ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:2297/2705)

Ciasteczka owsiane z żurawiną – pomysł na przekąskę 153

Ciasteczka to idealny pomysł na przekąskę pomiędzy posiłkami, podwieczorek czy do przysłowiowej kawy z przyjaciółką. Żurawina stosowana jest w zapobieganiu przeziębienia oraz wspomaga układ moczowy. Zakwasza

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście 167

  Zapraszam na fantastyczny, przepyszny deser – „jabłka w szlafroczkach”. Kruche, waniliowo- maślane ciasto otula jabłka nadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście

Mała Cukierenka
Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście 182

  Zapraszam na fantastyczny, przepyszny deser – „jabłka w szlafroczkach”. Kruche, waniliowo- maślane ciasto otula jabłka nadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście

Mała Cukierenka
Pyszny piernik na bazie czarnej herbaty 179

Piernik jest jednym z tych tradycyjnych ciast, które bardzo lubię. Pełen aromatu i przypraw sprawia, iż zajadają się nim wszyscy. Pyszny piernik na bazie czarnej herbaty

mecooks
Shoarma z kurczaka 67

smakami przypraw. Zamarynowane mięso należy smażyć na dość dużym ogniu, aby z zewnątrz się zarumieniło, a w środku szybko się ścięło. Shoarma z kurczaka najlepiej smakuje z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i surówką z sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej. Dopełnieniem całości jest też pikantny sos czosnkowy. Shoarma z kurczaka to danie idealne na obiad, ale dobra też będzie na ciepłą(...)pokrył się przyprawami. Miskę przykryć, wstawić do lodówki na około godzinę. Na gazie rozgrzać suchą patelnię, przełożyć zamarynowane mięso. Smażyć na dużym ogniu przez około 2-3 minuty (początkowo bez mieszania). Jak mięso się zrumieni z jednej strony to przewrócić i smażyć jeszcze kilka minut, aby mięso zrumieniło się z każdej strony. Usmażone mięso wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem

Danka Pichci
Okrągłe drożdżówki z budyniem i kruszonką 56

wymieszaj szpatułką i wyrób ciasto. Powinieneś uzyskać gładką kulę. Użyłam miksera i mieszadła do chleba. Zostaw ciasto w tej samej misie na godzinę i przykryj folią. Ciasto podwoi swoją objętość, nawet może ją potroić. Międzyczasie kiedy ciasto wyrasta przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzyj szybko w dłoniach i włóż miseczkę z kruszonką do lodówki.  Wyrośnięte ciasto przełóż na posypany mąką(...)blat, jeśli się lepi , posyp wierzch ciasta mąką.  Uformuj lekki wałek i podziel ciasto na 14 różnych kawałków, z których uformuj kulki. Kulki przenieś na wyłożoną papierem blachę, w zależności od blachy zmieścisz 6-8 kulek. Każdą spłaszcz i zrób wgłębienie denkiem szklanki. W dziurkach umieść po solidnej łyżce budyniu i posyp obficie kruszonką. Możesz posmarować bułeczki rozbełtanym

Z Kuchni Do Kuchni
Kruchość i pestki. 175

maślanym uroku kruszonki.  Dla mnie kruchość oznacza chrupanie i gdybym miała teraz napisać moją najprostszą definicję czegoś kruchego, podałabym taki wzór: CUKIER + WODA = KARMEL Uwielbiam karmel. Po bezach, to druga rzecz w kuchni, do której mam absolutną słabość. Dam się w ciemno namówić na każdy przepis, jeśli tylko usłyszę lub przeczytam  magiczne słowo karmel .  Powodem jest(...)sposób nadal popularny w wielu cukierniach "zwiędnięty" wafelek;) Jeśli rozpiera Was nadmiar energii możecie ją wykorzystać do pokruszenia karmelu tłuczkiem, powstanie w ten sposób dyniowy krokant, idealny dodatek do ciast i kremów, a nawet do wspomnianych wyżej lodów karmelowych, których kluczowym składnikiem jest właśnie krokant. Ta wariacja na temat sezamków to moja propozycja do Festiwalu Dyni ogłoszonego przez Beę . Domyślam

KUCHARNIA
Drożdżowe ślimaczki z górskiego szlaku 192

Z ostatniej górskiej wyprawy przywiozłam do domu kilogramy najróżniejszych oscypków. Małe, duże, klasyczne i te z innego mleka... Uwielbiam, kiedy trzeszczą miedzy zębami w ten charakterystyczny

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Domowa pizza – najlepsza pizza 266

Domowa pizza – najlepsza pizza ! Oj tak Uwielbiam domową pizze i choć w wielu restauracjach podają naprawdę dobre pizze, to wspólnie z mężem jednak zdecydowanie wolimy

Słodkie okruszki
Wieloziarniste ciastka bez cukru i glutenu 55

Ostatnio praca zawodowa zdominowała moje życie. Niektóre wyzwania wcześniej sobie zaplanowałam, ale pojawiły się nowe, które okazały się niezwykle czaso i pracochłonne. Ratunkiem była oczywiście kawa

Weekendy w domu i ogrodzie
Super szybkie zastępstwo pączków – muffiny pączkowe z konfiturą 221

Muffiny pączkowe z konfiturą malinową Tak na ostatnią chwilę. Dla was wszystkich, którzy pączków nie możecie usmażyć bo nie macie warunków, nie lubicie, nie macie czasu

Relaxtime
Smak i aromat, który zachwyca – kawy mielone smakowe DreamsCoffee 217

„Jeśli masz zmartwienie – napij się kawy, jeśli się cieszysz – napij się kawy, jeśli jesteś zmęczony – napij się kawy.” Martyna Wojciechowska, Etiopia. Ale czat! Kawa… Dla

Słodkie okruszki
Tort makowo-jabłkowy 89

Tort makowo-jabłkowy z podprażonymi orzechami w miodzie Tort bez kremu śmietankowego, bez kremu maślanego, bez blatów biszkoptowych, bez masy cukrowej, dziwne, prawda? A jednak, mam dla Was przepis na świetny tort makowo-jabłkowy. Tort składa się z kilku warstw: kruche ciasto, masa makową, prażone jabłka,ciasto kruche, masa makowa, prażone jabłka i podprażone orzeszki(...)misy malaksera. Miksować przez 1-2 minuty, do momentu aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają a z ciasta zaczną się formować większe grudki. Można też użyć miksera z mieszadłem (u mnie K) i miksować do momentu aż składniki zaczną się jakby zbrylać. Ciasto skleić w kulkę, spłaszczyć zawinąć w folię, wstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie przygotować

moj przepis na