Świąteczne ciasteczka korzenne 92święta Bez jakich wypieków nie wyobrażasz sobie Bożego Narodzenia? W moim domu nie może zabraknąć m.in. pierniczków alpejskich , sernika z białą czekoladą i solonym karmelem i makowca. Zawsze staram się jednak dodawać coś nowego do listy słodkości. Jakiś czas temu nowością były właśnie te świąteczne ciasteczka korzenne . Tak przypadły nam do gustu, że od tamtej pory piekę(...)godziny wcześniej z lodówki. Dobrze utarte masło z cukrem . Powinna wyjść jasna i puszysta masa. W zależności od miksera ucieranie może trwać nawet 10 minut. Schłodzone ciasto . Ciasteczka będą miały najładniejszy kształt i najlepszą konsystencję jeśli uformowane kuleczki schłodzisz przez minimum 30 minut w lodówce. Sprawdź też inne przepisy na ciasto na święta: Sernik królewski Drożdżowa gwiazda z makiem Metrowiec
Na-talerzu.pl
Szybkie ciasto marmurkowe kokosowo-orzechowe 311cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu 2/3 szklanki wiórków kokosowych 2/3 szklanki orzechów włoskich 3 jajka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml oleju rzepakowego lub kokosowego 2 łyżeczki kakao 1-2 łyżki rodzynek bez konserwantów 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w niewielkiej ilości wody 1,5 szklanki mleka Przygotowanie: Płatki owsiane zmiel w mini malakserze(...)łyżeczki cukru. Dobrze połącz trzepaczką. Formę natłuść niewielką ilością oleju i wyłóż papierem do pieczenia. Wlej jasną masę. Łyżką nakładaj ciemną masę, robiąc łatki. Na koniec przejedź łyżką zygzakiem, aby jasne pomieszało się z ciemnym. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz ok 40 minut w temperaturze 170 st. Podawaj ostudzone. Najlepsze z ganaszem czekoladowym posypanym dodatkową porcją lekko zmielonych
Anioszek w kuchni
Zapiekanka bez gotowania i smażenia 763Zapiekanka obiadowa z ryżem i kurczakiem, która nie wymaga gotowania ryżu ani smażenia mięsa. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego i razem zapiekamy. Czas przygotowania zapiekanki to
Przepiski.pl
Proste ciasto owsiane z jabłkami i orzechami 840Dziś mam dla was banalnie proste ciasto, które powstało z tego co akurat było pod ręką - jabłka i banan leżały już kilka dni, a jakoś nie
Healthy food explorer
Truskawkowy bałagan z bitą śmietaną i bezami 211Truskawkowa rozkosz z bitą śmietaną i pokruszonymi bezami –najlepszy wiosenno letni deser na słodki podwieczorek po pracy jaki możemy sobie wymarzyć , czyli mowa o angielskim
Wanilia i Kardamon
Lekki sernik z malinami 212Składniki (na 8 porcji) - 3 jajka (ok. 150 g), - pół szklanki cukru (ok. 100 g), - 1 kg twarogu, - opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
BABKA MAKOWA Z NUTĄ CYTRYNOWĄ 232Pyszna, wilgotna babka z dodatkiem maku, o delikatnym cytrynowym aromacie. Jak dla mnie poezja smaku. Lubię strzelające ziarenka przy każdym kęsie. Polecam, idealnie sprawdzi
Smaczne Zdrowe
MAKOWIEC JESZCZE WCIĄŻ MŁODEJ GOSPODYNI, CHYBA ;-))) 195przepyszny przepis na makowiec, szczerze powiedziawszy, to chyba nigdy sama w domu nie robiłam makowca, zawsze albo piekłam go z mamą na Święta, albo pomagałam mojemu Lubemu, który to jest mistrzem ciasta drożdżowego. Skutecznie zniechęcało mnie też wiele pracy przy tym cieście, ale pomysł na TEGO makowca, pojawił mi się w głowie, czytając o konkursie #olejkonwenanse. I tak zrobiłam dosłownie(...)mąkę i wymieszaj, tak powstaje zaczyn na ciasto. Odstawimy miskę na 20 minut. W tym czasie jajka ucieramy na puch z cukrem. Po tym czasie zaczynamy zagniatać ciasto, dodajemy jajka z cukrem, resztę mleka i zagniatamy ciasto energicznie. Dodajemy roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiamy około 15-20 minut. Odstawiamy na godzinę aż wyrośnie. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdy blat wałkujemy
SMYKWKUCHNI
Płaski chleb ziemniaczany. Chleb bez glutenu. 164Płaski chleb ziemniaczany. Chleb bez glutenu. Czy pozostały nam resztki ziemniaków po obiedzie ? Zamieńmy je w pyszny płaski chleb ziemniaczany . Chleb bez glutenu . Chleb jest bez drożdży i zakwasu. Jest to bardzo prosty przepis na chleb , który jest idealny do wykorzystania resztek puree ziemniaczanego . Chleb jest niezwykle miękki i łatwy do wykonania. Ziemniaki są znane każdemu(...)składników. Dodajemy resztę składników, czyli: mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól. Bardzo dokładnie łączymy zawartość miski. Powstanie nam ciasto, z którego formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 30 minut. W malej miseczce łączymy mak, sezam, sól, bazylię, czosnek i suszoną cebulkę. Mieszamy i odstawiamy. Ciasto na chleb wyciągamy z lodówki i dzielimy je na 8 części
Zdrowy Styl Joanny
Muffinki z jagodami 149Muffinki z jagodami to pierwszy nasz wpis po urlopowej przerwie. Lipcowy wypoczynek w domu nie mógłby być w pełni satysfakcjonujący bez rowerowego wypadu do lasu na jagody. Zabezpieczeni przed kleszczami, ubrani od stóp do głów, w słoneczne przedpołudnie pieczołowicie zbieraliśmy leśne owoce. Na szczęście miejsce, które wybraliśmy, obfitowało w jagody, więc w miarę szybko napełniliśmy zabrane ze sobą naczynia(...)cukru 1 cukier wanilinowy (8g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 / 2 szklanki oleju 2 jajka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do blachy do pieczenia muffinek włożyć papilotki. Jagody przebrać, opłukać i osuszyć. Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia, wymieszać. W drugim naczyniu połączyć mleko, olej oraz jajka
niecodziennikpary
Prosty maślany sernik puszysty na kruchym kakaowym spodzie 261niewiele prawdziwego twarogu. (Poczytajcie sobie ich składy...) Wiem, że są dobre wiaderkowe twarogi, bez ulepszaczy, ale najbardziej puchaty jest ten, który zmielimy bezpośrednio przed pieczeniem. Kupujcie najzwyklejsze kostki twarogu tłustego lub półtłustego. Temperatura składników również odgrywa sporą rolę. Na 2-3 godziny przed pieczeniem wyjmijcie wszystko z lodówki. Niech i twaróg, i jaja, i masło ogrzeją się(...)pęka, a następnie opada. Najlepiej piec w niższej temperaturze przez dłuższy czas. Najlepsza temperatura pieczenia to zakres 130-140 stopni . Czas automatycznie wydłuża się. Suchy sernik jest mało zachęcający, zapycha, mało kto to lubi. Na to też jest sposób: upiec go w piecu parowym . Tak, wiem, to drogie rozwiązanie. Ja również pieca parowego nie posiadam - na razie. Jest
Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki z cukinii z siemieniem lnianym (keto, bezglutenowe) 251carb lub cukrzycowej , jak również bezglutenowej i bezlaktozowej . Jest to kolejny wariant keto placków z cukinii których jestem ogromną fanką (sprawdź również jajeczne placki z cukinii oraz pieczone placki z cukinii ). Gorąco polecam Przepis na placki z cukinii z siemieniem lnianym Składniki średnia cukinia (około 300 g) łyżeczka soli 2 łyżki siemienia lnianego(...)placki z cukinii Pieczone placki z cukinii (keto) Placki z cukinii Jajeczne placki z cukinii (keto) Wegańskie placki z cukinii Placki z cukinii z siemieniem lnianym Jeszcze więcej keto przepisów! Gnocci kalafiorowe Keto naleśniki na mascarpone Frittata ze szpinakiem Bułki z babki jajowatej Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Bułki bez drożdży Boczniaki
WegePrzepis
Sernik gotowany z polewą czekoladową 189chcecie uzyskać jeszcze słodsze ciasto to gorzką czekoladę zamieńcie na mleczną. Składniki na formę o wymiarach 20 x 30 cm: około 350 g herbatników, np. pełnoziarnistych 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego (gęstego!) 1 kostka masła (200 g) 1 szklanka zwykłego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 2 opakowania budyniu o smaku śmietankowym bez cukru (1 opakowanie(...)pieczenia. Następnie ułożyć herbatniki i wylać 1/2 gorącej masy sernikowej. Czynność powtórzyć. Na samym końcu ułożyć ostatnią warstwę herbatników. W rondelku podgrzać śmietanę, a następnie dodać połamaną czekoladę. Rondelek zdjąć z ognia i składniki ze sobą wymieszać. Jeśli polewa jest zbyt gęsta to dolać kilka łyżek mleka i masę jeszcze raz przemieszać. Gorącą polewę rozsmarować na wierzchu ciasta. Sernik
Ugotować
Chleb z mąki pszennej, pełnoziarnistej 300Ponownie uruchamiamy, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem formy i wyrównujemy mokrą dłonią. Pozostawiamy w formie do wyrośnięcia na ok 30 minut, najlepiej pod bawełnianą ściereczką. Chleb wkładamy do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na 20 minut, po czym skręcamy temp. do 190⁰C i pieczemy kolejne 25 minut. Sposób przygotowania tradycyjny: Drożdże(...)Mieszamy dokładnie, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem formy i wyrównujemy mokrą dłonią. Pozostawiamy w formie do wyrośnięcia na ok 30 minut, najlepiej pod bawełnianą ściereczką. Chleb wkładamy do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na 20 minut, po czym skręcamy temp. do 190⁰C i pieczemy kolejne 25 minut. Gotowy chleb powinien wydawać pusty dźwięk
Kuchnia w czekoladzie