, by nacieszyć się końcówką lata, cudownie ciepłym kolorem brzoskwiń, chrupiącym spodem z ciasta, a przede wszystkim by jak najszybciej zapomnieć o tej pokonanej górze. Niech zostanie daleko w tyle.  BRZOSKWINIOWE MINI-TARTY NA CIEŚCIE FRANCUSKIM /6 sztuk/ 1 opakowanie gotowe ciasta francuskiego 3-4 brzoskwinie (użyłam świeżych, można też użyć z puszki) cukier puder do posypania(...)temperatury 190 stopni. Z ciasta francuskiego wyciąć okrągłe spodu o średnicy 13 cm. Podpiec je w piekarniku (używam funkcji Zarumienianie ) przez 3-5 minut.  Jeśli używacie świeżych brzoskwiń, należy sparzyć je wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie pokroić na cienkie plasterki i układać na podpieczonych spodach. Posypać cukrem pudrem - w trakcie pieczenia lekko się skarmelizuje.  Wstawić

KUCHARNIA
Jak zrobić dożywotni, domowy zakwas żytni do wypieku chleba? 229

przed planowanym wyrabianiem ciasta na nowy chleb dokarmiamy zakwas 100 gramami mąki żytniej i 100 ml ciepłej wody, mieszając tradycyjnie drewnianym patyczkiem; odkładamy do ciepłego miejsca.  Po 24 h znowu zabieramy 1/3 i znowu w nowym słoiku umieszczamy w lodówce. I tak na okrągło przed każdym zamiarem wypieku nowego chleba. Zakwas może stać w lodówce bez dokarmiania około(...)było kwaśnego aromatu 4 20 12 mieszamy patyczkiem intensywnie niezależnie 5 8 12 zakwas powinien być gotowy, ze sporą ilością pęcherzyków powietrza; mieszamy delikatnie i odstawiamy 5 16 8 pieczemy chleb; odstawiamy do lodówki 1/3 z uzyskanego zakwasu Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

BaRepas
Nie dla mnie, czyli sernik lukrecjowy 188

gospodarz oświadczył, że nie może się doczekać sernika, bo to jego ukochane ciasto, aż przeszły mnie ciarki. Przewidywałam katastrofę, i gdy deser wjechał na stół, siedziałam jak zaczarowana w kącie kanapy i czekałam na efekty. Po pierwsze, wszyscy byli bardzo zaskoczeni, że nie chcę spróbować własnego ciasta. Kiedy wytłumaczyłam im, że nie przepadam za lukrecją, stwierdzili, że to bardzo miłe(...)dokładki i pomlaskiwania. Ciasto okazało się ogromnym sukcesem, a gospodarza wprawiłam w euforię odmawiając wzięcia reszty do domu. Podobno zjadł całość na śniadanie następnego dnia, ale nie jestem pewna, czy to możliwe... Jeśli lubicie lukrecję, ten sernik z pewnością Wam przypadnie do gustu. Jeśli jej nie lubicie, nie zawracajcie sobie głowy. Jeżeli jej nie znacie, spróbujcie, ciasto z pewnością

Pożeraczka, czyli raz adobrze
SZYBKIE ROGALIKI MAGDY 1371

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Słodkie zapomnienie
Fondant z masłem orzechowym 301

Fondant z masłem orzechowym to prawdziwa rozpusta dla podniebienia. Ciastka z płynną czekoladą znajdziemy w menu wielu restauracji – jednak prostym sposobem możemy zrobić sobie takie

Poezja smaku
Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z truskawkami i migdałową kruszonką FIT 96

Ależ dziś gorąco, aż nie chce się siedzieć w kuchni! Jednak parę dni temu zmajstrowałam takie oto pyszne ciasto drożdżowe. Z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, na erytrolu

Be Fit Be Strong
Pomysły na zdrowe desery 68

Prawie każdy kocha słodki smak, dlatego ciągle pojawiają się nowe przepisy na desery. Przybierają różne formy oraz struktury. Czekoladki, galaretki, budynie, kisiele, naleśniki, ciasta i ciasteczka goszczą w wielu domach niemal codziennie. Chociaż są pyszne, to niestety zawierają mnóstwo cukru, który nie jest korzystny dla zdrowia. Dlatego proponujemy samodzielne przygotowanie słodkości w zdrowszych odsłonach. Historia deserów – od tradycji do zdrowych(...)przygotowanie zdrowych deserów. Pieczone jabłka z dodatkami – prosty i ciepły deser W deserach warto wykorzystywać owoce. To bomby witaminowe, które są pełne naturalnego cukru. Nie wymagają dodatkowego dosładzania, aby świetnie smakowały. Jabłka w Polsce są łatwo dostępne przez cały rok. Najczęściej wykorzystuje się je do szarlotki, ale dziś pokażemy, jak można przygotować bardziej wartościowy deser. Pieczone jabłko najlepiej smakuje

Słodkie okruszki
Bezglutenowe mini serniczki z jogurtem greckim (Mini cheesecake con yogurt greco, senza glutine) 182

pomysłu na weekendowe ciacho, zapraszam Was na mój dzisiejszy wpis. Nie będzie to przepis na tradycyjne ciasto, ale na pyszne ma ł e mini serniczki, które przygotowuje si ę  w mgnieniu oka.  Serniczki przygotowałam z użyciem jogurtu greckiego, bez m ą ki, wi ę c osoby uczulone na gluten nie musz ą  sobie niczego(...)uova con lo zucchero. Aggiungete lo yogurt greco, la vanillina e l'amido di mais. Przygotowujemy 4 małe naczynia żaroodporne, do których rozlewamy powstałą masę.  Serniczki pieczemy w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 15-20 minut. Upieczone serniczki odstawiamy do wystygnięcia. **** Preparate 4 piccoli stampini per forno. Versate il composto ottenuto dentro stampini

La grande e la piccola cuoca
Pyszna szarlotka, jabłecznik na kruchym cieście 230

potrzeba żądnych dodatków, samo ciasto i warstwa jabłek. Bez żadnych kremów-sremów, pianek czy czegoś tam jeszcze. Zdecydowanie polecam to ciasto do wszelkich wypieków z kruchym ciastem w roli głównej. Będzie idealne do nadziewania, przekładania czy na co Wam przyjdzie ochota. Sama szarlotka pachnie nieziemsko. To połączenie jabłek i ciasta… Niczym z najlepszej, rasowej cukiernii(...)wsypujemy galaretk\u0119.\r","Mieszamy.\r","\r","Blaszk\u0119 smarujemy t\u0142uszczem, po\u0142ow\u0119 ciasta wa\u0142kujemy, nak\u0142uwamy i podpiekamy ok 10-15 min w 180 stopniach.\r","Wyk\u0142adamy na ciasto nadzienie, przykrywamy drugim p\u0142atem rozwa\u0142kowanego ciasta.\r","Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia.\r","\r","Podajemy posypane cukrem pudrem."]} Drukuj Pyszna szarlotka, jabłecznik

Mieszam w Garnku
Jak wykorzystać białka jajek czyli... drożdżowa babka na białkach 212

upieczeniu ciasta, a nie macie ochoty na bezy ? Może ten przepis Wam się spodoba. Lekka, puszysta, wyjątkowo smaczna babka drożdżowa na białkach jest prosta w przygotowaniu. Nie wymaga ręcznego wyrabiania ciasta i nie zajmie Wam zbyt wiele czasu (oczywiście oprócz czasu niezbędnego do wyrośnięcia) Inspiracją był przepis pochodzący z książki " Ciasta drożdżowe. Słodkie i wytrawne " Tadeusza Barowicza, ale zamiast migdałów(...)niewielkimi porcjami wlać roztopione, wystudzone masło i wyrabiać do połączania składników. Gotowe ciasto odstawić na około 90 minut do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Po tym czasie do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą formy przelać ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni przez godzinę. Po upieczeniu wyjąć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto drożdżowe na noc bez wyrabiania 317

bez brudzenia sobie rąk :) Poniższe ciasto drożdżowe znacznie różni się od jego najbardziej popularnej, tradycyjnej wersji - nie tylko w smaku, ale i w sposobie przygotowania.  Jest przede wszystkim bardziej wilgotne i zwarte , a to za sprawą dodania oleju. Ale przez to nie wysycha i długo zachowuje świeżość.  Najistotniejszą rozbieżność stanowi jednak tu  sposób wyrabiania ciasta(...)tyle aby pozbyć się grudek mąki, nie jest wymagane tu długie mieszanie . Ciasto wyjdzie dość rzadkie - nie przejmować się, takie ma być! Keksówkę wysmarować masłem, obsypać bułką tarta i wylać do niej ciasto.  Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec około 40 minut - czas pieczenia mocno zależy od specyfiki posiadanego piekarnika, najlepiej stan upieczenia sprawdzać testem patyczka

Grunt to przepis!
Jesienny syndrom Tourette'a 137

otrzymania kruszonkowej konsystencji. Wbijamy jajko i szybko, ale dokładnie wyrabiamy aż ciasto stanie się jednolite. Formę do tarty natłuszczamy lub wykładamy dno papierem (a boki natłuszczamy)- u mnie to było 23cm, dlatego zmniejszyłam proporcje musu (oczywiście po fakcie- ale wiecie, musu czekoladowego nigdy za wiele*). Wykładamy ciastem wkładamy na 30min do lodówki, lub na krócej do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy(...)migdałowy- ubijamy miękkie masło z cukrem pudrem do otrzymania puszystej masy. Wbijamy jajko, następnie dodajemy mielone migdały i tartą skórkę pomarańczy. Mieszamy i odstawiamy. Schłodzone ciasto nakłuwamy gęsto i przykrywamy pogniecionym papierem do pieczenia i wysypujemy na nie specjalne ceramiczne fasolki, albo jak ja- nieugotowany ryż. Pieczemy 10 minut, potem usuwamy przykrycie i pieczemy jeszcze 10 minut. Gotowe wyjmujemy

les mirabelles
Flaga Szwajcarii - sernik na zimno. 201

Ostatnia moja propozycja kierowana na konkurs inspirowany Szwajcarią. Na moje oko już bardziej zainspirować się już nie można. Świetny deser obrazujący ten kraj samym sobą. 

Malinowe Pocałunki
Pieczone ziemniaki. Jak zrobić pieczone ziemniaki. 104

Pieczone ziemniaki to świetny dodatek do obiadu. Kiedy macie już dosyć zwykłych, gotowanych ziemniaków zróbcie wersję pieczoną. Ja najbardziej lubię najpierw podgotować je kilka minut (około

To co lubię - gotuję i polecam