łyżki kawy rozpuszczalnej -1 łyżka cukru -3/4 szkl wody MASA BUDYNIOWA 2 budynie śmietankowe po 40 g bez cukru , (2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru) -pół kostki margaryny 125g , (2 łyżki margaryny) -6 łyżek cukru, (4 łyżki cukru) -4 szkl mleka, (3 szkl mleka) -1 łyżka mąki, (do blaszki 25x25 nie dajemy(...)tłuszczem i posypujemy bułką tartą. BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek, Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Następnie olej. Ciasto wlewamy do blaszki, pieczemy około 20 minut w temperaturze 170-180 stopni-do suchego patyczka. Biszkopt studzimy i przecinamy na dwa blaty. Składniki na poncz mieszamy ze sobą. Ponczujemy pierwszy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżki posiekanych pistacji WYKONANIE CIASTO : Keksówkę o długości ok. 25 cm. smarujemy masłem i oprószamy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 175°C z włączoną funkcję grzanie góra i dół bez termoobiegu. Awokado myjemy, przecinamy na pół, usuwamy pestkę, wkładamy do wysokiego naczynia, skrapiamy sokiem z limonki i blendujemy. Dolewamy mleko, dodajemy skórkę otartą z limonki oraz opcjonalnie odrobinę zielonego barwnika(...)połączy się z masą. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dosypujemy posiekane migdały. Mieszamy. Do masy jajeczno-maślanej na przemian dodajemy zmiksowane awokado i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksujemy. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Aby uniknąc przypalenia na około 20 minut
cool and mintyJabłka prażone : 4-5 winne jabłka 3 łyżki cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej cynamon do smaku Jabłka obieramy, kroimy na kawałki ( bez gniazd nasiennych ), przekładamy do garnka łącznie z cukrem i prużymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy jabłka są już miękkie, zakręcamy gaz i doprawiamy do smaku cynamonem. Po całkowitym ostygnięciu dodajemy mąkę ziemniaczaną(...)Przygotowanie : Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na dno rozkładamy ciasto i wykładamy jabłka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 35-40 minut. Jabłecznik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ciasto wyciągamy z formy, rozkładamy równomiernie bitą śmietanę i dekorujemy dowolnie. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolisprawdzą się jako przekąska dla dzieci. Z podanych ilości wyszło mi coś ok.50 ciastek. Są bez dodatku cukru, bez pszenicy, bez proszku do pieczenia i bez laktozy. Składniki: - 3 średnie jajka, osobno białka i żółtka - 3 pełne łyżki ksylitolu z wanilią (lub zwykłego ksylitolu) - 100g mąki orkiszowej typ750 - 40g mąki (skrobi) ziemniaczanej W misie(...)Najlepiej ręcznie, ale można również mikserem, na niskich obrotach. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżeczce ciasta, robimy kleksiki, w małych odstępach, (ciasto jest dość gęste, więc się nie rozlewają). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150*C i pieczemy ok.12-15 minut, do lekkiego przyrumienienia, na termoobiegu. Blaszkę wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Świeżo upieczone biszkopty
Smaczne Zdrowekajmakiem i karmelizowanym słonecznikiem, a na górze ubita śmietana bez cukru z dodatkiem kakao i posypane to wszystko również słonecznikiem. Pychota :) Inspiracja: klik Składniki ciasto czekoladowe: 300 g gorzkiej czekolady 190 g masła 6 jajek 160 g cukru 150 g maki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem(...)dodajemy stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem. Jak wszystko nam się połączy to masę przekładamy do blaszki 24x34 cm, którą wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok. 25 - 30 minut. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Masa: 300 g gotowej masy
kruche babeczkiBardzo efektowny tort, który jest niezwykle prosty w przygotowaniu :) Jedynie wygląda na skomplikowany ze względu za dekorację zewnętrzną. W środku znajduje się nieopadający biszkopt, bez proszku do pieczenia. Krem to niezawodne połączenie mascarpone i ubita śmietanka kremówka - szybki i bardzo trwały. Jako nasączenie wykorzystałam smakowy alkohol o smaku kawy. Wierzch posypany jest ciemnym kakao... Całość prezentuje się zjawiskowo(...)pianę, dodawać cukier po łyżce i ubijać. Po jednym dodać żółtka i zmiksować. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Krem : 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki
Chocolate Muffin Blogupieczenia go potrzebny będzie garnek żeliwny. Bez niego ani rusz. To znaczy oczywiście możecie ten chleb upiec bez garnka żeliwnego, ale nie będzie on taki sam jak ten. Przede wszystkim struktura skórki będzie zupełnie inna, to właśnie pieczenie w bardzo wysokiej temperaturze (która jest wewnątrz takiego garnka) jest za nią odpowiedzialna. 480 g mąki(...)naczynia żeliwnego (zdaje się, że 6,5 litra). Jeżeli macie małe naczynie to stosownie proporcjonalnie zmniejszcie ilość składników. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (przez 15-20 minut ręcznie lub 10 minut robotem). Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie uderzamy ciasto pięścią żeby je odpowietrzyć i formujemy bochenek. Układamy
Marder&Marder Manufacturepieczenia Dodatkowo: dżem/konfitura Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta formować kulki o wielkości - pomiędzy orzechem laskowym a włoskim. Kuleczki lekko spłaszczyć i ułożyć (w sporych odstępach) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Aby uzyskać wzorek - ciastka należy docisnąć widelcem lub tak jak ja - tłuczkiem do mięsa.) Piec około 15 minut
Di gotujebezowe blaty przełożyłam kremem z gorzkiej czekolady a dla przełamania i ożywienia smaku dodałam odrobinę soczystej pomarańczy. Dzięki temu całość nie była muląca więc bez przeszkód sięgaliśmy po dokładki. Składniki: na bezę: 6 białek 300 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu lub soku z cytryny na krem czekoladowy: 300 ml śmietanki kremówki(...)ocet i mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy około 25 cm. Rozłożyć na nich ubitą pianę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 5 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C na pół godziny. Po tym czasie obniżyć grzanie do 100*C i piec bezy jeszcze godzinę. Jeśli będą się rumienić, oznacza
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakawałek ciasta aż zrobi się okrągły lub na blacie w ten sam sposób tylko że jedną dłonią turlając o blat ( dokładnie widać to na filmiku :) . Tak uformowane bułki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 3 cm , bo jeszcze wyrosną . Blachę z bułkami nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia(...)minutach – pieczenie bułek pszennych Wyrośnięte bułeczki przed wstawieniem do piekarnika maluję rozmąconym jajkiem z mlekiem Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę po 5 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę jeszcze około 10 minut W sumie piekłam bułki 15 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez termoobiegu Domowe bułki pszenne
Uwaga Babcia Piecze Chlebdzisiaj dla Was ciastka. Jabłkowe, cynamonowe ale przede wszystkim bezglutenowe (oczywiście przy użyciu płatków i proszku bez glutenu). Mi smakują bardzo, niestety dzieciakom do gustu nie przypadły. Mają jedną wadę, nie chrupią, podobnie jak te na bazie banana są raczej gumiaste i bardzo wilgotne. Mówi się trudno, ostatnio moje paskudy zrobiły się dość wybredne niestety... Przepis pochodzi(...)jajko po 50 g płatków owsianych, całych i zmielonych po 5 g proszku do pieczenia i cynamonu 20 g miodu Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut by płatki napęczniały. Nakładamy na blachę wyłożoną papierem ciastka. Ja nabierałam po łyżce ciasta i formowałam okrąg. Spłaszczamy. Pieczemy ok 15 minut w 160 st.C. Studzimy przed zdjęciem
Dzieje kuchennej Wiewiórysię nadzienie). Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut. Przed samym pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 15 – 18 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce. Żelatynę zalać wodą (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać(...)dokładnie wymieszać do połączenia. Dodać ajerkoniak i wymieszać. Wykonanie: Mazurek posmarować cienką warstwą dżemu. Na dżem wylać wystudzoną żelkę ajerkoniakową, odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować pokruszonymi bezami. Przechowywać w lodówce
wcinaj tozawsze mam w domu jakieś niechciane ,zapomniane banany .Dziś bez kakao ,z samą czekoladą gorzką ,lekko klejące od bananów ,aromatyczne ciasto .Zapraszam. Składniki : 150 g gorzkiej czekolady 150 g miękkiego masła 100 g cukru trzcinowego 3 jajka ,w temperaturze pokojowej 180 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 bardzo dojrzałe banany Czekoladę(...)sodą i proszkiem i w trzech częściach dodać do masy ,krótko zmiksować .Na koniec dodać rozpuszczoną ,przestudzoną czekoladę i zgniecione widelcem banany ,wymieszać łyżką. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut
Ladylaura.marchewkowego i udekorowaniu. Tort zdał egzamin! Możecie też taki przygotować bez żadnej okazji, a na spotkanie z bliskimi jest idealny. Składniki: 300 g startej marchewki 3 jajka 150 g roztopionego masła 250 g mąki pszennej 100 g cukru trzcinowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu odrobina gałki muszkatołowej masa(...)suszone śliwki i mięta Wszystkie produkty znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasto dobrze ze sobą mieszamy i przerzucamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy średnica 24 cm ( ja użyłam 26 cm dlatego ciasto jest trochę niższe). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 45-55 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Ostudzamy. Serek mascarpone mieszamy w makutrze
Niezły Młynek