Kajmakowy sernik na biszkoptach z pianką. 616Dzisiaj częstuję Was pysznym sernikiem, według mnie najlepszym na świecie. Wiem, wiem, przy każdym serniku tak piszę, ale cóż, bardzo je uwielbiam. Sernik to najlepsze ciasto na świecie. U mnie obowiązkowo musi być na każde święta i od czasu do czasu na niedzielę. Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny, słodki, delikatny w smaku i taki lekki i aksamitny. Bardzo(...)pożałujecie. Zapraszam :) Składniki: Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 5 dużych jajek 1 niepełna szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny 20 dag masy krówkowej kajmakowej Pianka: 330 ml śmietanki kremówki 30 % 20 dag masy krówkowej kajmakowej 1 lekko
Izabelawkuchni
Włoska babka cytrynowa dwukolorowa 221również upiec tą babkę w wersji bez kakao, wtedy smak będzie zdecydowanie subtelniejszy. No i bez babki, nie ma Wielkanocy, więc bardzo polecam Wam ten przepis, niezależnie czy Wasze babki mają formę babki, czy wyjdą z keksówki, chociaż na Święta mi zdecydowanie bardziej pasują te kształtem klasyczne, babkowe i chyba te bez komina bardziej mi się widzą(...)zajmują mało miejsca. Jednak do pieczenia na co dzień, wybieram raczej tradycyjne blachy. Uwielbiam patrzeć na takie masywne formy do pieczenia, jakie zdobią nieraz regionalne gospody. Taka forma, solidna, mogła być używana przez wiele pokoleń, więc od razu zastanawiam się ile taka blacha ma lat, kto w niej piekł i z jakiej okazji Ponieważ używam foremki silikonowej
Mieszam w Garnku
Torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i prażonymi migdałami 555Przed nadchodzącym weekendem mam dla Was coś niesamowicie słodkiego, ale pysznego - torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i migdałami. Ci, którzy są na diecie
Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort czekoladowy z suszonymi śliwkami i kawą 190Przyznacie, że wyszedł nieco bajkowy? ;) Temat tortu utrzymany jest w konwencji zimowego lasu. Choinki wykonałam z czekolady i potraktowałam je nieco złotym barwikiem spożywczym. Za śnieg posłużyły mi pokruszone bezy. Dodałam jeszcze kilka cukrowych śnieżynek i perełek i... sami oceńcie :) Ja jestem nim zachwycona! :) Tort w smaku jest na prawdę pyszny. Nie za słodki - rzekłabym - lekko wytrawny. Śliwki zamiast(...)wraz z kakao i wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem tortownicy. Biszkopt piec w temperaturze 170 stopni przez około 35-40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 40 cm upuścić je na podłogę (w formie). Gdy wystygnie wyjąć ciasto z formy i przekroić na 3 blaty. Krem: Czekoladę rozpuścić
My simple kitchen
Naleśniki budyniowe z waniliowym serkiem i malinami 180Naleśniki budyniowe z waniliowym serkiem i malinami Dziś mam dla Was przepis na pyszne naleśniki budyniowe z waniliowym serkiem i malinami. Naleśniki wychodzą delikatne i cienkie
Słodkie okruszki
Tort bezowy 252Delikatny jak chmurka, przełożony bitą śmietaną, z pysznymi owocami sezonowymi: tort bezowy poleca się na podwieczorek :) Tort bezowy może być też wspaniałą propozycją na przyjęcie urodzinowe
Ciastkozercy
Orkiszowo-żytnie rogaliki nadziane kremem Super Krówka (bez cukru białego, laktozy, wegańskie) 195Macie już ochotę na rogale Marcińskie? My w tym roku wreszcie wyprzedzimy trochę to święto i przepis już podsuwamy Wam pod noski 😃 Nasze rogaliki nie
Candy Pandas
Sernik dyniowy z karmelem. Najważniejsze zasady: Jak piec sernik? 234robiłam bez spodu, bo po co komu spód ;-), lubię w serniku - ser, dlatego często robię serniki właśnie bez spodu, takie są przecież najlepsze! Sernik dodatkowo polałam grubą warstwą karmelu, co dodatkowo wzbogaca smak! Polecam Wam ten serniczek, myślę, że będzie też super sprawą na np. Halloween. W poście, podam Wam też kilka zasad, jak piec(...)wykładam papierem do pieczenia, Tortownicę smaruję masłem wylewam masę na sernik. Tortownicę od spodu zabezpieczam dodatkowo folią aluminiową, bo sernik zawsze pieczemy w kąpieli wodnej. Na duża blachę w piekarniku ustawiam tortownicę wlewam na blachę ciepłą wodę, tak aby tortownica stała około 2-3 cm w wodzie ( w kąpieli wodnej). Uruchamiam piekarnik, sernik pieczemy zawsze w temp
SMYKWKUCHNI
Makowiec królewski 812roku dzięki firmie Helio obyło się bez tego męczącego procesu. Ich masa makowa zawiera wszystko to co powinna i jest pyszna. Do tego przepisu będzie wprost idealna! Makowiec królewski Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek cukru opakowanie cukru wanilinowego pół łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest konieczny, ale dzięki niemu będziemy pewni, że biszkopt(...)bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia
PatiGotuje
Piernik Młodej gospodyni z żurawiną i marmoladą z pigwy! 274dwóch dniach. Nie musimy przygotowywać żadnego ciasta, które długo dojrzewa itd. Smak piernika jest idealny. Prawdziwy aromatyczny, smakuje tak jakby robiła go babcia z jakieś tajnej receptury. Dlatego co roku wracam do tego przepisu. Nigdy mnie nie zawiódł. Piernik ma formę tradycyjną a wykonujemy go tak jak żyjemy czyli szybko sprawnie i bez bólu, w nagrodę przepysznie! Najsmaczniejszy piernik(...)być lekko letnia. Masę wymieszaj z pozostałymi składnikami. Cisto jest bardzo gęste i takie ma być ma się dać niemalże zagniatać. Długą formę do keksówki, wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i wstaw do pieca na godzinę. Temp 170 stopni C. Ostanie 10 minut z termoobiegiem 180 stopni C. Ciasto pieczemy do suchego patyczka tj. jak ciasto nabijemy takim
SMYKWKUCHNI
Muffiny z kremem 127kakao 160 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 100 ml śmietanki kremówki 30% 200 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: kilka owoców do ozdoby: u mnie borówki dowolne powidła lub dżem do napełnienia babeczek Wykonanie: Do jednej miski wrzucamy: mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy widelcem. Do drugiej wrzucamy: jajka, olej i śmietanę(...)kolejny mieszamy je widelcem tylko do momentu połączenia składników. Nadzienie przekładamy do 2/3 wysokości papilotki. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Gdy muffiny ostygną, wydrążamy dziurę małym nożykiem, napełniamy ją dżemem i „zaklejamy” kawałkiem wyciągniętego ciasta. Szykujemy krem. w misce łączymy mascarpone, śmietankę i cukier puder. Miksujemy, aż powstanie gęsty krem. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ciasto
Relaxtime
CIASTECZKA Z PISTACJAMI I CZEKOLADĄ NA MĄCE ORKISZOWEJ 266Ostatnio przeglądając gazetę, natrafiłam na ten oto przepis. Głównie moją uwagę zwrócił wygląd ciasteczek, który od razu pobudził moją wyobraźnię. Połączenie pistacji i czekolady jest idealne
Smaczne Zdrowe
Omlet owsiany z czekoladą i pomarańczą - gotuj z MULTICOOKER :) 321Czekolada i pomarańcza to jedno z moich ulubionych połączeń. Wykorzystałam takim miks do przygotowania przepysznego omleta śniadaniowego, który równie dobrze sprawdzi się także jako zdrowe ciasto
Zdrowie na języku :P
Lepieszka/lepioszka z Astany 219Wikipedia podaje, że lepioszka jest chlebem wyrabianym na bazie mąki, wody i tłuszczu bez dodatku drożdży. Ta, którą jadłam w Astanie, na pewno była chlebem drożdżowym. Nie była tak piękna jak w Uzbekistanie czy Tadżykistanie, gdzie na chlebie stemplem odciska się jakiś wzór. Ta, którą kupiłam (na etykiecie widniał napis "lepieszka"), wyglądała jak codzienne pieczywo i tak jak większość(...)wodą). Ciasto wyjąć na kamień lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rękoma uformować z ciasta nieregularne koło o grubości ok. 1 cm. Ciasto posmarować łyżeczką oleju lnianego i posypać sezamem. Przyklepać sezam rękoma. Ułamaną wykałaczką zrobić w cieście dziurki. Odłożyć ciasto na ok. 10 minut. Chleb piec 15-20 minut na złoty kolor. O Astanie pisałam już
Weekendy w domu i ogrodzie
Eklerki z kremem budyniowym 242Eklerki z kremem budyniowym. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki tortowej * - 500 ml wody - 250g masła - 8 jaj - szczypta soli Składniki na masę budyniową: - 2 budynie waniliowe bez cukru - 750ml mleka - 5 łyżek cukru - 2 czubate łyżki mąki tortowej - 200g miękkiego masła - 1 opakowanie bitej śmietany w proszku - 2 łyżki alkoholu (opcjonalnie) Dodatkowo: - cukier puder * szklanka – u mnie metalowa(...)uzyskania gładkiego, błyszczącego i jednolitego ciasta, dającego się formować w kulę. Odstawiamy do przestygnięcia. Do letniego ciasta wbijamy po 1 jajku, wrabiając je mikserem z hakami. Gdy jajka zostaną wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy je do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy, w odstępach, podłużne kształty (sporo urosną
mojewypiekiinietylko