Chyba każdy z nas choć raz piekł biszkopt. Z efektem końcowym różnie bywa :) mi zazwyczaj nie wyrastały bądź opadały. Teraz jest inaczej. Dużo czytałam rad na
Kolorowy Przepisownikbyć letnie, nie może być gorące - wszystkie składniki umieść w misie robota i zagniataj ciasto 5- 7 minut, odstaw na 35 minut - po tym czasie ciasto ponownie zagniataj, do momentu kiedy nie będzie kleić się do rąk i będzie pracować na haku (gdyby ciasto kleiło się do ręki, było rzadkie dodaj 2 łyżki mąki, jeśli będzie wydawać Ci się(...)używam, wielkość jaja też ma znaczenie, pamiętaj aby zawsze o tym pamiętać przygotowując ciasto drożdżowe ;-) ) Ciasto okryj ściereczką i odstaw na 1,5 do 2 h do wyrastania. Po tym czasie formuj bułeczki. Ciasto podziel na 8 części. Każdą wałkuje na duży okrąg, cieńszy na obrzeżach. Ciasto układam na filiżance, wsypuje jagody (przepis na nadzienie niżej), zlepiam bułeczkę w pierożka
SMYKWKUCHNIWami przepisem! Jestem przekonana, że i wy będziecie zachwyceni! Bułki nazywają się hamburgerowe, bo głównie do tego dania są przeznaczone, ale można zjeść je dosłownie ze wszystkim lub zupełnie bez niczego, bo są tak dobre. Domowe bułki są puszyste, sprężyste nie kruszą się podczas krojenia, a wnętrze ich jest delikatnie i wilgotne. Pięknie pachną i mają miękką sezamową skórkę(...)drożdżami, wbić jajka, rozmieszać, całość wlać do składników suchych, zagnieść ciasto przy pomocy robota wyposażonego w końcówkę typu hak, ciasto powinno być gładkie i elastyczne ( wyrabiałam przez 5 minut na średnich obrotach ). Ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć na blat, podzielić na 16 części ( każda po około
SprawdzonaKuchnia.plNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Domowe ciastawyobrażamy sobie popołudniowej kawy bez kawałka ciasta, a na sklepowych półkach ciężko znaleźć produkty bez dodatku sacharozy, glukozy, fruktozy, syropu glukozowo-fruktozowego. A nadmiar cukru w diecie powoduje nie tylko problemy z wagą, ale i huśtawki nastroju oraz kłopoty z koncentracją. Rewolucyjna książka Martiny Fontany "Bez cukru" e-book do kupienia tutaj(...)szafki kuchenne oraz półki lodówki z wysoko przetworzonej i hojnie posłodzonej żywności. - Odpowie na pytanie, czy istnieje dobry zamiennik dla klasycznego cukru białego. Słodkiego, miłego życia - ale "Bez cukru"! Wraz z odstawieniem cukru z swojej diety odstawiłam leki na nadciśnienie - lekarze wróżyli, że będę musiała je brać do końca życia... Zachęcam do przygotowania zdrowej chałwy. Spokojnie można
Szkrab Je Sampalcami razem z mąką. Po środku zrób wgłębienie i wlej wodę. Wymieszaj widelcem aż mąka wchłonie całą wodę. Gdy ciasto nieco przestygnie wyrób je ręką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto podziel na 4 części, ulep kulki, przykryć wilgotną ściereczką kuchenną i odstawić do lodówki na 15 -20 minut. Kurczaka pokrój w kostkę i włóż do miski. Dodaj olej i drobno(...)jogurtu wyciśnij ząbek czosnku, dodaj pieprz i sól. Jeśli chcesz wzmocnić smak/zapach dodaj czosnku granulowanego. Wyjmij tortille z lodówki. Każdą kulkę rozwałkuj na jak najcieńsze placki. Mocno rozgrzej patelnię bez tłuszczu, potem zmniejsz na średni ogień. Wrzuć rozwałkowany placek na patelnie i smaż nie dłużej niż 30 sekund z każdej strony, wtedy zachowają swoją miękkość. Usmaż pozostałe placki
Better Life By Auntie Jubez powodu gofry na blogu pojawiają się właśnie latem, dla mnie to smak dzieciństwa, jadany zawsze, tylko i wyłącznie nad morzem spędzając tam beztroskie wakacje. Pamiętam dobrze maleńką budkę w Mielnie, na ulicy pełnej brzóz gdzie sprzedawali najlepsze gofry jakie jadłam, jeszcze ciepłe w papierowej serwetce smakowały mi najbardziej z cukrem pudrem i malinami, a Wy macie jakieś gofrowe(...)łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki cukru pudru 2 jaja 1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła 1 i 1/3 szklanki mleka Do podania 300 g jagód 400 ml naturalnego jogurtu cukier puder listki mięty Przygotowanie: 1. Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól i cukier 2. Mieszamy suche składniki następnie dodajemy
Słodki Kompromiswiele zdrowszy wybór niż kostka (na kostce się nigdy nie kończy!) czekolady czy ciasteczek. Możesz je zrobić z dziećmi, bo są szybkie i łatwe w przygotowaniu - bez pieczenia. Szalenie smaczne, naturalnie słodzone, krótko mówiąc - idealne. Potrzebujesz tylko kilku składników i 5 minut czasu, aby zrobić doskonałą przekąskę. (Jeśli będziesz robić kulki z dziećmi to 30 minut - dolicz(...)sztuki to wystarczająca ilość, żeby zasłodzić się na maxa. Porównanie składników Jeszcze na koniec zestawienie składników. Nie ma co się zastanawiać - trzeba zacząć kulać swoje domowe. Takie są najlepsze - bez zbędnych dodatków. Te domowe też idealnie sprawdzą się jako prezent. Myślę, że zapakowane w papilotki do muffinek w jakimś ozdobnym pudełeczku będą bardziej wartościowe od tych kupionych. Inne
lady-och-mistrzyni.blogspot.comkolejkach wszelkiej maści. Najbardziej rozbawiła mnie dziewczynka, może sześcioletnia, która na zadane pytanie, czy mówię po niemiecku, otrzymała odpowiedź w postaci ostrożnego Nein , a i tak mówiła do nas bez przerwy przez całe pięć minut obracania się karuzeli. Ja natomiast wywołałam salwy śmiechu swoim ogromnym entuzjazmem dla kolejki, na której można było majtać nogami w wodzie. Przyznam się(...)wyściubiać nosa z domu. Szczęśliwie, ostatni tydzień urlopu postanowiliśmy spędzić w domowych pieleszach, nie ma więc takiej potrzeby, Mam zamiar upiec przynajmniej jedną szarlotkę (macie jakieś dobre przepisy na ciasta i przetwory z jabłkami...? Bo nasza jabłonka obrodziła wręcz zaskakująco), a za chwilę zabieram się za dżem figowy... Póki co jednak powrócę duchem do słonecznego lata. Sezon na pomidory uciekł
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyglądał on jak beton, smakował jak beton, a kosztował jak sztabka złota. Niby bez chleba można żyć, ale ja sobie nie wyobrażam mojego codziennego śniadanka o 5.30 rano, bez przyzwoitej kanapki. Zakasałam więc rękawy, nastawiłam zakwas, bo mój poprzedni, zaniedbany biedulek, dawno już umarł, i zaczęłam wypiekać swój własny 100% żytni chleb na zakwasie. Zakwas przygotowałam według tego(...)jadł w życiu! J Tak więc już od trzech miesięcy w ogóle nie kupuję pieczywa. Rodzina dwu, może trzykrotnie kupiła sobie kajzerki, ale niezjedzone sczerstwiały w chlebniku. Ten chlebek piekę co kilka dni i zajadamy go wszyscy, ale co jakiś czas, z lepszym lub gorszym skutkiem, eksperymentuję również z pieczywem całkowicie bezglutenowym. Bo kto to wie, może i pozostałe zboża
Kuchenne zapiski Edytypodzielić z wami przepisem na tort z bananami na puszystym biszkopcie rzucanym. Tort wykonałam dla mojego męża na urodziny i był nim zachwycony :) Składniki Biszkopt 6 dużych jajek (bez rozdzielania na białka i żółtka) 150 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao 40 g masła Krem(...)postaci wstążki Do masy jajecznej przesiać mąkę i kakao, w trzech turach, mieszając delikatnie. Podczas ostatniego mieszania dodać roztopione i wystudzone masło (wymieszane wcześniej z 1 łyżką masy jajecznej). Piec w temperaturze 175ºC przez około 35 - 40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt w formie wyjąć natychmiast z piekarnika i z 30 - 40 cm opuścić go na podłogę
W kuchennej krainietydzień zleciał :) Znowu możemy cieszyć się nadchodzącym weekendem, zająć się przyjemnościami, np. gotowaniem fajnych nowych rzeczy w Waszej kuchni :) Wczoraj natchnęło nas na przygotowanie własnych bułeczek, takich bez spulchniaczy i dziwnych dodatków jakie kupujemy w marketach... Nasza wersja to takie hmmm modne słowo ostatnio "rustykalne" bułeczki. Może nie wyglądają jak jakiś super bohater typu Pan "S" hehehe. Oczywiście(...)wymieszanych mąk. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odklejać się od miski i dodajemy stopione masło. Jeszcze chwilę wyrabiamy, po czym przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu odrywamy od ciasta zwilżonymi dłońmi kawałki wielkości dużego pomidora i układamy na posmarowaną oliwą blachę. Zostawiamy odstępy między bułeczkami, ponieważ wyrosną jeszcze w trakcie pieczenia. Posypujemy sezamem
vegetanieCo prawda festiwal już się skończył, jednak ja będę do niego wracać wielokrotnie w swoich postach. Działo się tyle, że nie nadążałam dodawać postów, tym bardziej
W kuchni Karmel-itkiOto najobfitszy okres w roku! :D Wszyscy zbieramy plony w ogródkach, sadach i na rynku ;) W kuchniach bulgoczą przetwory i parzą się słoiki. W spiżarkach każda
Kuchnia w Słońcu Skąpana