Krucho-drożdżowe rożki z makiem 639upieczeniu Mąkę przesiać na stolnicę. Wymieszać ją z cukrem, solą i drożdżami. Wbić żółtko i dodać śmietanę, wyrobić. Zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm (im cieniej tym lepiej). Wykroić trójkąty o podstawie 10 cm i wysokości również 10 cm (fot.1) (zrobiłam je mniejsze niż w oryginalnym przepisie(...)fot.2) . Na środku każdego ciastka układać porcję masy makowej. Zawinąć, jak malutkie beciki (fot.3) . Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem (fot.4) . Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C. Rożki piec 15-20 minut bez termoobiegu, a następnie około 7 minut z nawiewem, aż lekko się przyrumienią. Studzić na kratce. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Świat Ciasta
DOUBLE COCONUT CAKE (ciasto podwójnie kokosowe) 236Jest weekend to wiadomo, że będzie ciasto😀 Chodziło za mną ostatnio coś mega kokosowego i takim sposobem wymyśliłam sobie kokosowy placek z kokosową masą w polewie wiśniowo kakaowej😎 Ta intensywność smaku kokosa wprost nie daje zakończyć jedzenia na jednym kawałku😅 Miałam plan zrobić go w prostokątnej blaszce jako placek, ale że miałam zajętą to zrobiłam je w formie torcika(...)trzeba specjalnie robić zakupów na ten double coconut cake😍 A zrobienie trwa półtorej godzinki z pieczeniem i jest łatwe🍰 Składniki: biszkopt -3 szklanki mąki orkiszowej -pół szklanki wiórek kokosowych -pół szklanki oleju -1,5 szklanki maślanki -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1,5 łyżeczki sody -3 jaja -3 łyżki ksylitolu/cukru Pamiętajcie aby jaja i maślanka były w temp
Zdrowie i pysznie na talerzu
Zaplatane bułki supełki – z czosnkiem, masłem i pietruszką 349będziemy w nim wyrastać i napuszać uformowane bułki. Papierem do pieczenia wykładamy obie blachy z wyposażenia piekarnika. Zarobione ciasto wyjmujemy na stolnicę – jest tłuste, nie trzeba go podsypywać mąką – ważymy i dzielimy je na 12 równych porcji. Supełki zaplata się naprawdę łatwo – porcję ciasta formujemy w wałek – rozciągamy go w czasie rolowania dłońmi w kierunku od środka na zewnątrz(...)bułki. Smarujemy je masłem z czosnkiem i pietruszką, używając płaskiego szczeciniastego pędzla. Lekko posypujemy solą. Piekarnik rozgrzewamy tym razem do 190⁰C, bez termoobiegu . Do mocno już rozgrzanego wkładamy na środkową półkę jedną blachę bułek i pieczemy je do zezłocenia przez 20-25minut. Wyjmujemy upieczone bułki i tak samo wkładamy drugą blaszkę – pieczemy znowu 20-25 minut. Bułki
Karo in the Kitchen
Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi. 429bułeczki lub rogaliki drożdżowe. Resztę bułeczek zabieramy z mężem do pracy i do kawusi jest jak znalazł. Rogaliki można oczywiście ozdobić lukrem lub strużkami rozpuszczonej czekolady, ale ja wole bez dodatków. Serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu, bo jest on bardzo prosty w przygotowaniu i niedrogi, a efekt niesamowity. Polecam!!! Składniki na rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi ROZCZYN(...)mąki tortowej 2/3 szklanki mleka 1 duże jajko (lub dwa malutkie) 4 i 1/2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (na 0,5 kg mąki) 1/4 kostki margaryny do pieczenia szczypta soli roztrzepane jajko do posmarowania powidła śliwkowe Przygotowujemy rozczyn: do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier i mleko, mieszamy. Do dużej miski przesiewamy
Rozpustne gotowanie
Prosty sernik na zimno 88kuchni. Ten przepis jest niezwykle prosty, a efekt końcowy naprawdę imponujący. Oto kilka powodów, dla których warto spróbować przygotować ten sernik: Świetny deser na gorące dni. Nie wymaga pieczenia, co oszczędza czas i energię. Delikatna konsystencja i pyszny smak. Możliwość dodania ulubionych owoców, takich jak truskawki. Idealny na różne okazje, od rodzinnych spotkań po przyjęcia. Szybki sernik na zimno(...)kiwi. Dodatkowo, można dodać do masy serowej aromat waniliowy lub skórkę z cytryny, aby nadać sernikowi jeszcze więcej smaku. Sernik na zimno bez pieczenia Jednym z głównych atutów tego przepisu jest fakt, że nie wymaga pieczenia. Dlatego to idealna opcja dla tych, którzy nie lubią spędzać czasu przy gorącym piekarniku. Po prostu schładzamy sernik w lodówce
Ania i Marcin gotują
Keto gofry z mascarpone i mąki kokosowej. 323Poznaj mój sprawdzony przepis na keto gofry z mascarpone i mąki kokosowej. Gofry są optymalne, bez laktozy, cukru i glutenu. Idealne dla osób, które będąc na diecie: ketogenicznej lub bezglutenowej nie chcą rezygnować z tradycyjnych deserów. Są tak dobre, że smakują nawet dzieciom! Czas przygotowania 10 minut. Czas smażenie kilkanaście minut. Ilość gofrów:6 sztuk. Na zdjęciu gofry keto(...)zdjęciu gotowa masa na gofry keto. Gotową masę gofrową odstawiam oczywiście na 5 minut, aby ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji . Krok 3. Smażę na rozgrzanej gofrownicy. Gofrownice smaruję olejem kokosowym. Na rozgrzaną wlewam ciasto. Wyszło mi 6 sztuk pysznych gofrów. Posmarowałam je mascarpone i dżemem bez cukru. Możesz oczywiści użyć takich dodatków jak : bita śmietana, wiórki kokosowe, masło orzechowe, gorzka
Ania gotuje
Biszkopt z masą kakaową – przekładaniec 506nadzwyczajnego … nic szałowego … Proste i smaczne! Ciasto , które można przygotować z mgnieniu oka , nawet kiedy zjawiają się niezapowiedziani goście. Lekkie … mięciutkie … delikatnie słodkie – takie którego można śmiało wziąć dokładkę , bez obawy o nadmiar kalorii. Delikatny biszkopt przekładany lekkim kremem – nie za słodkie , nie za ciężkie …. W sam raz do popołudniowej kawki! Spróbujcie(...)dodajemy żółtka ( jedno po drugim ) i dalej ubijamy. Wymieszane obydwie mąki przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia , boków nie smarujemy. Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30-40 minut ( do suchego patyczka ). Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy nim o podłogę
Ostra na Słodko
Pieguski z polentą 234cierpię marnować jedzenia, więc gdy w lodówce zostały mi żółtka po pieczeniu bez postanowiłam, że do czegoś trzeba je wykorzystać. Tak powstały te ciasteczka i bez pudła muszę stwierdzić, że to najlepsze pieguski jakie jadłam w życiu! Naprawdę przepyszne. :) #Jak nie marnować jedzenia: Gdy zrobiliście bezy i zostały Wam niewykorzystane żółtka, to zawsze warto przewertować internet(...)miksujemy całość. Dodajemy obie mąki, miksujemy, a następnie dorzucamy wszystkie dodatki i delikatnie miksujemy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 15 minut, by je schłodzić. Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka spłaszczamy silikonową łopatką. Z podanej porcji wychodzi ok. 45 ciasteczek. Pieczenie
Cooking Monster
ciasto kokosowe w kształcie królika 280zwyczaju robienia świątecznych potraw miesiąc przed świętami, bo później to już Wielkanoc nie miałaby uroku. Dlatego babki i mazurki będą dopiero w przyszłym tygodniu. A dziś ciasto w kształcie królika (czy jak kto woli zająca) może nie świątecznego ale na pewno wiosennego, zrobione specjalnie na życzenie mojej Emilki (ehhh...czego to człowiek nie zrobi do okrzyków radości dziecka). Futro zając(...)Zacząć dodawać po jednym żółtku a po nich dodać wodę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Jeśli używamy obręczy w kształcie królika to dużą blaszkę należy wyścielić papierem na dnie i nałożyć obręcz (nie smarować jej) i przelać ciasto. Jeśli nie mamy obręczy to zrobić normalnie w foremce. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
CIASTO MAGISTRA 170końcu jestem.Zaczynam od wirtualnego poczęstunku wspaniałym i pysznym ciastem s Anastazji. Biszkopt jasny: 6 jajek 1szklanka cukru 1szklanka mąki płaska łyżeczka pr do pieczenia ew 1 łyżeczka octu lub 2 łyżki oleju Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka.dodać mąkę zmieszaną z pr do pieczenia,lekko wymieszać.Jeśli zdecydujemy się na ocet dodajemy(...)żółtek i mieszamy.Natomiast olej można dodać już na samym końcu. Biszkopt pieczemy w 160-180st C ok 30-40min.Po upieczeniu zostawiamy na chwilkę piekarniku,biszkopt opada wtedy równo i bardzo mało. Biszkopt różowy: część mąki zastąpić ,dodając wiśniowy kisiel.U mnie tym razem był zielony gdyż dodałam barwnik,zapomniałam kupić kisiel.Chciałam dać czerwony barwik
Niespełnione zdolności kulinarne
Pavlova 157Beza chrupiąca z zewnątrz, a delikatna i piankowa wewnątrz to idealny deser na każdą okazję. Bardzo prosta do wykonania :) Składniki: 4 białka szklanka drobnego cukru łyżeczka
wyzwania kuchenne
Paluchy ze szparagami - czyli zielone szparagi w cieście francuskim do grilla lub do obiadu 192To danie posłuży jako przekąska, lub dodatek do obiadu bądź dań grillowych. Paluchy z ciasta francuskiego ze szparagami to dla wielu coś zaskakującego, szczególnie kiedy podaje
Calzonella.com
Placuszki twarogowe z jagodami 184Moje śniadanko, pyszne. Wszystkie składniki razem zmiksować na gładką masę. Dodać jagody i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nałożyć ciasto za pomocą dużej łyżki
Kuchnia Pokoleń
Czekoladowy sernik z cynamonem 233niezwykle kremowy dzięki serkowi mascarpone i śmietanie kremówce. Do tego rewelacyjnie pachnący cynamon i czekoladowa polewa. Po prostu obłędny w smaku! Spód: 35 g masła 120 g ciasteczek maślanych bez dodatku cukru Cukry Nyskie Masa serowa: 250 g sera sernikowego (z wiaderka) 250 g serka mascarpone 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 3 jajka ¼ szklanki śmietany(...)malakserze. Masło rozpuszczamy w garnku. Przelewamy do ciastek i dokładnie mieszamy aby zrobiły się mokre. Gotowymi ciastkami wykładamy spód tortownicy o średnicy 20 cm. Tortownicę wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy na chwilę do lodówki. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180*C z termo obiegiem. W czajniku gotujemy wrzątek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Do misy miksera przekładamy
VioletoweKucharzenie
Ciasto kawowe (kawowiec) 1497łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kawy mielonej Krem 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru kostka masła 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej Przygotowanie Ciasto. Białka ubić, miksując dodać cukier, żółtka i wodę. Na koniec dodać mąkę, proszek i kawę i już tylko delikatnie wymieszać. Piec w temp 180 stopni(...)mleko wlać mieszankę mleka i mąk, całość cały czas mieszać i zagotować (jak budyń). W oddzielnej misce utrzeć masło z cukrem pudrem a następnie dodawać po łyżce budyniu. Złożenie ciasta. Na pierwszy blat wyłożyć krem, a następnie przykryć go kolejnym blatem ciasta i tak postępować do końca. Smacznego Polecam również w "kawowym" klimacie: Babka Caffe Latte
coolinarnastrefa.blogspot.com