ekstrakt lawendowy. I właśnie aromatycznego ekstraktu użyłam do "uperfumowania" moich ryżowych, bezglutenowych ciasteczek. Kruchutkie, bez dodatku białego cukru, z minimalną ilością tłuszczu. Pyszne! Składniki: 200g mąki ryżowej 4 żółtka 2 łyżki ksylitolu (lub miodu, syropu z agawy) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka ekstraktu lawendowego lub 1 łyżka utartych, suszonych(...)Następnie dolać mleko z rozpuszczonym w nim proszkiem do pieczenia i ekstrakt lawendowy, połączyć najpierw łyżką, a później krótko dłońmi lub robotem. Z ciasta odrywać kawałki, formować kuleczki (zwilżonymi wodą dłońmi), leciutko spłaszczać i układać ma blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170'C około 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Wystudzić na kratce. Gotowe można posypać cukrem
Cakes By Kejtciepłym miejscu do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto dokładnie wymieszać i przelać do formy o wymiarach np. 35 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą i posypanej np. otrębami [ u mnie tylko papier] . Chleb posypać ziarnami [ zapomniałam] , przykryć np. folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Chleb powinien wyrosnąć max 1 cm poniżej(...)stopni C, program „góra + dół”. Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze około 30 minut. Pod koniec pieczenia można chleb wyjąć z formy, zdjąć papier i dopiec go jeszcze na kratce już bez formy przez ostatnie 10-15 minut.Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu
Moje domowe kucharzenieMój najlepszy (póki co) i niezawodny od lat przepis na biszkopt czekoladowy. Bez proszku do pieczenia, puszysty, mięciutki. Po wyjęciu z piekarnika należy upuścić go na podłogę (oczywiście w blaszce), wtedy nie opadnie i jest idealnie równy. Można go wykorzystać do tortów, spokojnie da się podzielić na 3 blaty, ja skorzystałam z niego piekąc Kopiec Kreta. 5 jajek(...)dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę i kakao przesiać, dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać szpatułką (już nie mikserem). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać delikatnie ciasto i piec ok. 30-40 minut w 180 stopniach
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemasa budyniowa 600ml mleka 60g masła 60g wiórków kokosowych 4 łyżki domowego cukru waniliowego 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każde po 40g) warstwa owocowa 350ml (450ml) wody 1 opakowanie (1,5 opakowania) galaretki wiśniowej 250g czereśni (po wypestkowaniu) Wykonanie: CIASTO CZEKOLADOWE - jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki - do rondelka przełożyć masło, czekoladę, cukier, kakao oraz wodę, wszystko podgrzać(...)oraz ekstrakt z wanilii, składniki krótko zmiksować lub wymieszać trzepaczką - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wymieszać - formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki posmarować masłem - ciasto przełożyć do formy, wyrównać - piec w 180 stopniach 20-25 minut do tzw. suchego patyczka - ciasto wyrośnie z lekką górką, można jeszcze ciepłe obrócić do góry nogami
Smakołyki Berenikipodwoić swoją objętość i stać się puszysta. Dodać puree z dynii. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawami. Ciasto wylać na wysmarowaną i wyłożoną papierem dużą blachę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Gdy ciasto będzie jeszcze gorące wyjąć je z formy, zedrzeć papier i za pomocą ręcznika delikatnie zwinąc(...)Delikatnie i dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą łopatki slikonowej) by nie utworzyły się grudki. Roladę delikatnie rozwinąć. 3/4 masy rozprowadzić na cieście. Posypać migdałami (trochę zostawić do dekoracji). Ciasto zwinąc ponownie w roladę (tym razem bez ręcznika). Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i posypać pozostałymi migdałami. Wstawić na minimum 3 godziny do lodówki, by masa stężała
My simple kitchenwyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos tylko na połowie ciasta. farsz: Suszone grzyby zalać odrobiną wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu(...)czosnek oraz pomidora pokrojonego w kosteczkę, smażyć przez moment po czym wykładać na ciasto 1. Na połowie ciasta polanej sosem, posypać zioła, wyłożyć farsz, pokrojoną paprykę, czarne oliwki oraz starty ser i parmezan 2. Przy pomocy papieru do pieczenia zamknąć pierożka, Stroną bez farszu ku górze. 3. Zabrać papier z powrotem i położyć go na blasze
KreatywnePinymargaryny, mąki, jajek i drożdży wyrobić ciasto. Wrzucić je do dużego naczynia z zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie na wierzch (około 40 minut) wyjąć je z wody, dodać cukier i cukier wanilinowy i jeszcze raz wyrobić. W razie potrzeby podsypać lekko mąką. Przełożyć do foremki, posmarować powidłem, posypać kruszonką i od razu upiec. Piekłam w głębokiej blaszce 23x32 wyłożonej matą
Praktyczna plpieczenia 1 łyżka octu 150 ml gęstej śmietany 18% Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść miękkie elastyczne ciasto. Następnie z ciasta uformować małe kuleczki o wielkośći pasującej do foremki. Ja posiadam maszynkę do wypieku i robiłam kuleczki z ciasta o wadze 5-6 g. Kuleczki wkładać do maszynki i piec(...)złoty kolor, u mnie mniej więcej 6-7 minut. Upieczone łupinki odłożyć do wystudzenia. Następnie odkroić wystające ciasto i nadziewać dowolnym kremem sklejając dwie połówki w jeden orzeszek. Posypać cukrem pudrem i można zajadać
Monia miesza i gotujeSezon śliwkowy bez ciasta ucieranego?Ależ skąd!Jest ono obowiązkowe i to przynajmniej raz w tygodniu!Niesamowicie puszyste … delikatne … miękkie i pachnące …Ciasto ucierane ze śliwkami zwykle znika gorące prosto z piekarnika!SKŁADNIKI :( blacha 22-26 cm )- kefir – 400g- jajko – 3 szt- cukier – 250 ml- olej rzepakowy – 125 ml- cukier wanilinowy(...)ubijamy z jajkami.Dodajemy kefir i olej rzepakowy, mieszamy.Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy.Owoce myjemy , kroimy na kawałki.Ciasto wylewamy na blachę.Przez sitko posypujemy bułką tartą.Układamy wypestkowane śliwki.Pieczemy ok. 45 minut w 180.A jeśli zamiast ciasta ucieranego wolicie drożdżowe , to TUTAJ macie na nie przepis!Równie pyszne
Ostra na Słodkoniej dynię. Zmniejszyłam więc ilość wody w cieście, a w jej miejsce dałam pure z pieczonej dyni. Focaccia chyba smakowała, bo zniknęła cała :-). Przepis dodaje do listy Wisły: Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Proporcje na blachę o wymiarach 35 x 45 cmCzas przygotowania: 150 minut Składniki: 300 g pieczonej dyni 650 g maki pszennej(...)ciasto wlewamy letnią wodę, dodajemy cukier, 1 łyżeczkę mąki i rozkruszone drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże "ruszą".Następnie do aktywnych drożdży dodajemy mąkę, pure z dyni, oliwę, sól i suszony rozmaryn. Ciasto wyrabiamy przy pomocy miksera przez 10 minut. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut, aż ciasto podwoi
Kulinarne przygody Gatitymąka wcale nie musi znajdować się na liście składników. Z powodzeniem można zastąpić ją zmielonymi orzechami, które mimo że są dosyć kaloryczne to zawierają wartościowe tłuszcze i witaminy. Deser bez wyrzutów sumienia? Tak! Składniki: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady pół kostki masła pół szklanki cukru pudru 2 jajka 1/4 łyżeczki pasty waniliowej 150 g orzechów laskowych(...)wanilię, całość dokładnie mieszamy ze sobą, resztkami sił powstrzymując się, żeby nie wyjeść wszystkiego z miski - ciasto jeszcze przed włożeniem do piekarnika pachnie obezwładniająco :) Masę przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. Wcinamy jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Koniecznie. Lekko jesienna piosenka, która mimo
sama złodyczCiasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 250g mąki 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki kakao bez cukru 200g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 200ml oleju 220ml maślanki [ jogurtu naturalnego] 3 jajka lekko ubite widelcem Dodatkowo: 150g mlecznej czekolady albo polewa: 1 łyżka kakao 2 łyżki(...)suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno . Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.Ciasto można przekroić na połowę i przełożyć ubitą śmietaną z cukrem.Składniki
Moje domowe kucharzeniejakby wszyscy swietowali orzechowy tydzien ;)Nie bez problemow nabylysmy wiec potrzebne nam skladniki i przystapilysmy do wspolnego pieczenia majac przy tym wiele radosci.Poniewaz Viki chwilowo nie moze jesc slodyczy, nasze dzielo degustowalam sama.Ciasto orzechoweskladniki: 25og orzechow wloskich 150g margaryny 200g cukru 4 jajka 250g maki 2 lyzeczki proszku do pieczenia 5 lyzek mleka polewa czekoladowa lub stopiona(...)ucieramy je z miekka margaryna i cukrem na jednolita mase.Dodajemy po jednym jajku ciagle ucierajac. Na koncu dodajemy maka wraz z proszkiem i mleko.Gotowe ciasto przekladamy do natluszczonej blachy.Pieczemy przez okolo 40-50 minut w temperaturze 175°C.Po wystudzeniu ciasto dekorujemy polewa czekoladowa lub czeklolada stopiona w kapieli wodnej z dodatkiem masla. Na kazdym kawalku umieszczamy polowke orzecha.Smacznego
Przysmaki KarolkiTorcik bez mąki za to z mnóstwem orzechów i czekolady. Przepis łatwy, a ciasto zawsze udane. Składniki : 80gr. miękkiego masła 80gr. cukru 5 jajek 200gr. mielonych orzechów laskowych 100gr. tartej czekolody mlecznej lub gorzkiej 2 łyżki rumu 1 łyżka(...)adwokat, dokładnie wymieszać.Powstałą orzechową masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami.Gotowe ciasto przelać do tortownicy 22cm , wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą.Piec w temperaturze 160ºC przez około 35-40 minut do tzw.suchego patyczka. Dodatkowo: 400ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Śmietanę umieścić w misie miksera
Zabawa smakiem