ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:542/1234)

Sernik z pierniczkami 186

ulubione ciasta. Piekę je z rozmaitymi dodatkami i z różnych przepisów.  Tym razem polecam Wam gotowany sernik, na biszkopcie,  z zatopionymi w serze piernikami.  Pyszności, moja rodzinka go uwielbia, polecam  od święta i bez okazji :) Sernik z pierniczkami  na biszkopt: 8 jajek budyń czekoladowy 5 łyżek mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia(...)ubijamy, następnie po jednym żółtku nie przestajemy ubijać.  Mąkę, budyń i proszek do pieczenia mieszamy za sobą i przesiewamy do masy jajecznej, wszystko razem delikatnie mieszamy.  Całość wylewamy na blaszkę (38x27) wyłożoną papierem do pieczenia.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 40 min. w 180 st. C. Gdy ostygnie przecinamy na pół.  Masa serowa: Przygotować

Takie tam pichcenie
Chleb z mąki pszennej, pełnoziarnistej 219

uruchamiamy, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem formy i wyrównujemy mokrą dłonią. Pozostawiamy w formie do wyrośnięcia na ok 30 minut, najlepiej pod bawełnianą ściereczką. Chleb wkładamy do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na 20 minut, po czym skręcamy temp. do 190⁰C i pieczemy kolejne 25 minut.    Sposób przygotowania tradycyjny: Drożdże, 50ml(...)dokładnie, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem formy i wyrównujemy mokrą dłonią. Pozostawiamy w formie do wyrośnięcia na ok 30 minut, najlepiej pod bawełnianą ściereczką. Chleb wkładamy do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na 20 minut, po czym skręcamy temp. do 190⁰C i pieczemy kolejne 25 minut. Gotowy chleb powinien wydawać pusty dźwięk przy

Kuchnia w czekoladzie
Kostka Ferrero Rocher 398

mącznej z kakao i orzechami, cały czas miksując ale już na najniższych obrotach miksera.Dno blaszki wykładamy papierem i przelewamy do niej ciasto *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy ciasto przez ok 40 minut – do suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty *** *** Następnie przygotowujemy masę ferrero rocher: gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy(...)rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia *** *** Gdy polewa przestygnie oblewamy nią ciasto i wygładzamy *** *** Następnie ciasto obsypujemy startą na dużych oczkach mleczną czekoladą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę *** *** Po tym czasie ciasto możemy już pokroić na porcję i podać *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: RUROCIĄG – PYSZNE CIASTO BEZ PIECZENIA PRZEPIS TUTAJ FERRERO ROCHE – CIASTO BEZ

Blog z Apetytem
CIASTO CZEKOLADOWO-KAWOWE Z INKĄ, BANANAMI I PIANKĄ STRACIATELLA 119

święta, jak i na każdy inny dzień! Kawowy smak absolutnie nie jest dominujący, dlatego też filiżanka kawki jako dodatek z całą pewnością będzie świetnym pomysłem! Ciasto jest łatwe, szybkie i pyszne. Pieczenia wymaga tylko czekoladowy biszkopt, reszta to już tylko chłodzenie w lodówce. Mam nadzieję, że zagości na Waszym świątecznym stole! Dajcie znać! SKŁADNIKI: CZEKOLADOWY BISZKOPT: * jajko(...)dodajemy cukier. Wlewamy po 1 żółtku nie przerywając ubijania. Wsypujemy mąkę przesianą z kakao, delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną na spodzie papierem, pieczemy ok. 35-40 minut w 160C bez termoobiegu. Studzimy. KREM KAWOWY: Zimny ser mascarpone ucieramy z zimną śmietaną na jednolity krem. Dodajemy kawę INKA i cukier puder, mieszamy. PIANKA STRACIATELLA: Śmietanę ubijamy

Ostra na Słodko
Muffiny dyniowo-orzechowe (wegańskie, bez glutenu i rafinowanego cukru) 142

miłośnikom dyniowych słodkości oraz tym, którzy nie zdążyli się jeszcze do owych wypieków przekonać, polecam pyszne wegańskie i bezglutenowe muffiny z orzechami. Ponieważ dyniowe purée świetnie spaja ciasta, babeczki obchodzą się bez jajek czy ich zamienników, a spora ilość orzechów czyni już niepotrzebnym dodatek innych tłuszczów. To proste składniki i jeszcze prostsze wykonanie, które gwarantuje miękkie, wilgotne i cudownie(...)minut do rozwarstwienia. Orzechy zmielić na mąkę, przełożyć do miski. Dodać mąkę ryżową, cukier, sodę i przyprawy – dobrze wymieszać trzepaczką. Mleko dokładnie rozmieszać z purée dyniowym trzepaczką lub widelcem. Do miski dodać żurawinę, wlać składniki mokre, wymieszać łyżką do połączenia. Masę przełożyć do foremek, odrobinę wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec około 25 (mniejsze) – 35 minut (większe

Even Better Food
SERNIK DYNIOWY BEZ SPODU 99

dziecko nienawidziłam tego ciasta, a jego zjedzenie stanowiło dla mnie niebywale przykry obowiązek. Nadal nie pojmuję, jak mogłam tak sądzić! Tym bardziej, kiedy przede mną stoi taki cudowny sernik dyniowy bez spodu . Zwykle też jadamy serniki na spodzie - kruchym bądź z herbatników. Tym razem postawiłam na łatwość, choć także kierowała mną ciekawość, jak taki sernik bez spodu(...)kroję w średniej wielkości kawałki. Układam na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 20 minut, aż każdy kawałek będzie miękki.  Ciepłą dynię przekładam do blendera i miksuję na gładki mus. Zostawiam do wystudzenia. Temperaturę piekarnika obniżam do 170 stopni Celsjusza. Papierem do pieczenia pokrywam tylko dno blachy tak, aby obręczą "zapiąć" część papieru - wtedy

W kuchni Karmel-itki
Migdałowe ciasteczka z dżemem malinowym 71

ciasteczka migdałowe z dżemem malinowym. Aby je wykonać konieczne jest aby mieć robota kuchennego do rozdrobnienia migdałów, chyba, że w sklepie uda nam się dostać pastę/masło migdałowe bez dodatków. Migdałowe ciasteczka z dżemem malinowym składniki 1/2 szklanki migdałów 120 g masła 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 białka dżem malinowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Migdałowe ciasteczka(...)cały czas miksując. Mąkę przesiewamy i dodajemy całość do naszej masy, ucieramy do momentu aż wszystko będzie dokładnie wymieszane. Przekładamy ciasto do maszynki do ciastek i wyciskamy gniazdka, w środek nakładamy dżem. Pieczemy w 180 stopniach od 15 - 20 minut aż ciasteczka lekko zbrązowieją. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Czekoladowo-daktylowe placuszki 126

Total Time 15 minutes Servings 10 placuszków Ingredients Placuszki: ok. 16 (80 g) suszonych daktyli bez pestek 3/4 szklanki (100 g) pełnoziarnistej mąki orkiszowej typ 1850 1/2 szklanki (125 ml) mleka 1 duże jajko 2 łyżki ciemnego kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa z gorzkiej czekolady (opcjonalnie): 1/2 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady z wysoka zawartością kakao(...)Daktyle zalać ciepłą woda i odstawić na kilkanaście minut aby zmiękły. Do kielicha blendera wrzucić odsączone daktyle, dodać jajko, kakao, zalać mlekiem i zmiksować na jednolitą masę. Do masy daktylowej dodać make orkiszową z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Najlepiej zacząć od połowy szklanki i w razie potrzeby, jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodawać stopniowo resztę. Konsystencja ciasta

Fitsweet.me
Babka marmurkowa 112

proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy oraz mleko. Delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z kakao. Keksówkę smarujemy tłuszczem, a następnie obsypujemy bułka tartą. Nadmiar bułki tartej usuwamy. Ciasto do keksówki wlewamy naprzemienne, czyli porcja jasnego ciasta, a następna warstwa to porcja ciasta z kakao. Pieczemy przez 40-50 minut

Moja smaczna kuchnia
Ekspresowe mini pączki 148

więcej A jakby tego było mało, bez problemu można zrobić z nich wersję wegańską – wystarczy masło zamienić na olej kokosowy, a mleko krowie np. na mleko ryżowe. To co, kto się skusi na ekspresowe mini pączki :)? Ekspresowe mini pączki 200 g mąki pszennej 50 g cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia 40 g masła 45 ml mleka(...)cytryny + cukier puder do dekoracji W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz masło pokrojone na małe kawałki. Do suchych składników dodaj mleko oraz sok z cytryny. Zagniatać, aż otrzymasz gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe owiń folią i wstaw do lodówki na ok. 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki i formuj z niego niewielkie

365 dni dookoła kuchni
Ciasto z jabłkami i masą orzechową 110

sokiem z cytryny. Ciasto wyszło bardzo sycące i skutecznie wypędziło wszystkie wczesnojesienne smutki. Było przygotowane dla wyjątkowej osoby i bardzo się ucieszyłam, że przypadło jej do gustu :)  Ze słodką dedykacją dla Basi- sto lat! Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ łyżki oleju Białka(...)miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier, do uzyskania lśniącej bezy. Dodajemy po 1 żółtku, stale miksując na najniższych obrotach. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem. Na końcu wlewamy olej. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wkładamy do tortownicy( samo dno wyścielamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy). Pieczemy 45-50 minut w temp. 175 stopni. Studzimy . Kroimy na 3 równej

Domowe ciasta
Domowe pierniczki (bez leżakowania) 181

ciasto ręką (nie musimy wykorzystać całego mleka). Ciasto powinno być miękkie (lekko lepkie, będziemy podsypywać mąką podczas wałkowania). Jeśli ciasto wyjdzie nam zbyt klejące podsypujemy rękę mąką podczas wyrabiania. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie / macie. Miękkość pierniczków zależy od ich grubości. U nas przeważnie około 3 mm (pierniczki nie powinny być grubsze niż 5 mm). Uwaga! U mnie pierniczki(...)ulubione kształty. Pierniczki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdy pierniczek smarujemy z wierzchu roztrzepanych jajkiem. Pierniczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni (środkowy poziom piekarnika, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia pierniczków zależy od ich grubości, u mnie około 10-15 minut. Pierniczki należy obserwować. Smacznego

Słodkie okruszki
Słonecznikowiec II 133

oleju Masa kajmakowo-słonecznikowa: 200 g ziaren słonecznika łuskanego 2 łyżki cukru 250 g + 2 łyżki miękkiego masła 300 g masy krówkowej/kajmaku Masa budyniowa: 1 op. budyniu czekoladowego bez cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 2-5 łyżek cukru (do smaku) 150 g miękkiego masła Dodatkowo: około 100 g kakaowych herbatników płatki migdałowe Polewa: 120 g masła(...)przesianą mąkę. Na koniec wlewamy olej oraz zimną wodę. W szklanej misie ubijamy na sztywno białka. Obie masy łączymy stopniowo, delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm) i pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty. Na dużej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła. Wsypujemy ziarna słonecznika

Smaki Na Talerzu
Sernik a’la Snickers z okary (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 115

pieczonym cieście było czuć ten kontrast smaków. 3. Do całości dodać skrobie i mąkę kokosową, wymieszać. 4. Pełne 3 łyżki odłożyć do miseczki i dodać kakao. Wymieszaną masę kakaową wyłożyć cienko i równomiernie na spód wyścielony na dnie papierem do pieczenia. 5. Następnie wlać resztę masy orzechowej. 6. Piec w 180’C ok 30-40 minut. Po upieczeniu wystudzić

Candy Pandas
Ciasto drożdżowe z borówkami 145

Zaczynam czyścić zamrażarkę z owoców, więc powstała pachnąca, mięciutka drożdżówka z mrożonymi borówkami. Pyszności, do kubka mleka najlepsza, mimo że bez kruszonki i taka saute! :) Składniki na keksówkę o wym. 13x25 cm: 1 opakowanie suchych drożdży 300 g mąki 45 g cukru duża szczypta soli ok. 0,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 50 g rozpuszczonego masła dwie garście(...)zacząć wyrabiać. Na koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać, aż będzie elastyczne i gładkie. Przełożyć je do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aż podwoi objętość. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć w niej ciasto, na wierzchu poukładać (lekko dociskając) zamrożone borówki. Piec ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu

Simply Food
Ciasteczka orzechowe 116

ciast, które piekę. Zwyczajnie delektuję się nimi a nie napycham. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog Smacznego Składniki. 500 ml kefiru (bez laktozy) 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki oleju arachidowego 1 jajko 2 łyżki suszonych jagód goji 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ziemniaczanej 3 łyżki prażonych płatków orzechów laskowych syrop klonowy do polania Ciasteczka orzechowe Przygotowanie. Do miski wlać kefir. Dodać do niego jajko, olej arachidowy i ksylitol. Ubijać przez dwie minuty mikserem. W osobnej misce wymieszać mąkę arachidową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, owoce goji oraz 2 łyżki uprażonych płatków orzechów laskowych. Następnie suche składniki wsypać

mecooks
Pieczone pączki dyniowe z polewą czekoladową 154

dyni (u mnie z dyni hokkaido) 100-120 ml mleka (krowie lub roślinne) 15g świeżych drożdży lub opakowanie suszonych 55g masła (lub oleju kokosowego w wersji wegańskiej i bez laktozy) 3 łyżki brązowego cukru lub więcej 1 łyżeczka aromatu waniliowego Polewa: 60g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego lub innego dowolnego np. rzepakowego Przygotowanie: Mleko zletnij, wymieszaj z drożdżami(...)masło i drożdże. Zagnieć jednolite i elastyczne ciasto - ręcznie lub za pomocą robota. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte ściereczką na około godzinę.  Po tym czasie blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj rękoma pączki, które luźno układaj na blaszce do pieczenia. Odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia.  Piec w piekarniku rozgrzanym

Fabryka pomysłów
MARLENKA 102

budynie śmietankowe po 40g bez cukru 3 szklanki mleka 400g masy kajmakowej 250g margaryny lub masła Dodatkowo garść orzechów włoskich do dekoracji Spody: Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od roztopienia masła. Następnie dodajemy cukier puder oraz miód. W oddzielnej miseczce przygotowujemy roztwór sody i octu i dodajemy do masy. Masa ściemnieje. Studzimy ok 10 minut. Do masy dodajemy jaja oraz przesianą(...)równych części, każdą wałkujemy. Ja zawsze odrysowuję wielkość blaszki na pergaminie, na którym wałkuję każdy blat. Gdy ciasto rozwałkuje się poza linie obcinam je radełkiem. Wtedy mamy pewność, że każdy blat będzie takich samych wymiarów. Każdy spód pieczemy ok 7 minut w 160 o C. Spody studzimy. Okrawki ciasta wałkujemy i kroimy na małe kwadraciki (posłużą nam do posypania ciasta

Słodki Zakątek
Jogurtowe ciasto ze śliwkami 188

okrągłych śliwek odmiany Angeleno (duże, okrągłe, fioletowe, twarde śliwki z małą pestką) 20g masła do posmarowania tacki (można użyć też tacki silikonowej, wtedy będzie bez masła) Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić w misie miksera z cukrem na białą masę, dodać cukier waniliowy i na końcu jogurt. Zmniejszyć obroty na minimalne lub wyłączyć mikser i dalej(...)grudek). Kiedy wszystkie składniki się połączą, przelać masę do kwadratowej tacki do pieczenia o boku 25x25cm wysmarowanej masłem. Śliwki umyć, przekroić na pół, wydrążyć pestki. Śliwki ułożyć na masie skórkami do dołu. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem. Piec ok. 50 minut (można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone – po wbiciu i wyjęciu patyczka

Dietolog
Syrnik koko-wiśnia (Sernik kokosowo- wiśniowy) 141

kōłkōsraszpli Bierymy sie za spodek: wszyjske składniki wciepcie 20 do jaki miski i fajnie wyrōbcie. Na blacha (sztyrogato 21 ) dejcie 22 papiōr do pieczynioł i na niego wyłōżcie rozrobiōne ciasto- przi rantach 23 mogecie 24 je dać trocha wyżyj. Tera w kolyjce 25 je syrnik. Jajca trza 26 utrzyć ze cukrym (yno niy smōlcie 27 sie z tym za kans(...)dociepcie tam wiśnie i mogecie to wymiyszać warzechōm. Bratruła 33 nagrzyjcie na 180 stopni, syrnik wylyjcie na blacha i wrojście rajn na 50 minut- dejcie pozōr 34 , bo niyftore 35 piece lubiōm przipołlać 36 . Bez tyn czas ubijcie biōłka ze cukrym na sztywnoł piana (dejcie dō nich tyż ździebko soli), na kōniec wciepcie rajn kōłkōsraszple. Jak syrnik bydzie upieczōny

Chop w kuchni
Zapiekane pyszności pod bezową pianką (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 107

pieczenia . Tym razem wykonałyśmy bezę, którą obiecuje nam producent na opakowaniu. Wyszła smaczna i piękna jak widać 😉 Musimy jednak uprzedzić, że ten sam efekt osiągnęłyśmy z ksylitolem a jak wiadomo bezy na nim mają zupełnie inną strukturę czyli są mięciutkie i piankowe (no i pyszne). Dlatego próbę mimo wszystko uważamy za udaną a przed nami jeszcze ciasto drożdżowe(...)Suche składniki połączyć w proporcjach jakie nam odpowiadają. Wsypać mieszankę do foremek/kokilek, ułożyć w nich wybrane owoce i znów przykryć suchymi składnikami. Na górę położyć bezę. Piec ok 15-20 minut ok 160’C. My najpierw piekłyśmy 10 min. z opcją grzania „dół” i kolejne 10 minut „góra i dół”, jednak jeśli macie inne sprawdzone sposoby na ciacha z bezami

Candy Pandas
Bardzo czekoladowe kokosanki 138

Dziś bardzo szybki przepis na czekoladowe kokosanki. Często jest tak, że zostają nam białka i nie wiemy co z nimi zrobić? Ja zazwyczaj przygotowuję bezę, bo lubię albo ciasto z białek. Jednak dawno w domu nie było kokosanek... do tego czekoladowych :) Porcja ok 20 kokosanek  Składniki:   200 g wiórków kokosowych 340 g cukru cukier wanilinowy 5 białek szczypta(...)gotowej masy, na blachę wyłożoną papierem pergaminowym formujemy łyżką ciastka lub masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy - średnica ciastka ok 2 cm.  Pieczemy w 180 C przez 10-15 minut.  Smacznego

Niezły Młynek
Mini serniczki z orzechami 229

litr śmietany 18% 150 g wiórków kokosowych 50 g orzechów włoskich i laskowych bez łupinek 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej białka 5 szt szczypta soli 1/2 szkl cukru do serniczka kilka kropel aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru do orzechów 6 łyżek wody do orzechów tłuszcz+ bułka tarta do formy Serniki(...)szklista i lśniąca. Stopniowo dodawać śmietanę, cały czas miksując na najniższych obrotach. Na koniec wmieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Foremkę (21x21cm) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać masę śmietankową. Ciasto piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Ostudzić. W serniczku wycinać obręczą (lub prostą szklaną) kółka o średnicy ok. 6cm. (wyjdzie

Smakołyki Asi
Szarlotka jaglana (bez jajek, bez mąki, bez glutenu) 171

Ugotowaną kaszę jaglaną łączmy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto (olej kokosowy dodałam bez rozpuszczania, rozpuścił się od ciepła dłoni i "złączył" całość). Ciasto nie będzie "jednolite", a dosyć zwarte, jednak łatwo będzie je kruszyć. 2/3 ciasta wykładamy na spód tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskamy, aby spód był równy. Jabłka obieramy i za pomocą(...)sokiem z cytryny, cynamonem, cukrem i mąkami. Masę wykładamy równomiernie na przygotowany spód. Przykrywamy resztą ciasta (ja skruszyłam w dłoniach), lekko dociskamy i na wierzch ciasta posypujemy trochę kawałków oleju kokosowego (jeśli mamy płynny można lekko posmarować pędzelkiem). Szarlotkę pieczemy około 60 minut w 180 stopniach (nie nagrzewałam piekarnika przed pieczeniem). Upieczoną szarlotkę oprószamy cukrem pudrem i cynamonem

Kolorowy Przepisownik
Placek ze śliwkami i marchewką. 139

Uwielbiam owoce są całoroczne i pasują do różnych ciast. Obecnie dostałam śliwki wiec jak tu z nich nie zrobić czegoś pysznego. Dodatkowo pomyślałam sobie o walorach zdrowotnych i dodałam ulubioną marchewkę i pokombinowałam z syropem klonowym. Wyszło smacznie i bez wyrzutów sumienia co lubię najbardziej, więc nie żałujcie sobie;) Zapraszam...     Składniki na dużą tortownicę: 250 g maki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody   3/4 szklanki oleju słonecznikowego   1 czubata łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu   1/2 szkl. cukru 1/4 szkl.  syropu klonowego   4 jajka   kilka kropli olejku waniliowego 15 śliwek węgierek Jajka ubijać z cukrem. Wlać syrop klonowy i jeszcze ubijać, około minuty, dolać olej. Marchewkę zetrzeć na tarce

Kubki smaku
"Pysznotka" 354

pieczenia i amoniak wymieszać ze śmietaną. Mąkę, śmietanę, żółtka posiekać i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, wyłożyć na dwie blaszki 21x32 cm. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Ubijać do momentu aż będzie szklista i lśniąca. Każdy placek posmarować powidłem i pianą z białek. Posypać posiekanymi orzechami. Obydwa placki piec ok 30-40 minut. można(...)się mleko, równocześnie energicznie mieszając trzepaczką. Ugotować budyń. Przykryć folia i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Cały czas ucierając dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Placki z bezą przełożyć kremem, odstawić na kilka godzin do lodówki

Smakołyki Asi
Krakersy wieloziarniste 100

Krakersy wieloziarniste Danie Przekąski Kuchnia Bez glutenu , Wege Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 1/2 szklanki pestki słonecznika 1/2 szklanki nasiona siemienia lnianego 1/2 szklanki płatki orkiszowe 1/2 szklanki mąka gryczana 3 łyżki olej rzepakowy 3 łyżki sezam 1 łyżeczka kminek 1 łyżeczka tymianek 1/2 łyżeczki mielony kmin rzymski 1/2 łyżeczki kolendra mielona 1/2 łyżeczki sól(...)Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem. Dodajmy stopniowo wody cały czas mieszając masę. Ciasto jest gotowe, gdy będzie zwarte i będzie można je rozwałkować. Rozwałkowane ciasto wykładamy na blasze i kroimy w trójkąty lub inne kształty. Pieczemy ok. 20-25 minut, aż krakersy będą rumiane

Kucharzyca
Zawijasy orkiszowe z czosnkiem niedźwiedzim 163

ciasto zbić kilka razy pięścią - aby je odgazować . Rozciągnąć je na stolnicy i rozwałkować w prostokąt. Posmarować masłem czosnkowym. Następnie całość złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku. Pokroić w 2-3 cm szerokości pasy. Pasy zwijać, łapiąc je po obydwu stronach, tak ze 2 razy na każdą stronę - nie muszą być idealnie zwinięte. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli zostanie masł a , można jeszcze każdy zawijas posmarować z wierzchu. Odstawić na ok. 30 minut do napuszenia pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. Zawijasy wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec ok 13-15 minut - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Sama słodycz

Grunt to przepis!
Babka Wielkanocna z rodzynkami 107

Idealna na każdą okazję- szczególnie na Wielkanoc, zawsze się udaje więc bez obaw, że nie wyjdzie :) Składniki: 30 dag maki 10 dag cukru 5 łyżek masła 5 łyżek smalcu 4 jajka 2 dag drożdży 2 łyżki mleka 1 cukier waniliowy szczypta soli 5 dag rodzynek tłuszcz do formy Wykonanie: Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem i przygotować rozczyn. Żółtka utrzeć(...)ubitą z białek(trochę piany zostawić), rodzynki i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Foremkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto i ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Ciasto posmarować pianą. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem waniliowym

Tradycyjna Kuchnia