ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:544/1234)

NAJLEPSZE CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM – MEGA PUSZYSTE! 196

ciasto z rabarbarem. Niesamowicie puszyste! Zawsze się udaje! Nigdy nie ma zakalca! Sprawdzone setki razy! Spróbujcie i Wy, a gwarantuję, że zakochacie się w nim na zabój! SKŁADNIKI: ( blacha 24×26 ) Na większą podwajamy składniki! * mąka pszenna – 2,5 szkl * jajko L – 2 szt * olej roślinny – 0,5 szkl * cukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia(...)Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy jogurt i olej, mieszamy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szybko, krótko miksujemy. Wylewamy na blachę, układamy pokrojony, oczyszczony rabarbar. Posypujemy cukrem po całości. Pieczemy ok. 50 minut w 175C bez termoobiegu ( do suchego patyczka ). Smacznego

Ostra na Słodko
Ciasto Wesoły Słonecznik 164

Podobne ciacho z przełożeniem słonecznikowym i czekoladowym kiedyś już poczyniłam:) klik Ten wypiek ma jednak jeszcze pewną tajemnicę... No jest po nim wesoło, bo ciasteczka, które stanowią wierzchni blat ciasta są obficie nasączone alkoholem:) U mnie była to śliwowica, co nadało przekładańcowi posmaku wigilijnego kompotu z suszonych śliwek "z prądem";) A masa? Mmmm... mogę się o niej rozpisywać i rozpisywać(...)mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej bezy. Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy

Domowe ciasta
Biszkopt z kremem 150

będzie krótko i sezonowo- mam nadzieję, że jeszcze dorwiecie gdzieś tych czerwonych pyszności... U mnie na działce ku schyłkowi ma się późna odmiana truskawek. Nie ma lata, wakacji bez ciasta z truskawkami- niekoniecznie takiej wersji i choć smakują wyśmienicie zupełnie saute, muszą  być one u mnie zagospodarowane także do słodkich wypieków. Dziś w prostej formie biszkopta z kremem(...)szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż postanie sztywna, lśniąca beza. Dodajemy po 1 żółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, acz delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blaszki i pieczemy ok. 40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Składniki

Domowe ciasta
Ciasto Spartak-kakaowy przekładaniec z kremem 239

spodów) 100g masła 2 jajka 4 łyżki kakao 2 łyżki miodu 1,5 łyżeczki sody 400g mąki 180g cukru KREM 750ml mleka 3 żółtka 300g cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 40g 2 łyżki mąki 300g masła   POLEWA -1 tabliczka mlecznej czekolady ok 100g -50g masła -5 łyżek mleka  Do garnka dajemy masło,cukier(...)Studzimy około 10 minut. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao i dodajemy masę. Zagniatamy ciasto. Ma ono być lekko klejące. Ciasto dzielimy na  na 6 kawałków  i formujemy z każdego  prostokąt około 20x30 cm-polecam wyciąć sobie np z tekturki szablon, bo ważne by wszystkie spody były takie same.  Piec przez 6-7 minut w temperaturze

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Brownie z solonymi orzeszkami. 123

czekoladowe. To wszyscy wiemy. Doskonale sprawdza się w przypadku niezapowiedzianej wizyty gości. Jeśli tylko mamy w zapasie kostkę masła i dwie tabliczki czekolady to w czterdzieści minut możemy wyczarować znakomity deser. Nawet bez orzechów. A jeśli chodzi o wiosnę to zapraszam ją do mojej kuchni, do mojej codzienności. Niech w końcu będzie radośnie! :) Składniki: 200 g masła(...)gęstej masy. Do masy jajecznej cienką strużką wlewać czekoladę, cały czas miksując. Następnie dodawać partiami mąkę, cały czas miksując. Orzechy posiekać i dodać do ciasta. Masę przelać do tortownicy o średnicy 22 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 20 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, ciasto będzie wilgotne, ale nie powinno być płynne

zadanie-gotowanie
Babka mocno czekoladowa 128

powoli wrzątek i mieszamy dokładnie. Masa powinna być rzadka, nie ma potrzeby zagęszczania przez dodatek mąki. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Wlewamy masę. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 35-40 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie zostawiamy do ostygnięcia i dopiero wtedy wyciągamy z formy. Możemy posypać cukrem pudrem(...)pozostały grudki. Zdejmujemy garnuszek z kuchenki, dodajemy żółtko, mieszamy i ponownie podgrzewamy. Mieszamy do czasu, aż polewa będzie błyszcząca i gęsta. Polewamy nią ciasto. 12 porcji po ok. 240 kcal każda (bez polewy, z masłem orzechowym i czekoladą

Kucharzyca
Biszkoptowa rolada bananowa 156

lubią wszyscy! Puchaty biszkopt czekoladowy wypełniony wspaniałym kremem z mascarpone i bitej śmietany skrywa słodkie banany z sosem czekoladowym. Bez dokładki się nie obejdzie! Składniki na biszkopt: 100 g mąki pszennej 20 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 duże jajka 100 g ksylitolu/cukru Składniki na krem: 250 g mascarpone 250 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru(...)migdałowych Wykonanie: mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Jajka ubić z cukrem pudrem na biały puszysty krem. W 3 partiach delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać mąkę. Ciasto rozsmarować na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia piec w 200`C 10 minut. Gorącą roladę ułożyć na ściereczce kuchennej (ściereczkę można posypać cukrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krajanka piernikowa 140

zagniatamy ciasto, będzie miękkie, elastyczne i ciepłe. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy na prostokąt wielkości przygotowanej blachy. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przedkładamy pierwszą część ciasta, następnie smarujemy je konfiturą lub powidłami, a wierzch przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta i sklejamy boki. Czas pieczenia 30 minut w piekarniku rozgrzanym

Apetyczna babeczka
Pełnoziarnista kruszonka lubelska z owocami 127

Resztą ciasta wylepić tortownicę. Jedno i drugie ciasto schłodzić w lodówce ok 15 minut. W tym czasie umyć owoce i wydrylować mirabelki. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodać cukier, cały czas miksując, na koniec przesianą mąkę. Na ciasto wyłożyć owoce, pianę z białek i cukru, na koniec zetrzeć resztę ciasta. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku

Trufelkowo
Ciasto KINDER BUENO bez pieczenia 947

wtedy jest kremowe i miękkie. Moim domowym łasuchom bardzo smakowało. Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto kinder bueno bez pieczenia Składniki: Ciasto: około 300g herbatników 6 kopiastych łyżek nutelli – około 300g 550ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru 3 płaskie łyżki masła(...)tylko odrobina) 1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC na funkcji góra-dół. Orzechy z całego przepisu (150g) wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 8-10 minut (prażyłam orzechy na środkowej półce piekarnika). Po wyjęciu z piekarnika odstawić orzechy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto: 2. Do rondelka wlać 250ml śmietanki, dodać

Mała Cukierenka
Placek kokosowy 125

mnie sprawdza się w 100% Placek kokosowy: Składniki: Ciasto: 5 jajek 5 łyżek cukru opakowanie cukru wanilinowego Delecta 15g 3 łyżki mąki budyń waniliowy Delecta – bez cukru łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 2 łyżki oleju 2 łyżki wiórków kokosowych Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo(...)końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, budyń, olej, kokos i dokładnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 170° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Ciasto powinno być gotowe po około 20 – 25 minutach, ale wszystko zależy od mocy

PatiGotuje
Mrożony tort tiramisu na rozpoczęcie wiosny 177

szczęścia nie trzeba. Tort prezentuje się niezwykle efektownie, a smakuje tak, że ciężko oprzeć się dokładce. Nawet po sutym obiedzie. Mrożony tort bezowy tiramisu Składniki: (na ciasto o średnicy 25 cm) beza: 6 białek 250 g cukru 50 g cukru pudru 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej lody: 200 ml śmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone(...)puder. Na końcu dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, połączyć. Trzy blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na każdej narysować okrąg o średnicy około 20 cm. Bezę przełożyć do woreczka cukierniczego, odciąć końcówkę i wyciskać bezę na blachy. Piec w 180 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze przez 50-60 minut. Ostudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernikowe ciasto na białkach bez cukru 226

świetnie komponuje się z filiżanką kawy lub kubkiem herbaty. Spróbujcie koniecznie :) Piernikowe ciasto na białkach bez cukru 5 białek 150 g ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu ze stewii 200 g mąki orkiszowej razowej 50 g mąki kokosowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka przyprawy do piernika 70 g oleju rzepakowego/oliwy garść posiekanych orzechów pekan 2 łyżki suszonej morwy(...)ciągle ubijając. Mąkę orkiszową i kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, dodać olej i ekstrakt ze stewii. Mąkę połączyć delikatnie z białkami, na końcu dodać mleko, orzechy i suszoną morwę. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach

FitKot
Kruche ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką 137

ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta(...)lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze

Smaki Natalii
Ciasto orzechowe 197

jedliście ciasto bez mąki  i tylko z odrobiną cukru?  Jeśli nie, to spróbujcie.  Pracy niewiele, a efekt znakomity.    Składniki: Ciasto: 25 dag zmielonych orzechów 4 jajka 4 białka 2 łyżki cukru Orzechy tłuczemy w ściereczce (ścierka powinna być "śliska", żeby orzechy się nie przykleiły)  lub w specjalnej maszynce do bakalii.  Cztery żółtka(...)stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Gotową masę wylewamy na małą tortownicę  lub niedużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego  do temperatury 160-180 stopni  i pieczemy na złoty kolor około 60 minut. Polewa czekoladowa: 40-50 g gorzkiej czekolady cukier do smaku odrobina mleka lub wody Do rondelka wrzucamy czekoladę

Pyszności Słodkości
Pełnoziarniste pity 133

minut aż wyrośnie.  Do miski wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy olej, wodę i zaczyn.  Wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być elastyczne i dobrze odchodzić od ręki.  Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 1h. Ciasto dzielimy na 5/6 kulek, które wałkujemy na średnicę ok. 12-15cm. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Czarnawisienka
baranek wielkanocny 121

pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Wlać wystudzone masło i wsypać skórkę z  cytryny. Wymieszać. Foremkę rozłożyć, wysmarować masłem i spiąć z powrotem. Przełożyć do niej ciasto do 3/4 wysokości formy. Wstawić  do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około pół godziny, sprawdzając drewnianym patyczkiem.  Po upieczeniu baranka pozostawić w formie na kilka minut a następnie(...)używano ciężki żeliwnych form, teraz foremki są lekkie, rozpinane, pokryte nie przywieralną powłoką. Baranka w takiej foremce pieczemy do góry nogami, jeśli upiecze się nierówno to nadmiar ciasta ścinamy do równa, żeby prosto stał. Taką foremkę jak moja możecie kupić bez wychodzenia z domu, w sklepie SterfaUlubiona.pl, dokładnie pod tym linkiem: klik

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
CHLEBY drożdżowe Z MĄKĄ KOKOSOWĄ - pszenny i gryczany 221

Pokazywałam Wam ostatnio prosty chleb drożdżowy, taki zwykły pszenny, bez kombinowania:   http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2016/01/chleb-na-drozdzach-atwy-i-szybki.html . Pokusiło mnie jednak, żeby popróbować z mieszaniem mąk i wiecie co? Też wychodzi :) Dziś polecam Wam 2 sprawdzone opcje, obie z dodatkiem mąki kokosowej, którą zaczynam wielbić podobnie, jak wszystko inne kokosowe, co można zjeść. Pierwszy chleb to zwykły pszenny z dodatkiem mąki kokosowej(...)duże łyżki mąki koko, co daje razem mniej więcej pół kilo mąki, jak w przepisie podstawowym. Ciasto wyrobiłam normalnie, odłożyłam do wyrośnięcia, potem uformowałam chleb, znowu odstawiłam i dopiero piekłam ale wszystko to zamknęło się w godzinie + czas pieczenia, około 45 minut. Chlebek wyszedł przepyszny, a przy tym o zupełnie innej strukturze, bardzo przypominającej bułkę mleczną. Jeśliby zamiast

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi 147

startej na tarce, do oprószenia boków tortu PRZYGOTOWANIE BLATÓW CZEKOLADOWYCH Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, kakao – wymieszać, przesiać i odłożyć. W misie miksera umieścić jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i brązowy cukier. Ustawić prawie najwyższe obroty miksera i ubijać (końcówkami do ubijania białek) do uzyskania puszystej, gęstej pianki. Pianka powinna nawet potroić swoją(...)średnicy 21 cm wysmarować masłem, a samo dno wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. UWAGA: Jeśli macie większą formę, to składniki trzeba proporcjonalnie powiększyć, bo inaczej ciasto biszkoptowe będzie za małe i za niskie. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć

Calzonella.com
OCZY CARYCY 176

mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 250 g masła Dodatkowo: 2 galaretki zielone paczka okrągłych biszkoptów 180g Napar do biszkoptów: 1 łyżeczka kopiasta kawy 3/4 szklanki wrzątku 1 łyżeczka cukru Polewa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto jasne: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto ciemne: Żółtka z jajkami ucieramy(...)oraz mąkę wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nią na przemian jasne i ciemne ciasto. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto widelcem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 30-35 minut. Studzimy. Krem: 1 i 1/3 szklanki mleka zagotowujemy

RAROSSA
Gryczane, kakaowe muffinki buraczane 226

piszę o niezdrowych, kalorycznych ciastach, a dzisiaj chciałabym zaproponować zdrowe babeczki z burakami. Wariatka! Nie, wariatka to za duże słowo, ale żartowniś może być! W gruncie rzeczy te muffinki są banalnie proste w wykonaniu, piecze się je jedynie 15 minut, lecz jak zwykle musi być haczyk, którym jest gotowanie buraków. To zwykle zajmuje od 50 minut do 2 godzin(...)400g ugotowanych buraków - 85g jogurtu naturalnego - 50g oleju kokosowego - jajko Składniki suche: - 180g mąki gryczanej - 4 łyżki kakao bez cukru - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżka siemienia lnianego - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Buraki dokładnie oczyszczamy pod zimną wodą za pomocą szczoteczki. Nie obieramy, zostawiamy ogonki. Buraki przekładamy do garnka, zalewamy dużą ilością

Be Fit Be Strong
Muffiny bez mąki pszennej z owocami (bez glutenu) 291

cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ogólnie dostępnego lub proszku bez glutenu 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1,5 szklanki umytych, obranych owoców jagodowych     1. Do miski wsypać wszystkie mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, wymieszać. 2. W suchych składnikach zrobić wgłębienie i wlać olej(...)Dodać owoce wymieszać łyżką lub szpatułką. 3. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. 4. Blaszkę na babeczki wyłożyć papierowymi foremkami. Ciasto równomiernie wyłożyć do blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 23-25 minut, aż ładnie się przyrumienią. 5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić blaszkę na około 10-15 minut i wyjąć babeczki na paterę

Mała Cukierenka
Muffiny bez mąki pszennej z owocami (bez glutenu) 249

cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ogólnie dostępnego lub proszku bez glutenu 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1,5 szklanki umytych, obranych owoców jagodowych     1. Do miski wsypać wszystkie mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, wymieszać. 2. W suchych składnikach zrobić wgłębienie i wlać olej(...)Dodać owoce wymieszać łyżką lub szpatułką. 3. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. 4. Blaszkę na babeczki wyłożyć papierowymi foremkami. Ciasto równomiernie wyłożyć do blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 23-25 minut, aż ładnie się przyrumienią. 5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić blaszkę na około 10-15 minut i wyjąć babeczki na paterę

Mała Cukierenka
Tort Maltesers 149

będzie gładka. Ci asto podzielić na dwie czę ści. Dwie f ormy okrągłe o ś rednicy 28cm wyłoż yć papierem do pieczenia. Wylać na nie ciasto i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 stopni. Piekłam każde ciasto osobno.     Składniki na masę : 1,5 łyżeczki kak ao 60g proszku Horlicks * 300g cukru pudru 180g masła (w temperaturze(...)Krem podzielić na pół. Jedną cz ęścią przełożyć ciasto, a drugą zostawić na posmarowanie boków i wierzchu. Na końcu o zdobić kuleczkami Maltesers przekrajając je na pół. Jest z tym trochę roboty, ale efekt jest niesamowi ty.     *do zakupienia np. w sieci sklepów Kuchnie Świata. Uważam, że bez Horlicks tort nie będzie miał tak świetnego smaku. Sekret

Mania Wypiekania
Stromboli 193

zagniatając ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Zagniatać jeszcze kilka minut, uformować kulę, natłuścić czystą miskę, włożyć ciasto, posmarować jego powierzchnię oliwą, przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h do wyrośnięcia. 2. Ponownie zagnieść ciasto przez 2 minuty i znów odstawić do wyrośnięcia na 10-30 minut. Piekarnik nagrzać do 210°C. 3. Rozwałkować ciasto(...)grubość 1 cm, formując prostokąt. Przełożyć go na arkusz papieru do pieczenia (będzie nam łatwiej zwijać roladkę). Na ciasto rozłożyć nadzienie, pozostawiając po 1,5 cm wolne z każdego brzegu: ułożyć plastry salami, jeden obok drugiego, równomiernie posypać krążkami cebuli, kawałkami papryki, serem, oliwkami i bazylią. Posypać ziołami, solą i pieprzem. 4.  Założyć ściśle wolne brzegi krótszych boków

Kuchnia Prezydentowej
Sernik z sezamkami i polewą chałwowa 138

łyżeczki soli morskiej Sposób przygotowania: Dno tortownicy wyłożyć papierem a jej boki wysmarować masłem. Zimnymi rękoma zagnieść jak najszybciej ciasto i wylepić nim formę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 10-15 minut, wystudzić. Twaróg zmiksować mikserem na średnich obrotach z jajami, mlekiem skondensowanym, mąkami i sokiem z cytryny. Uwaga miksujemy tylko do połączenia składników, żeby(...)kawałki sezamki obtoczone w mące (dzięki temu zabiegowi nie opadną nam na spód). Pieczemy godzinę do piekarnika w150 stopniach. W piekarniku na samym dole ustawiamy blaszkę z wodą- dzięki temu nasz sernik będzie miał idealna, kremową konsystencję. Po godzinie wyłączamy piekarnik, otwieramy jego drzwiczki i studzimy ciasto przez kolejną godzinę. Masło rozpuszczamy w mleku, dodajemy pokruszoną chałwę. Cały czas mieszamy

Wielki apetyt
Chrupiące kieszonki z ananasem w waniliowym sosie chili 183

smak papryczki jest nieco stępiony. I jeszcze jedno. Przed jedzeniem odczekaj ok. 10-15 minut, aż ciastka przestygną, w przeciwnym razie grozi Ci poparzenie gorącymi i buchającymi kawałkami ananasa.  Składniki: 4 plastry świeżego ananasa (5-7 mm grubości) 3 łyżki oleju kokosowego 4 plastry ciasta filo cukier puder do posypania 1 laska wanilii  5 łyżek syropu klonowego(...)papryczka chili 4 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na patelni rozgrzej płaską łyżeczkę oleju kokosowego. Plastry ananasa smaż na złotobrązowy kolor. Za pomocą pędzla posmaruj płat ciasta cienką warstwą oleju. Na środku połóż plaster ananasa i zawiń go ciastem, formując zgrabne kieszonki (kształt nie ma większego znaczenia). Podobnie postępuj

Roślinna - blog wegański
Biały tort kokosowy Raffaello 418

rocznice. Ciasto przygotowane jest na niezawodnym, nieopadającym, puszystym biszkopcie. Krem to moje ulubione połączenie śmietanki kremówki z serkiem mascarpone z nutą kokosowa i mnóstwem wiórków (bez żelatyny!). Blaty nasączone są likierem malibu, który nadaje ciastu cudowny smak i aromat. Tort jest niesamowicie prosty, idealnie wilgotny i nieprzesłodzony. Najlepszy na drugi dzień po przygotowaniu, gdy biszkopt oraz masa idealnie się połączą(...)pianę, dodawać cukier po łyżce i ubijać. Po jednym dodać żółtka i zmiksować. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Krem : 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru

Chocolate Muffin Blog
Murzynek na maślance 279

zniknął, a zniknął błyskawicznie, jak dla mnie domowe ciasto zastępuje większość słodyczy. No oczywiście czekolada, jest produktem, bez którego również nie umiałabym żyć. Murzynek na maślance, to ciasto, które robi się błyskawicznie, kilka machnięć łyżką, przelanie do keksówki, niecała godzinka i ciasto gotowe. Pycha Składniki (jedna mniejsza keksówka): – 1,5 szklanki mąki; – 1 szklanka maślanki(...)gorzkiej czekolady) Wykonanie: Mąkę przesiać z sodą do dużej miski, dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać łyżką, tak, żeby nie było grudek. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. Wyciągnąć, ułożyć na kratce do wystudzenia, polać czekoladą i posypać posypką cukrową. Ciasto gotowe, a jakie pyszne! function load

dom-agi.pl
Cukiniowe brownie z czekoladową polewą, Sesje 206

masła orzechowego Ciasto: zalej daktyle gorącą wodą i odstaw na około pół godziny. Nagrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj formę olejem. Zblenduj daktyle, wodę i dżem. Odstaw. Wymieszaj w misce: mąkę, kakao, cukier, sodę i sól. Dodaj startą cukinię, orzechy, zblendowaną masę i dokładnie wymieszaj. Przełóż gęste ciasto do formy i piecz przez ok. 40-50 minut. Polewa: podgrzej mleko

Qlinarnie i Qlinarnie
makośliwka ciasto ------ Cake makośliwka 608

Składniki: ciasto 100 g mielonych migdałów bez skórki  100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 150 g suchego maku 8 białek 4 żółtka masa 4 żółtka 2,5 szklanki mleka 3 budynie waniliowy 1/2 szklanki cukru 250 g miękkiego masła Powidła śliwkowe z czekoladą tutaj TUTAJ(...)żółtka. Wsypujemy  migdały,mak i wiórki kokosowe.Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Blachę z piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia i wylewamy na nia powstałą mase na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy  w temp. 170 C około 16-20 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy.I dzielimy na dwie równe części.. Masa

w mojej kuchni
Piernik 185

Piernik..bardzo szybki do zrobienia..nawet bez użycia miksera..nadziany różnymi bakaliami Helio ..2 szkl.mąki3/4 szkl.cukru1 czubata łyżka kakao1 łyżeczka sody1 łyżka przyprawy do piernika1 szkl.śmietany1/2 szkl.oleju3 jajka2 czubate łyżki masy kajmakowej Heliododatki:orzechy włoskie Helioorzechy laskowe Heliopolewa biała Heliopolewa mleczna Heliożurawina suszona Heliodaktyle suszone Heliośliwka suszona Helioskórka cytrynowa Heliorodzynki  Wszystkie bakalie wymieszać razem, śliwki(...)misce, a mokre w drugiej, a następnie wymieszać razem.Dodać bakalie , wymieszać i przełożyć do keksówki.Piec około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.Polać polewą lub na gorącym cieście poukładać pastylki dekoracyjne białe i mleczne i wstawić do gorącego piekarnika na kilka minut

Moje domowe kucharzenie
Kostka arbuzowo-jogurtowa 156

dodawać do ubitej piany, mieszając łyżką w jedną stronę. Ciasto wyłożyć w formie przykrytej uprzednio papierem do pieczenia. Piec 30 minutpiecu nagrzanym do 180°C. Biszkopt pozostawić do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie usunąć papier, a ciasto z powrotem włożyć do formy.Syrop do nasączenia:sok z 1 cytryny3 łyżki cukrukilka łyżek wodyWszystkie składniki zagotować(...)wymieszać. Następnie do masy wmieszać delikatnie kremówkę i od razu wyłożyć na biszkopt (masa szybko tężeje!). Wstawić na chwilę do lodówki i przygotować galaretkę.Galaretka arbuzowa:800 g arbuza bez pestek2 czerwone galaretki (użyłem arbuzowych)Arbuza zmiksować blenderem, a następnie przecedzić przez sito. Oddzielić około 150 ml otrzymanego soku i zagotować go. We wrzątku rozpuścić galaretki, a następnie połączyć

Food Square
Ciasto orzechowe 168

jedliście ciasto bez mąki i tylko z odrobiną cukru? Jeśli nie, to spróbujcie. Pracy niewiele, a efekt znakomity.  Składniki: Ciasto: 25 dag zmielonych orzechów 4 jajka 4 białka 2 łyżki cukru Orzechy tłuczemy w ściereczce (ścierka powinna być "śliska", żeby orzechy się nie przykleiły) lub w specjalnej maszynce do bakalii. Cztery żółtka i jedno białko ubijamy mikserem, dodając cukier(...)pianę i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Gotową masę wylewamy na małą tortownicę lub niedużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-180 stopni i pieczemy na złoty kolor około 60 minut. Polewa czekoladowa: 40-50 g gorzkiej czekolady cukier do smaku odrobina mleka lub wody Do rondelka wrzucamy czekoladę i podgrzewamy

Salonik smaków
Serowe kruche ciasteczka 201

ciasto ręcznie, ale wtedy wymaga chłodzenia w lodówce. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury.  Ciasto dzielimy na kilka 4 części , każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie prostokąta, wykładamy farsz zostawiając zwijamy w rulon i kroimy w plastry lub wykrawamy ciasteczka np. foremka o kształcie serca lub innego Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babka wielkanocna - Pandoro di Verona 163

ciepłe miejsce na 45 minut. II etap: Oprócz ciasta z I etapu potrzeba: 200 g mąki 100 g cukru 2 jajka 1 łyżeczkę soli zawartość strączka wanilii ( lub cukier waniliowy) 140 g masła w pokojowej temperaturze Najpierw do ciasta z I etapu dodać jajka, cukier, mąkę, sól i wanilię. Wyrabiać ciasto 10 – 15 minut do uzyskania jednorodnej konsystencji. Włożyć(...)podwojenia objętości). Następnie wstawić do lodówki na 30 – 40 minut. Po tym czasie wyłożyć je na stolnicę i lekko wyrobić. Uformować z niego kwadrat. Na wierzchu położyć masło, założyć boki jak kopertę i przewałkować. Włożyć do lodówki na około 20 minut. WAŁKOWANIE I CHŁODZENIE POWTÓRZYĆ JESZCZE DWA RAZY. Z uzyskanego ciasta zrobić kulkę, włożyć do specjalnej formy na pandoro posmarowanej

Posadzone i zjedzone
Sernik z wiórkami kokosowymi i malinami. 150

Kocham serniki pod każdą postacią, ale o tym już pisałam. Sernik to najlepsze ciasto na świecie, idealne na podwieczorek z rodziną, na święta czy dla gości, i dodam, że zawsze się udaje. U mnie dziś pyszny z malinami z własnego ogródka, co prawda moje maliny są kwaśne, ale w wypiekach się super sprawdzają. Sernik powstał tak spontanicznie z tego(...)taka mam być i nie należy się martwić. 2. Do pieczenia: Masę serową wykładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy maliny wcześniej umyte i dokładnie osuszone. 3. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. 4. Podanie: Upieczony sernik dokładnie studzimy, ja studzę

Izabelawkuchni
Babka pomarańczowa 264

Coś dla smakoszy puszystych, wilgotnych ciast ucieranych i cytrusowych smaków. Babka palce lizać. Kropką nad "i" jest tutaj lukier pomarańczowy, z nim babeczka nabiera charakteru ;). Bez niego to już nie byłoby to samo ;). Polecam na zbliżające się święta wielkanocne, ale oczywiście nie tylko. Do niedzielnej kawki/herbatki też będzie wspaniała :). Składniki: 220 g mąki pszennej 130 g mąki ziemniaczanej(...)Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na jasną i bardzo puszystą masę. UWAGA: Jeżeli chcemy uzyskać naprawdę bardzo puszystą i pięknie wyrośniętą babkę, poświęćmy tej czynności sporo czasu - ucieranie masła z cukrem powinno trwać minimum 10 minut. Do porządnie utartej masy maślanej dodawać jajka, jedno po drugim, miksując

Opowieści z piekarnika
Sernik z nutą pomarańczy 87

zrobiłam bardzo szybko, wcale nawet go nie planowałam. Miałam ser w lodówce a reszta już poszła ekspresowo! Zastanawiające jest to, że najlepsze ciasta to takie, na które pomysł pojawił się w ostatniej chwili, robione na szybko bez specjalnego przykładania się. Też tak macie? Składniki: * 70 dkg zmielonego sera białego * 5 jajek * 3/4 szklanki cukru * 1/2 szklanki oleju(...)pianę. Połączyłam z masą serową za pomocą szpatułki.  Wyłożyłam masę serową na przygotowany wcześniej spód z herbatników. Piekłam 50 minut w 180 stopniach. Kiedy wyłączyłam piekarnik nie otwierałam drzwiczek przez ok. 10 minut. Po tym czasie drzwiczki uchyliłam i zostawiłam ciasto na ok. 15 minut w piekarniku.  Jak sernik już się upiekł i wystygł zrobiłam polewę.  Masło

Pieprzyć z Fantazją
Sernik z nutą pomarańczy 1486

zrobiłam bardzo szybko, wcale nawet go nie planowałam. Miałam ser w lodówce a reszta już poszła ekspresowo! Zastanawiające jest to, że najlepsze ciasta to takie, na które pomysł pojawił się w ostatniej chwili, robione na szybko bez specjalnego przykładania się. Też tak macie? Składniki: * 70 dkg zmielonego sera białego * 5 jajek * 3/4 szklanki cukru * 1/2 szklanki oleju(...)pianę. Połączyłam z masą serową za pomocą szpatułki.  Wyłożyłam masę serową na przygotowany wcześniej spód z herbatników. Piekłam 50 minut w 180 stopniach. Kiedy wyłączyłam piekarnik nie otwierałam drzwiczek przez ok. 10 minut. Po tym czasie drzwiczki uchyliłam i zostawiłam ciasto na ok. 15 minut w piekarniku.  Jak sernik już się upiekł i wystygł zrobiłam polewę.  Masło

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania