ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:2273/2705)

Wielkanocny wianek bezowy z owocami 160

Beza, krucha i dostojna, ulubiony deser wielu z nas, w Wielkanocnej wersji w postaci pastelowego wianka będzie dopełnieniem świątecznego obiadu, efektownie wyglada i tak samo smakuje

Wanilia i Kardamon
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 188

grillowe, woki czy specjalne patelnie do naleśników. Nie ważne też czy masz kuchenkę gazową, elektryczną, indukcję czy piec węglowy – naczynia z serii Saphir Lite kompatybilne są ze wszystkimi rodzajami kuchenek. Patelnia jaką osobiście miałam przyjemność testować to patelnia do smażenia bez tłuszczu głęboka WOLL Szafir. Moja patelnia jest duża, ma 28 cm średnicy i głębokie brzegi. Zaopatrzona jest(...)mogłam spokojnie podsmażyć większą ilość warzyw, bez obaw, że „uciekną” mi one z patelni. Chciałam jeszcze zrobić zdjęcie podprażanych ziaren sezamu, ale zanim pobiegłam po aparat, sezam był już przyjemnie złocisty i musiałam szybciutko zdjąć go z patelni, by się nie przypalił. Mam za to dla Was zdjęcie podprażanych do ciasta orzechów włoskich oraz płatków migdałowych. Kolory

Smaki Na Talerzu
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 145

grillowe, woki czy specjalne patelnie do naleśników. Nie ważne też czy masz kuchenkę gazową, elektryczną, indukcję czy piec węglowy – naczynia z serii Saphir Lite kompatybilne są ze wszystkimi rodzajami kuchenek. Patelnia jaką osobiście miałam przyjemność testować to patelnia do smażenia bez tłuszczu głęboka WOLL Szafir. Moja patelnia jest duża, ma 28 cm średnicy i głębokie brzegi. Zaopatrzona jest(...)mogłam spokojnie podsmażyć większą ilość warzyw, bez obaw, że „uciekną” mi one z patelni. Chciałam jeszcze zrobić zdjęcie podprażanych ziaren sezamu, ale zanim pobiegłam po aparat, sezam był już przyjemnie złocisty i musiałam szybciutko zdjąć go z patelni, by się nie przypalił. Mam za to dla Was zdjęcie podprażanych do ciasta orzechów włoskich oraz płatków migdałowych. Kolory

Smaki Na Talerzu
Muffinrollsy o smaku pizzy - optymalny wybór na piknik 199

masz gotowej mieszanki naturalnych składników, dodaj bazylię, oregano i tymianek, mogą być też zioła prowansalskie) i wstępnie wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy margarynę (w temperaturze pokojowej) i ponownie wyrabiamy aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek o grubości do max 5 mm, smarujemy sosem pomidorowym lub koncentratem, kładziemy obok siebie paski cukinii(...)nakładamy plastry sera (docięte do jednakowej szerokości) i połówki plasterków kiełbasy kanapkowej. Ciasto rozcinamy wzdłuż każdego paska z nadzieniem, zwijamy w rollsa i wkładamy do wgłębień w formie do muffinek. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia i wstawiamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy na 180 stopni i pieczemy około 30-35 minut. Muffinrollsy o smaku pizzy Muffinrollsy o smaku pizzy Muffinrollsy

Kolorowy Przepisownik
Mini serniczki z masłem orzechowym na piernikowo- orzechowym spodzie z polewą z masła orzechowego 174

jaki wystrój będzie w moim mieszkaniu. Ten cały czas poprzedzający święta powoduje, że w Wigilię siadam z uśmiechem na ustach przy stole. Przygotowana by w pełni, zupełnie bez stresu, w rodzinnej atmosferze, z pięknie przystrojonym mieszkaniem i przy przepysznych potrawach przeżywać Święta. By umilić Wam ten czas mam dla Was przepis na najlepszy serniczek świąteczny jaki do tej pory(...)oraz sokiem z pomarańczy, cukrem pudrem, masłem orzechowym oraz przyprawą do sernika na jednolitą, gładką masę. Przygotowaną masę wylewam na kruchy spód i umieszczam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Serniczki w obręczach cukierniczych piekę 30 minut, natomiast sernik w tortownicy piekę przez 40 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i studzę sernik najpierw do temperatury pokojowej a następnie

Mango Papaja
Szybkie ciastka orzechowe 247

Znacie to uczucie? Siedzę sobie spokojnie w domu z myślą, że dziś czas na regenerację. Żadnych treningów, żadnych zadań, nic, kompletne lenistwo. Może zabiorę się za

365 dni dookoła kuchni
Żytnie drożdżowe zawijane z rabarbarem 106

Rabarbaru już coraz mniej w sklepach i warzywniakach, więc to ostatni dzwonek, by z niego skorzystać! Z tej okazji chciałabym podzielić się z Wami totalnie spontanicznym

Be Fit Be Strong
Ciasteczka francuskie z jabłkiem 160

"Tydzień urodzinowy trwa, dziś, mimo lekkiego jesiennego przeziębienia spotykam się z paczką koleżanek, mam nadzieję, że starczy nam czasu na plotki, miejsca na smakołyki i dużo

Słodkie Przyjemności
Czym zastąpić jajka w cieście? 79

Zainteresowanie konsumentów roślinnymi zamiennikami jaja kurzego rośnie z uwagi na szereg czynników. Zaliczamy do nich m.in. trend wegańskich produktów, dążenie do redukcji alergenów w jedzeniu czy

Słodkie okruszki
Mini pączki z ricottą. 116

Mini pączki z ricottą. Nie ma nic, czego nie można kochać w tych pączkach z ricottą . Są miękkie, doskonale usmażone i niesamowicie pyszne! Te pączki smakują

Zdrowy Styl Joanny
Naleśniki z cukinią, cheddarem i pancettą zapiekane pod beszamelem 146

dżemem, drugie dziecię w fazie próbowania chyba najlepiej same, bez niczego, a Smakosz tylko wytrawne z warzywami albo mięsem, bo co on będzie się dżemem zapychał. W przypływie dobroci (ładny prezent dostałam, i to bez okazji :D )zrobiłam dla każdego. Były naleśniki i z dżemem, i bez dżemu i z warzywnym farszem i to pod beszamelem zapieczone(...)połowy cytryny *szkl. ma pojemność 250 ml Sposób przygotowania: 1.    Najpierw przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wodę, mleko, sól i olej i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie na patelni wysmarowanej olejem smażymy cienkie naleśniki. 2.    W międzyczasie przygotowujemy farsz. Cukinię kroimy

Na kulinarnym poligonie
Makowiec 131

tutaj mowy o niedociągnięciach i pośpiechu. Tak, pośpiechu! Warto poświęcić więcej czasu i zrobić wszystko domowym sposobem, bez kupnej masy makowej, a do tego proponuję wersję bez cukru i nadprogramowej ilości tłuszczu. Obiecuję, że i tak będzie pysznie! A domową masę makową można spokojnie zrobić wcześniej i zamrozić albo użyć zmielonego maku, który dostępny jest w sklepach. Makowiec(...)mieszamy dokładnie. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je i staramy się, aby miało prostokątny kształt. Na ciasto przenosimy masę makową i rozkładamy tak aby zostawić na krawędziach ok. 2 cm przerwy. Ciasto zawijamy bardzo delikatnie. I odstawiamy na 30 minut jeszcze do wyrośnięcia po ściereczką. Nastawiamy piekarnik na 160 stopni. Makowiec zawijamy w papier do pieczenia i zawiązujemy końcówki sznurkiem

rabarbarowo
Sałatka z brokuła z filetem z kurczaka 381

kolorowa i chrupiąca sałatka, która podbije Twoje podniebienie;) Bez majonezu…no oczywiście jeśli lubisz, możesz go dodać;) Sałatka idealnie nadaje się jako danie obiadowe z grzankami lub bez oraz jako pyszna i lekka kolacja. Jak zwykle u mnie, do sałatki poszło to, co było pod ręką lub trzeba było to zjeść, więc mamy tutaj multi-warzywną eksplozję(...)możecie posypać ją zarówno sezamem jak i pestkami słonecznika. Ja dodałam filet z kurczaka marynowany i podsmażany, ale możecie dodać dowolnie przyrządzony kawałek kurczaka i gotowany i smażony czy pieczony. Wszystko zależy od tego, co zalega właśnie w Waszej lodówce. Jeśli nie macie kurczaka, nie dodawajcie go, możecie dodać salami, szynkę lub pominąć wkładkę mięsną Sos oparty jest na jogurcie

Mieszam w Garnku
Zakręcony chleb od Lorraine 157

Ten chleb zrobiłam już jakiś czas temu. Siedziałam sobie z C. na kanapie, on grał, ja skakałam po kanałach. Ot, taki leniwy, piątkowy wieczór, gdy po

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny z fetą i szpinakiem 68

szpinakiem. Bez boczków, kiełbas i innych papryk (z całym szacunkiem). Przejrzałam sporo przepisów w internecie i w sumie tylko jeden w 100% przykuł moją uwagę, ten ze strony Lidla. I ten lidlowski miał w swoim składzie ricottę, którą ja zamieniłam na fetę. Był chyba jeszcze tymianek, ten pominęłam. Rodzaj szpinaku, jaki użyjecie jest w sumie bez znaczenia. Możecie(...)naprawdę). Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól. W drugiej misce łączymy oliwę, jajka, mleko. Mieszamy. Dodajemy do tego szpinak i rozkruszoną (nie za dokładnie) fetę. Mieszamy. Mokre składniki łączymy z suchymi, jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem (dość obficie, aczkolwiek pamiętajcie, że feta jest słona). Ciasto wykładamy do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami

Kardamonovy
Muffiny z fetą i szpinakiem 76

szpinakiem. Bez boczków, kiełbas i innych papryk (z całym szacunkiem). Przejrzałam sporo przepisów w internecie i w sumie tylko jeden w 100% przykuł moją uwagę, ten ze strony Lidla. I ten lidlowski miał w swoim składzie ricottę, którą ja zamieniłam na fetę. Był chyba jeszcze tymianek, tego pominęłam. Rodzaj szpinaku, jaki użyjecie jest w sumie bez znaczenia. Możecie(...)naprawdę). Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól. W drugiej misce łączymy oliwę, jajka, mleko. Mieszamy. Dodajemy do tego szpinak i rozkruszoną (nie za dokładnie) fetę. Mieszamy. Mokre składniki łączymy z suchymi, jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem (dość obficie, aczkolwiek pamiętajcie, że feta jest słona). Ciasto wykładamy do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami

Kardamonovy
Drożdżówki z serem 100

wyrośnięcia. UWAGA : Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier wanilinowy oraz sól, wymieszać. Dodać jajko, żółtko, wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie dodać roztopione masło(...)miękkie, elastyczne ciasto. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny. Nadzienie serowe: Twaróg przełożyć do naczynia i rozgnieść widelcem ( twaróg można zmielić, ale nie jest to konieczne ). Dodać cukier, cukier wanilinowy, żółtka oraz proszek budyniowy i dokładnie wymieszać ( ja dodatkowo trochę zblendowałam nadzienie ). Odłożyć. Wykonanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić

Opowieści z piekarnika
Jesienne menu – przepisy na jesienny obiad 129

warzywami i tahini Składniki: cebula – obrana i pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku – obranego pół kilo marchewki – obranej i pokrojonej w talarki kilo dyni hokkaido – bez pestek, pokrojonej na kawałki 1,5 litra bulionu (lub woda + ekologiczna kostka bulionowa) po pół łyżeczki mielonego kuminu i słodkiej papryki duża szczypta cynamonu, soli i pieprzu 3 łyżki(...)sałatkę ziemniaczana z rzodkwią, porem i bobem Na talerzu ułożyć ziemniaki. Polać sosem. Posypać je rzodkiewką, porem, rzepą i bobem. Ciasto pomarańczowe z tahiną Składniki: 1,5 szklanki mąki pół szklanki cukru łyżka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu łyżeczka kurkumy szczypta soli 50 g orzechów włoskich 50 g suszonych moreli pokrojonych w paski pół kostki masła – roztopionego

Ugotowane pozamiatane
Kokosowo-bananowy omlet z piekarnika 243

spiżarni weszła od niedawna Odtłuszczona mąka kokosowa EFAVIT . Bardzo aromatyczna, intensywnie kokosowa , z dużą zawartością błonnika oraz białka - 11g białka na 100g mąki - idealnie sprawdza się w przeróżnych wypiekach: ciastach, gofrach, plackach, naleśnikach, chlebach, no i oczywiście omletach!  Gdyby ktoś nie wiedział, skąd bierze się takie cudo - odpowiadam. Mąka kokosowa pozyskiwana jest z miąższu orzechów kokosa, który się suszy(...)dbający o linię powinni z nią żyć za pan brat. W przeciwieństwie do tradycyjnej maki zbożowej, może być jedzona na surowo , więc pole jej zastosowań to nie tylko dania pieczone czy smażone, ale również jogurty, koktajle, musli i desery. Ma lekko słodkawy posmak , stąd nie potrzebuje do towarzystwa zbyt wielu substancji słodzących, a w porywach w ogóle daje się przy

Grunt to przepis!
Pączki cynamonowe nadziewane czekoladą 210

Dzisiaj Tłusty Czwartek! oczywiście nie może obyć się bez pączków! Co powiecie na pączki cynamonowe nadziewane czekoladą? Są przepyszne. Domowe pączki, donuty czy munki nie da się porównać z kupnymi. Przyznam są cukiernie, które mają dobre pączki i chwała im za to, ale ja i tak wolę domowe. Będąc w Polsce pierwsze co kupuję to pączki z mojej ulubionej(...)miski miksera, Dodaj mleko z drożdżami, mleko z masłem i żółtka. Zacznij zagniatać ciasto. Jeśli robisz to przy pomocy robota użyj haka i zagniataj przez 7 minut. W między czasie dodaj sól. Przykryj miskę folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i złóż kilka razy. Podziel na 20 równych kawałków

codojedzenia
Ciasto z czerwonymi pomarańczami z horrorem w tle 185

ciasto znalezione u Doroty . Tamto było ze zwykłymi pomarańczami; jestem pewna, że w smaku bardzo się od siebie nie różnią, ale ten kolor... Musicie przyznać, że chyba wszystko wygląda lepiej w krwistej czerwieni niż w banalnym pomarańczu. Ciasto jest wilgotne, słodkie i intensywnie pomarańczowe, a owoce na wierzchu to prawdziwe delicje. Nie można mu się oprzeć. Klejące ciasto z czerwonymi(...)pomarańczami Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) pomarańcze w syropie: 2 pomarańcze 150 g cukru 100 ml wody ciasto: 185 g creme fraiche (18%) 110 g masła 4 jajka skórka otarta z 1 czerwonej pomarańczy 220 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 160 g cukru Cukier i wodę zagotować w szerokim garnku lub na patelni.  Pomarańcze pokroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Calzone 277

potrzeby nie było ). Ciasto: Mąkę przesiać przez sitko, wymieszać z solą i suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej należy zrobić rozczyn). Mąkę odgarnąć na boki wlać oliwę i mleko. Okrężnymi ruchami palca połączyć mąkę z oliwą i mlekiem. Następnie ugnieść ciasto (zagniatać kilka minut). Uformować kulkę. Miskę, w której ciasto będzie rosło lekko naoliwić, włożyć do niej ciasto i przykryć ściereczką(...)podwojenia swojej wielkości. Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrobić i podzielić na cztery równe części.  Rozwałkować (najlepiej robić pojedynczo ). Na połowie położyć farsz i posypać serem żółtym. Brzegi ciasta lekko posmarować wodą ( tylko nie może być zimna). Ciasto zgiąć w pół i dobrze skleić brzegi, formując pieroga.  Na blaszkę położyć papier do pieczenia, który należy lekko naoliwić. Położyć

W kuchni u Moniki

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję