właśnie zrobiłam), gotowych biszkopcików lub herbatników (skraca nam to oczywiście czas oczekiwania na ten pyszny serniczek). Truskawki możemy zalać tężejącą galaretką, polać specjalna polewą do owoców zapobiegającą wysuszeniu owoców (ja tak właśnie zrobiłam, ale niepotrzebnie, bo do wieczora ciasta nie było :-)) lub po prostu powtykać truskaweczki na wierzchu i podawać, w każdej wersji będzie pysznie! Żałuję jedynie, że zrobiłam(...)płat biszkopta o grubości 1,5-2 cm, czyli z 2 jajek (ja najczęściej piekę biszkopt z 4 jajek, przekrawam go na pół, niewykorzystana część mrożę i wykorzystuję innym razem) lub biszkopciki albo herbatniki do wyłożenia blachy 500g zmielonego twarogu (ważne by twaróg był 100% bez domieszki śmietany) 400g śmietany kremówki dobrze schłodzonej 2 żółtka z wcześniej wyparzonych jajek
Rozpustne gotowanieTorcik ten był drugim z kolei na urodziny naszego Olusia. O ile smak biszkoptu pozostawiłam ten sam- z kakaem, tak krem nie był już intensywnie fioletowy
Kuchnia w czekoladziebez pieczenia to prosty i pyszny deser, który z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom serników. Ilość porcji: 24 Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie Składniki na sernik z winogronami bez pieczenia: (forma 34 cm x 24 cm x 7 cm) 1 kg mielonego sera białego 250 g serka mascarpone (opcjonalnie) szklanka cukru pudru 2 galaretki cytrynowe(...)łyżce lekko tężejące galaretki cytrynowe. Często przyśpieszam tężenie galaretek, poprzez wstawienie ich na około 4 minuty do zamrażarki. Na koniec do masy serowej dodać namoczone wiórki kokosowe (bez mleka). Masę serową wyłożyć na herbatniki i wstawić na około 15 minut do lodówki. Na serze poukładać winogrona i zalać lekko tężejącymi galaretkami agrestowymi. Ciasto wstawić na co najmniej 5 godzin
Kuchcik gotujeprzekładanych tortów najwygodniej piec w tortownicach z odpinaną obręczą. Jeśli Wasze ciasto ma być bazą rolady, podkładem pod krem lub inną słodką masę, np. jabłka i galaretkę, pieczcie go w kwadratowej lub prostokątnej formie. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Ja formy do swoich ciast nie smaruję masłem i nie wysypuję ani bułką tartą, ani mąką. Nie jest(...)sprawdzić patyczkiem czy ciasto już upieczone. Po całkowitym wystudzeniu biszkopt wycinamy z formy. Możecie go zamrozić, wcześniej pakując go szczelnie w folię spożywczą. Tak przygotowane ciasto, czyli zamrożone zaraz po upieczeniu, po odmrożeniu w lodówce będzie smakować jak świeże. Dodatkowo będzie się też lepiej kroić. Mrożone ciasto biszkoptowe można przechowywać w zamrażalce do 4 miesięcy. Ciasto możecie upiec wcześniej
Karo in the Kitchenpiana będzie dobrze ubita dodajemy 5 żółtek i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie olej i delikatnie wymieszać. Ciasto dzielimy rozlewamy do 4 miseczek. pixabay.com Miseczka 1 - dodajemy 4 żółtka i 2 łyżki mąki, mieszamy Miseczka 2 - dodajemy kisiel wiśniowy bez cukru, mieszamy Miseczka 3 - 1 łyżkę kakao, mieszamy Miseczka 4 - 3 łyżki suchego maku(...)dużą blachę papierem. Na środek blachy kładziemy po 3 łyżki ciasta z każdego rodzaju. Po wyłożeniu ciasta włożyć do piekarnika, piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gdy cisto wystygnie przekroić je na pół i przełożyć poniższą masą. Masa: 1 litr śmietany 30% 2 galaretki agrestowe 2 śmietanowe fixy (zagęszczające) 2 galaretki rozpuszczamy w szklance
Jak u mamypiana będzie dobrze ubita dodajemy 5 żółtek i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie olej i delikatnie wymieszać. Ciasto dzielimy rozlewamy do 4 miseczek. pixabay.com Miseczka 1 - dodajemy 4 żółtka i 2 łyżki mąki, mieszamy Miseczka 2 - dodajemy kisiel wiśniowy bez cukru, mieszamy Miseczka 3 - 1 łyżkę kakao, mieszamy Miseczka 4 - 3 łyżki suchego maku(...)dużą blachę papierem. Na środek blachy kładziemy po 3 łyżki ciasta z każdego rodzaju. Po wyłożeniu ciasta włożyć do piekarnika, piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gdy cisto wystygnie przekroić je na pół i przełożyć poniższą masą. Masa: 1 litr śmietany 30% 2 galaretki agrestowe 2 śmietanowe fixy (zagęszczające) 2 galaretki rozpuszczamy w szklance
Jak u mamyWitajcie:) Zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto bez pieczenia alla 3 Bit.Do jego zrobienia wykorzystałam czarne herbatniki które mam przyjemność testować dzięki firmie CUKRY NYSKIE . Ciasto jest pyszne, w dzisiejszej wersji z dżemem porzeczkowym, nie jest za słodkie i przyjemne w smaku:) Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: około 400 g czarnych herbatników Petit Beurre CUKRY NYSKIE(...)kakaowych herbatników 400 ml śmietany kremówki 30 % 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka przegotowanej wody mały słoiczek dżemu porzeczkowego 1 puszka masy krówkowej 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej 1 l mleka 3 budynie waniliowe Winiary z cukrem 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Blaszka o wymiarach 23/30 Wykonanie: Do garnka wlewamy połowę mleka
Sama słodycz i szczypta chiliciasto jak już wiecie, tym razem zapraszam na makowe ze słodką bezą kokosową, puszystym kremem budyniowym, cała słodycz przełamana kwaskowymi jabłkami z galaretką, tworzą duet idealny. Znakomicie sprawdzi się jako i deser do kawy czy na udekoruje świąteczny stół...... Składniki Blaszka o wym 24/42 cm Ciasto makowe: 6 jajek 200 g masła lub margaryny 1 szklanka maki tortowej(...)szklanka cukru 2 łyżki śmietany 18% 1/2 szklanki suchego maku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kokosowe 4 białka jaj 3/4 szklanki cukru 1 szklanka wiórek kokosowych białych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 80 dag winnych jabłek (po obraniu) 2 galaretki agrestowe 3/4 szklanki wody 3 łyżki cukru 1 łyżka masła Masa budyniowa: 1 budyń
Wanilia i Kardamonspód na tortownicy. Ser miksujemy stopniowo dodając śmietankę kremówkę. Galaretki rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i stopniowo wlewamy do masy serowej, dodajemy cukier puder cały czas miksując aż składniki dokładnie się połączą. Wrzucamy borówki(zostawiamy tylko trochę do ozdoby na wierzch ciasta) i ponownie miksujemy. Całość przekładamy do tortownicy. Przygotowanie bezy: Białka ubijamy dodając szczyptę soli. Miksując stopniowo wsypujemy cukier(...)blaszce wyłożonej pergaminem formujemy taki kształt jaki chcemy uzyskać po upieczeniu. Pieczemy w 110 C około 2 godzin. Gdy beza ostygnie ostrożnie przekładamy ją na masę serową i zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc. Ozdabiamy borówkami i podajemy ciasto schłodzone
noteskulinarnyfigaProsty w przygotowaniu, smaczny deser z truskawkami i jogurtem. Nie za słodki, orzeźwiający, lekko kwaskowaty, wspaniały na upały. Dobry dla osób, które liczą kalorie. Na
Mała Cukierenkaproszkiem do pieczenia i ksylitolem na sztywną pianę. Żółtka rozmieszać z olejem i dodać do ubitych białek. Następnie wsypać mąkę i budyń śmietankowy. Ubić na niskich obrotach, do połączenia składników. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem i piec ok. 30 minut w temp. 170 stopni C. Nie na termoobiegu, tylko góra-dół. Ja piekłam na programie do pieczenia biszkoptów(...)galaretka cytrynowa(najlepiej bez cukru)+ ksylitol do galaretki(dałam 75g) Jedną szklankę wody zagotować z sokiem wyciśniętym z obydwu cytryn i ksylitolem. Można dać także skórkę startą z 1 cytryny-ja pominęłam. W gorącej wodzie cytrynowej rozpuścić, dokładnie mieszając galaretkę. Do drugiej szklanki wody dodać proszek budyniowy i dokładnie rozmieszać. Następnie rozpuszczony proszek budyniowy wlać do naczynia z galaretką
Smaczne Zdrowemojprzepisna.pl | Sernik cytrynowy Co powiecie na ciasto, do którego przygotowania nie potrzeba miksera? Co powiecie na prosty sernik? Co powiecie na mocno cytrynowy smak? Co powiecie na wilgotne ciasto bez mąki? Jeżeli wszystko jest na tak, to zapraszam na mój autorski przepis na sernik Składniki na tortownicę 20 cm: 800 gr -1000 gr sera białego twarogowego zmielonego 3 razy(...)skórka otarta z 6 cytryn (najlepiej używać niewoskowanych i niepryskanych cytryn ekologicznych np. z Lidla) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej kilka kropel olejku cytrynowego 5 jajek Galaretka cytrynowa (ewentualnie): 1 cytryna (może być ta bez skórki) 1 łyżka żelatyny 2 łyżki cukru 1 szklanka wrzątku Cytryny wyszorować i sparzyć. Wszystkie składniki na sernik mieszamy razem. Do miski wlewamy jajka, rozmącamy
moj przepis naSezon truskawkowy w pełni :) Większość zjadamy prosto z koszyczka, ale czasem uda mi się odłożyć odrobinę i wykorzystać je do przygotowania słodkiego deseru. Mam dzisiaj dla
Domowa cukiernia Ewywtedy zmięknie i ciasto lepiej się będzie kroiło. Bardzo polecam… (inspiracja z książki siostry Anastazji :)) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Składniki: Biszkopt I: 4 duże jajka- osobno żółtka i białka 140g cukru 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki ciemnego kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki(...)łyżka ciemnego kakao bez cukru 3/4 szklanki cukru 100g poszatkowanych orzechów włoskich 70g rodzynek 6 łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki mleka 260g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 600g ptasiego mleczka 2 czerwone galaretki Wierzch: około
Mała Cukierenkawtedy zmięknie i ciasto lepiej się będzie kroiło. Bardzo polecam… (inspiracja z książki siostry Anastazji :)) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Składniki: Biszkopt I: 4 duże jajka- osobno żółtka i białka 140g cukru 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki ciemnego kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki(...)łyżka ciemnego kakao bez cukru 3/4 szklanki cukru 100g poszatkowanych orzechów włoskich 70g rodzynek 6 łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki mleka 260g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 600g ptasiego mleczka 2 czerwone galaretki Wierzch: około
Mała Cukierenka