doskonale uzupełnia smak, a także nadaje ciastu większej wilgotności. Ciasto można przygotować w szerokiej keksówce 28x15cm lub w tradycyjnej keksówce (będzie wtedy wyższe). Murzynek z białek Składniki: CIASTO 6 białek 120g cukru pudru 120g oleju kokosowego 160g mąki pszennej 50g kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia POLEWA CZEKOLADOWA 50g gorzkiej czekolady
Smakołyki Berenikiwyłożyć papierem do pieczenia. Papier można posmarować przy pomocy pędzelka odrobiną oleju, ułatwi to później zdjęcie papieru z upieczonego bochenka. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać zwilżoną wodą łyżką lub szpatułką. Posypać ziarnami. Ziarna lekko docisnąć do ciasta mokrą łyżką. Formę zawinąć w torebkę foliową i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto w wyrośnie prawie do brzegów(...)minutach zmniejszyć temperaturę do 210oC i piec kolejne 25-30 minut. Gdyby skórka chleba zbyt mocno się przypiekała - nakryć formę folią aluminiową. Wyjąć chleb z piekarnika, wyjąć z formy, zdjąć papier. Postukany od spodu chleb, powinien wydawać głuchy odgłos. Jeśli dół jest miękkawy, włożyć ponownie bochenek do piekarnika (już bez formy i dopiec ok. 5-10 minut). Studzić
Przepisy na domowy ser i chlebwyłożyć papierem do pieczenia. Papier można posmarować przy pomocy pędzelka odrobiną oleju, ułatwi to później zdjęcie papieru z upieczonego bochenka. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać zwilżoną wodą łyżką lub szpatułką. Posypać ziarnami. Ziarna lekko docisnąć do ciasta mokrą łyżką. Formę zawinąć w torebkę foliową i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto w wyrośnie prawie do brzegów(...)minutach zmniejszyć temperaturę do 210oC i piec kolejne 25-30 minut. Gdyby skórka chleba zbyt mocno się przypiekała - nakryć formę folią aluminiową. Wyjąć chleb z piekarnika, wyjąć z formy, zdjąć papier. Postukany od spodu chleb, powinien wydawać głuchy odgłos. Jeśli dół jest miękkawy, włożyć ponownie bochenek do piekarnika (już bez formy i dopiec ok. 5-10 minut). Studzić
Przepisy na domowy ser i chlebhakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut misę nakryć talerzem, odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, ciasto mocno wyrosło powidła dać do miski, wsypać mąkę ziemniaczaną, kakao i wszystko wymieszać na podsypanej mąką desce wyrośnięte ciasto rozwałkować na 2 cm grubości placek, całość posmarować powidłami ciasto zawinąć i przełożyć na blachę z papierem do pieczenia, piekarnik nagrzany
W Mojej Kuchni Lubiędodać budyń- utrzeć Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem, ewentualnie dno wyłożyć ciastkami Piec ok. godziny w temp. 180 *C, u mnie w foremce w kształcie serca. Wymiary 21 cm dł. i 20 cm szer. Zrobienie sernika jest proste, a ciasto smaczne. Na pewno polubicie... Polałam gotową polewą czekoladową. A jeśli ktoś woli zrobić polewę
Proste Potrawyjajka 300g homogenizowanego serka waniliowego 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia cukier puder do dekoracji Wykonanie: Jajka mieszamy z serkiem, aż powstanie gładka masa. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem oraz sól i mieszamy ciasto. Ciasto nabieramy łyżką zanurzoną w oleju i kładziemy na nagrzany do 175 stopni tłuszcz. Smażymy
Smak mojej kuchnipolskich upraw ekologicznych. Średnia cena w sklepach - około 10,50 zł 4. Mąka kokosowa bio 300g - Fresano - mąka koksowa ze zmielonego miąższu orzecha kokosowego. Stosujemy ją do pieczenia ciast, babeczek, naleśników oraz pieczywa. Może być używana do zagęszczania zup i sosów lub jako posypka do lodów, deserów, sałatek. W połączeniu z mlekiem lub sokiem może być użyta do przygotowania(...)kakao i czekolady. Można go stosować do polew, lodów, mleka oraz wypieków. Średnia cena w sklepach - około 8 zł 6. Shake CHIAS - Ananas, kokos Turmenic 200ml - Chias - to shake bez laktozy na bazie mleka kokosowego. Źródło błonnika bez dodatku cukru. Nowość na polskim rynku ! Średnia cena w sklepach - około 8 zł Gratis - próbka oleju - Green Spoon Jeśli chcecie
kruche babeczkisody Masło utrzeć z jajkami. Osobno wymieszać suche składniki. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Połączyć wszystko i wyrobić ciasto, zawinąć w folię i włożyć na kilka minut do lodówki. Potem cienko rozwałkować i wyciąć pierniczki. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i piec 15-20 minut w 180 stopniach, uważając, by się nie przypaliły. inspiracja
FitKotaromatyczny z idealnie pasującą masą z serka mascarpone. Zniknął dość szybko. Ja upiekłam wersję bezglutenową, bez mąki, ale z mąką wyjdzie bardziej puszysty i wyższy. Inspiracja przepisem z Kwestii smaku. Składniki: Ciasto • 300 g startej i odciśniętej z soku marchewki • 300 g mąki migdałowej – starte migdały lub 300 g mąki pszennej(...)puszki • 80 g wiórków kokosowych • 40 g orzechów włoskich • 30 g płatków migdałowych • 1 łyżeczka cynamonu • 2 łyżeczki przyprawy korzennej • 1 łyżeczka sody • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem mascarpone • 200 g masła • 1 szklanka cukru pudru • 250 g serka mascarpone • wiórki białej i mlecznej czekolady do posypania Wykonanie: • Wymieszać w miseczce startą marchew, wiórki
To co kochamcukier i żółtko, wymieszaj. W osobnej miseczce ubij białko i dodaj do masy serowej, wymieszaj delikatnie. Wykonanie: Wyrośnięte ciasto podziel na około 12-14 części. Każdą z nich spłaszcz w dłoniach lub rozwałkuj na niewielki okrąg. Natnij 4 razy (na krzyż) bez przecięcia środka. Na środek nałóż nadzienie (oraz rodzynkę). Każdą częścią po kolei przykrywaj nadzienie tworząc płatki (ważne(...)Ułóż bułeczki na blasze i przykryj wilgotną ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z 1 łyżeczką wody. Piecz około 20-25 minut, do zarumienienia. Wystudzone drożdżóweczki posyp cukrem pudrem lub polej lukrem :) Smacznego
Kulinarna (nie)codziennośćPane) 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta soli borówki Oddziel białka od żółtek. Dokładnie zmieszaj ricottę, mleko i żółtka. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i delikatnie wymieszaj. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli i dodaj do przygotowanej masy. Dużą, nieprzywierająca patelnie rozgrzej i nakładaj po dużej łyżce ciasta. Delikatnie wciśnij borówki i smaż
Kuchnia bezglutenowaWykonanie 1. Do dużej miski wbij jajka. Dodaj szczyptę soli i cukru np. cukru z bzu lub cukru waniliowego. 2. Rozbełtaj rózgą jajka. Dolej odrobinę ekstraktu waniliowego-ok.3 kropel(jeśli masz) i szklankę mleka. 3. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. 4. Mieszając masę na placuszki stopniowo dolewaj wodę gazowaną i olej. 5. Dorzuć starte(...)porządnie umyte,ale osuszone z wody jagody oraz drobno pokrojoną czekoladę. (u mnie każda kostka czekolady przekrojona jest na 4 mniejsze cząsteczki) 6. Delikatnie wmieszaj owoce i czekoladę w ciasto na placuszki. 7. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony 8. Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie są to jagody i jogurt naturalny. 9. Smacznego
Fiolka w kuchnipozamieniać składniki i oto widoczny na zdjęciach efekt! A smak ? Ku mojemu zdziwieniu idealnie naśladuje prawdziwy kopiec kreta. Nie wierzycie? Spróbujcie sami... Nie bez powodu 3/4 blaszki znikło w kilka godzin :D SKŁADNIKI: NA CIASTO: szklanka mąki jaglanej 1/3 szklanki ksylitolu 1/2 szklanki mleka migdałowego 1/2 szklanki mleka kokosowego (gęstego) 4 łyżki karobu 1/3 szklanki mąki owsianej(...)kaszy jaglanej 1/2 puszki mleka kokosowego + mleko migdałowe do dolewania podczas gotowania WYKONANIE: Osobno mieszamy suche składniki na ciasto, osobno mleka. Do suchych powoli wlewamy wymieszane mleko i całość dokładnie razem łączymy (najlepiej użyć trzepaczki do jajek). Formę do pieczenia ciasta smarujemy olejem kokosowym i wlewamy do niej gotowe ciasto. Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. W cieście
healthy dreamsczekolada jest zwieńczeniem całości :) Składniki: 2 jajka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka dowolnych mielonych orzechów Rozgrzać patelnię. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wylać na patelnię i smażyć na małym ogniu, aż ciasto się zetnie, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Krem: 3 łyżki serka kremowego np. Mój Ulubiony
Chocolate Muffin BlogDziś Sylwester a mnie coś naszło na Karpatkę;) Składniki na ciasto: 170 gram masła lub margaryny 310 ml wody 1 i 1/4 mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy 5-6 całych jaj Najpierw zagotowujemy wodę z masłem, do gotującej się wody dodajemy mąkę, proszek i cukier wszystko mieszamy aż powstanie gęsty budyń i nie będzie grudek(...)Studzimy! Gdy wystudzimy dodajemy 5-6 całych jaj. Miksujemy na gładką masę. Blaszkę smarujemy i wykładamy pergaminem. Masę dzielimy na 2 części, każdą z nich pieczemy po ok 20 min w 200* bez termoobiegu. SKŁADNIKI na masę: 0,5 l mleka 1 szklanka cukru kryształu 1 budyń 2 żółtka 250 gram masła 1,5 szklanki mleka zagotować
Moje Słodkie Piekiełkozastanawiać się nad połączeniami smaków, nadeszła wena. Oto jej efekt. TARTA Z BRUKSELKĄ, KLONOWYM BOCZKIEM I SOSEM SEROWYM Na ci asto 300g mąki szczypta soli szczypta proszku do pieczenia czubata łyżeczka suszonego tymianku cytrynowego (nasz!) 100g masła w temperaturze pokojowej 4-5 łyżek zimnej wody trochę masła i bułka tarta lub mąka do wysypania formy Na nadzienie(...)masła 50g masła 2 łyżki mąki 100ml śmietanki kremówki 100ml mleka 100g sera Comte 1 duże jajko sól i pieprz do smaku W kwestii kruchego ciasta jak zwykle napiszę- ja lubię takie bez dodatku jajek, jestem świadoma, że ono kiepsko się łączy i wyklejanie blachy to bardziej przylepianie do niej kawałków ciasta. Pitolę się z nim bo lubię jego
les mirabellesfirmy zapraszam do sklepu internetowego http://eterno.pl/ . Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego Gotowej konfitury figa z makiem ja użyłam od firmy Eterno Cukier puder do oprószenia ciasteczek Wykonanie : Z ciasta francuskiego wycinamy foremką kwiatki, na środek wykładamy po małej łyżeczce figi z makiem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu lekko oprószamy cukrem pudrem
Sama słodycz i szczypta chiliproszkiem- którą najpierw łączymy ręcznie z pozostałą masą, po czym ponownie miksujemy, aż masa będzie gładka i kremowa. Wkładamy ciasto do foremek- do wysokości max 2/3 foremki (nie więcej! ) Pieczemy 15 do 20 minut, na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia: góra/dół. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy, przynajmniej na 10 min. do wystygnięcia, po czym delikatnie wyjmujemy(...)uparcie nie chcą rozstać się z formą, poruszajcie je delikatnie palcami. POLEWA LUKROWA: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą- za pomocą miksera- około 1 minuty, aż uzyskamy gładką, gęstą masę bez żadnych grudek. Gotową polewę, przed użyciem do dekorowania- warto wstawić na 20 min. do lodówki. DEKOROWANIE: Obieramy granata- wyłuskujemy z niego wszystkie nasiona. Czekoladę ścieramy na tarce. Na wierzch
Domowe Tortydodajemy posiekane cebule i dusimy razem około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki). Całość po 5 minutach doprawiamy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Studzimy. Wykonanie: Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy i wałkujemy na grubość około 3-4 mm (można podzielić je wcześniej na 2 części). Z każdej części wykrawamy koła(...)smarujemy odrobiną koncentratu pomidorowego, nakładamy troszkę sera startego na drobnych oczkach, następnie farsz i ponownie ser żółty. Zlepiamy bułeczki i układamy łączeniem do spodu na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Resztki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i powtarzamy czynności do jego wyczerpania. Przed pieczeniem smarujemy każdą jajkiem rozmąconym z mlekiem. Bułeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym
Kolorowy PrzepisownikBłyskawiczne, urzekające swym wyglądem i dosłownie powalające smakiem, tak w skrócie można określić te małe cuda. U nas były już dwukrotnie, w dwóch
Smaczne Zdrowemałżonka czyli muffinki. Zastanawiałem się jaki wybrać smak i doszedłem do wniosku, że będą to muffinki cytrynowe z przepisu Erica Lanlarda . Co prawda ograniczyłem się do części przepisu (bez bezy) ale to dlatego, że nie miałem takich zabawek jak on tzn. palnika do przyrumienienia pianki – tak przy okazji to widzę że muszę zaopatrzyć się w kolejną „zabawkę(...)najpierw tradycyjnie składniki Budyń: - 170g cukru - sok z 2 cytryn - 110g masła - 2 jajka Ciasto – waniliowy biszkopt: - 100g cukru - starta skórka z jednej cytryny - 100g masła - 2 jajka - ziarenka z jednej laski wanilii - 100g mąki - łyżeczka proszku do pieczenia - kawałeczki kandyzowanej cytryny – według uznania Śmietana na wierzch: - 200g śmietany 36% - 3 łyżki cukru pudru - troszkę startej
Kuchenne Wariacjesięgnęłam po przepis niezawodnej siostry Anastazji i przygotowałam tego oto smacznego makowca z ciasta drożdżowego topionego, które jest mniej czasochłonne. Przepis polecam w szczególności mojej przyjaciółce Magdalenie ;) Składniki: Ciasto: 750 g mąki 350 g masła 80 g świeżych drożdży 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru 1/3 łyżeczki soli Masa makowa
Domowa Cookierenka Agigodzinę. Ciasto rozpłaszczamy, przenosimy do formy na tartę i dokładnie wylepiamy nim formę. Żeby nam się nie obsunęło podczas pieczenia to zakładamy ciasto aż za krawędzie formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem dokładnie miejsce przy miejscu i pieczemy 15 minut w 220 stopniach. Marchewki obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru około 4 minut, tak żeby tylko(...)jednolitą masę. Kiełbasę chorizo kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy do farszu. Cały farsz nakładamy na podpieczony spód tarty. Na całość ścieramy czerwony ser cheddar. Bez problemu można dać zwykły cheddar, ale ten czerwony (z racji, że jest pomarańczowy) idealnie się komponuje z marchewką. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder Manufacturepoczątkującym :) SKŁADNIKI: (na keksówkę ok 12x35cm) 3 jajka 1 szkl cukru 5 dag drożdży 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju szczypta soli 50 dag mąki Kruszonka: (można też zrobić bez niej) 2 łyż masła 2 łyż cukru 4 łyż mąki 1. Jajka roztrzepać z cukrem (trzepaczką ręczną lub mikserem). Wkruszyć w to drożdże, wlać mleko i olej, dodać szczyptę(...)pokojowej). 2. Rano dodać mąkę (w 2-3 turach) i mieszać do połączenia składników (ja zrobiłam to trzepaczką a jak już ciasto było bardzo gęste to łyżką). 3. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i wstawić do piekarnika nastawionego na ok 25-30*C do czasu aż wyraźnie wyrośnie - u mnie zajęło
Kto ugości moich gości?Składnki: masło miękkie 5 dag, cukier puder 5 dag, aromat waniliowy 2 krople, kakao 2 łyżki, resztki ciasta lub kruche ciastka 5-10 dag, posypka kolorowa - ile potrzeba przepis na trufle jest ze strony "Sekretna Księga Przepisów Kenwooda" kliknij i zobacz - miękkie masło i cukier utrzeć mikserem do białości wsypać kakao, aromat waniliowy i mikserem dobrze składniki połączyć użyłam ciastka(...)okruchy wsypać do masy i łyżką składniki wymieszać do połączenia formować nieduże kule, obtaczać je w posypce i do lodówki schować na kilka godzin smaczny, słodki deser bez pieczenia............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsłupkach masło do nasmarowania foremek. Kilka małych naczyń do pieczenia lub jedno większe lekko nasmarować masłem. Jajka, mleko, mąkę, cukier i sól dokładnie zmiksować, aż mieszanka będzie jednolita i mocno napowietrzona (ok. 5 minut). Dodać likier, wymieszać. Czereśnie rozłożyć do przygotowanych naczyń ceramicznych, posypać migdałami, równomiernie zalać ciastem (będzie bardzo rzadkie). Piec
Pełny talerzCoś do kawy. Słodkie, bez pieczenia, łatwe, cóż chcieć więcej, najlepiej przygotować wieczorem i następnego dnia zajadać. Ta rolada przypomina mi w smaku baton bounty. Przepis znalazłam w serwisie smaker.pl. Składniki: ciemna część: 300 g zmielonych herbatnikow 125 g cukru pudru 100 g czekolady 150 ml mleka jasny krem: 125 g margaryny 125g cukru pudru 100 g wiórków(...)kokosowych Przygotowujemy ciemną masę. Czekoladę roztapiamy w mleku na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do miski dodajemy herbatniki, cukier puder, roztopioną czekoladę i wyrabiamy "ciasto". Przygotowujemy jasny krem: miękką margarynę ubijamy mikserem z cukrem pudrem, dodajemy wiórki i mieszamy. Ciemną masę rozwałkowujemy przez folię spożywczą na kształt prostokąta. Kładziemy jasny krem zostawiając centymetr od brzegów i zwijamy roladę
NA MOIM TALERZUcukru 200 g deserowej czekolady 1 łyżeczka whisky Przygotowanie: Ciasto parzone: 1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło. 2.Podgrzewając doprowadzamy do wrzenia, wtedy dodajemy mąkę. 3. Zmniejszamy ogień i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie odklejała się od łyżki oraz gdy będzie gładka bez grudek odstawiamy masę do całkowitego ostudzenia. 4. Gdy masa ostygnie miksując dodajemy(...)kolejno po jednym jajka. Można mieszać również drewnianą łyżką. 5 Gdy masa będzie gładka przy pomocy szprycy z końcówką dużej gwiazdki wyciskamy małe ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec: 20-30 min w temperaturze 180 stopni Krem pomarańczowy: Wszystkie składniki zmieszać. Gotowym kremem nadziewać ostudzone ptysie szprycą z końcówką do nadziewania. Polewa czekoladowa: Wodę zagotować razem
KreatywnePinySkładniki: ( na tortownicę 18-22 cm) przepołowione śliwki bez pestek 100-200 g 250 g mąki 150 g cukru pudru 150 g miękkiego masła pół łyżeczki cukru waniliowego szczypta cynamonu Do dekoracji: cukier puder Przygotowanie: 1. Przesiać mąkę. Wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, cynamon i miękkie masło- najlepiej(...)ręką. Nie wyrabiamy jednak jednolitej masy a staramy się tak połączyć masło z reszta składników by powstały małe grudki/ wiórki ciasta- kruszonka. 2. Połowę gotowej kruszonki wsypujemy na spód tortownicy, następnie układamy śliwki i przysypujemy pozostałą częścią kruszonki. Piec: około 15-25 min w temperaturze 180 stopni Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
KreatywnePinykleić się do rąk. Ciasto należy podzielić (najlepiej nożem) na małe bułeczki i każdą rozwałkować na krążek o średnicy ok. 15 centymetrów. Nałożyć na bułeczki farsz i zalepić tak jak pierogi. Starannie wykonać sploty. Szwy nie mogą puścić! W każdej bułeczce (na środku, przy splocie) zrobić dziurkę dla ujścia pary. Każdy kibin posmarować żółtkiem. Piec na natłuszczonej blasze posypanej mąką(...)dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni przez 15-20 minut. Gotowe kibiny muszą być suche i rumiane. Spożywamy je bez sztućców
w mojej kuchniupieczeniu Mąkę przesiać na stolnicę. Wymieszać ją z cukrem, solą i drożdżami. Wbić żółtko i dodać śmietanę, wyrobić. Zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm (im cieniej tym lepiej). Wykroić trójkąty o podstawie 10 cm i wysokości również 10 cm (fot.1) (zrobiłam je mniejsze niż w oryginalnym przepisie(...)fot.2) . Na środku każdego ciastka układać porcję masy makowej. Zawinąć, jak malutkie beciki (fot.3) . Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem (fot.4) . Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C. Rożki piec 15-20 minut bez termoobiegu, a następnie około 7 minut z nawiewem, aż lekko się przyrumienią. Studzić na kratce. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Świat CiastaJest weekend to wiadomo, że będzie ciasto😀 Chodziło za mną ostatnio coś mega kokosowego i takim sposobem wymyśliłam sobie kokosowy placek z kokosową masą w polewie wiśniowo kakaowej😎 Ta intensywność smaku kokosa wprost nie daje zakończyć jedzenia na jednym kawałku😅 Miałam plan zrobić go w prostokątnej blaszce jako placek, ale że miałam zajętą to zrobiłam je w formie torcika(...)trzeba specjalnie robić zakupów na ten double coconut cake😍 A zrobienie trwa półtorej godzinki z pieczeniem i jest łatwe🍰 Składniki: biszkopt -3 szklanki mąki orkiszowej -pół szklanki wiórek kokosowych -pół szklanki oleju -1,5 szklanki maślanki -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1,5 łyżeczki sody -3 jaja -3 łyżki ksylitolu/cukru Pamiętajcie aby jaja i maślanka były w temp
Zdrowie i pysznie na talerzubędziemy w nim wyrastać i napuszać uformowane bułki. Papierem do pieczenia wykładamy obie blachy z wyposażenia piekarnika. Zarobione ciasto wyjmujemy na stolnicę – jest tłuste, nie trzeba go podsypywać mąką – ważymy i dzielimy je na 12 równych porcji. Supełki zaplata się naprawdę łatwo – porcję ciasta formujemy w wałek – rozciągamy go w czasie rolowania dłońmi w kierunku od środka na zewnątrz(...)bułki. Smarujemy je masłem z czosnkiem i pietruszką, używając płaskiego szczeciniastego pędzla. Lekko posypujemy solą. Piekarnik rozgrzewamy tym razem do 190⁰C, bez termoobiegu . Do mocno już rozgrzanego wkładamy na środkową półkę jedną blachę bułek i pieczemy je do zezłocenia przez 20-25minut. Wyjmujemy upieczone bułki i tak samo wkładamy drugą blaszkę – pieczemy znowu 20-25 minut. Bułki
Karo in the Kitchenbułeczki lub rogaliki drożdżowe. Resztę bułeczek zabieramy z mężem do pracy i do kawusi jest jak znalazł. Rogaliki można oczywiście ozdobić lukrem lub strużkami rozpuszczonej czekolady, ale ja wole bez dodatków. Serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu, bo jest on bardzo prosty w przygotowaniu i niedrogi, a efekt niesamowity. Polecam!!! Składniki na rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi ROZCZYN(...)mąki tortowej 2/3 szklanki mleka 1 duże jajko (lub dwa malutkie) 4 i 1/2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (na 0,5 kg mąki) 1/4 kostki margaryny do pieczenia szczypta soli roztrzepane jajko do posmarowania powidła śliwkowe Przygotowujemy rozczyn: do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier i mleko, mieszamy. Do dużej miski przesiewamy
Rozpustne gotowanie