ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:549/1234)

Ciasto Zebra 174

pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki mąki Przygotowanie: Jajka zmiksować z cukrem. Dodać olej, mąkę, oranżadę, proszek do pieczenia, całość zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać kakao, do drugiej trzy łyżki mąki, wymieszać dokładnie obie porcje ciasta. Foremkę na ciasto lub tortownicę wysmarować masłem. Na środek formy wylewać na przemian po 2 łyżki ciasta ciemnego(...)jasnego, aż do wykorzystania całości obu mas. Czynność tą wykonać dość szybko. Ostrożnie przełożyć formę do piekarnika do temperatury 180 o C i piec przez około 40 – 45 minut. Jak ciasto ostygnie wyciągnąć go z formy i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Mama Gotuje
Makownik na migdałowym cieście 334

Sezon przedświąteczny czas zacząć :) U mnie w domu nie wyobrażamy sobie świąt zarówno wielkanocnych jak i bożego narodzenia bez makowca i sernika. Dzisiaj mam dla Was makowca na cieście o posmaku migdałowym. Składniki: ciasto - 300 g mąki pszennej - 300 g masła - 150 g cukru kryształu - 150 g mielonych migdałów - 1 jajko - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego masa makowa(...)miodu - 2 łyżki bułki tartej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lukier - 150 g cukru pudru - 1 łyżka rumu - 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem i migdałami. Dodajemy masło, aromat i jajko. Całość zagniatamy na jednolite ciasto i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie mak zalewamy wrzącym mlekiem wymieszanym z wodą

Zainspirowana w kuchni
Tort Wielkanocny Zajączek 332

czas dopiekania można je przykryć folią lub papierem do pieczenia. Ciasto II    Z ciastem II postępujemy analogicznie jak z ciastem I, jednak można je już upiec w normalnej foremce. Pieczemy w 180 stopniach 30 minut. Z wystudzonego ciasta wycinamy nóżki zajączka. Resztę ciasta kruszymy- z tego powstanie ogonek. Masa:  Z 750 ml mleka odlewamy szklankę, resztę(...)pomocą miksera. Następnie dodajemy po łyżce budyniu i ciągle miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Masę dzielimy na pół. Do jednej połówki dodajemy pokrojone w kosteczkę wafelki. Mieszamy. Drugą odstawiamy bez niczego. Będzie nam ona potrzebna na posmaro wanie zajączka z zewnątrz. Masa cukrowa: Cukier puder przesiewamy wraz z mąką. Odkładamy 1 czubatą łyżkę. Galaretkę zalewamy łyżką wrzącej wody. Mieszamy

Czerwona Porzeczka
Babka jogurtowo-waniliowa 138

sobie. Nie robiłam zdjęć z etapów, ponieważ ciasto jest tak proste w wykonaniu, że tak naprawdę to nie było czemu tych zdjęć robić :) Składniki: małe opakowanie jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 2 duże jajka (u mnie L) 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Piecyk nagrzewamy(...)formy w kształcie babki (lub do innej ulubionej, może to być także keksówka) i wkładamy do piecyka na 60 minut Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem, ale proponuję najpierw sprawdzić czy nie jest dla Was słodka bez cukru pudru. Ja nie posypywałam Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Jak i czym smarować blaszki na ciasto parzone. 172

Ptysie same zjechały z blaszki  :-) Aby ciasto parzone zawsze nam bez problemów odchodziło po upieczeniu od blaszki na której było pieczone, należy blaszki smarować gęstym tłuszczem np. smalec, planta, margaryna itp ( nie smarujmy blaszek olejem ponieważ wtedy bardzo często ciasto się przykleja ). Konsystencja tłuszczu powinna być półpłynna,  taka jak kwaśna śmietana. Blaszki smarujemy za pomocą zwykłego pędzla(...)smarujemy czystą blaszkę na której będziemy odpiekać ciasto parzone ( eklery, ptysie paluszki czy groszek ptysiowy ). Gdy posmarujemy blaszkę gęstym tłuszczem ciasto się nam nie przyklei do niej , oraz będzie nam je wygodniej szprycować, nie będzie się ślizgać po blaszce.  Gdy blaszkę posmarujemy zbyt rozgrzanym tłuszczem możemy ją włożyć na kilka minut w chłodne miejsce np. lodówka, zamrażarka

Przepisy i porady kulinarne
Serniczki expresowe 280

Jednym z moich ulubionych ciast jest sernik. Bez względu na rodzaj czy formę, po prostu uwielbiam się nim delektować. Dziś przedstawię Wam jego mini wersję, w najprostszej i do tego bardzo szybkiej postaci. Często jest tak, że w lodówce mam kostkę białego sera, która aż się prosi, żeby ją wykorzystać... Składniki: 250 g sera twarogowego chudego (może być również(...)składniki wkładamy do miski. Ser musi być miękki i wilgotny. Łączymy ręka na jednolitą masą. Przelewamy do papierowych foremek na muffinki. Zapełniamy około 1/2 każdej foremki. Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut (aż serniczki zaczną się rumienić z wierzchu). Studzimy chwilę w uchylonym piekarniku. Następnie na kratce. Dowolnie dekorujemy np. cukrem pudrem i odrobiną sosu wiśniowego . Smacznego

Słodkie okruszki
Metrowiec 201

jeżeli jest bez cukru 750 ml mleka 250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej Na polewę: 1 czekolada deserowa 1 czekolada gorzka 1 czekolada mleczna 3 łyżki mleka 1 łyżka margaryny Sposób wykonania ciast: Jajka w całości utrzeć z cukrem. Nie przerywając miksować dodać stopniowo olej i 2 szklanki mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia(...)wszystkie składniki dokładnie się połączą, ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać dwie łyżki mąki, do drugiej dwie łyżki kakao. Dwie małe keksówki ( ja piekłam w foremkach jednorazowych) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. To jednej foremki wlać ciasto jasne, do drugiej ciemne. Obie foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed

Na słodko lub wytrawnie
BABULCE 106

zrobić: Zagnieść ciasto z wszystkich podanych wyżej składników i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na płat o grubości 3-4 milimetry. Wykroić szklanką krążki i wyłożyć nimi wysmarowane tłuszczem foremki. Spód babeczek nakłuć widelcem. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem

Kuchnia w opałach
GOFRY NAJLEPSZE Z NAJLEPSZYCH! 166

Gofry wg Michela Roux.... najlepsze z możliwych, bez dodatku proszku do pieczenia...Nawet moja stara gofrownica dała sobie z nimi radę. Chrupiące i pyszne. Przepis z MW. 160 g mąki pszennej 15 g drobnego cukru szczypta soli 50 g stopionego masła 2 jajka, żółtka i białka oddzielnie 270 ml mleka kilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej lub trochę(...)wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Dodać ulubiony aromat, odstawić na 5-10 minut. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Piec gofry

Malinowe Pocałunki
CIASTA NA ŚWIĘTA 342

bezą, smak wzbogacają pistacje oblane czekoladą.... ;-) http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/11/sernik-z-beza-i-pistacja-najsmaczniejszy.html 2. CZEKOLADOWY TORT Z BRZOSKWINIAMI Tort bardzo łatwy w wykonaniu, bardzo efektownie wyglądający. Polecam szczególnie tym, którzy lubią smak czekolady ale nie mają zbyt dużo czasu na pieczenie w kuchni. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/11/czekoladowy-tort-z-brzoskwiniami.html 3. KARMEL BROWNIE TOWER Bardzo słodkie ciasto, niepowtarzalny smak. Masło orzechowe, chałwa, czekoladowy biszkopt, czekolada... Ciasto(...)okazje, gorąco polecam. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/10/caramel-brownie-tower.html 4. TARTA CZEKOLADOWA Z CHAŁWĄ I JEŻYNAMI Ciasto dla prawdziwych koneserów, masa czekoladowa, czyli to co lubimy najbardziej, i niepowtarzalny smak jeżyn. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/08/tarta-czekoladowa-z-chawa-i-jezynami.html 5. ROLADA ORZECHOWA Bardzo łatwa w wykonaniu rolada, przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 30 minut. Dodatek orzechów włoskich sprawia, że ciasto idealnie wpisuje się w klimat Świat

SMYKWKUCHNI
Pizzerinki ze szpinakiem 281

mieszaninę do zagłębienia w mące. Zagnieść ciasto aż stanie się gładkie i sprężyste (ok. 10 minut). Wyrobione ciasto oprószyć mąka, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 minut. Rozwałkować je na tyle spodów ile nam potrzeba, a następnie ułożyć na papierze do pieczenia. Sos: czosnek posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pomidory. Doprawić solą, pieprzem  i ziołami. Dusić(...)dusić. Na spody, na pomidorowy sos ułożyć startą lub cienko pokrojoną mozzarellę. Na to szpinak, a następnie pokrojone na ćwiartki kawałki wędliny. Gotowe pizzerinki piec w piekarniku (ja piekłam na kamieniu, więc krócej niż bez niego) rozgrzanym do 250 stopni przez kilka minut. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Ciasto FIONA 681

biszkoptowego spodu, budyniu przygotowanego na soku owocowym, ubitej śmietany, delicji i wierzchu z galaretki. Ciasto „FIONA” jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, ale jego smak wszystko Wam wynagrodzi, ponieważ jest lekkie i bardzo smaczne. Zachęcam do pieczenia.  Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm: biszkopt 3 jajka 1/2 szklanki zwykłego cukru(...)masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 165ºC przez około 25 minut (do lekkiego zarumienienia i suchego patyczka). Upieczony biszkopt ostudzić. Podczas pieczenia biszkoptu, przygotować masę budyniową. Zagotować 3 szklanki soku. W pozostałej szklance soku rozpuścić budynie. Do gotującego się soku wlać rozpuszczone budynie. Gotować 1-2 minuty, cały czas mieszając (budyń musi zgęstnieć

Ugotować
KOKOSANKI W DWÓCH ODSŁONACH 179

Tylko nie mówcie, że nie lubicie kokosu, bo nie uwierzymy?! W każdym razie... my kochamy tak bardzo, że nie mogłyśmy się zdecydować, jak powinny wyglądać nasze kokosanki (ciasta kokosowe bez mąki). Tak więc Panie i Panowie czas spróbować kokosu w dwóch całkiem nowych odsłonach. Jedne chrupiące, drugie wilgotne w środku. Zabawne są, bo choć składniki są praktycznie te same(...)łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowcy - proszek bezglutenowy),- cukier wanilinowy, a najlepiej zmielona laska wanilii,WYKONANIE:Masło zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Dodać pozostałe składniki. Na koniec ubić na sztywno pianę z białek i połączyć obie masy. Wymieszać ręką. Nakładać (na natłuszczony masłem papier do pieczenia) kupki - wielkość zależy od nas.PIECZENIE:15-20 minut (do zarumienienia) - temperatura

Wypisz Wymaluj
Ciasto Kapitan Jack 201

Nie ma jak dobry (niby)sernik :) Wersja numer enty:) Tym razem kokosowa… Delikatna , lekka, masa rozpływająca się w ustach, nasączony rumem biszkopt i dopełniająca całości czekolada

Domowe ciasta
Sernik malinowy 374

tylko – ten jest najlepszy.     Składniki: - 890g twarogu- 250g serka mascarpone- 180g miękkiego masła- 8 jaj- 1 szklanka drobnego cukru- 2 łyżki cukru z wanilią- 2 budynie waniliowe bez cukru- 3 łyżki ubitej śmietany- szczypta soli- ekstrakt waniliowy- kilka kropli esencji migdałowej Miękkie masło utarłam z cukrami. Dodłam 7 żółtek i 1 całe jajko, dalej ucierałam na puszystą masę(...)wmieszałam ubitą pianę z białek. Spód tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia, wysmarowałam masłem i oprószyłam bułką tartą. Masę przełożyłam do tortownicy. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150°C, następnie temperature zwiększyłam do 180°C i piekłam przez 1 godz. 20 minut. Po upieczeniu zostawiłam w piekarniku na 15 minut, przy otwartych drzwiczkach. Jedna uwaga.  Użyłam tortownicy 26cm, jednak masa

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania