Minipavlove z granatem 209tylko ciastkowe kadry i filmy zapraszam na instastory ). Składniki na bezy: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z limonki Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 100 g serka mascarpone utrwalacz do bitej śmietany np. śmietanfix dowolny aromat do ciasta u mnie jaśminowy + granat i limonka do dekoracji Jak zrobić minipavlove z granatem? Białka(...)Pianę przekładamy do worka cukierniczego z dużą okrągłą końcówką. Wyciskamy beziki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jak to zrobić można zobaczyć w krótkim filmiku na moim Instagramie lub Facebooku . Mnie wyszło 9 sztuk. Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 120 stopni, pieczemy ok. pół godziny, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy przez godzinę. Kremówkę
Ciastkozercy
Prosty przepis na sernik z rabarbarem 135składniki lub robotem. Z gotowego ciasta uformuj kulkę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na kształt spodu formy. Proporcje są na formę o średnicy 24 cm. Możesz również wylepić ciastem spód formy, a następnie docisnąć. Ciasto ponakłuwaj widelcem, aby nie urosło podczas pieczenia. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego(...)aronią bez pieczenia sernik Białe Michałki sernik ze śliwkami z waniliową pianką gotowany sernik z brzoskwiniami i galaretką Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga: Facebook Instagram Pinterest Czy rabarbar trzeba obierać ze skórki? Jeśli rabarbar jest młody, nie trzeba go obierać ze skórki – skórka młodego rabarbaru jest miękka i delikatna, więc bez problemu możesz
Via Gusto
Pierniczki owsiane 121Piernik to ciasto o słodko-pikantnym smaku charakteryzujące się długą trwałością, którą zawdzięczają z jednej strony dużemu udziałowi przypraw korzennych, a z drugiej suchości wypieku. W zimnym i suchym miejscu możemy przechowywać je nawet kilka miesięcy. Za pierwowzór dzisiejszych pierniczków niektórzy uważają miodowe ciastka z pieprzem wypiekane już w starożytnym Rzymie. Wiele osób początków tych pysznych ciastek dopatruje się dopiero(...)miodu (60g), 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie bezglutenowy), 2 łyżki domowej przyprawy korzennej, 4 łyżki ksylitolu (40g). 1. Wymieszaj w misce suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną i ksylitol, a następnie dolej olej, miód i ponownie wymieszaj. 2. Do wymieszanych składników wbij jajko i wszystko zmiksuj. 3. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut
Z notatnika dietetyka
Pierniczki najlepsze - do dekorowania, przechowywania i obdarowywania 78dzieci. Doskonałe do zawieszania na choinkowych gałązkach - wśród innych ozdób pięknie wyglądają i intensywnie pachną. W wykonaniu bardzo proste, wymagają kilku minut zagniatania, krótkiego chłodzenia i błyskawicznego pieczenia. A to naprawdę, jeden z najlepszych piernikowych przepisów, jakie mam. Przetestujcie koniecznie :) Składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720 1/2 szklanki cukru pudru(...)Kształty i rozmiary - dowolne, sprawdzą się zarówno większe formy jak i mniejsze, pierniczki nadają się również do stempelkowania, wzorek nie zaniknie w czasie pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180°C ( góra - dół, bez termoobiegu ). Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Pieczemy przez 6 - 8 minut, nie dłużej, aby się nie przypiekły
Kronika Piekarnika
Placuszki z serka wiejskiego i babki jajowatej 125gładkie ciasto. Jeśli chcesz możesz wmieszać także owoce lub podawać je osobno z placuszkami. Ja połowę zrobiłam z borówkami w cieście, a połowę bez. Następnie na patelni rozgrzej równomiernie olej kokosowy i nakładaj łyżką placuszki. Smaż na rumiany kolor z obu stron. Z przepisu powstanie około 12-16 placuszków (w zależności od wielkości nakładanej porcji ciasta). Na koniec odsącz(...)około 349 kcal Białko: 18,3g Węglowodany: 31,9g Tłuszcz: 19,3g Błonnik pokarmowy: 12,9g Ładunek glikemiczny: 9,2 (IG = 48,4) Spróbuj także: najprostsze placuszki z ciecierzycy, pieczone placuszki z warzywami i tuńczykiem. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Placuszki
Natka Pietruszki
Babeczki owsiane bez cukru 125także dla starszaków, np. do żłobka czy przedszkola jako poczęstunek dla innych dzieci. Z pewnością żaden z rodziców nie będzie miał nic przeciwko jeśli dziecko zje takie zdrowe ciasto. To takie zdrowe łakocie które możesz podać dzieciom podczas przyjęcia i każdy będzie zadowolony, zarówno dziecko jak i rodzic. Babeczki upiekłam w mini papilotkach i formie do wypieku babeczek z firmy(...)bananem i jabłkiem 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 24 sztuki Przygotowanie 10 min. Pieczenie 25 min. Kalorie 220 kcal Przepis BLW. Przepis dla dzieci. Babeczki owsiane bez dodatku cukru. Babeczki owsiano – bananowe które smakują jak pieczona owsianka. Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki
ProstePesto.pl
Karpatka 124ciasto zrobić na weekend to już wam podsuwam pomysł! Przepyszna karpatka! Jest to ciasto, które szczególnie kojarzy mi się z dzieciństwem, gdyż moja mama je zawsze robiła na urodziny moje lub rodzeństwa. Bardzo lubiłem jej pomagać podczas przygotowywania kremu, gdyż ja z moją mamą używałem glinianej miski, w której rozcieraliśmy krem Zobaczcie przepis! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto(...)pieczenia i energicznie mieszamy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Potem ściągamy z ognia. Jak ciasto ostygnie, to dodajemy po jednym jajku ciągle miksując. Uzyskana masa powinna być jednolita, ciasto dzielimy na dwie części. Blachę (23×36), na której będziemy piec placki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy połowę ciasta. Pieczemy w temperaturze
Gotuj z Prezesem
Drożdżowe Ślimaczki Z Jagodami I Mascarpone 145misce. Dodajemy do tego wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło. Jeśli ciasto jest zbyt tępe możemy dodać 1-2 łyżeczki jogurtu/śmietany i wyrabiamy dalej. Gotowe ciasto odstawiamy na 30-40 minut do podrośnięcia. 3. Składniki na nadzienie łączyny ze sobą (możemy je zmiksować) 4. Kiedy ciasto podrośnie, przekładamy je na stolnicę/blat i odgazowujemy (krótko(...)ułożyłam na blaszce osobno i ślimaczki się rozwijały, a nadzienie wylewało także nie popełniajcie mojego błędu ! Odstawiamy na 15-20 minut do lekkiego podrośnięcia. Ślimaczki pieczemy 190 stop przez około 30. Grzanie góra - dół bez termoobiegu. Kiedy ślimaczki ostygną, możemy je polukrować. Smacznego
Gotowanie...to proste !
Kajmakowiec 137dzisiaj Kajmakowiec 😊 Ciasto powstało bardzo spontanicznie, bez przepisu, a z chęci domowników na coś bardzo słodkiego, a’la cukierek krówka. Mówisz i masz 😊 Kajmakowiec to blaty kruchego ciacha zespolone sowitą warstwą mleczno- budyniowego kremu oraz rzeczonego wcześniej domowego kajmaka . Ale, ale- co za słodkie to i przełamane czymś kwaskowym zostać musi 😉 - tak powstała warstwa jeżynowej frużelinki(...)sposób przekładaniec jest wyważony smakowo. Najlepszy kolejnego dnia. Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej śmietany kostka masła Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części
Domowe ciasta
Prosty chleb na zakwasie 119zazwyczaj piekę go w żeliwnym garnku, ale bez problemu uda się też w naczyniu żaroodpornym lub po prostu w formie bochenka na blaszce. W przepisie wspominam o składaniu chleba w czasie wyrastania -tutaj można zobaczyć jak to robić ( od 00:33 minuty). Z kolei od 01:40 pokazano jak formować bochenek Link: https://www.youtube.com/watch?v=1mzuy63ZcRo Oczywiście bez składania(...)chleb też się uda. Możemy go po prostu zostawić na 2-3 godziny, żeby sobie rosnął, ale taki składany moim zdaniem jest lepszy. Co daje składanie ciasta na chleb? Otóż składanie po pierwsze sprawia, że zmienia się gęstość ciasta – poprzez takie wyrabianie wzmacniają się cząsteczki glutenu, które później lepiej utrzymają „powietrze” w chlebie. Dzięki temu, chleb
Gotujemywdomu.pl
Delikatne naleśniki na kefirze. 146Wsypujemy erytrytol i proszek do pieczenia, pamiętajmy, że cały czas ubijamy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę. Miksujemy do momentu aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję i nie powinno być zbyt gęste. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto na naleśniki na 30 minut. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wlewamy odpowiednia ilość ciasta, obracamy patelnię by ciasto równomierni rozlało się po obwodzie(...)smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Podajemy z dżemem, twarożkiem lub z kremem czekoladowym. Te domowe naleśniki są bardzo cienkie, delikatne o cudownym smaku. Naleśniki przygotowujemy bez żadnych problemów. Potrzebujemy tylko kilku podstawowych składników by po chwili cieszyć się delikatnymi naleśnikami na kefirze . Pyszne i lekkie naleśniki są bardzo wszechstronne i świetnie pasują do różnych nadzień. Cienkie
Zdrowy Styl Joanny
Orzechowy zawijaniec na serku homogenizowanym 176Zawijaniec z waniliowego ciasta ucieranego, przygotowanego na serku homogenizowanym waniliowym, z nadzieniem orzechowym w stylu Ferrero Rocher z orzechów laskowych oraz kremu czekoladowo-orzechowego. Na wierzchu z polewą z gorzkiej czekolady oraz posiekanymi orzechami laskowymi. Ciasto nie za słodkie, mocno nadziane orzechami - po prostu pyszne! Znika z talerza w mgnieniu oka. Jest też dość szybkie i proste w przygotowaniu. Idealnie(...)Ferrero Rocher, tylko w zdrowszym wydaniu. Jest tak uzależniający, że dosłownie można go jeść łyżeczkami! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 200 g miękiego masła 1 jajko 1/2 szklanki cukru pudru 250 g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie orzechowe: 200 g orzechów laskowych 1 jajko 4 czubate łyżki kremu czekoladowo-orzechowego
Kuchnia MagdaLeny
Ciasto czekoladowe jako baza do tortów i ciast. 205ciasto czekoladowe jako baza do tortów i ciast warstwowych Przepis na super wilgotne ciasto czekoladowe jako baza do tortów i ciast warstwowych. Przepis ten równie dobrze można wykorzystać do zrobienia babeczek,. Nie trzeba go niczym nasączać, ani nadziewać. Można też je jeść bez niczego, bo ma odpowiednią wilgoć i jest przepyszne. Ciasto czekoladowe jest łatwe w przygotowaniu i bez(...)się do newslettera, to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto czekoladowe jako baza do tortów i ciast. SKŁADNIKI: Składniki są na tortownicę o wymiarach 18 - 20 cm. cukier (330 g) mąka pszenna (230 g) kakao (30 g) proszek do pieczenia (15 g) soda oczyszczona (1 łyżeczka) masło (125 g) jajka (2 szt. rozmiaru
RITA food channel
Kotlety schabowe w grubej chrupiącej panierce 132wiele grubsze od klasycznych schabowych, dzięki panierowaniu w cieście naleśnikowym i mielonych płatkach kukurydzianych (można je zastąpić bułką tartą) . Inne pomysły na kotlety: ** Kotlety devolay ** Kotlety drobiowe z serem i majonezem ** Kotlety rybne siekane ** Łatwe kotlety jajeczne (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 kotlety schabowe z kością lub bez 2 łyżeczki przyprawy gyros/kebab (ewentualnie do kurczaka) jajko(...)wbij do miski, dodaj przyprawę, mleko oraz mąkę – wymieszaj rózgą do ubijania na gładkie i jednolite ciasto. Każdego kotleta zanurz w cieście i obtocz w zmielonych płatkach kukurydzianych. Smaż z obu stron na złoty kolor. Można je podawać z: gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, frytkami, surówką, sałatką warzywną, duszonymi warzywami. Usmażone i ostudzone kotlety nadają się do mrożenia. Dodatki
Kulinarny S.O.S.
Placuszki z mąki z ciecierzycy 173łyżeczkę proszku do pieczenia, gruszkę, jabłko, pół łyżeczki cynamonu, 2 łyżki oleju rzepakowego, szczyptę soli, 2 garści malin. 1. Żółtka wymieszaj z jogurtem, następnie dodaj mąkę wymieszaną z cynamonem i proszkiem do pieczenia, po czym wszystko zmiksuj. 2. Jabłko i gruszkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, po czym dodaj do ciasta i wymieszaj
Z notatnika dietetyka
Ciasto czekoladowe na białkach z jabłkami i rodzynkami 151bezy, ale zwyczajnie mi się nie chciało. Chciałam czegoś innego i jest, wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z jabłkami i rodzynkami. Przepis jest na małą porcję (forma o średnicy 16-18 cm), w sam raz na popołudniowy deser dla czterech osób (wliczamy dokładki, bo jest tak pyszne, że nie można poprzestać na jednym kawałku :) Ciasto czekoladowe na białkach Składniki: Ciasto(...)cukru 4) 30 ml oleju 5) 50 g mąki pszennej 6) łyżeczka proszku do pieczenia 7) 25 g kakao 8) 1 jabłko 9) garść rodzynek Polewa
Na kulinarnym poligonie
Chlebek bananowy z wanilią i czekoladą 189ciasto, ciastka czy batonika. Spróbujcie zrobić go sami a jestem pewna, że zagości w Waszym domu na dłużej :) A więc potrzebujemy: 3 dojrzałe banany, 2 jajka, 4 łyżki stołowe miodu (możecie dać więcej jeśli lubicie kiedy ciasto jest bardziej słodkie), 4 solidne łyżki masła orzechowego (u mnie zawsze z kawałkami orzeszków), 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka stołowa
Przepis na Dzień Dobry
Ciasto fasolowe 135fantastyczne - bez mąki , tłuszczu i cukru - samo ciasto jest niezwykle proste i zdrowe - natomiast zgrzeszyłam sobie z masą do ciasta bo my jednak lubimy słodkie;) Przepis na podstawowe ciasto fasolowe wzięłam z bloga Cytrynowa Kuchnia . Przyznam , że pozmieniałam trochę proporcje pod nasz gust ale i tak wyszło świetne więc zapraszam do wypróbowania. Ciasto fasolowe Ciasto: - 1 puszka(...)fasoli ( 400g) - 3 kurze , średniej wielkości jajka - 100 ml jogurtu greckiego - 200 ml miodu - 2 kopiaste łyżki kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 kopiastych łyżek otrąb żytnich Masa śmietanowo - serowa - 500ml śmietany kremówki ( 30%) - 250 g serka mascarpone - 100 g cukru pudru Fasolę przepłukujemy pod zimną wodą dokładnie a następnie
Kuchnia Pełna Emocji
KRANTZ Z KREMEM ORZECHOWYM – kuchnia Izraelska 265zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Jogurt naturalny lub twaróg ucieramy z masłem orzechowym, mlekiem w proszku, cukrem, szczyptą soli i rozpuszczoną, lekko schłodzoną mleczną(...)prostokąt. Całość smarujemy kremem orzechowym i zwijamy roladę. Rozcinamy na 2 części, splatamy ( ukazując nadzienie na zewnątrz). Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy na złoto – ok. 40-45 minut w 180C bez termoobiegu. Smacznego
Ostra na Słodko
Gofry – przepis podstawowy 160szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru szczypta soli 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 i 1/3 szklanki mleka Wykonanie: Rozgrzać gofrownicę. Pędzelkiem namoczonym w oleju posmarować całą powierzchnię, na której będą piekły się gofry. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, dodać cukier i sól – wszystko wymieszać. Wbić(...)jajka, wlać olej i mleko – zmiksować na gładką masę. Porcje ciasta nakładać na rozgrzaną powierzchnię i delikatnie rozprowadzić po całości. Piec zgodnie z instrukcją przez kilka minut. Można podobnie jak ja nie nakładać ich na całą powierzchnię i zrobić małe gofry. Gotowe gofry studzić na kratce. Podawać z owocami, konfiturą, dżemem czy syropem klonowym. Artykuł Gofry – przepis podstawowy
Pasja Smaku