macie pyszne danie gotowe. Czy polecam?...No przecież! A! BTW! Bez żadnych insynuacji dot. zdjęć :P To nie mój problem xD Arek Gie Składniki: Kopytka: 800 g ziemniaków 300 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Pieczony kalafior: 1 kalafior 50 ml oleju(...)Przygotowanie: Kopytka: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzamy, odparowujemy, studzimy i mielimy. Do zmielonych ziemniaków dodajemy obie mąki, zagniatamy ciasto (w razie potrzeby dosypujemy mąkę-zależy to od rodzaju ziemniaków). Z przygotowanej masy formujemy walce o grubości 2-3 cm i kroimy po przekątnej na 2-3 cm. Tak przygotowane
R'n'G Kitchenpuchate ciasto. Miękkie i wilgotne ciasto, słodki śmietankowy krem z mascarpone w zwieńczeniu muffinek i kwaskowaty agrest, który w naszych kuchniach ciągle pozostaje w cieniu innych sezonowych owoców, a przecież wnosi do potraw i wypieków mnóstwo smaku! Możecie przygotować agrestowy chutney z lawendą i serwować go jako dodatek do mięs i serów albo przykryć owoce grubą warstwą bezy(...)migdałowym cieście lub...upiec te pyszne i złote muffinki! :) Wiedzieliście, że w XIX w. wierzono, że zawieszona gałązka agrestu na drzwiach domu lub w oknie przynosi szczęście? Nie dajcie się prosić i podarujcie sobie odrobinę tego pysznego szczęścia w mięciutkiej oprawie jogurtowych muffinek :) I niech zielone lato trwa! ♥ Jogurtowe muffiny z agrestem i mascarpone na ok. 12 muffinek Potrzebujesz
Kuchnia w Słońcu Skąpanaminutę *** *** Na papierze do pieczenia odrysowujemy pisakiem koła o średnicy 8 centymetrów. Papier odwracamy aby beza nie dotykała pisaka. Gniazdka możemy wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżką, tak aby w środku było wgłębienie. Beziki muszą być mniejsze niż narysowane kółka, gdyż podczas pieczenia urosną *** *** Piekarnik nagrzewamy do 150’C , wkładamy blachę z bezami (jeśli robimy podwójną porcje(...)krem możemy trochę dosłodzić do smaku, ale ja tego nie robię gdyż bezy są już bardzo słodkie. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na gniazdka lub układamy łyżką *** *** Na krótko przed podaniem bezy dekorujemy cukrowymi jajeczkami lub owocami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Wielkanocne ciasta Przepisy tutaj (KLIK) PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ Artykuł Gniazdka
Blog z Apetytempóźniej ręcznie. (Ciasto powinno być elastyczne i swobodnie odchodzące od dłoni.) Ciasto w misce przykryć ścierką bawełnianą i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 45 minut, aby podwoiło swoją objętość. Podrośnięte ciasto opcjonalnie połączyć z ziarnami. (Miskę z ciastem można też przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki, aby chleb upiec następnego dnia. Wtedy rano ciasto należy wyjąć z lodówki(...)zakryć pokrywką, a temperaturę zmniejszyć do 180-190 stopni. Chleb piec przez 20 minut. Później zdjąć pokrywę z naczynia i piec kolejne 30 minut. Studzenie: Gotowy chleb ostudzić na kratce. Najlepiej ustawić ją nad zlewem, aby pieczywo mogło swobodnie i dokładnie odparować. Dodatkowo chleb pieczony już bez przykrycia posmarowałam jajkiem, bo niestety posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie
Di gotujeSernik gotowany ,bardzo smaczny. Ekspresowy ,łatwy w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Gdy brakuje nam czasu , ten sernik gotowany sprawdza się idealnie. Jest delikatny ,a
Olcia gotuje!Świąteczny mus czekoladowy Lubicie szybkie czekoladowe desery? Dziś mam dla Was przepis na pyszny świąteczny mus czekoladowy. Prosty w przygotowaniu i dosłownie rozpływający się w ustach
Słodkie okruszkiSkładniki: 1 kg twarogu 6 jajek 1 mleko skondensowane słodzone z puszki 2 budynie bez cukru ( ja dałam o smaku słony
Gotowanie jest łatwedomowe, typowo polskie danie, które możecie potraktować jako obiad, deser, nawet jako śniadanie. A, i pamiętajcie, że one niewiele urosną. Nie ma w nich drożdży, sody. Jest proszek do pieczenia, ale on nie jest cudotwórcą. I zupełnie nie mam z tym problemu, żeby nie było. Może w letnim sezonie owocowym pokombinuję z innymi owocami. Chociaż znając życie moje dziecko(...)duże jajko 1-2 łyżki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 jabłka olej rzepakowy cukier puder do posypania (przepis na około 14 sztuk) Mleko wlewamy do miski, dodajemy do niego przesianą mąkę, jajko, cukier i proszek do pieczenia. Miksujemy aż do uzyskania gładkiego lejącego ciasta (które powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Odstawiamy na 15 minut. Jabłka obieramy
KardamonovyDziś przepis na najprostsze muffinki czekoladowe. Bardzo lubię ten przepis na ciasto czekoladowe i bardzo często wykorzystuje go jako bazę do różnego rodzaju wypieków. Tym razem
Healthy food explorermoże być ciekawą alternatywą dla tradycyjnej pizzy z ciasta drożdżowego. Danie na pewno zauroczy nie jedno podniebienie swoim oryginalnym smakiem a dowolność składników sprawia, że każdy może skomponować swoją ulubioną pizzę. składniki na 2 porcje ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1/2 szklanki mleka(...)żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach olej do smażenia sól przepis Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, jajka, wlewamy mleko oraz olej i wszystko mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe ciasto odstawiamy na pół godziny. Umyte i osuszone pieczarki kroimy plastry. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu podsmażamy pokrojone pieczarki do momentu
Smakowite Daniagarści mrożonej mieszanki chińskiej 150g makaronu ryżowego – cienkie nitki 2 centymetrowy kawałek imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego połówka małej papryczki chili, bez pestek lub 2 szczypty suszonego chili łyżka oleju Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia 1 jajko olej do smażenia 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki lub czarnego sezamu – opcjonalnie sos słodko-pikantny(...)mleko oraz wodę i dokładnie mieszamy do połączenia. Dodajemy szczyptę soli oraz mąkę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji kremówki – jeśli ciasto jest trochę za rzadkie, dodajemy jeszcze łyżkę lub dwie mąki. Z gotowego ciasta pieczemy duże naleśniki na dobrze nagrzanej, teflonowej patelni. Upieczone, odstawiamy. Na patelnię po naleśnikach wlewamy olej, nie nagrzewamy. Na zimny
Smaczna Stronaprzy użyciu pół produktów dostępnych w marketach. Ostatni raz robiłam to ciasto dokładnie 7 lat temu. Strasznie dawno. Aż dziwne, że nikt się o nie szybciej nie upominał Kopiec Kreta wyszedł przepyszny, chociaż zapomniałam o jednej istotnej rzeczy. Nie nasączyłam biszkopta. Oczywiście i bez tego ciasto było super. Ale jednak gdy jest nasączone ma o wiele lepszą konsystencję. Zostawiłam(...)Natomiast mąż mówił, że przy mniejszych kawałkach ciasto łatwiej by się kroiło Wybór należy do was Kopiec Kreta przepis na tortownicę o średnicy 20 cm: Biszkopt: 4 jajka w temperaturze pokojowej 8 płaskich łyżek mąki 4 płaskie łyżki kakao 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawimy na 160 stopni. Jajka
Relaxtimewody i mleka. Zagniatamy dłonią ciasto w misce, około 5 minut. Powinno odchodzić od dłoni - jeśli to konieczne, można dosypać łyżkę lub dwie mąki. Wyrobioną gładką kulkę ciasta, w misce wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni i zostawiamy tam przez pół godziny do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Gdy tak się stanie, wyciągamy ciasto z piekarnika i formujemy(...)czekamy, aż podwoją swe wymiary, wypełniając całą foremkę ( u mnie okrągła silikonowa o średnicy 22 cm ). Zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy na rumiano, około 25 minut. Wyciągamy i.. wróć do instruktarzu podziału powyżej. Bułeczki bez nadzienia - idealne do kanapek z serem, szynką, twarogiem. Drugą połowę - z nadzieniem jabłkowym, wystarczy posmarować masełkiem. albo zjeść bez dodatków
Kronika PiekarnikaSkładniki: 450 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 50 g suszonych pomidorów (odsączonych z oleju) 200 g zielonych lub czarnych oliwek (bez pestek) 3/4 szklanki wody mineralnej 2 łyżki oliwy z oliwek (+ dodatkowa ilość do natłuszczenia dłoni oraz posmarowania chlebków) 2 łyżki suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki soli Sposób wykonania: Pomidory oraz oliwki siekamy na drobne kawałki. W dużej(...)letnią wodą (około 37°C). Następnie dodajemy mąkę, roztarty w dłoniach rozmaryn, pomidory, oliwki, oliwę oraz sól. Wyrabiamy dłonią jednolite ciasto. Dłonie natłuszczamy oliwą, dzielimy ciasto na dwie części. Formujemy bochenki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wierzch każdego chlebka nacinamy ukośnie ostrym nożem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia
Qchnia po prostucoś co przygotujecie bez problemu w kilka minut Składniki: – 300 g gotowego ciasta francuskiego Nadzienie – 1 duże jabłko – 1/2 łyżeczki cynamonu – 1 łyżeczka cukru – 1 jajko Przygotowanie: Jabłko myjemy, obieramy i bardzo drobno kroimy. Wrzucamy do miski, posypujemy cukrem i cynamonem – mieszamy. Białko oddzielamy od żółktka. Gotowe ciasto francuskie kroimy na średnie(...)kwadraty ( ok. 12 sztuk ). Z jednej strony naszych kwadratów układamy po łyżeczce nadzienia. Z drugiej strony robimy małe nacięcia. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem. Sklejamy kwadraty na pół. Wierzch smarujemy białkiem. Wkładamy na blaszkę i pieczemy kilka minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż ciasteczka się zarumienią. Artykuł Francuskie ciastka z jabłkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFE