możemy użyć gotowych okrągłych lub podłużnych biszkopcików, wtedy ciasto będzie bez pieczenia. Wierzch można udekorować polewą kakaową lub roztopioną czekoladą, u mnie skromna dekoracja z masy cytrynowo - śmietankowej. Polecam! Cytrynowiec Składniki na blaszkę 25x33cm: Na biszkopt: 5 jaj niepełna szklanka cukru kryształu niepełna szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia Na masę cytrynową: pół szklanki soku z cytryny(...)cukier, następnie po 1 żółtku. Na koniec powoli dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę (u mnie 25x33cm) wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy około 20 minut w 160-170 stopniach. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku. Wystudzony biszkopt wyjmujemy z blaszki, zdejmujemy papier i wkładamy z powrotem do formy. Biszkopt nasączamy
Smak mojej kuchniTorcik Malinowy Ombre Bez Pieczenia – Zapraszam na wspaniałe, pyszne ciasto z dużą ilością malin. Nie za słodkie, delikatne, na kokosowym spodzie, bez pieczenia. Wygląda fantastycznie :), spokojnie taki torcik można przygotować na urodziny. Jest wspaniały na lato. W zeszły tygodniu robiłam go już 3 razy, znika błyskawicznie. Nie jest trudny w przygotowaniu, tylko radzę dobrze przeczytać przepis(...)zimnej wody (tak żeby żelatynę troszkę przykryła), odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. 3. Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 4. Gdy galaretka przestygnie przez około 10 minut, wtedy radzę przygotować sok owocowy (ważne, aby galaretka i sok ostygły w tym samym czasie). Do rondelka przełożyć 250g malin, dodać cukier i podgrzewać
Mała Cukierenkaszpatułki lub drewnianej łyżki. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Ciasto delikatnie przekładamy do tortownicy i wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC przez ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka (piekę bez termoobiegu). Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy w formie na podłogę (podstawiam zawsze drewnianą deskę(...)papieru do pieczenia), przekładamy to tortownicy i szczelnie obkładamy boki papierem śniadaniowym (lub do pieczenia). Jeśli papier odstaje, możemy z zewnętrznej strony skleić taśmą. Zamykamy bok tortownicy i przygotowujemy galaretkę. Galaretka z wiśniami Składniki: ok. 400 g wydrylowanych świeżych lub mrożonych wiśni 2 galaretki wiśniowe 250 ml wrzątku 250 ml chłodnej przegotowanej wody Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy
bistro mamanawet same bez żadnego dodatku. W dzisiejszej odsłonie zapraszam na naleśniki odpowiednie dla wegan, które zrobiłam z mleka kokosowego. Naleśniki były bardzo delikatne w smaku z lekkim aromatem kokosu...pyszności :) Podałam je z galaretką malinową domowej roboty 😋 Składniki (6 szt): ciasto naleśnikowe: mleko kokosowe z puszki 400 ml, mąka pszenna 1 szklanka, proszek do pieczenia pół łyżeczki, sól
kulinarne odsłony patiwizualny bez polewy jest o niebo lepszy, z polewą efekt smakowy gwarantowany :) Składniki: ciasto: 9 białek 4 żółtka 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 łyżka kakao 3 łyżki maku 1 opakowanie kisielu wiśniowego masa: 5 kolorowych galaretek
na moim stole...Ciasto bez pieczenia, trochę musimy włożyć pracy, ale efekt murowany zarówno w smaku jak i w wyglądzie. Możemy zafundować rodzince takie ciasto. Może na świata. SKŁADNIKI: Spód ciasta: 150 g ciastek maślanych ciemnych 6 łyżek masła 16 g cukru waniliowego Masa wiśniowa: 1/2 kg mrożonych wiśni drylowanych; 1 l soku wiśniowego; 3 budynie wiśniowe; 2 galaretki wiśniowe; Masa
W kuchennym oknie Ewymąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie (na dwie rolady) pół litra śmietanki 30% ok. 1/4 stężałej galaretki zrobionej z jednego opakowania i połowy przepisowej ilości wody pół szklanki cukru pudru 2 śmietan fixy Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać do żółtek mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Białka ubić(...)ściereczki i ułożyć na papierze do pieczenia jasną stroną do góry. Roladę posmarować 2-centymetrową warstwą śmietany, zostawiając wolny górny brzeg (ok. 3 cm). Na dolnym brzegu ułożyć pasek galaretki grubości ok. 1,5 cm. Zwinąć biszkopt w roladę, a następnie zawinąć w papier do pieczenia i ułożyć sklejeniu ciasta. Odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki
Weekendy w domu i ogrodziekoniec na wolnych obrotach miksera dodaję przesiane mąki. Teraz dzielę zrobione ciasto na 4 części i do każdego dodaję inny barwnik. Wykładam papier do pieczenia TYLKO na spód blachy i wylewam po kolei ubarwione ciasta. Staram się żeby każda warstwa kolorowego ciasta była rozłożona równomiernie na całą powierzchnię blachy. Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni(...)minut, zależy od piekarnika. Zawsze należy sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone (gdy będzie suchy patyk). Po skończeniu pieczenia zrzucam ciasto w blaszce na podłogę (wyłożoną np. ściereczkami) z odległości ok 50-60 cm. a następnie wstawiam do otwartego piekarnika do wystygnięcia. Śmietankę dziele na dwie części, jedna 400 ml a druga 600 ml. Najpierw ubijam
Kuchnia Vikilubi sernik - to była motywacja do tego, by sprawdzić, czy ciast bez pieczenia też nie potrafię robić :D Gotowy efekt nie wygląda może oszałamiająco (ale Tata stwierdził, że liczy się gest), na pewno nie przypomina ciacha z przepisu , którym się posiłkowałam, jego wykonanie nie obyło się bez przygód, ale wyszło smacznie i w sumie dość prosto :) Składniki(...)masa ląduje na biszkoptach i truskawkach. Wyrównujemy wierzch łyżką i wkładamy całość do lodówki, czekając, aż stężeje. Gdy to nastąpi, przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu i... no właśnie, dalej czekamy. Galaretka musi być tężejąca, gdy trafi na ciasto, inaczej czeka nas wycieranie całej kuchni (sprawdzone :P). Tymczasem na masie serowej możemy poukładać resztę truskawek. Zwróćcie uwagę na serduszko
Kulinarne zapędy Kokosamieszankę mączną powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Miksera już nie używamy. Gotowe ciasto przelewamy na blaszkę o wym. 25/35 cm wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia po czym przecinamy na dwie części. sernik gotowany(...)masę czekoladową,wyrównać i ułożyć drugi biszkoptowy placek. Po czym wylać waniliową masę,wyrównać i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Galaretki przygotować wg instrukcji na opakowaniu,pozostawić do stężenia. Truskawki ułożyć na schłodzonym serniku i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
Kolorowa kuchnia Elkimieszać aż powstanie gładka beza a cukier będzie mało wyczuwalny. Wówczas dodawać po jednym żółtku. Na końcu wsypywać partiami mąkę i wymieszać za pomocą szpatułki na jednolite ciasto. Przelać je do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 30-40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika(...)wysokości około 40 cm upuścić na ziemię. Ciasto wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu. Przekroić na 3 blaty. Masa śliwkowa: Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka i wlać odrobinę wody. Następnie gotować na średnim ogniu aż śliwki puszczą swój sok i zaczną się rozpadać. Wówczas zmiksować owoce na gładką pulpę. Wlać ją z powrotem
My simple kitchenbez ciasta… Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem mleka w proszku, połączony z musem jabłkowym i galaretki to prawdziwa kwintesencja jesieni. Zachwyca swoją delikatnością a warstwa jabłkowa tylko dodaje mu smaku. Polecam również na świąteczne okazje dla tych, którzy nie lubią ciast z kremami. Do dekoracji użyłam wspaniałych produktów Dr.Oetker które otrzymałam dzięki uprzejmości firmy. Składniki: Ciasto(...)jajka 1 budyń śmietankowy Oetker Mus jabłkowy: 70 dag jabłek po obraniu 1 galaretka cytrynowa 2-3 łyżki wody 3 łyżki cukru z cynamonem Dekoracja: bita śmietana posypka cytrynowa beza Oetker serduszka z białej czekolady Oetker Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Moja o średnicy 22 cm. Masa
Wanilia i Kardamonziemniaczanej 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika (bez cukru i mąki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 budynie śmietankowe 700ml mleka ⅓ szklanki cukru pudru 1 kostka masła (200g) Galaretka mandarynkowa: 10 mandarynek Ok 1½ szklanka wody 2 galaretki pomarańczowe Dodatkowo: Ok ½ puszki masy kajmakowej (200g) 24 małe okrągłe biszkopciki Sposób przygotowania(...)jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Delikatnie mieszamy. Przelewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na ok 25 minut. (Warto sprawdzić wcześniej, bo każdy piekarnik piecze inaczej, włożony w biszkopt patyczek powinien być suchy). Studzimy i przekrawamy
Kuchnia w czekoladzieTakie ciasta są super, nie trzeba nic zagniatać, nie trzeba piec, wystarczy mikser, składniki, lodówka i już : ) Składniki na tortownicę 18 cm, na tortownicę 24 cm
Gotowanie...to proste !jest bez dodatku cukru ale bardzo aromatyczny. Ciasto było pyszne. Ciasto podane na talerzyku z kolekcji Ibiza Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj sól szczypta Do napączowania: 100 ml soku z malin 100% Polska Aronia Warstwa z galaretką
Ala piecze i gotuje