okazji mam dla Was propozycję na prezent. Zamiast bukietu kwiatów upieczcie sernik czekoladowy z truskawkami. Jest pyszny, lekki w smaku i niejedna mama z takiego prezentu się ucieszy. SKŁADNIKI: ciasto: - 50 gr. oleju kokosowego - 500 gr. twarogu półtłustego - 3 jajka - 100 gr. cukru - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 3 łyżki ciemnego kakao - 60 gr. maki samorosnącej mus truskawkowy: - 120 gr. truskawek(...)kokosowy i mieszamy na puszystą masę bez grudek. Dodajemy mąkę samorosnącą kakao, posiekaną czekoladę, i mieszamy jeszcze chwilkę do połączenia składników. Masę przekładamy do natłuszczonej foremki w kształcie serca. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół na drugim poziomie od dołu w 180* C około 50 minut. W tym czasie, kiedy nasz sernik się
RITA food channelbiałek 120g cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie) 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego) około 550g malin (ja część malin zastąpiłam borówkami) Dodatkowo: cukier puder do posypania Ciasto: 1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, przesiać cukier puder, dodać cukier wanilinowy i krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi(...)zagnieść rękoma ciasto. 2. Ciasto podzielić na dwie części, jedną troszkę większą od drugiej. Oba kawałki ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na około 2 godziny (ciasto zamrozić). 3. Większą część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami (jeśli ciasto będzie mocno zmrożone, można je zostawić na około 10 minut w temperaturze pokojowej
Mała CukierenkaMasa Brzoskwiniowa: 4 żółtka cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej budyń waniliowy (bez cukru) 2 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 180 g masła ok. 300 g brzoskwiń z puszki + ok. 60 ml syropu spod brzoskwiń ok. 2 łyżki wiórków kokosowych (do posypania wierzchu) Ciasto Brzoskwiniowo-Kokosowe - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę (ok. 21x28cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka(...)miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąki i proszek do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut do "suchego patyczka". Warstwa kokosowa: Białka ubijamy na sztywno, a następnie ciągle ubijając stopniowo wsypujemy cukier. Na końcu dodajemy
Słodka Stronafiliżanki posłodzonej kawy WYKONANIE CIASTA: Orzechy mielimy, mieszamy z mąką, proszkiem i bułką tartą. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier. Po dokładnym ubiciu dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy przez chwilę. Dodajemy partiami sypkie składniki i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy ok. 30 minut w 170 stopniach(...)reszty wsypujemy zmielone wafelki. Delikatnie mieszamy z masą. SKŁADANIE TORTU : 1 krążek ciasta nasączamy kawą. Smarujemy dżemem. Nakładamy krem (nie wydrapywałam dokładnie miski). Przykrywamy drugim krążkiem i również nasączamy kawą. Wierzch smarujemy resztką masy, która pozostała w misce, a boki odłożoną masą bez wafelków. Ciasto chowamy przynajmniej na pół godziny do lodówki. ROBIMY POLEWĘ : Żelatynę zalewamy
Pani na deserkoniec przesiewam mąkę i dodaję ją stopniowo do zawartości miski, mieszam delikatnie trzepaczką. Wylewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 x 40 cm, wyrównuję powierzchnię łyżką. Piekę w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C do zarumienienia biszkoptu.Wystudzony biszkopt dzielę na dwie części. Rozpuszczam 2 galaretki według przepisu na opakowaniu lecz(...)śmietany chwilę ubijam z połową cukru pudru i dodaję rozpuszczoną żelatynę, chwilę mieszam i daję połowę malin (resztę zostawiam na wierzch ciasta). Wykładam na połowę biszkoptu i przykładam drugą połówką biszkoptu. Drugi raz przygotowuję śmietanę tylko bez dodawania malin. Wykładam na ciasto. Układam maliny. Tężejącą galaretką polewam ciasto. Zostawiam ciasto w lodówce do stężenia galaretki. Bardzo mi będzie miło
Cukiernia Pychotkiciasto z 10 minut, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny twaróg zmiksować blenderem z jajkiem, miękkim masłem, cukrem ,cukrem wanilinowym wyrośnięte ciasto parę razy ręką wyrobić, na podsypanej mąką desce rozwałkować 2 porcje ciasta, posmarowac twarogiem, zwinąć jak rolady i nożem maczanym w wodzie pokroić na porcje, układać na blaszce z papierem do pieczenia
W Mojej Kuchni LubięRobiąc ponownie na pewno skuszę się na poprawki szczególnie jeśli chodzi o biszkopt resztę pozostawię bez zmian. Krem chałwowy jest bardzo smaczny i zasługuje na dobry biszkopt! Ciasto chałwowe Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem chałwowy 20 dag chałwy 20 dag margaryny Kasia 4-5 łyżek cukru pudru(...)przerywając ubijania dodawać po jednym żołtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i dodać do masy delikatnie mieszając. Do prostokątnej formy ( i tu miałam wątpliwości bo niewiem czy nie miała przez przypadek być keksówka ) posmarowanej margaryną wlać ciasto i piec około 30 minut w temp 170 stopni. Miękką Kasię utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę
Pieguskowa Kuchniabudyniu czekoladowego (bez cukru) 300g truskawek Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być z lodówki - mąkę przesiać z cukrem pudrem i kakao, składniki suche dokładnie ze sobą wymieszać - dodać posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, szczyptę soli oraz żółtko, zagnieść ciasto - jeśli ciasto trudno zlepić, dodać 1-2 łyżki zimnej wody - ciasto zafoliować, schłodzić - schłodzonym ciastem wylepić(...)ciasto na papierze do pieczenia i przełożyć do formy, papierem do góry) - ja zostawiam boki z ciasta nieco wyżej niż brzeg formy, żeby podczas pieczenia ciasto delikatnie opadając, nie obniżyło za bardzo brzegu tarty - ciasto nakłuć widelcem i ponownie schłodzić - piekarnik rozgrzać do temperatury 180-190 stopni - schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 20-25 minut
Smakołyki BerenikiTotal time 30 min Placki z jarmużem z dodatkiem serka wiejskiego Author: www.cookinngforemily.pl Serves: 10 Ingredients 50 g jarmużu - bez łodyżek, same liście, umyty i posiekany 170 g mąki ⅔ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny 2 jajka 150 ml mleka 80 g masła 150 g serka wiejskiego dwie łyżeczki posiekanego koperku(...)zblanszoać przez minutę w goującej się wodzie albo podgotować na parze przez około 2 minuty. Odcisnąć z wody i w razie koniecznoście jeszcze drobniej posiekać. Do miski dodać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę i ½ łżeczki soli- całość wymieszać. Jajka odzielić od żółtek. Do miski z mąką dodać żółtka i mleko, stopione masło i wymieszać( zmiksować) ciasto. Białka ubić
Cooking for Emilyrozpuszczonego nierafinowanego oleju kokosowego pół łyżeczki mielonego imbiru pół łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki mielonego cynamonu garstka lekko prażonych łuskanych pistacji bez soli garść suszonej żurawiny kandyzowana skórka pomarańczy 3 łyżki sosu z mango, moreli i kolendry ale może być również domowa konfitura Mąkę ,sodę oraz przyprawy korzenne przesiej(...)połączenia się wszystkiego. Keksówkę o długości np. 25 cm może być inny rozmiar – ciasto będzie po prostu wyższe lub niższe- wysmaruj olejem kokosowym lub masłem i obsyp mąką. Wlej masę i wstaw do nagrzanego piekarnika. Temperatura 180 stopni ( góra i dół ) i pieczemy około 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem i w razie czego pieczemy kolejne 10 minut
Z Kuchni Do KuchniSkładamy tak jak poprzednio ale już bez masła i chłodzimy 45 minut w lodówce. Proces wałkowania powtarzamy 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniem przez 30 minut. Po ostatnim wałkowaniu ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin minimum 5. Mak oraz orzechy parzymy wrzącą wodą, zostawiamy na 15 minut, po czym odcedzamy i dobrze odciskamy(...)również skórkę pomarańczową oraz pokruszone biszkopty. Mieszamy. Pozostała nam jeszcze śmietana, dodajemy jej tyle aby powstała nam zwarta ale plastyczna masa 2 łyżki maksymalnie. Ciasto na rogaliki wyjmujemy na 20 minut przez pieczeniem i wałkujemy na prostokąt 65 x 35 cm, musimy wykroić 12 równych trójkątów. Na każdym rozłożyć równomiernie masę makową, zostawiając margines
Życie zaczyna się w kuchnipapierem do pieczenia. Drugi arkusz papieru układamy na stolnicy lub blacie. Wałkujemy okrąg o średnicy około 24 cm (ja na rozwałkowane ciasto przyłożyłam tortownicę i wykroiłam ładne koło). Wykładamy na blaszkę. Smarujemy 2-3 łyżkami nutelli, pozostawiając brzegi bez nadzienia. Ponownie postępujemy z pozostałym ciastem. Ostatniego krążka nie smarujemy. Całość lekko dociskamy (brzegi). Na środku ciasta za pomocą(...)następny kawałek dwa razy w prawo. Kolejny kawałek skręcamy w lewo itd. Przekręcone kawałki łączymy przegami po dwa. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20-25 minut. Źródło
Smaki Na Talerzuumieścić w misie i zagnieść ciasto (wyręcza mnie w tym hak miksera). Można również zagnieść ciasto ręcznie. Ja mieszam tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto odstawiam w misie przykrytej folią spożywczą w ciepłe miejsce, na ok.2-3h. Ciasto musi wyraźnie zwiększyć swoją objętość. Najlepiej użyć świeżo dokarmionego zakwasu, wówczas ciasto szybciej nam wyrośnie. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany delikatnie mąką(...)części. Z każdej formuję bułkę i odkładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiam pod przykryciem na ok. 1,5h, do napuszenia. Piekarnik nagrzewam do 250*C, wstawiam wyrośnięte bułki, temperaturę zmniejszam od razu do 220*c i piekę bułki ok.15-20 minut, do lekkiego przyrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika odstawiam do wystudzenia. Przechowuję w papierowych torebkach. Smacznego
Smaczne ZdrowePrzepis dostałam od siostry Ani. Z tego ciasta można zrobić również muffinki bananowe. Chlebek jest bez dodatku drożdży, tylko z sodą, co sprawia, że ciasto jest ciemne. Jaśniejsze natomiast wychodzi po dodaniu proszku do pieczenia. Wilgotne, mocno bananowe, chrupiąco orzechowe! Składniki: • 250 g masła • 4 jajka • 4 banany bardzo dojrzałe • 8 łyżek(...)warzyć przed wsypaniem mąki to dodawać ją wcześniej po trochu. • Na koniec dodać przesiekane orzechy włoskie. • Ciasto wlać do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. • Piec w 180 st.C przez 40 minut. • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
To co kochamludzi szuka przepisów bez jajek ,oto jeden z nich. Pierożki ze śliwkami oblane lukrem, idealne do kawki na jesienne popołudnia. Ciasto – do dużej miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, dodać śmietanę, pokrojone drobno masło, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto na gładką masę za pomocą rąk. Zlepić w kulę, wszystkie składniki muszą się dokładnie połączyć. Ciasto podzielić na mniejsze(...)dużych śliwek użyjecie. Na każdym krążku położyć połowę śliweczki, obsypać odrobiną cukru i zakleić, formując pierożka. Ułożyć pierożki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 15-20 minut. Pierożki muszą się podpiec na złoty kolor. Tak samo piec pozostałe pierożki. Ostudzone pierożki polać lukrem. Cukier puder rozmieszać z małą ilością wody. Smacznego
Kuchnia Pokoleńszklanki cukru 2 budynie czekoladowe bez cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kokosowe : 5 białek 1/2 szklanka cukru(...)proszkiem i kakao. Wsypujemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy aż składnik się połączą. Biszkopt wylewamy na wysmarowaną blaszkę o wymiarach 25/30 i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 40 minut. Studzimy i przecinamy wzdłuż na dwie, równe połówki. Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier, ubijamy kilka minut, następnie wsypujemy wiórki i mąkę ziemniaczaną, mieszamy
Kulinarne Fantazje Mariolibaaardzo smaczne. Zawsze gdy zostaje mi trochę sosu do pizzy albo jak nie mam czasu zrobić już ciasta drożdżowego to robię tosty a'la pizza Składniki: - chleb tostowy - sos pomidorowy lub keczup - ser - salami Na blaszce rozkładam papier do pieczenia i układam chleb tostowy, są dwie wersje: Pierwsza- rozkładam pierwsza warstwę chleba smaruję sosem pomidorowym (przepis(...)koniec położyć pokrojoną w grubsze plasterki parówkę Tak przygotowane tosty wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 st. I piekę ok 7 minut. Oczywiście jak to ja nie umiem zjeść pizzy itp. bez sosu czosnkowego Przepis tutaj . Życzę smacznego
Kuchnia VikiSzybkie ciasteczka owsiane bez mąki pszennej. Jako dodatki możecie wykorzystać dowolne składniki, u mnie tym razem są to wiórki kokosowe, słonecznik i suszona żurawina. Ciasteczka są słodzone miodem, ale można zamienić go na ksylitol lub cukier trzcinowy. Zapraszam! Składniki: 2 łyżeczki miodu 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki owsianej 1/2 szklanki słonecznika garść suszonej żurawiny garść wiórków kokosowych(...)miski i za pomocą łyżki wymieszać z resztą składników. Przygnieść, aby płatki pochłonęły mokre składniki. Łyżeczką nabierać porcje ciasta, zgnieść w ręce i uformować kulkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 18-20 minut w 180*C. Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę do wystudzenia. Smacznego
Chocolate Muffin BlogDzisiejsze ciasto to takie brownie, tyle że żółte, stąd nazwa Goldi. Jest ciężkie, wilgotne nie za słodkie, do tego bez glutenu i dodatku tłuszczu. Jadłam je dziś na śniadanie (wczoraj upiekłam) i popijałam czarną herbatą- smakuje jeszcze lepiej, bo konsystencją i smakiem przypomina sernik! Cudo. ps. Śmiało możesz zastąpić cytryny limetkami lub pomarańczami. Składniki na tortownicę(...)pieczenia Przygotowanie: Dokładnie wyszoruj cytryny, wyparz gorącą wodą i ugotuj do miękkości- trwa to około godzinę. Po ugotowaniu pozbądź się pestek. W dużej misce zblenduj na gładką masę cytryny, banana i cukier. Dodaj mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 50-60 minut w temp
greenscarfdłuższe wałki; drugie wałkowanie było znacznie szybsze i łatwiejsze, bo ciasto nie było sprężyste). Złożyć wałek na połowę i skręcić delikatnie dookoła własnej osi, aż otrzyma się świderek (robiłam 10-11 skręceń). Złączyć jego końce i ułóż na blacie. Tak przygotowane bajgle pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie w jednej misce przygotować siemię lniane(...)się rozkleja), lekko odsączyć je nad miską, a następnie obtoczyć w siemieniu. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Bajgle najlepiej smakują w dniu wypieku. Kilka obwarzanków zrobiłam bez nasion - przy drugiej turze dotarło do mnie, że siemię rozniesie mi się w najbliższym czasie po całym mieszkaniu
Weekendy w domu i ogrodziemasę przelewamy do papilotek lub foremek [ do wysokości 3/4 ] i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 13 minut, na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia: góra/dół. Jeżeli wasza blaszka do wypieku mini babeczek ma tylko 12 wgłębień- podzielcie pieczenie na dwa etapy. Rozdzielcie ciasto do 24 papilotek- gdy pierwsza dwunastka będzie siedzieć w piekarniku, kolejne dwanaście może spokojnie czekać(...)ostygnąć) z papilotkami wypełnionymi nieupieczonym ciastem i …do piekarnika Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy, przynajmniej na 10 min. do wystygnięcia, po czym delikatnie wyjmujemy z foremek [ starajcie się unikać narzędzi typu nóz czy widelec! ]. Jeżeli babeczki uparcie nie chcą rozstać się z formą poruszajcie je delikatnie palcami. Czekoladowe babeczki smakują świetnie nawet bez żadnych dodatków. Jeżeli jednak chcielibyście
Domowe Tortyplatformie zakupowej LokalnyRolnik.pl ) – sól, pieprz Zaczniemy od przygotowania farszu (jeżeli nie macie dużo czasu, jego część możecie wykonać dzień wcześniej). Szynkę wędzoną pokroić na kawałki i podsmażyć bez tłuszczu. Potem na ten samej patelni podsmażyć 400 g kurek (w całości, nie kroiłam ich na mniejsze kawałki). Do miski wbić 5 całych jajek i delikatnie ubić trzepaczką i dodać(...)tarty (czy innym naczyniu, w którym zechcecie przygotować quiche) umieśćcie ciasto francuskie. Dociśnijcie dobrze ze wszystkich stron, nakłujcie widelcem i wstawcie do nagrzanego piekarnika. Spód powinien zrobić się lekko rumiany (ok 15 minut, 180 – 200 stopni). Spód studzimy, a gdy będzie zimny wykładamy na jego wierzch farsz i pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 minut
Szybko Tanio Smacznieżółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu DODATKOWO: 500 g dojrzałych czereśni i czarnych porzeczek PIANKA: 5 białek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe bez cukru 0,5 szklanki oleju szczypta soli Przygotowanie: CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy(...)rozpuści wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Gotową piankę wykładamy na ciasto kruche. Na piance układamy owoce. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach schłodzone ciasto. Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 180°C. Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Cakes By Kejtcukrem pudrem, ale i bez dodatków jest pyszne. Szybko się je robi, szybko piecze, więc jest idealną propozycją na podwieczorek w środku tygodnia, a jeśli coś zostanie to na drugie śniadanie będzie jak znalazł. Polecam! Składniki na biszkopt z ananasem 4 jajka 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli olejku waniliowego(...)kostkę. Cukier ubijamy z jajkami na puszystą masę, dodajemy olejek, proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Szybko mieszamy, dodajemy pokrojone ananasy i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 40 minut, następnie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, pozostawiamy
Rozpustne gotowaniegrubo, nakładamy farsz. Z każdej strony powinno pozostać po przynajmniej centymetrze czystego ciasta, bez farszu. Wygładzamy makową powierzchnię i zawijamy ciasto w ciasny rulonik. (można, ale nie trzeba zawinąć kawałek ciasta do wewnątrz, by końcówki były ślicznymi "piętkami"). Zawinięte ciasto układamy na papierze do pieczenia. Jeśli ktoś lubi, by się świeciło, można posmarować wierzchy żółtkiem rozmąconym z łyżką(...)zawijamy końcówek pod spód (zdjęcie może wprowadzać w błąd, zrobiłam to odruchowo :/) Odstawiamy ciasto na około pół godziny do ponownego podrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Makowce układamy w nieznacznych, ale jednak odległościach od siebie i pieczemy około 45- 50 minut. Studzimy na kratce i dzielimy się przysmakami z rodziną
Kuchenna KontrrewolucyaBez zagniatania ciasta,prosty przepis na chlebek z amarantusem Składniki: 250 g mąki pszennej 200g maki orkiszowej 100 g mąki żytniej 400 g wody w temperaturze pokojowej ok 100 – 150 g aktywnego zakwasu 10 g soli 50 g poppingu z amarantusa 50g pestek siemienia lnianego(...)bułką tartą i przełożyć ciasto. Wierzch wyrównać np. moczoną łyżką w wodzie. Zostawić na 12 – 16 h do wyrośnięcia (aż urośnie do krawędzi formy). Piec w 200 stopniach 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć chleb z formy i dopiekać dodatkowa 15 minut
w mojej kuchniróżności, bez nadziei na powodzenie, udało mi się uformować dwa bochenki i przenieść do koszyczków. Wyrastały dłużej niż w przepisie, ponieważ nie dodałam drożdży. Chlebki, mimo że wyszły dosyć płaskie ( na tle poprzednich wypieków), były bardzo dobre. W trakcie pieczenia pachniał(...)wcześniej)ciasto właściwe545 g mąki pszennej chlebowej317 g wody17 g kminku17 g soli4 g drożdży instant664 g zaczynuprzygotowaniezaczynPrzygotować na 14 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Dobrze wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowejciasto właściweDo misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego. Mieszać na pierwszej prędkości przez 3 minuty aby składniki się połączyły. Następnie
Stare Garyużyciu maszyny do pieczenia chleba nie będzie większych problemów, o tyle producent zagalopował się z opisem pieczenia chleba w piekarniku. Po pierwsze – podano zdecydowanie za krótki czas zagniatania (5 minut, mikserem – serio?). Po drugie – nacinanie chleba zaproponowano w połowie wyrastania (a tego się nie robi w trakcie, tylko po!). Po trzecie – sam opis sposobu pieczenia nie jest(...)pieczeniu chleba pojęcia nie miał. Woda w 200 stopniach i tak szybko się zagrzeje. Po kolei. Odważamy połowę mieszanki, w moim wypadku było to 470g mąki. Mąkę mieszamy z drożdżami instant, mielonym kminkiem i 300ml piwa w temperaturze pokojowej. Wszystko mieszamy razem i zagniatamy około 8 minut, żeby utworzyły się mocne wiązania glutenu. Ciasto podczas ugniatania robi się
Karo in the Kitchenciepłe mleko do mieszanki mąk i zaczynamy ugniatanie. Ciasto zagniatamy ok. 10 minut pod sam koniec dodając olej. Wyrabiamy ciasto, by było miękkie i elastyczne i ładnie odchodziło od dłoni. Po tym czasie przykrywamy je lnianą ściereczką i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 1-1,5h do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na stolnicę i rozwałkowujemy na duży(...)aromacie, ale te bułeczki niesamowicie smakowałyby także np. z konfiturą różaną czy jagodami. Zaszalejcie. 😉 Rozwałkowane wcześniej ciasto smarujemy równomiernie serkiem pozostawiając ok. 1cm wolnej przestrzeni na jednej krawędzi. Zapobiegnie to wyciekaniu masy po rolowaniu. Na serek wykładamy prażone jabłka i wszystko równomiernie rozsmarowujemy. Ciasto zawijamy dość ściśle nadając mu okrągły kształt. Tak przygotowaną roladę kroimy na krążki o szerokości
Cooking Monsterłączymy ze sobą w dużej misce i wyrabiamy ciasto. Przez 15-20 minut. A jak mamy specjalny mikser (a właściwie specjalną końcówkę) to pewnie wystarczy z 8 minut. No i jak już wyrobimy to przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 8 godzin. U mnie chyba nawet 12 było. W tym czasie ciasto nam urośnie. Znów troszkę je wyrabiamy i przekładamy(...)długo (to znaczy 8 powinno spokojnie wystarczyć), bo może wystąpić efekt przerośnięcia i ciasto nam się zapadnie w sobie. A tego nie lubimy, prawda? Tuż przed wsadzeniem do piekarnika smarujemy dokładnie i ostrożnie chleb olejem/oliwą z wierzchu. No i do piekarnika na 40 minut w temperaturze 210 stopni. Wyjmujemy (ostrożnie), przekładamy na kratkę i czekamy grzecznie aż ostygnie
Marder&Marder Manufacturemagią i wróżbami. Aby jeszcze bardziej umilić ten zaczarowany wieczór przygotowaliśmy coś wyjątkowego :)Postanowiliśmy zaszaleć i oddać się czekoladowemu szaleństwu. Pysznemu czekoladowemu szaleństwu w postaci ciasta :) Bez mąki, czyli bez glutenu - osoby cierpiące na celiakię też mogą sobie na kawałeczek pozwolić :)A od poniedziałku ograniczamy słodycze. Takie adwentowe postanowienie. Nie wykluczymy ich całkowicie, bo chcemy dla Was przygotować świąteczne(...)kilkanaście sekund) mikserem, aby masy dokładnie się połączyły.Przelewamy ciasto do formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wkładamy foremkę na większą blachę, do której wlewamy wodę na wysokość około 0,5 cm. Następnie wkładamy ciasto ułożone w kąpieli wodnej do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez około 50 minut (do suchego patyczka).Po upieczeniu ciasto
W kuchni KatieProszek budyniowy 32,55 Podsumowanie: 893,55 kcal na cały sernik bez polewy SKŁADNIKI: 600 g sera twarogowego chudego 150 g jogurtu naturalnego 0% 35 g proszku budyniowego bez cukru 2 jajka 1 łyżka miodu około 15 g 10 tabletek stewii -Stewia to słodzik ok. 300 razy słodszy od cukru, który dodatkowo nie ma kalorii. W związku(...)pianę. Masę sernikową wymieszać z pianą. Dodać żurawinę i aromat. Przemieszać delikatnie. Masę przełożyć do wyłożonego papierem multicookera. Ustawić funkcję CAKE i czas 50 minut. W piekarniku piecz ciasto w temperaturze 180 stopni opcja pieczenia góra i dół przez 40-45 minut. Do zrobienia ciasta inspirowałam się przepisem TU! TU! TU! Kliknij :) Przepis na tradycyjny sernik
ClauditteMissCookingPartiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu wlać ekstrakt, połączyć.Nakładać po łyżce ciasta do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, na każdej porcji ciasta ułożyć kostkę czekolady, wciskając w ciasto. Przykryć równomiernie pozostałym ciastem.Piec 20-25 minut w 180 st. C.Wystudzić na kratce.Krem:Mąkę przesiać do mleka, wymieszać, żeby nie było grudek, zagotować. Gotować(...)brzegów z jednej strony przylegał krem jasny, a z drugiej - ciemny. Wyciskać na całkiem ostudzone babeczki.Przechowywać w lodówce; wyjąć 20-30 minut przed podaniem.Smacznego!Muszę przyznać, że pogoda zaczyna mnie denerwować. Bez przesady - niedługo limit deszczu zostanie wyczerpany nie tylko na potrzeby Danii, ale całej Europy! Z psą wyczekujemy krótkich przerw, żeby wyjść na szybki spacer
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBiałka ubijamy na sztywno zaczynając od paru kropel soku z cytryny, następnie szczypta soli i tak jak przy bezie, gdy jajka zmienią swój kolor na biały i będą przypominać pianę z kąpieli zaczynamy stopniowo dodawać cukier łyżkami, średnio 2 łyżki na minutę. Do sztywnych białek dodajcie żółtka, przesiane mąki wraz z proszkiem i wyskrobane z wnętrza lasek wanilii ziarenka. Następnie(...)wolnych obrotach miksera. Gotowy biszkopt ląduje w okrągłej blaszce o średnicy około 26/28 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy go 35-37 min w temperaturze 175 stopni na funkcji grzanie góra dół. Po 35 minutach wyjmijcie blaszkę z pieca i z wysokości 40-30 cm upuśćcie ją na blat jeżeli wszystko pójdzie dobrze wasz biszkopt będzie równy jak stół
Kuba Gotujekolorowe i lekkie przekąski. Dzisiaj zapraszam Was na przepis na pyszną, lekką salsę pomidorową. Idealna do domowych nachosów oraz pieczonych ulubionych i kolorowych warzyw. Salsę pomidorową przygotowałam na bazie pomidorów z puszki firmy Łowicz. To produkt w pełni naturalny, bez konserwantów, sztucznych dodatków i soli. Pomidory w puszce Łowicz to doskonałe źródło potasu, pierwiastka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu(...)olejem zagotować i dodać do mąki z przyprawami. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką i lekko wyrobić. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto podzielić na trzy części i rozwałkować na cieniutki placek na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić w trójkąty, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut. PIECZONE WARZYWA marchewka bataty szparagi cukinia sól
Pieguskowa Kuchnia