Dzień dobry :) Mam dzisiaj dla Was pyszną tartę bez pieczenia z kremem mleczno krówkowym na ciasteczkowym spodzie. Prosta i szybka w przygotowaniu. Zapraszam :) Składniki na spód : 200 g herbatników regionalnych Cukry Nyskie 110 g masła 100 g czekolady mlecznej Milka Krem : 250 ml mleka 250 g masła 110 g cukru 1 cukier waniliowy 220 ml kremówki(...)ciasteczek i zagniatamy. Formę do tarty wykładamy folią, następnie przekładamy masę z ciasteczek i równomiernie ja rozprowadzamy tworząc brzeg, dobrze dociskamy i wkładamy do lodówki na 10 minut. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier i cukier waniliowy, rozpuszczamy na małym ogniu, jednak mleko nie może się zagotować.Odstawiamy do przestygnięcia. Żelatynę wsypujemy do wody tak jak podane
Sama słodycz i szczypta chiliświąteczne ciasta : ) Dzisiejszy przekładaniec to wariacja na temat Karpatki, mianowicie : karpatka w biszkopcie z nasączeniem kawowym. Bardzo przyjemne, zapewne lżejsze od pierwowzoru, i przede wszystkim dobrze zrównoważone smakowo. Blaszka 22 x 25 cm. Składniki na biszkopt : 4 jaja ¾ szklanki cukru 3 łyżki przegotowanej wody ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka(...)ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka , przegotowaną wodę i miksujemy na najniższych obrotach. Na końcu do całości przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i lekko, ale dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki wyłożonej ( samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Po ostygnięciu kroimy na 2 równe
Domowe ciastałyżki mąki ziemniaczanej · 2 łyżeczki proszku do pieczenia · 2 łyżki kakao · 180 g biszkoptów okrągłych · 200 g dżemu z czarnego bzu Składnik na masę budyniową: · 2 budynie wiśniowe(...)żółtka. 2. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakaem i wsypujemy do masy jajecznej, mieszając łyżką. 3. Połowę ciasta wylewamy do formy i układamy biszkopty przełożone dżemem ( ciastko smarujemy dżemem i sklejamy po dwa), zalewamy pozostałym ciastem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 ° C. 4. Galaretkę zieloną rozpuszczamy
Kulinarna Chwilapszennej 2 budynie czekoladowe bez cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 2 galaretki cytrynowe 1 szklanka wrzątku 600 ml śmietanki 30% 600 g serka homogenizowanego u mnie Danio Polewa: 1/2 kostki masła 1 szklanka śmietany 18% 1/2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 1 niepełna łyżka żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Ciasto: 1. Białka ubijamy(...)Następnie dodajemy po jednym żółtku i jeszcze chwilkę ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i budyniami. Stopniowo dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach. 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Do tzw."suchego patyczka" studzimy. Masa: 1. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i studzimy
kruche babeczkiszkl oliwy 3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru 1,5 szkl mleka 1 cukier waniliowy 6 żółt ek [ białka odłożyć do masy serowej] PIANA 10 białek (4 z ciasta, 6 z masy ) 1,5 szklanki cukru Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Blaszkę posmarować tłuszczem[ u mnie magiczną pastą ] i wyłożyć ciasto . Żółtka utrzeć wraz z cukrem waniliowym .Następnie(...)szczyptą soli, dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru, Pianę dodać do masy serowej i dokładnie ale delikatne wymieszać. Wylać na ciasto. Masa serowa jest dość luźna. Sernik piec około 45-55 minut w temp 180 stopni.Zostawić w piekarniku do wystudzenia. Źródło - klik
Moje domowe kucharzeniemleczną, gorzką lub wykorzystać mieszankę różnych cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Keksówkę (u mnie o wymiarach 25x12x8) smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną lub wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, cukier i kakao. Mieszamy składniki łyżką. Następnie wbijamy jajka, dodajemy olej, oranżadę(...)upodobań (u mnie dwie garście, widoczne na zdjęciu w miseczce). Część mojej się lekko rozpuściła, część widać w niektórych kawałkach. Wykładamy ciasto do przygotowanej keksówki. Ciasto wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut. Stan pieczenia możemy być różny w zależności od piekarnika, dlatego stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto. Upieczone ciasto studzimy, następnie
Słodkie okruszkiTyle smaku w jednym kawałku ciasta i to takiego bez pieczenia. Chrupiący czekoladowy spód, kremowa warstwa sernikowa i kropka nad i - wiśniowa frużelina. Pyszne i bardzo efektowne letnie ciasto, robiłam je już kilkukrotnie i zawsze znikało błyskawicznie. Spód : 150g płatków kukurydzianych 150g czekolady 100g masła Masło roztapiamy razem z czekoladą w kąpieli wodnej i mieszamy z płatkami kukurydzianymi(...)zastygnięciu się nie rozpadały. Masa serowa: 0,5 l śmietany 30% 1 kg zmielonego twarogu (użyłam gotowego z wiaderka) 5 łyżek cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Po ok 10 minutach rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej lub mikrofali. Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier puder (do smaku, jeśli ktoś woli bardziej słodkie może dodać więcej). Następnie dodajemy po łyżce sera
Cynamonowe szczęściegóra-dół, bez termoobiegu). Do miski przekładamy posiekane masło (wyjęte wcześniej z lodówki), wsypujemy oba rodzaje cukieru i dokładnie ucieramy. Następnie wbijamy 1 jajko i chwilę miksujemy. Kolejno wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy wstępnie składniki, następnie wyrabiamy całość ręcznie do połączenia składników. Pod koniec dodajemy naszą białą czekoladę i chwilę mieszamy. Z ciasta w dłoniach formujemy(...)ciasteczka (kulka, spłaszczamy ją), układamy je w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można też nakładać małą łyżeczką masę na blaszkę. Wówczas wyjdzie nam więcej ciasteczek, ale będą mniej kształtne. Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika i wielkości ciasteczek. Ciastka powinny być ładnie zarumienione
Słodkie okruszkiTruskawki, truskawki...- już kolejny wypiek ich głównym udziałem- niestety z mrożonymi. To wersja ciasta a’la sernik bez sera tym razem na czekoladowym biszkopcie z kawowym nasączeniem. Bardzo lekki i delikatny- nie zapycha, warstwa sernikowa idealnie przylega do biszkopta i nie odpada mimo różnych struktur. Truskawki nadają wypiekowi letniego akcentu i soczystości, której często brakuje tradycyjnym, zbitym sernikom(...)mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Jaja ubijamy z cukrem na gładką masę. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy do masy jajecznej. Dokładnie mieszamy lub miksujemy mikserem na najniższych obrotach. Wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Składniki na nasączenie
Domowe ciastaciasto : Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 160ºC (termoobieg) przez około 20 minut. Odstawić
cucinaremąki ziemniaczanej 2 łyżki budyniu waniliowego 25 dkg masła bez soli Polewa czekoladowa: 10 dkg mlecznej czekolady 3 łyżka masła bez soli 3 łyżki wody 3 łyżki cukru kryształu 3 łyżki kakao Jak przygotować ciasto Snikers . Ciasto ciemne: jajka rozbić. Do plastikowego garnka włożyć białka jajek wraz ze szczyptą soli. Ubić na sztywno. Kiedy piana z białek jest(...)przesianą przez sitko mąkę, przesiane kakao oraz proszek do pieczenia. Żółtka roztrzepać widelcem. Do ubitych białek dodawać na przemiennie raz suche składniki raz żółtka. Mieszać drewnianą łyżką, bardzo delikatnie zataczając duże koła. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 35 minut. Wystudzić Ciasto orzechowe : orzechy posiekać bardzo drobno. Do miski
mecookswielkości i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze około 160 stopni. 2 Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy wino, laski cynamonowe oraz szczyptę pieprzu i gotujemy około 1 godzinę na bardzo małym ogniu pod przykryciem. 3 Ciasto wałkujemy możliwie jak najcieniej po czym nakładamy do tartinek, wkładamy groch i odpiekamy w piekarniku około 20 minut. 4 Kiedy dynia jest(...)bardzo wolnym ogniu podgrzewamy jednocześnie blendując bardzo dokładnie, na koniec dodajemy masło oraz sól i pieprz. Doprawiamy solą oraz pieprzem. 5 Kiedy kapusta jest już miękka gotujemy ją bez przykrycia do momentu aż odparujemy całą ciecz po czym studzimy. 6 Doprawiamy octem i miodem a następnie nakładamy do tartoletek i serwujemy na musie z dyni. *wpis powstał we współpracy
Kuchnia Bazyliimasła lub margaryny -4 żółtka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1 cukier waniliowy -3/4 szkl cukru DODATKOWO -cukier puder do posypania ciasta CIASTO PARZONE: Wodę wlewamy do garnka, dodajemy masło lub margarynę i wszystko zagotowujemy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia. Gotującą się wodę zdejmujemy z ognia, i od razu(...)dokładnie, energicznie mieszamy na gładką masę-ciasto musi odchodzić od garnka. Ciasto studzimy, musi być zimne. Następnie do ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy na gładkie ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części i rozsmarowujemy w blaszkach. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni i pieczemy około 25 minut , następnie temperaturę obniżamy do 170 stopni
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokugładką bezę, gotową przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką z gwiazdką Wykonanie: masło ucieramy na jasną masę, wsypujemy cukier i dalej miksujemy, nie przerywając miksowania, dodajemy po kolei żółtka na koniec partiami wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ciasto zagniatamy na kruszonkę, z czego garść ciasta odkładamy na później do dekoracji ciasto ( w postaci kruszonki) przekładamy(...)34x42cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie dociskamy je dłonią na cieście układamy śliwki, (przecięciem do góry ) które posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem na koniec za pomocą rękawa cukierniczego tworzymy kratkę, którą posypujemy odstawioną wcześniej kruszonką ciasto pieczemy pierwsze 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180° (termoobieg), następnie zmniejszamy temperaturę
Słodkie zapomnienie