ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:526/1234)

Ciasto stracciatella z truskawkami 155

MIEJSCU . Powiem Wam , że warto. Jasne przepisy zawsze pod ręką. Z książki poczyniłam przepyszne i lekkie ciasto. Zniknie w oka mgnieniu. Jest proste w przygotowaniu. W oryginale ciasto ma kształt prostokąta o wymiarach 35 x 24 cm, u mnie ma ono kształt tortu o średnicy 27 cm. 1 szklanka to 250 ml tortownica ma średnicę 27 cm Składniki na biszkopt(...)międzyczasie dodaj wodę. Na końcu wmieszaj delikatnie czekoladę. Przelej masę do formy i delikatnie wygładź powierzchnię. Wstaw formę do piekarnika i piecz biszkopt przez 30 minut. Po upływie czasu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw biszkopt na 15 minut, po czym wyciągnij go z piekarnika i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie wyciąg z formy. Po czym przekrój na dwa blaty

Z Kuchni Do Kuchni
CHLEBEK BANANOWY W SŁOIKU PIECZONY (Bezglutenowy) 142

temperaturę do 160 stopni.3. Pieczemy 30 minut (ale kontrolujemy nasze chlebki - metoda "suchego patyczka").WEKOWANIE:1. Parzymy zakrętki.2. wrzątkiem wycieramy górę słoika,3. zakręcamy i odstawiamy "do góry dnem",4. studzimy i czekamy na charakterystyczny odgłos świadczący o tym, że chlebek się "przyjął" ;)O co chodzi z tym słoikiem? W słoiku piecze się genialnie, ale to nie jedyny(...)tego wykorzystać. Dzięki takiej metodzie pieczenia możemy zapewnić naszemu ciastu/pieczywie świeżość na kilka dni. Jeśli dobrze się za to weźmiemy, nie musimy zjadać go od razu - spokojnie może tak "postać". Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać

Wypisz Wymaluj
Sernik na zimno z borówkami 234

proszku, dodawała składniki sugerowane przez producenta i robiła ciasto w kilka minut. Potem wszyscy zajadali się ze smakiem, ja również, choć jakiś głos w głowie szeptał mi, że coś jest tutaj nie tak. No bo po co kupować gotowca, skoro takie ciasto na pewno da się zrobić samemu, bez tej całej chemii, z naturalnych, ekologicznych, zdrowych składników. Zakasałam rękawy(...)ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około 0,5 metra i pozostawiamy do wystygnięcia. Masa serowa: Laskę wanilii

W kuchni Katie
Szarlotka z budyniową pianką 600

oleju. Kiedyś piekłam to ciasto w wersji malinowej (zainteresowanych odsyłam do przepisu: Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką . Zobaczcie też przepis na Szarlotkę z kisielową pianką ), teraz przyszedł czas na szarlotkę. W końcu pora roku zobowiązuje;) Ciasto najbardziej smakowało mi na 2 dzień po upieczeniu. Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru(...)stolnicę razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy starte na tarce masło, siekamy. Dodajemy żółtka, szybko zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 części w proporcjach: 1/3 i 2/3. Większą częścią wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x28cm), lekko nakłuwamy je widelcem. Mniejszą część ciasta wkładamy do lodówki. Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach tarki

Smaki Na Talerzu
Tarta z rabarbarem na kruchym cieście 100

łyżki wody, zamieszać i zagotować. Przykryć i odstawić do ostudzenia. Ciasto : m ąkę, pokrojone masło, cukier i żółtka włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi, ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Zdjąć papier z obciążeniem i piec ciasto jeszcze 10 minut. Budyń : ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, używając 350 ml mleka zamiast 500 ml. Gorący budyń rozprowadzić na cieście. Ułożyć na nim rabarbar. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Galaretka: żelatynę

królestwo garów
Krucho-drożdżowe rożki z pomarańczowym twarożkiem 85

Krucho-drożdżowe ciasto z pachnącym pomarańczami twarożkiem, mogą stanowić pyszne śniadanie na słodko, ale świetnie sprawdzą się także na podwieczorki, pikniki na świeżym powietrzu (oczywiście, gdy wyjście z domu będzie już możliwe) lub przekąski na kinder party. ciasto: 370 g mąki pszennej 3 łyżki maślanki 35 g świeżych drożdży 90 g masła 3 żółtka 1 jajko 2 łyżki cukru pudru(...)ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Rozwałkowujemy i kroimy na równe kwadraty (ok. 8x8cm). Twarożek mieszamy ze skórką pomarańczy i konfiturą. Na każdy kwadrat nakładamy po łyżeczce nadzienia i zlepiamy rogi, tworząc rożki. Dodatkowo możemy przycisnąć je widelcem, by się nie rozklejały. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem. Pieczemy około 30 minut

Mienta blog
Ciasto budyniowe z kawową pianką (kawowy budyniowiec) -pyszne i bardzo łatwe +FILM 5696

cukru waniliowego -2 budynie waniliowe po 40g bez cukru -2 żółtka (białka do ciasta) -1/2 szklanki mąki -250g masła  PIANKA KAWOWA -750ml śmietany 30 lub 36% -3/4 szkl cukru pudru -3 łyżki kawy rozpuszczalnej -125ml gorącej wody -2 łyżki żelatyny DODATKOWO -dowolna czekolada do posypania ciasta  BISZKOPT 6 białek (4+2 masy(...)dodajemy żółtka-miksujemy. W miseczce mieszamy mąkę,mąkę ziemniaczaną oraz kakao. Wszystko dodajemy do masy i miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół Biszkopt studzimy. Można go opcjonalnie naponczować kawą. MASA BUDYNIOWA Do garnka dajemy 2 żółtka, 2/3 szkl cukru

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
PROSTE KRUCHE CIASTECZKA NA KRUPCZATCE 170

bez proszku do pieczenia.  Polecam!  Składniki : (na 2 blaszki ciasteczek) 1.5 szkl. mąki krupczatki 2 żółtka 1/4 szkl. cukru pudru 2 łyżki ukwaszonej śmietany 18% szczypta soli 100 g masła (prawdziwego: 82% tłuszczu) skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub trochę aromatu cytrynowego troche cukru waniliowego dodatkowo : marmolada lub powidła Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto(...)wycinamy dowolne kształty (foremkami, kieliszkiem...). Na środek każdego ciasteczka nakładamy odrobinę powideł. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 10-12 minut (do lekkiego zrumienienia brzegów

Walijskie Pichcenie
Ciasto "Oreo" bez Pieczenia - Najlepsze 360

fixu do ubijania śmietany 1 opakowanie oreo do posiekania Ciasto "Oreo" bez Pieczenia - Najlepsze - Sposób przygotowania: Z 3 opakowań ciasteczek oreo delikatnie usuwamy nadzienie starając się nie ubrudzić białego kremu czarnymi markizami. Krem z ciastek posłuży do przygotowania kremu, a z markiz przygotujemy spód ciasta oraz wierzch. Pozostałe 1 opakowanie pokroimy i dodamy do masy (całe ciastka(...)piasek" a następnie dodajemy roztopione masło i mieszamy do otrzymania zwartej masy. Formę (20x30) wyścielamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy spód ciasta mocno dociskając łyżką tak aby dół był jak najbardziej "zbity". Umieszczamy w lodówce na minimum 20 minut. Masa: Krem z ciastek (3 opakowań) rozpuszczamy w 40-50 ml gorącego mleka. Całkowicie studzimy. Mascarpone miksujemy

Słodka Strona
PIECZONE OPONKI SEROWE (keto, LCHF, bez glutenu) 131

sztuk): 200 g sera białego/twarogu tłustego 2 jajka 35 g mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta wanilii opcjonalnie słodzik do smaku i/lub puder do posypania gotowych oponek Wszystkie składniki dokładnie wymieszać dosypując mąki kokosowej w zależności od konsystencji ciasta. Powinno być niezbyt zbite, ale takie żeby można z niego wałkować rulonik i kształtować oponkę. Używając formy(...)małym kieliszkiem, gdy robicie większe oponki. A najszybsza i najłatwiejsza opcja bez konieczności użycia specjalnej formy to po prostu uformować małe pączki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub na macie silikonowej. Przygotowane oponki lub pączki piec w temperaturze 180° C przez około 20-25 minut do uzyskania złotego koloru, pilnując by nie przypiekły się za bardzo. Po wyjęciu

Ola la LCHF
PIECZONE OPONKI SEROWE (keto, LCHF, bez glutenu) 425

sztuk): 200 g sera białego/twarogu tłustego 2 jajka 35 g mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta wanilii opcjonalnie słodzik do smaku i/lub puder do posypania gotowych oponek Wszystkie składniki dokładnie wymieszać dosypując mąki kokosowej w zależności od konsystencji ciasta. Powinno być niezbyt zbite, ale takie żeby można z niego wałkować rulonik i kształtować oponkę. Używając formy(...)małym kieliszkiem, gdy robicie większe oponki. A najszybsza i najłatwiejsza opcja bez konieczności użycia specjalnej formy to po prostu uformować małe pączki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub na macie silikonowej. Przygotowane oponki lub pączki piec w temperaturze 180° C przez około 20-25 minut do uzyskania złotego koloru, pilnując by nie przypiekły się za bardzo. Po wyjęciu

Ola la LCHF
KETO PRZEKĄSKI NA HALLOWEEN (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 187

truskawkowego albo malinowego dżemu bez cukru z moich przepisów bądź gotowej konfitury bez cukru płatki migdałów lub migdały blanszowane   Przygotowując ciasto w jednej misce połączyć mąkę, sól i ewentualnie słodzik (u nas bez dodatków bo słodycz kokosa jest wystarczająca). Dodać rozpuszczony, ale nie gorący olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Z miąższu kokosowego i letniej wody przygotować(...)Jeśli jest potrzeba dosypać odrobinę mąki. Użyć silikonowej formy lub blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Z masy formować wałeczki a z nich palce robiąc z jednej strony na końcu wgłębienia na umieszczenie migdałowego paznokcia. Piec w temperaturze 180°C przez ok 15-20 minut pilnując by nie przypiekły się za bardzo. Powinny być złociste. Po wystudzeniu końcówki palców

Ola la LCHF
Śmietankowa babka. 157

niespodziewanych gości. Osobiście bardzo lubię takie ciasta, szybkie, bez dużego nakładu pracy i pyszne. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 12,5 dag  masła lub margaryny 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki śmietany 12 % 1 cukier waniliowy Dodatkowo: cukier puder(...)wbijamy po jednym jajku, cały czas ucieramy. Następnie na przemian dodajemy śmietanę, mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ucieramy. 2. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. 3. Upieczone ciasto studzimy, kroimy

Izabelawkuchni
Pancakes – przepis na najlepsze amerykańskie placki 319

puszystą pianę. Do miski wrzucić przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodać cukier, szczyptę soli, żółtka jajek, miękkie masło oraz mleko, wymieszać ubijaczką do jajek (tzw. rózgą kuchenną) do czasu uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać białka i delikatnie wmieszać je w ciasto (mieszać tylko do czasu połączenia się składników). Patelnię o gładkiej powierzchni (i najlepiej do smażenia(...)palnika na średnią lub nieco mniej niż średnia moc) i smażyć placuszki bez dodatku tłuszczu (ja ewentualnie delikatnie natłuszczam patelnię pędzelkiem nasączonym olejem, ale tylko przed smażeniem pierwszego pankejka. Później smażę już beztłuszczowo). Za pomocą chochelki nakładać na patelnię porcję ciasta. Smażyć na pierwszej stronie niecałą minutę – do czasu aż zaczną się pojawiać pęcherzyki na górnej warstwie ciasta

Kulinarne Przeboje
Sernik z ricotty 184

bez konserwantów ) Przygotowanie: Składniki wyciągnąc kilka minut wcześniej z lodówki. Masło rozpuścić i ostudzić. Ciasteczka dokładnie pokruszyć i wymieszać z masłem. Maliny wrzucić do garnka dodać wode i cukier. Wszystko zagotować, aż powstanie sos. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Przygotować okrągłą formę o średnicy 20-24 cm i wyłożyć spód ciasteczkami. Wyrównać powierzchnię. Schłodzić przez 10-15 minut(...)wsypać cukier, wbić jajka i dodać cukier wanilinowy. Wszystko zmiksować. Na końcu dodać dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Całośc wylać na przygotowany spód. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 45-60 minut na złoty kolor. Następnie wyciągnąć, wystudzić polać polewą malinową* lub dżemem malinowym a następnie schłodzić w lodówce przez 2-3 h (najlepiej włożyć

I LOVE LIFE
Mini pączki bananowe w 15 minut 236

Całość miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ewentualnie cukier (pączki bez cukru będą lekko słodkie dzięki bananom). Ponownie mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Kiedy olej jest już gorący, maczamy w nim małą łyżeczkę, następnie nabieramy nią porcję ciasta i kładziemy prosto na rozgrzany tłuszcz. Jednocześnie smażymy kilka pączków, nie za dużo(...)odsączamy je na ręczniku papierowym, a gdy wystygną, posypujemy cukrem pudrem. [caption id="attachment_7212" align="aligncenter" width="780"] Mini pączki bananowe[/caption] Artykuł Mini pączki bananowe w 15 minut pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Ciasteczka słonecznikowe, bez glutenu, bez cukru. Dieta szybka przemiana - faza III 164

pierwszego kęsa. Są absolutnie genialne, w smaku przypominają słonecznikową chałwę. Aż trudno uwierzyć, że tak wygląda dieta. Są wspaniałą przekąską w III fazie diety. Ciastka bez glutenu, bez cukru posmakują na pewno wszystkim. Bardzo proste i szybkie do przygotowania. Składniki na 24 sztuki (12 porcji w diecie) : 280 g ziaren słonecznika 90 g ksylitolu 2 jajka bio Wykonanie(...)żółtko. Białko z drugiego jajka zostawić do posmarowania ciastek przed pieczeniem. Ciasto wymieszać do połączenia składników. Łyżeczką nabierać porcje ciasta i wilgotnymi dłońmi formować kulki, następnie spłaszczyć. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka posmarować rozbełtanym białkiem i posypać ziarnami słonecznika piec 15 minut w 180`C. Zostawić do przestudzenia, ponieważ ciepłe są miękkie. Przechowywać w zamkniętym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pavlova 161

Pavlova to cudne, lekkie ciasto bezowe idealne na lato. Chrupiąca beza na zewnątrz i piankowe wnętrze poprawi nastrój nawet w najbardziej pochmurny i deszczowy letni dzień. Beza 6 białek 300 g cukru 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego dodatkowo 500 ml śmietany kremówki owoce Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukru. Ubijać(...)się grudek cukru, na koniec dodać skrobię i ocet. Wymieszać do połączenia się składników. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 20-24 cm i wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach obniżyć temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku. Na wystudzoną bezę wyłożyć

Pieguskowa Kuchnia
Tartaletki z miętowym budyniem. 157

niespodzianką dla męża strudzonego podróżą. Myślę, że się sprawdziły :) Składniki: Ciasto: 225 g mąki pszennej krupczatki 150 g masła 75 g drobnego cukru 1 jajko 2 łyżki zimnej wody  Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę. Podzielić ciasto na tyle części, ile mamy foremek (6-8). Rozwałkować na krążki(...)umieścić w natłuszczonych masłem foremkach. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec 20 - 25 minut. Wystudzić. Budyń: 2 szkl. mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3-4 gałązki świeżej mięty Wykonanie: Zagotować w garnku 1 i 1/2 szkl. mleka, dodać umyte gałązki mięty, przykryć i odstawić na godzinę. Po tym czasie wyjąć miętę

zadanie-gotowanie
Pierniczki z witrażykiem na ostatnią chwilę 148

jajka. Łączymy składniki energicznie mieszając – najlepiej mikserem. Część ciasta wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy, musi przestać się kleić, jednak mąkę dosypujemy ostrożnie, żeby ciasto nie było za twarde. Wałkujemy cieniutko, jeśli mają być chrupiące, lub nieco grubiej jeśli lubimy miękkie pierniczki. Wycinamy kształty. Aby zrobić pierniczki z witrażykiem, w większym ciasteczku(...)większe kawałki i tak rozpuszczają się bez problemu. Jeśli chcemy umieścić pierniczki na choince, nie zapominamy o wycięciu w nich dziurek – bardzo dobrze do tego celu nadaje się słomka do napojów. Pieczemy na papierze w 170 stopniach (termoobieg) przez 6 – 8 minut w zależności od grubości

Patchwork
Bezglutenowe i bezcukrowe ciasto jogurtowe 147

Ciasto bez glutenu i bez dodatku cukru? Tak - i do tego banalne w wykonaniu, szybkie i bardzo, bardzo smaczne :) Mix jogurtowy Nutri Free zawiera tylko naturalne cukry, nie ma środków konserwujących czy polepszaczy. Ciasto jest słodkie, pięknie pachnie i jest naprawdę przepyszne. Spróbujcie! SKŁADNIKI: 350 g mixu jogurtowego Nutri free 3 jajka 100 g oleju słonecznikowego(...)miksuj mikserem elektrycznym na średnich obrotach. Powolii dolewaj mleko cały czas miksując. tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Upieczone ciasto dowolnie udekoruj. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Błyskawiczne piątki - Bezglutenowa pizza z kurczakiem 154

byle jaką a z kurczakiem i na cieście bezglutenowym czyli bez mąki. Musicie koniecznie spróbować bo ciasto wychodzi chrupiące - takie jak lubię! Smacznego! Składniki : * pierś z kurczaka przesmażona z przyprawami * czerwona papryka * kilka pieczarek  * pomidorowy sos do pizzy   * ser żółty  Ciasto : * 150g mąki ryżowej * 150g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej  * 160 ml ciepłej wody * 15g drożdży(...)ryżowej, drożdży, szklanki mąki i cukru. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Dodać pozostałą mąkę, wodę, sól i oliwę. Ciasto dobrze wymieszać, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na dwa koła, posmarować sosem, wyłożyć kawałki kurczaka, pieczarki i słupki papryki. Piec 15 minut. Posypać serem żółtym i zapiec do rozpuszczenia sera. Podawać z sosem czosnkowym

Magiczne Życie Marty
Kokosowe kulki 184

świetną dekorację do deserów. Wykorzystać można je również np. do upieczenia kokosowych ciasteczek (kokosanek) czy ciast, tortów, kremów, trufli, budyniu etc. Miąższ kokosa można zamrażać lub smażyć, a wiórki – prażyć. Kokos jest więc produktem absolutnie uniwersalnym.” Bez mrożenia, smażenia, prażenia, czy też pieczenia – kokosowe kulki. Składniki: - 200g miękkiego masła - 200g drobnego cukru do wypieków - 125ml wody - 250g(...)ostudzenia. Ostudzony syrop przelewamy do misy robota. Dodajemy wiórki kokosowe, miękkie masło, mleko w proszku, pokruszone na kawałki wafle. Miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników. Wstawiamy na 30 minut do lodówki do stężenia masy. Po wyjęciu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w pozostałych wiórkach. Do środka każdej można dodać migdał bez skórki. Kokosowe kulki – wyśmienite

mojewypiekiinietylko
Sernik śmietanowy 174

Prosty sernik bez spodu, pieczony z warstwą kwaśnej śmietany, mazisty, rozpływajacy się w ustach-to wyjątkowo pyszne ciasto, ubogi w składniki , potrzebny nam będzie tylko miska i blender. Wypiek na różne okazje w tym świąteczne. Składniki: 75 dag półtłustego twarogu 4 jajka ¾  szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy -70 g 300 ml śmietany kremówki Warstwa(...)wsypać cukier i cukier waniliowy oraz proszek budyniowy, całość zmiksować blenderem, do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Wylać masę serową do wyłożonej papierem do pieczenia –szczelnie ! tortownicy o  śr 26 cm. Włożyć do nagrzanego do 160*c piekarnika. Piec 55 minut. Kwaśną śmietanę wymieszać z przesianym cukrem pudrem, wyjąc gorący sernik z piekarnika rozsmarować śmietanę temp

Wanilia i Kardamon
Tarta z budyniem i rabarbarem 146

ciasto. Wstawić na minimum 1h do lodówki lub 20 minut do zamrażalki. Z podanej ilości mleka odlać około pół szklanki mleka. W odlanym mleku rozrobić proszek budyniowy wraz z cukrem. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i mieszać do zgęstnienia. Rabarbar zasypać cukrem, podlać kilkoma łyżkami wody. Poddusić kilka minut, aby nie był taki kwaśny. ¾ ciasta(...)rozwałkować i wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Spód obciążyć (na spód nałożyć papier do pieczenia i obciążyć ryżem/grochem lub specjalnymi kulkami) i piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Następnie wyłożyć na niego ugotowany budyń, na budyniu ułożyć odsączony rabarbar. Wierzch dodatkowo posypać 1 łyżką cukru. Pozostałe ciasto rozwałkować, wyciąć paski i ułożyć

Fabryka pomysłów
Babka drożdżowa z kisielem 148

minut. Ciasto: żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru na puszystą masę. Mąkę i kisiel przesiać, wsypać do żółtek, wlać również zaczyn i wyrabiać ciasto końcówką do ubijania ciasta drożdżowego. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczoną i ciepłą margarynę bezmleczną. Wyrabiać jeszcze chwilę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Foremkę na babkę wysmarować dokładnie tłuszczem, wyrośnięte ciasto(...)przełożyć do foremki i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40 minut. Wystudzić, udekorować lukrem (np tym ) i dowolną posypką. W towarzystwie wielkanocnej szydełkowej kurki Mięciutka i puszysta w środku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Chleb pszenno-gryczany na zakwasie 226

zakwasie piekę bardzo często. Mieszam różne mąki i dodaje różne ziarenka czy przyprawy. Upiekłam kolejny prosty z mąki pszennej i gryczanej  ale tym razem bez żadnych dodatków. Chlebek zazwyczaj piekę wieczorem, przez noc stygnie a potem  zajadam na śniadanko świeży z samym masełkiem. składniki: 150 g aktywnego zakwasu 350 g mąki pszennej graham(...)wlać zakwas i letnią wodę. Następnie dodać wymieszane mąki i wyrobić jednolite ciasto. Keksówkę 30x10 natłuścić masłem i przełożyć masę. Wierzch ładnie wyrównać, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny. Jak chlebek wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec 20 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec kolejne 20 minut. Gotowy

Monia miesza i gotuje
Pierniczki z witrażykiem na ostatnią chwilę 155

przestudzony miód, dodajemy jajka. Łączymy składniki energicznie mieszając – najlepiej mikserem. Część ciasta wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy, musi przestać się kleić, jednak mąkę dosypujemy ostrożnie, żeby ciasto nie było za twarde. Wałkujemy cieniutko, jeśli mają być chrupiące, lub nieco grubiej jeśli lubimy miękkie pierniczki. Wycinamy kształty. Aby zrobić pierniczki z witrażykiem, w większym ciasteczku wycinamy mniejszy kształt(...)pierniczkach nieładne plamki, a większe kawałki i tak rozpuszczają się bez problemu. Jeśli chcemy umieścić pierniczki na choince, nie zapominamy o wycięciu w nich dziurek – bardzo dobrze do tego celu nadaje się słomka do napojów. Pieczemy na papierze w 170 stopniach (termoobieg) przez 6 – 8 minut w zależności od grubości. Po upieczeniu mają być jasne! Po wyjęciu

Patchwork
Makowo - jabłkowe ciasto! 125

niesamowitą furorę ilekroć pojawi się na stole. Wypróbujcie bez wahania! Ten przepis na pewno znajdzie miejsce w Waszych sercach! Składniki na ciasto: 200g mielonego maku 6 jajek 300g cukru 250g masła w temp. pokojowej 6 łyżek kaszy manny 500g startych jabłek 1 łyżka kokosu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania: Sześć żółtek utrzeć z połową cukru(...)mannę, starte jabłka, proszek do pieczenia, kokos i dokładnie wymieszać mikserem. Osobno ubić białka jajek z drugą połową cukru. Sztywną pianę przenieść delikatnie drewnianą łyżką do masy makowo - jabłkowej i lekko wymieszać. Ciasto przenieść na papier do pieczenia i równomiernie rozprowadzić na formie. Piec w temp. 160 stopni Celsjusza ok. 40 minut. Składniki na polewę: 150g cukru pudru

Kuchnia Pani Wiosny
Ryżowe ciasteczka z lawendą 168

ekstrakt lawendowy. I właśnie aromatycznego ekstraktu użyłam do "uperfumowania" moich ryżowych, bezglutenowych ciasteczek. Kruchutkie, bez dodatku białego cukru, z minimalną ilością tłuszczu. Pyszne! Składniki: 200g mąki ryżowej 4 żółtka 2 łyżki ksylitolu (lub miodu, syropu z agawy) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka ekstraktu lawendowego lub 1 łyżka utartych, suszonych(...)Następnie dolać mleko z rozpuszczonym w nim proszkiem do pieczenia i ekstrakt lawendowy, połączyć najpierw łyżką, a później krótko dłońmi lub robotem. Z ciasta odrywać kawałki, formować kuleczki (zwilżonymi wodą dłońmi), leciutko spłaszczać i układać ma blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170'C około 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Wystudzić na kratce. Gotowe można posypać cukrem

Cakes By Kejt
Chleb orkiszowo-pszenny na drożdżach.World Bread Day 2015 183

ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto dokładnie wymieszać i przelać do formy o wymiarach np. 35 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą i posypanej np. otrębami [ u mnie tylko papier] . Chleb posypać ziarnami [ zapomniałam] , przykryć np. folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Chleb powinien wyrosnąć max 1 cm poniżej(...)stopni C, program „góra + dół”. Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze około 30 minut. Pod koniec pieczenia można chleb wyjąć z formy, zdjąć papier i dopiec go jeszcze na kratce już bez formy przez ostatnie 10-15 minut.Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu

Moje domowe kucharzenie
Biszkopt czekoladowy 116

Mój najlepszy (póki co) i niezawodny od lat przepis na biszkopt czekoladowy. Bez proszku do pieczenia, puszysty, mięciutki. Po wyjęciu z piekarnika należy upuścić go na podłogę (oczywiście w blaszce), wtedy nie opadnie i jest idealnie równy. Można go wykorzystać do tortów, spokojnie da się podzielić na 3 blaty, ja skorzystałam z niego piekąc Kopiec Kreta. 5 jajek(...)dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę i kakao przesiać, dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać szpatułką (już nie mikserem). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać delikatnie ciasto i piec ok. 30-40 minut w 180 stopniach

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Torcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami 315

masa budyniowa 600ml mleka 60g masła 60g wiórków kokosowych 4 łyżki domowego cukru waniliowego 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każde po 40g) warstwa owocowa 350ml (450ml) wody 1 opakowanie (1,5 opakowania) galaretki wiśniowej 250g czereśni (po wypestkowaniu) Wykonanie: CIASTO CZEKOLADOWE - jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki - do rondelka przełożyć masło, czekoladę, cukier, kakao oraz wodę, wszystko podgrzać(...)oraz ekstrakt z wanilii, składniki krótko zmiksować lub wymieszać trzepaczką - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wymieszać - formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki posmarować masłem - ciasto przełożyć do formy, wyrównać - piec w 180 stopniach 20-25 minut do tzw. suchego patyczka - ciasto wyrośnie z lekką górką, można jeszcze ciepłe obrócić do góry nogami

Smakołyki Bereniki
Rolada dyniowa z kremem z białej czekolady i migdałami 128

podwoić swoją objętość i stać się puszysta. Dodać puree z dynii. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawami. Ciasto wylać na wysmarowaną i wyłożoną papierem dużą blachę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Gdy ciasto będzie jeszcze gorące wyjąć je z formy, zedrzeć papier i za pomocą ręcznika delikatnie zwinąc(...)Delikatnie i dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą łopatki slikonowej) by nie utworzyły się grudki. Roladę delikatnie rozwinąć. 3/4 masy rozprowadzić na cieście. Posypać migdałami (trochę zostawić do dekoracji). Ciasto zwinąc ponownie w roladę (tym razem bez ręcznika). Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i posypać pozostałymi migdałami. Wstawić na minimum 3 godziny do lodówki, by masa stężała

My simple kitchen
Calzone 183

wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos tylko na połowie ciasta. farsz: Suszone grzyby zalać odrobiną wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu(...)czosnek oraz pomidora pokrojonego w kosteczkę, smażyć przez moment po czym wykładać na ciasto 1. Na połowie ciasta polanej sosem, posypać zioła, wyłożyć farsz, pokrojoną paprykę, czarne oliwki oraz starty ser i parmezan  2. Przy pomocy papieru do pieczenia zamknąć pierożka, Stroną bez farszu ku górze.  3. Zabrać papier z powrotem i położyć go na blasze

KreatywnePiny
Drożdżówka "Topielec" z powidłem i kruszonką 163

margaryny, mąki, jajek i drożdży wyrobić ciasto. Wrzucić je do dużego naczynia z zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie na wierzch (około 40 minut) wyjąć je z wody, dodać cukier i cukier wanilinowy i jeszcze raz wyrobić. W razie potrzeby podsypać lekko mąką. Przełożyć do foremki, posmarować powidłem, posypać kruszonką i od razu upiec. Piekłam w głębokiej blaszce 23x32 wyłożonej matą

Praktyczna pl
Orzeszki 11096

pieczenia 1 łyżka octu 150 ml gęstej śmietany 18% Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść miękkie elastyczne ciasto. Następnie z ciasta uformować małe kuleczki o wielkośći pasującej do foremki. Ja posiadam maszynkę do wypieku i robiłam kuleczki z ciasta o wadze 5-6 g. Kuleczki wkładać do maszynki i piec(...)złoty kolor, u mnie mniej więcej 6-7 minut. Upieczone łupinki odłożyć do wystudzenia. Następnie odkroić wystające ciasto i nadziewać dowolnym kremem sklejając dwie połówki w jeden orzeszek. Posypać cukrem pudrem i można zajadać

Monia miesza i gotuje
Ciasto ucierane ze śliwkami – łatwe i szybkie! 753

Sezon śliwkowy bez ciasta ucieranego?Ależ skąd!Jest ono obowiązkowe i to przynajmniej raz w tygodniu!Niesamowicie puszyste … delikatne … miękkie i pachnące …Ciasto ucierane ze śliwkami  zwykle znika gorące prosto z piekarnika!SKŁADNIKI :( blacha 22-26 cm )- kefir – 400g- jajko – 3 szt- cukier – 250 ml- olej rzepakowy – 125 ml- cukier wanilinowy(...)ubijamy z jajkami.Dodajemy  kefir i olej rzepakowy, mieszamy.Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy.Owoce myjemy , kroimy na kawałki.Ciasto wylewamy na blachę.Przez sitko posypujemy bułką tartą.Układamy wypestkowane śliwki.Pieczemy ok. 45 minut w 180.A jeśli zamiast ciasta ucieranego wolicie drożdżowe , to TUTAJ macie na nie przepis!Równie pyszne

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania