ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:2267/2705)

Dobra kawa i… coś słodkiego. 3 pyszne propozycje + przepis na syrop piernikowy. 292

Dobra kawa i… coś słodkiego. To początek nie jednego dnia, to obowiązkowy element każdego spotkania z przyjaciółmi. Dlatego dziś przychodzę do Was z tym wpisem

Słodkie okruszki
Tarta z zielonymi szparagami 205

Tarta z zielonymi szparagami to nasza Kuroniowa obowiązkowa pozycja, podczas majowego wysypu tych wspaniałych warzyw.   Nie wiem jak Wy ale ja

kuron.com.pl
Babeczki śmietankowe z makiem 408

Babeczki śmietankowe z makiem to w tym roku pierwsza z propozycji na nadchodzące święta wielkanocne. W przygotowaniu przypominają muffiny, gdyż nie wymagają użycia miksera, zrezygnowałam jednak

Smakołyki Bereniki
Jagodzianki maślane wypełnione po brzegi jagodami! 186

minut. Masa podwoi swoją objętość. Przygotowany rozczyn przenieś do dzieży robota. Dodaj pozostałą część mąki, mleka, cukru i 2 żółtka. Wyrabiaj ciasto przez 8 minut robotem planetarnym na prędkości 3-4 ( u mnie 3 KitchenAid). Ciasto pozostaw w misie na 10 minut. w tym czasie stop masło w rondelku i przestudź, nie może być gorące, ma być ciepłe - jak włożysz(...)kolejną porcję, aż do wyczerpania się składnika. Robimy to po mału, nie spieszymy się. Ciasto musi mieć czas aby wchłonąć tłuszcz i aby powstała dobra siatka glutenowa. Ja ciasto wyrabiałam 16 minut na prędkości 4. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę. Z ciasto uformuj kulę , podziel na 6 lub 8 części w zależności, jak duże chcesz jagodzianki. Każdą

SMYKWKUCHNI
Bagietka orkiszowa 111

Przepis na bagietkę powstał właśnie w takich okolicznościach. W poniższym przepisie podaję dwa sposoby na jej wykonanie pierwszy to klasyczny z czasem potrzebnym na wyrośnięcie ciasta. Drugi jest błyskawiczny. W błyskawicznej wersji po wymieszaniu ciasta od razu formujemy bagietki, a następnie garujemy. Garujemy w lekko nagrzanym piekarniku, a po 20 minutach bagietki powinny być wyrośnięte. Teraz pozostaje tylko wypieczenie bagietek(...)się spieniły. Następnie całość wlać do miski z mieszanką mąk, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (w mikserze trwa to około 5-7 minut), ciasto wyrabiamy przy pomocy końcówki typu hak. Wyrobione ciasto pozostawić w misce, przykryć folią i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na równe części (ja zrobiłam 4 szt) mogą to być duże długie bagietki

SprawdzonaKuchnia.pl
3 bit na kakaowym biszkopcie 280

Ciasto, które jest jednym z ulubionych mojego Męża. Wielu ich nie ma, a jeśli już jakieś są, to na pewno nie te "swoje", przygotowywane w domu. Tym bardziej cieszy mnie fakt, że to lubi i je bez jakiegokolwiek zająknięcia. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do biszkoptu przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao. Delikatnie mieszamy i przelewamy na blaszkę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 25 minut. Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem upuszczamy z wysokości ok 40cm i studzimy w temperaturze pokojowej. Krem: 1½ szklanki mleka

Kuchnia w czekoladzie
Włoskie grissini z czarnymi oliwkami i rozmarynem (Grissini con olive nere e rosmarino) 148

środku wgłębienie. Do m ąki  wlewamy podgrzany olej oraz wino o temperaturze pokojowej. Zaczynamy wyrabianie ciasta, stopniowo dodając oliwki, rozmaryn oraz sól.  Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut.  Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne.  Ciasto przykrywamy  ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce na ok. 2 godziny. **** PREPARAZIONE Per preparare(...)circa 10 minuti fino ad ottenere un composto omogeneo.  Coprite con un canovaccio e lasciate riposare per circa 2 ore. Ciasto dzielimy na kilkanaście mniejszych porcji o wadze ok. 25 gram. Ka ż dy kawałek ciasta rolujemy na cienki wałeczek na  stolnicy opr ó szonej m ą k ą .   **** Dividete l'impasto in piccole porzioni

La grande e la piccola cuoca
Suszone ogórki kiszone 139

Suszone ogórki kiszone jako przyprawa Suszone ogórki kiszone, jakkolwiek absurdalnie by to nie brzmiało, stanowią doskonałą przyprawę wykorzystywaną przez najlepszych szefów kuchni. Kiedy mieszkając w Arabii

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Polenta na słodko, czyli kukurydzianka z brzoskwiniami 174

fazę na jedzenie bez glutenu. Nie żebym miała nietolerancję, ot po prostu zauważyłam, że ograniczając pszenicę czuję się lżej, „schodzi” mi brzuch, więc czuję się lepiej nie tylko fizycznie ale i psychicznie. Była już jaglanka w formie ciasta, a dziś czas na kukurydziankę. Potrawy z mąki kukurydzianą czy też bardzo drobnej kaszki nazywa się polentą(...)konsystencję. Gdy kaszka będzie gotowa dodaj do niej amarantus, wymieszaj. Formę do zapiekania wysmaruj delikatnie olejem roślinnym i przełóż powstałą masę. Udekoruj plasterkami owoców, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Piecz w temp. 160-170 C przez 25-30 minut. Po wystudzeniu „kukurydziankę” można kroić jak ciasto i tak zaczynać dzień. Nade mną sterczała Miśka, więc kroiłam jeszcze ciepłe

greenscarf
Chleb kanapkowy-tostowy 155

Ręcznie, na blacie, lub w misie robota planetarnego, hakiem do ciast drożdżowych, wyrabiamy ciasto przez „magiczne drożdżowe 8 minut”. Jeśli dalej mocno się lepi, możecie podsypać je jeszcze łyżką mąki. Kiedy po naciśnięciu palcem ciasto wróci na miejsce, jest wstępnie wyrobione. Miskę lub misę miksera wyczyśćcie, posmarujcie odrobiną oleju, ciasto uformujcie w kulę, posmarujcie i ją olejem. Przykryjcie folią spożywczą(...)piekarnika. Dajcie ciastu rosnąć godzinę, aż podwoi objętość. Posypcie delikatnie mąką blat i wyłóżcie na niego powoli wyrośnięte ciasto. Podzielcie ciasto ostrym nożem na dwie równe części i dajcie mu odpocząć przez 10 minut.   W tym czasie naszykujcie sobie dwie foremki – keksówki. Wysmarujcie je dokładnie masłem i wysypcie mąką.   Porcję wyrośniętego ciasta delikatnie rozpłaszczcie w owal, po czym

Karo in the Kitchen
Makowe święta, czyli... 237

tort makowy (uwielbiam!) albo makowiec. Mmmmm... :) W moim rodzinnym domu w Łodzi makowce piekło się nie tylko na Boże Narodzenie, ale również na Wielkanoc i były zawsze wspaniałe. Nie ważne, że czasami pękały, nie ważne, że często nie doczekiwały lukrowania, smakowały bajecznie! A wszystko dzięki cudownemu ciastu i domowej masie makowej - bogatej w bakalie, wilgotnej i słodkiej od miodu(...)makiełek, a także klusek z makiem czy świątecznych ciast. Jednak by użyć jej do wypieków, należy dodać do niej ubite na pianę białka (dzięki temu ciasto nie będzie odstawać od nadzienia). Zwykle na 1/2 kg masy makowej dodaje się pianę ubitą z 2-3 białek. Gotową masę makową - jeszcze bez dodatku białek! - przechowujemy kilka dni   (nawet do tygodnia

Ratunku obiad
Czas w góry! 216

cztery kąty w zapadanym, pochmurnym mieście.   Nie potrafię jednak opuścic Was tak bez niczego, o nie! Postanowiłam, że drogę umilę sobie, rodzinie i przyjaciołom pysznym, wakacyjnym ciastem, które jest bardzo praktyczne na takie wojaże. Smacznego! I do zobaczenia wkrótce! EGZOTYCZNE CIASTO DROŻDŻOWE. (przepis na ciasto drożdżowe znany; dodatki - inwencja własna) 1/2 kg mąki cukier waniliowy szklanka mleka(...)cukier, cukier waniliowy, jajka i rozczyn. Wymieszałam, następnie dodałam masło. Wyrobiłam gładkie ciasto i odstawiłam do podwojenia jego objętości w ciepłe miejsce. Następnie ponownie wyrobiłam, wyłożyłam na natłuszczoną i wysypaną mąką blachę. Ułożyłam owoce. Z pozostałych składników wyrobiłam kruszonkę, rozprowadziłam ją na owocach. Wstawiłam do rozgrzanego pieca. Piekłam ok. 1 godziny w 180 stopniach. Polałam lukrem

W kuchni Karmel-itki
C - Francuskie paluchy z serem i oliwkami 185

zamiłowaniu do ciasta francuskiego zdaje się już wspominałam. Od dłuższego czasu jego gotowa (kupiona - przyznaję bez bicia;) wersja, stanowi nieodzowny element stałego wyposażenia naszej lodówki. Można z niego w ekspresowym tempie wyczarować naprawdę wiele kulinarnych propozycji, poczynając od przystawki po danie główne i deser. Paluchy już prezentowałam, ale że ostatnio robiłam  nieco inną wersję smakową, którą(...)oliwkami Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 80 g seka fromage z pieprzem 10 dkg sera salami 10 dkg sera cheddar   10 dkg sera   parmezan      kilka oliwek czarnych kilka oliwek zielonych nadziewanych papryczkami 1 jajko Sery (poza fromage;) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oliwki pokroić w krążki. Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na pół

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
SERNIK KOKOSOWY Z MALINAMI 178

    Sernik kokosowy z borówkami był pyszny, natomiast sernik kokosowy z malinami jest wprost genialny. Obłędny, przepyszny... To najlepsze ciasto na upalne, letnie dni... Totalnie

Smaczne Zdrowe
Pavlova 167

Skłamałabym Was gdybym powiedziała, że moja Pavlova wyszła idealnie. Nie wyszła. A przynajmniej nie tak jak ją sobie wyobraziłam. I kiedy już skończyłam jeść moją nie

Ciastkozercy