ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:538/1234)

Chlebek bakaliowy 149

politykę, bo od tego można dostać ciężkiej niestrawności. Oprócz tego, że taki chlebek, lub jak kto woli ciasto z suszonych owoców i bakalii, to symbol nowych drzew, jest też obłędnie pyszny. Lojalnie uprzedzam, że znika szybko i żre się go bez umiaru. Ostatnio odkryłam połączenie – domowe masło orzechowe, chlebek bakaliowy i truskawki. Na swoje nieszczęście odkryłam, bo to cholerstwo(...)dodajemy sól, wanilię i startą skórkę pomarańczową. Wlewamy do miski z owocami i orzechami. Mieszamy dokładnie. Masę wylewamy do keksówki i dokładnie rozprowadzamy, lekko dociskając. Pieczemy około 35 minut, aż się ciasto zrumieni. Studzimy w formie, w której piekliśmy. Jak wystygnie, przykładamy deskę do keksówki i odwracamy do góry nogami. Wyciągamy ciasto i ściągamy papier. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Idealne

ladykitchen
Dyniowe gnocchi, kopytka, kluseczki… Z wegańskim parmezanem i sosem rozmarynowym. 168

kawałek ciasta (wielkości łyżeczki) do gotującej się wody. Gdy kluseczka wypłynie na wierzch wyciągamy ją i próbujemy czy konsystencja ciasta jest dobra (czy się nie rozpada, czy nie jest zbyt mało słone). Jeśli ciasto jest dobre, dzielimy je na 3-4 porcje. (Pomiń jeśli nie nadziewasz klusek) Na stolnicy posypanej mąką ryżową formujemy z ciasta 3-4 rolki ciasta. Spłaszczamy(...)będzie się dało zamknąć – w jednej kluseczce powinna się znaleźć jedna kuleczka wegańskiego serka). Zawijamy ciasto i ponownie formujemy rolki ciasta. Na stolnicy posypanej mąką ryżową formujemy z ciasta 3-4 rolki, które tniemy na mniejsze części formując małe kuleczki. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, możemy sobie pomóc łyżeczką. Kluseczki wrzucamy do garnka z osoloną, gotującą się wodą (jedna rolka

Fill The Bowl
Kotlet schabowy tradycyjny 119

A oto odsłona najpopularniejszego kotleta, co oznacza, że bardzo lubianego, ale prawda, że mimo popularności, zawsze mamy na niego apetyt? na takiego prosto z patelni, chrupkiego

kgwjanczewo
ciasto tortowe 237

ciasto robiłam w formie tortu, zdjęcie przedstawia je jeszcze bez dekoracji. Postanowiłam podzielić się przepisem, bo chociaż było całkowicie improwizowane to wyszło bardzo smacznie. Udało mi się spróbować tylko piętkę, ale jak dla mnie było lekkie, nieprzesłodzone a brzoskwinie dodały mu świeżości.  *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt jasny: 6 jajek 1,5 szklanki mąki 1 szklanka(...)cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać do foremki wyścielonej papierem. Piec w 180*C przez około 30-40 minut. Tak samo przygotować biszkopt ciemny, dodając kakao wymieszane z mąką i piekąc odrobinę krócej. Wystudzić.  Biszkopt jasny podzielić na połowę. Blaty

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
baba muffinkowa z marmoladą śliwkową bez jajek... 169

Składniki: 1/2 szklanki olej, 1 szklanka mleko, 1/2 szklanki cukier, 200 gram marmolada śliwkowa, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka

W Mojej Kuchni Lubię
Brownie z batatów + praktyki w Czekolada Café w Warszawie 237

Batata obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w garnku, zalać wodą. Gotować pod przykryciem do miękkości (u mnie około 15 minut). Ugotowane ziemniaki odcedzić z wody, ostudzić. Daktyle zalać wrzątkiem do pokrycia, odstawić na 10 minut, następnie odcedzić i wystudzić. Banana obrać ze skórki. Do wysokiego naczynia przełożyć wszystkie składniki wraz z ugotowanymi batatami i namoczonymi daktylami. Całość(...)pojemności 0,5 l.), wyrównać powierzchnię szpatułką. Im większa foremka, tym niższe brownie i zapewne nieco krótszy czas pieczenia (weźcie to pod uwagę). Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez około 50 minut, aż ciasto wyrośnie (nie za dużo, ale widocznie). Test suchego patyczka się tu nie sprawdzi... to przecież brownie- najbardziej mokre i zakalcowate ciasto świata ;). Upieczone

Nastoletnie Wypiekanie
CIASTO AMBASADOR 279

blogu Marty upiekę jeszcze nie raz CIASTO AMBASADOR /blaszka 24×36 mierzona na górze/ BISZKOPT 4 jajka 2/3 szkl cukru 1/2 szkl mąki tortowej 3 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA BUDYNIOWA (PODSTAWOWA) 1 litr mleka 400 g miękkiego masła 7 łyżek cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej(...)proszek do pieczenia przesiać. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać porcjami cukier i ubijać, aż piana będzie błyszcząca, a cukier rozpuszczony. Dodać kolejno żółtka i miksować, aż się połączą. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać łopatką. Masę biszkoptową przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 175st. przez 25-30 minut

Pieguskowa Kuchnia
Jaglane ciasto z orzeszkami ziemnymi 143

Ciasto* z kaszy jaglanej, daktyli i masła orzechowego wygląda piękne, a jest smaczne i zdrowe I w dodatku bez pieczenia! Może nie jest aż tak szybkie w wykonaniu jak choco slice , bo jednak trzeba ugotować kaszę i namoczyć daktyle. No ale bez przesady, to nie jest znowu tak dużo dodatkowej pracy, a smak jest tego wart(...)minut. Odsączone daktyle razem z pozostałymi składnikami wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Wykładamy na blaszkę dokładnie dociskając masę – ja używam tortownicy 24 cm średnicy. Wykonanie masy: Kaszę przepłukujemy na sitku wrzątkiem, wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu. Słodzimy do smaku i miksujemy na gładką masę, którą wykladamy na przygotowany spód ciasta. Wykonanie

Lamarida.pl
Puszyste placuszki serowe 333

Tak, to właśnie ten smak z dzieciństwa - smak placuszków serowych. Dobrze pamiętam, jak będąc w przedszkolu karmiono nas bardzo podobnymi placuszkami na śniadanie. Jak nie dziwnie

Kuchnia Łukasza
Ciasto stracciatella z truskawkami 143

MIEJSCU . Powiem Wam , że warto. Jasne przepisy zawsze pod ręką. Z książki poczyniłam przepyszne i lekkie ciasto. Zniknie w oka mgnieniu. Jest proste w przygotowaniu. W oryginale ciasto ma kształt prostokąta o wymiarach 35 x 24 cm, u mnie ma ono kształt tortu o średnicy 27 cm. 1 szklanka to 250 ml tortownica ma średnicę 27 cm Składniki na biszkopt(...)międzyczasie dodaj wodę. Na końcu wmieszaj delikatnie czekoladę. Przelej masę do formy i delikatnie wygładź powierzchnię. Wstaw formę do piekarnika i piecz biszkopt przez 30 minut. Po upływie czasu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw biszkopt na 15 minut, po czym wyciągnij go z piekarnika i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie wyciąg z formy. Po czym przekrój na dwa blaty

Z Kuchni Do Kuchni
CHLEBEK BANANOWY W SŁOIKU PIECZONY (Bezglutenowy) 128

temperaturę do 160 stopni.3. Pieczemy 30 minut (ale kontrolujemy nasze chlebki - metoda "suchego patyczka").WEKOWANIE:1. Parzymy zakrętki.2. wrzątkiem wycieramy górę słoika,3. zakręcamy i odstawiamy "do góry dnem",4. studzimy i czekamy na charakterystyczny odgłos świadczący o tym, że chlebek się "przyjął" ;)O co chodzi z tym słoikiem? W słoiku piecze się genialnie, ale to nie jedyny(...)tego wykorzystać. Dzięki takiej metodzie pieczenia możemy zapewnić naszemu ciastu/pieczywie świeżość na kilka dni. Jeśli dobrze się za to weźmiemy, nie musimy zjadać go od razu - spokojnie może tak "postać". Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać

Wypisz Wymaluj
Sernik na zimno z borówkami 217

proszku, dodawała składniki sugerowane przez producenta i robiła ciasto w kilka minut. Potem wszyscy zajadali się ze smakiem, ja również, choć jakiś głos w głowie szeptał mi, że coś jest tutaj nie tak. No bo po co kupować gotowca, skoro takie ciasto na pewno da się zrobić samemu, bez tej całej chemii, z naturalnych, ekologicznych, zdrowych składników. Zakasałam rękawy(...)ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około 0,5 metra i pozostawiamy do wystygnięcia. Masa serowa: Laskę wanilii

W kuchni Katie
Szarlotka z budyniową pianką 564

oleju. Kiedyś piekłam to ciasto w wersji malinowej (zainteresowanych odsyłam do przepisu: Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką . Zobaczcie też przepis na Szarlotkę z kisielową pianką ), teraz przyszedł czas na szarlotkę. W końcu pora roku zobowiązuje;) Ciasto najbardziej smakowało mi na 2 dzień po upieczeniu. Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru(...)stolnicę razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy starte na tarce masło, siekamy. Dodajemy żółtka, szybko zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 części w proporcjach: 1/3 i 2/3. Większą częścią wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x28cm), lekko nakłuwamy je widelcem. Mniejszą część ciasta wkładamy do lodówki. Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach tarki

Smaki Na Talerzu
Tarta z rabarbarem na kruchym cieście 84

łyżki wody, zamieszać i zagotować. Przykryć i odstawić do ostudzenia. Ciasto : m ąkę, pokrojone masło, cukier i żółtka włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi, ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Zdjąć papier z obciążeniem i piec ciasto jeszcze 10 minut. Budyń : ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, używając 350 ml mleka zamiast 500 ml. Gorący budyń rozprowadzić na cieście. Ułożyć na nim rabarbar. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Galaretka: żelatynę

królestwo garów