masła 2 łyżki kakao bez cukru 6 łyżek cukru 6 łyżek mleka około 4-5 garści posiekanych orzechów włoskich Ciasto: 1. Do mąki dodać cukier, proszek do pieczenia, wymieszać. Schłodzoną margarynę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką ( patrz FILM ). Dodać jajka, wymieszać łyżką, następnie zagnieść rękoma ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe(...)zawinąć folię spożywczą i wstawić do lodówki. 2. Jeden kawałek ciasta rozwałkować, podsypując mąką na wielkość blaszki (blaszka 25x35cm wyłożona papierem do pieczenie) i ciastem wyłożyć blaszkę, wyrównać. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu
Mała Cukierenkaśmietanki 30% 100 g gorzkiej czekolady WYKONANIE KEKS: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C, bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 8x27 cm (mierzoną po dnie) dokładnie smarujemy masłem i oprószamy mąką. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Orzechy siekamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, aż zrobi się lekko sztywna(...)partiach, dodajemy, na przemian, przesianą mąkę i rozpuszczone masło. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Pod koniec dodajemy posiekane orzechy. Ciasto przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce, dekorujemy ciepłą polewą. POLEWA CZEKOLADOWA: W rondelku zagotowujemy śmietankę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na kostki czekoladę
cool and mintypomagaj sobie mąką - ciasto jest klejące). Na rozwałkowanym cieście rozłóż jeżyny, pozostaw około 10 cm. wolnego miejsca wzdłuż jednego dłuższego boku. Rozłożone jeżyny posyp cukrem brązowym oraz rozgniecionym w moździerzu anyżem. Zwiń jak roladę zaczynając od dłuższego boku z jeżynami i kończąc na odcinku bez jeżyn. Dużym ostrym nożem (obsypuj ostrze mąką) krój roladę w poprzek tworząc bułeczki(...)wysmarowanych margaryną blaszkach. Odstaw blaszki z drożdżówkami na 20 minut. Po tym czasie weź jedną z blaszek i posmaruj drożdżówki rozmąconym małym jajkiem. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 20 minut, do zrumienienia drożdżówek. Kolejne drożdżówki smaruj jajkiem chwilę przed włożeniem do pieczenia. Drożdżówki ostudź. Jeżyny na lukier włóż na małe siteczko
Delicious Placełyżki cukru 3 jajka 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka ) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka kakao Dodatkowo: 15 dag masła 82 % pół puszki masy krówkowej o smaku czekoladowym ( 20 dag ) cukier puder do smaku ( ja dałam 1 łyżkę ) dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym(...)krówkową, kakao i budyń w proszku i ucieramy, na koniec wsypujemy mąką i z proszkiem do pieczenia i dokładnie ucieramy. 2. Do formy do pieczenia muffinek przekładamy ciasto używając papierowych papilotek i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone muffinki dokładnie studzimy. 3. Krem: Masło ucieramy z cukrem pudrem
IzabelawkuchniCiasto bez mąki i cukru? Czy to w ogóle możliwe? Oczywiście, że TAK! Zachwyca smakiem oraz intensywnym kakaowym kolorem. Jeśli ktoś jeszcze nie wierzy, że z fasoli można zrobić ciasto - niech spróbuje tego poniżej, a nie będzie żałował! Składniki: (na małą keksówkę) 2 puszki fasoli czerwonej 2 średniej wielkości banany(średnio dojrzałe(...)łyżki kakao 4 jajka 3 łyżki miodu czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 3 łyżki oleju Przygotowanie: Fasolę bardzo dokładnie płuczemy na sitku. Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60-65 minut
Lena Gotujenastępnie lekko zagniatamy ciasto podsypując mąką.Ciasto może się troszkę lepić-ale nie przejmujcie się tym.Miskę przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 30-60 minut.Następnie dzielimy na 4 części. Każdą oprószamy mąką i rozwałkujemy na cienki placek -ok 2 mm.Na nagrzaną patelnię (z nieprzywieraną powłoką) kładziemy placek (bez użycia tłuszczu), podgrzewamy 1-2 minuty z każdej strony
Kopystką po garachOstatnio polubiłam tarty, kilka chwil i obiad lub ciepła kolacja gotowa. Dziś przedstawiam wersję bez mięsa, z pieczarkami i porem. Jeśli jesteśmy mięsożercami, możemy dorzucić do niej kurczaka lub kiełbaskę. Ciasto na tartę: 100g zimnego masła 200g mąki pszennej 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli Dodatki: 300g pieczarek 150g sera cheddar 1 duży(...)sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany 1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. 2. Pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki, por na krążki, ser ścieramy na tarce. Na rozgrzanym oleju
Szefowa kuchnitemperaturę pokojową. Jeśli jest inaczej, należy mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier waniliowy i odstawić na 10 minut. Następnie wszystkie składniki (bez wody) na ciasto, zmiksować razem aż się ciasto dość ładnie spieni. Odstawiamy na 15 minut, aby masa lekko podrosła, a drożdże się dokładnie rozłożyły. A my się bierzemy za sos, do rondla wlewamy wodę, wsypujemy maliny(...)smaku i miksujemy. Dzięki zmiksowaniu, rozbiciu wszystkiego sos się ładnie zagęści. Do ciasta dodajemy wodę, mieszamy i możemy smażyć. Wcześniej dodana zwyczajnie straciłaby bąbelki, a tak ulotnią się w czasie smażenia. Jest jeszcze jeden plus wody gazowanej. W we wszystkich przepisach jest proszek do pieczenia, ja go pominęłam i jak widać, manewr się udał. Patelnię delikatnie przecieramy masłem
Dieta moja pasjapieczenia oraz kakao i przesiać na jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką. 5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC) przez około 40 minut. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa karmelowa: 6. Masło ucierać
Kocham Czekoladęciekawsze. Ciasta bez jajek, nabiału – typowo wegańskie, nie tylko dla alergików 5.0 from 1 reviews Ciasteczka marchewkowe Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity 35 min Ilość porcji: 10 ciasteczek Składniki 1 ½ szklanki mieszanki mąki ( można pomieszać pełnoziarnistą z zwykłą pszenną) 3 łyżki cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szklanki rodzynek 4 łyżki rumu/amaretto 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki kardamonu Wykonanie Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni, termoobieg. Do rodzynek dodajemy rum i moczymy ok 10 minut. W jednej misce mieszamy składniki sypkie: mąkę, cukier i proszek do pieczenia, przyprawy. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: marchewkę, olej, wodę, tahini. Mokre składniki dosypujemy do sypkich - mieszamy
Apetyt na Zielonetakie połączenie brownie z sernikiem super sprawa. Przepis banalny choć przez moją inwencję wyszły aż 2 blachy Mimo wszystko zniknęły w dość szybkim tempie. Przepis na termomix choć i bez niego jak widać udało się ;). Składniki na polewę: 60 g wody 30 g cukru wanilinowego 70 g kakao ciemne 450 g cukru 350 g margaryny Do rondelka wlewamy wodę(...)gotujemy. Odlewamy pół szklani a resztę studzimy. Składniki na ciasto: 20 g proszku do pieczenia 300 g maki tortowej 6 jajek Do lekko ciepłej polewy dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia. (Jajek nie ubijać osobno bo wyjdzie tak jak u mnie druga blacha ). Ucierać razem około minutę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. I przelewamy do niej
Mam apetyt na ...SOLONYM KARMELEM 40g masła 300g mąki 150g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 150ml jabłkowego musu (z naszych jabłek!- Golden Delicious obrany, bez gniazd nasiennych, zmiksowany) 100ml śmietany 12% 1 jajko masa karmelowa (u nas z wedlowskiego słoiczka) gruba sól (polecam Sal de fleur) Masło rozpuszczamy w rondelku. Przygotowujemy papilotki w formie(...)Łączymy suche i mokre składniki- grudki mile widziane. Foremki wypełniamy ciastem do 1/3 wysokości, na cieście robimy ciapkę z 1/2 łyżeczki masy karmelowej. Solimy masę i przykrywamy ciastem (nie może być go zbyt dużo w poszczególnych foremkach, bo się rozleje przy pieczeniu). Pieczemy 20-25 minut. Wychodzą z tego fajne, pachnące i delikatne babeczki, przełamane bardziej intensywnym wnętrzem
les mirabellescukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: Polewa z białej czekolady czekoladowe spagetti Jak wykonać ? Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Wylepiamy dno wyłożonej pergaminem blaszki. Chłodzimy w lodówce na czas przygotowania serowej masy. Masa serowa: Wszystkie składniki muszą(...)całość miksujemy blenderem do uzyskania aksamitnej gładkiej masy bez grudek. Białą czekoladę rozpuszczamy w miseczce nad kąpielą wodną,płynną dodajemy do serowej masy, wsypujemy manną i mieszamy do połączenia łyżką. Wylewamy na kruchy spód, wygładzamy łyżką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*c na grzaniu góra-dół, pieczemy 30 minut po tym czasie temp zmniejszamy
Wanilia i Kardamonpodzielić ciasto na 4 części,każdą cienko rozwałkować ułożyć na blaszce,którą należy starannie wysmarować masłem i oprószyć mąką. Upiec kolejno 4 jednakowej wielkości placki. Czas pieczenia każdego placka 15-20 minut w temp. 180*. W ganku zagotować mleko z cukrem i kaszą cały czas mieszając. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć jak budyń. Ugotowaną kaszę wystudzić. Masło utrzeć z cukrem(...)przełożyć upieczone placki. Składniki polewy roztopić i mieszając połączyć ze sobą. Polewę rozsmarować na wierzchu miodownika,dowolnie udekorować. Ciasto nadaje się do spożycia dopiero na następny dzień po zrobieniu,kiedy dobrze zmiękną wszystkie warstwy ciasta i będzie można bez problemu je pokroić
Kolorowa kuchnia Elkiciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut do "ruszenia drożdży". Więcej o przygotowywaniu rozczynu możesz przeczytać tutaj . Ciasto: Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką. Ciasto przełożyć do miski, przykryć(...)odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie, krótko wyrobić je rękami i podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować na prostokąt o wymiarach blaszki (25x35 cm). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej rozwałkowane ciasto. Ponakłuwać widelcem, posypać bułką
Nastoletnie Wypiekanie