Ciasto "Oreo" bez Pieczenia - Najlepsze 430fixu do ubijania śmietany 1 opakowanie oreo do posiekania Ciasto "Oreo" bez Pieczenia - Najlepsze - Sposób przygotowania: Z 3 opakowań ciasteczek oreo delikatnie usuwamy nadzienie starając się nie ubrudzić białego kremu czarnymi markizami. Krem z ciastek posłuży do przygotowania kremu, a z markiz przygotujemy spód ciasta oraz wierzch. Pozostałe 1 opakowanie pokroimy i dodamy do masy (całe ciastka(...)piasek" a następnie dodajemy roztopione masło i mieszamy do otrzymania zwartej masy. Formę (20x30) wyścielamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy spód ciasta mocno dociskając łyżką tak aby dół był jak najbardziej "zbity". Umieszczamy w lodówce na minimum 20 minut. Masa: Krem z ciastek (3 opakowań) rozpuszczamy w 40-50 ml gorącego mleka. Całkowicie studzimy. Mascarpone miksujemy
Słodka Strona
PIECZONE OPONKI SEROWE (keto, LCHF, bez glutenu) 177sztuk): 200 g sera białego/twarogu tłustego 2 jajka 35 g mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta wanilii opcjonalnie słodzik do smaku i/lub puder do posypania gotowych oponek Wszystkie składniki dokładnie wymieszać dosypując mąki kokosowej w zależności od konsystencji ciasta. Powinno być niezbyt zbite, ale takie żeby można z niego wałkować rulonik i kształtować oponkę. Używając formy(...)małym kieliszkiem, gdy robicie większe oponki. A najszybsza i najłatwiejsza opcja bez konieczności użycia specjalnej formy to po prostu uformować małe pączki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub na macie silikonowej. Przygotowane oponki lub pączki piec w temperaturze 180° C przez około 20-25 minut do uzyskania złotego koloru, pilnując by nie przypiekły się za bardzo. Po wyjęciu
Ola la LCHF
PIECZONE OPONKI SEROWE (keto, LCHF, bez glutenu) 501sztuk): 200 g sera białego/twarogu tłustego 2 jajka 35 g mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta wanilii opcjonalnie słodzik do smaku i/lub puder do posypania gotowych oponek Wszystkie składniki dokładnie wymieszać dosypując mąki kokosowej w zależności od konsystencji ciasta. Powinno być niezbyt zbite, ale takie żeby można z niego wałkować rulonik i kształtować oponkę. Używając formy(...)małym kieliszkiem, gdy robicie większe oponki. A najszybsza i najłatwiejsza opcja bez konieczności użycia specjalnej formy to po prostu uformować małe pączki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub na macie silikonowej. Przygotowane oponki lub pączki piec w temperaturze 180° C przez około 20-25 minut do uzyskania złotego koloru, pilnując by nie przypiekły się za bardzo. Po wyjęciu
Ola la LCHF
KETO PRZEKĄSKI NA HALLOWEEN (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 236truskawkowego albo malinowego dżemu bez cukru z moich przepisów bądź gotowej konfitury bez cukru płatki migdałów lub migdały blanszowane Przygotowując ciasto w jednej misce połączyć mąkę, sól i ewentualnie słodzik (u nas bez dodatków bo słodycz kokosa jest wystarczająca). Dodać rozpuszczony, ale nie gorący olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Z miąższu kokosowego i letniej wody przygotować(...)Jeśli jest potrzeba dosypać odrobinę mąki. Użyć silikonowej formy lub blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Z masy formować wałeczki a z nich palce robiąc z jednej strony na końcu wgłębienia na umieszczenie migdałowego paznokcia. Piec w temperaturze 180°C przez ok 15-20 minut pilnując by nie przypiekły się za bardzo. Powinny być złociste. Po wystudzeniu końcówki palców
Ola la LCHF
Śmietankowa babka. 197niespodziewanych gości. Osobiście bardzo lubię takie ciasta, szybkie, bez dużego nakładu pracy i pyszne. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 12,5 dag masła lub margaryny 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki śmietany 12 % 1 cukier waniliowy Dodatkowo: cukier puder(...)wbijamy po jednym jajku, cały czas ucieramy. Następnie na przemian dodajemy śmietanę, mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ucieramy. 2. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. 3. Upieczone ciasto studzimy, kroimy
Izabelawkuchni
Pancakes – przepis na najlepsze amerykańskie placki 360puszystą pianę. Do miski wrzucić przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodać cukier, szczyptę soli, żółtka jajek, miękkie masło oraz mleko, wymieszać ubijaczką do jajek (tzw. rózgą kuchenną) do czasu uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać białka i delikatnie wmieszać je w ciasto (mieszać tylko do czasu połączenia się składników). Patelnię o gładkiej powierzchni (i najlepiej do smażenia(...)palnika na średnią lub nieco mniej niż średnia moc) i smażyć placuszki bez dodatku tłuszczu (ja ewentualnie delikatnie natłuszczam patelnię pędzelkiem nasączonym olejem, ale tylko przed smażeniem pierwszego pankejka. Później smażę już beztłuszczowo). Za pomocą chochelki nakładać na patelnię porcję ciasta. Smażyć na pierwszej stronie niecałą minutę – do czasu aż zaczną się pojawiać pęcherzyki na górnej warstwie ciasta
Kulinarne Przeboje
Sernik z ricotty 243bez konserwantów ) Przygotowanie: Składniki wyciągnąc kilka minut wcześniej z lodówki. Masło rozpuścić i ostudzić. Ciasteczka dokładnie pokruszyć i wymieszać z masłem. Maliny wrzucić do garnka dodać wode i cukier. Wszystko zagotować, aż powstanie sos. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Przygotować okrągłą formę o średnicy 20-24 cm i wyłożyć spód ciasteczkami. Wyrównać powierzchnię. Schłodzić przez 10-15 minut(...)wsypać cukier, wbić jajka i dodać cukier wanilinowy. Wszystko zmiksować. Na końcu dodać dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Całośc wylać na przygotowany spód. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 45-60 minut na złoty kolor. Następnie wyciągnąć, wystudzić polać polewą malinową* lub dżemem malinowym a następnie schłodzić w lodówce przez 2-3 h (najlepiej włożyć
I LOVE LIFE
Mini pączki bananowe w 15 minut 274Całość miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ewentualnie cukier (pączki bez cukru będą lekko słodkie dzięki bananom). Ponownie mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Kiedy olej jest już gorący, maczamy w nim małą łyżeczkę, następnie nabieramy nią porcję ciasta i kładziemy prosto na rozgrzany tłuszcz. Jednocześnie smażymy kilka pączków, nie za dużo(...)odsączamy je na ręczniku papierowym, a gdy wystygną, posypujemy cukrem pudrem. [caption id="attachment_7212" align="aligncenter" width="780"] Mini pączki bananowe[/caption] Artykuł Mini pączki bananowe w 15 minut pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarne
Ciasteczka słonecznikowe, bez glutenu, bez cukru. Dieta szybka przemiana - faza III 239pierwszego kęsa. Są absolutnie genialne, w smaku przypominają słonecznikową chałwę. Aż trudno uwierzyć, że tak wygląda dieta. Są wspaniałą przekąską w III fazie diety. Ciastka bez glutenu, bez cukru posmakują na pewno wszystkim. Bardzo proste i szybkie do przygotowania. Składniki na 24 sztuki (12 porcji w diecie) : 280 g ziaren słonecznika 90 g ksylitolu 2 jajka bio Wykonanie(...)żółtko. Białko z drugiego jajka zostawić do posmarowania ciastek przed pieczeniem. Ciasto wymieszać do połączenia składników. Łyżeczką nabierać porcje ciasta i wilgotnymi dłońmi formować kulki, następnie spłaszczyć. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka posmarować rozbełtanym białkiem i posypać ziarnami słonecznika piec 15 minut w 180`C. Zostawić do przestudzenia, ponieważ ciepłe są miękkie. Przechowywać w zamkniętym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pavlova 213Pavlova to cudne, lekkie ciasto bezowe idealne na lato. Chrupiąca beza na zewnątrz i piankowe wnętrze poprawi nastrój nawet w najbardziej pochmurny i deszczowy letni dzień. Beza 6 białek 300 g cukru 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego dodatkowo 500 ml śmietany kremówki owoce Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukru. Ubijać(...)się grudek cukru, na koniec dodać skrobię i ocet. Wymieszać do połączenia się składników. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 20-24 cm i wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach obniżyć temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku. Na wystudzoną bezę wyłożyć
Pieguskowa Kuchnia
Tartaletki z miętowym budyniem. 208niespodzianką dla męża strudzonego podróżą. Myślę, że się sprawdziły :) Składniki: Ciasto: 225 g mąki pszennej krupczatki 150 g masła 75 g drobnego cukru 1 jajko 2 łyżki zimnej wody Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę. Podzielić ciasto na tyle części, ile mamy foremek (6-8). Rozwałkować na krążki(...)umieścić w natłuszczonych masłem foremkach. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec 20 - 25 minut. Wystudzić. Budyń: 2 szkl. mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3-4 gałązki świeżej mięty Wykonanie: Zagotować w garnku 1 i 1/2 szkl. mleka, dodać umyte gałązki mięty, przykryć i odstawić na godzinę. Po tym czasie wyjąć miętę
zadanie-gotowanie
Pierniczki z witrażykiem na ostatnią chwilę 197jajka. Łączymy składniki energicznie mieszając – najlepiej mikserem. Część ciasta wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy, musi przestać się kleić, jednak mąkę dosypujemy ostrożnie, żeby ciasto nie było za twarde. Wałkujemy cieniutko, jeśli mają być chrupiące, lub nieco grubiej jeśli lubimy miękkie pierniczki. Wycinamy kształty. Aby zrobić pierniczki z witrażykiem, w większym ciasteczku(...)większe kawałki i tak rozpuszczają się bez problemu. Jeśli chcemy umieścić pierniczki na choince, nie zapominamy o wycięciu w nich dziurek – bardzo dobrze do tego celu nadaje się słomka do napojów. Pieczemy na papierze w 170 stopniach (termoobieg) przez 6 – 8 minut w zależności od grubości
Patchwork
Bezglutenowe i bezcukrowe ciasto jogurtowe 199Ciasto bez glutenu i bez dodatku cukru? Tak - i do tego banalne w wykonaniu, szybkie i bardzo, bardzo smaczne :) Mix jogurtowy Nutri Free zawiera tylko naturalne cukry, nie ma środków konserwujących czy polepszaczy. Ciasto jest słodkie, pięknie pachnie i jest naprawdę przepyszne. Spróbujcie! SKŁADNIKI: 350 g mixu jogurtowego Nutri free 3 jajka 100 g oleju słonecznikowego(...)miksuj mikserem elektrycznym na średnich obrotach. Powolii dolewaj mleko cały czas miksując. tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Upieczone ciasto dowolnie udekoruj. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa
Błyskawiczne piątki - Bezglutenowa pizza z kurczakiem 203byle jaką a z kurczakiem i na cieście bezglutenowym czyli bez mąki. Musicie koniecznie spróbować bo ciasto wychodzi chrupiące - takie jak lubię! Smacznego! Składniki : * pierś z kurczaka przesmażona z przyprawami * czerwona papryka * kilka pieczarek * pomidorowy sos do pizzy * ser żółty Ciasto : * 150g mąki ryżowej * 150g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej * 160 ml ciepłej wody * 15g drożdży(...)ryżowej, drożdży, szklanki mąki i cukru. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Dodać pozostałą mąkę, wodę, sól i oliwę. Ciasto dobrze wymieszać, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na dwa koła, posmarować sosem, wyłożyć kawałki kurczaka, pieczarki i słupki papryki. Piec 15 minut. Posypać serem żółtym i zapiec do rozpuszczenia sera. Podawać z sosem czosnkowym
Magiczne Życie Marty
Kokosowe kulki 233świetną dekorację do deserów. Wykorzystać można je również np. do upieczenia kokosowych ciasteczek (kokosanek) czy ciast, tortów, kremów, trufli, budyniu etc. Miąższ kokosa można zamrażać lub smażyć, a wiórki – prażyć. Kokos jest więc produktem absolutnie uniwersalnym.” Bez mrożenia, smażenia, prażenia, czy też pieczenia – kokosowe kulki. Składniki: - 200g miękkiego masła - 200g drobnego cukru do wypieków - 125ml wody - 250g(...)ostudzenia. Ostudzony syrop przelewamy do misy robota. Dodajemy wiórki kokosowe, miękkie masło, mleko w proszku, pokruszone na kawałki wafle. Miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników. Wstawiamy na 30 minut do lodówki do stężenia masy. Po wyjęciu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w pozostałych wiórkach. Do środka każdej można dodać migdał bez skórki. Kokosowe kulki – wyśmienite
mojewypiekiinietylko
Sernik śmietanowy 223Prosty sernik bez spodu, pieczony z warstwą kwaśnej śmietany, mazisty, rozpływajacy się w ustach-to wyjątkowo pyszne ciasto, ubogi w składniki , potrzebny nam będzie tylko miska i blender. Wypiek na różne okazje w tym świąteczne. Składniki: 75 dag półtłustego twarogu 4 jajka ¾ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy -70 g 300 ml śmietany kremówki Warstwa(...)wsypać cukier i cukier waniliowy oraz proszek budyniowy, całość zmiksować blenderem, do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Wylać masę serową do wyłożonej papierem do pieczenia –szczelnie ! tortownicy o śr 26 cm. Włożyć do nagrzanego do 160*c piekarnika. Piec 55 minut. Kwaśną śmietanę wymieszać z przesianym cukrem pudrem, wyjąc gorący sernik z piekarnika rozsmarować śmietanę temp
Wanilia i Kardamon
Tarta z budyniem i rabarbarem 200ciasto. Wstawić na minimum 1h do lodówki lub 20 minut do zamrażalki. Z podanej ilości mleka odlać około pół szklanki mleka. W odlanym mleku rozrobić proszek budyniowy wraz z cukrem. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i mieszać do zgęstnienia. Rabarbar zasypać cukrem, podlać kilkoma łyżkami wody. Poddusić kilka minut, aby nie był taki kwaśny. ¾ ciasta(...)rozwałkować i wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Spód obciążyć (na spód nałożyć papier do pieczenia i obciążyć ryżem/grochem lub specjalnymi kulkami) i piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Następnie wyłożyć na niego ugotowany budyń, na budyniu ułożyć odsączony rabarbar. Wierzch dodatkowo posypać 1 łyżką cukru. Pozostałe ciasto rozwałkować, wyciąć paski i ułożyć
Fabryka pomysłów
Babka drożdżowa z kisielem 188minut. Ciasto: żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru na puszystą masę. Mąkę i kisiel przesiać, wsypać do żółtek, wlać również zaczyn i wyrabiać ciasto końcówką do ubijania ciasta drożdżowego. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczoną i ciepłą margarynę bezmleczną. Wyrabiać jeszcze chwilę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Foremkę na babkę wysmarować dokładnie tłuszczem, wyrośnięte ciasto(...)przełożyć do foremki i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40 minut. Wystudzić, udekorować lukrem (np tym ) i dowolną posypką. W towarzystwie wielkanocnej szydełkowej kurki Mięciutka i puszysta w środku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Chleb pszenno-gryczany na zakwasie 268zakwasie piekę bardzo często. Mieszam różne mąki i dodaje różne ziarenka czy przyprawy. Upiekłam kolejny prosty z mąki pszennej i gryczanej ale tym razem bez żadnych dodatków. Chlebek zazwyczaj piekę wieczorem, przez noc stygnie a potem zajadam na śniadanko świeży z samym masełkiem. składniki: 150 g aktywnego zakwasu 350 g mąki pszennej graham(...)wlać zakwas i letnią wodę. Następnie dodać wymieszane mąki i wyrobić jednolite ciasto. Keksówkę 30x10 natłuścić masłem i przełożyć masę. Wierzch ładnie wyrównać, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny. Jak chlebek wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec 20 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec kolejne 20 minut. Gotowy
Monia miesza i gotuje
Pierniczki z witrażykiem na ostatnią chwilę 202przestudzony miód, dodajemy jajka. Łączymy składniki energicznie mieszając – najlepiej mikserem. Część ciasta wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy, musi przestać się kleić, jednak mąkę dosypujemy ostrożnie, żeby ciasto nie było za twarde. Wałkujemy cieniutko, jeśli mają być chrupiące, lub nieco grubiej jeśli lubimy miękkie pierniczki. Wycinamy kształty. Aby zrobić pierniczki z witrażykiem, w większym ciasteczku wycinamy mniejszy kształt(...)pierniczkach nieładne plamki, a większe kawałki i tak rozpuszczają się bez problemu. Jeśli chcemy umieścić pierniczki na choince, nie zapominamy o wycięciu w nich dziurek – bardzo dobrze do tego celu nadaje się słomka do napojów. Pieczemy na papierze w 170 stopniach (termoobieg) przez 6 – 8 minut w zależności od grubości. Po upieczeniu mają być jasne! Po wyjęciu
Patchwork
Makowo - jabłkowe ciasto! 164niesamowitą furorę ilekroć pojawi się na stole. Wypróbujcie bez wahania! Ten przepis na pewno znajdzie miejsce w Waszych sercach! Składniki na ciasto: 200g mielonego maku 6 jajek 300g cukru 250g masła w temp. pokojowej 6 łyżek kaszy manny 500g startych jabłek 1 łyżka kokosu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania: Sześć żółtek utrzeć z połową cukru(...)mannę, starte jabłka, proszek do pieczenia, kokos i dokładnie wymieszać mikserem. Osobno ubić białka jajek z drugą połową cukru. Sztywną pianę przenieść delikatnie drewnianą łyżką do masy makowo - jabłkowej i lekko wymieszać. Ciasto przenieść na papier do pieczenia i równomiernie rozprowadzić na formie. Piec w temp. 160 stopni Celsjusza ok. 40 minut. Składniki na polewę: 150g cukru pudru
Kuchnia Pani Wiosny
Ryżowe ciasteczka z lawendą 209ekstrakt lawendowy. I właśnie aromatycznego ekstraktu użyłam do "uperfumowania" moich ryżowych, bezglutenowych ciasteczek. Kruchutkie, bez dodatku białego cukru, z minimalną ilością tłuszczu. Pyszne! Składniki: 200g mąki ryżowej 4 żółtka 2 łyżki ksylitolu (lub miodu, syropu z agawy) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka ekstraktu lawendowego lub 1 łyżka utartych, suszonych(...)Następnie dolać mleko z rozpuszczonym w nim proszkiem do pieczenia i ekstrakt lawendowy, połączyć najpierw łyżką, a później krótko dłońmi lub robotem. Z ciasta odrywać kawałki, formować kuleczki (zwilżonymi wodą dłońmi), leciutko spłaszczać i układać ma blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170'C około 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Wystudzić na kratce. Gotowe można posypać cukrem
Cakes By Kejt
Chleb orkiszowo-pszenny na drożdżach.World Bread Day 2015 228ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto dokładnie wymieszać i przelać do formy o wymiarach np. 35 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą i posypanej np. otrębami [ u mnie tylko papier] . Chleb posypać ziarnami [ zapomniałam] , przykryć np. folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Chleb powinien wyrosnąć max 1 cm poniżej(...)stopni C, program „góra + dół”. Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze około 30 minut. Pod koniec pieczenia można chleb wyjąć z formy, zdjąć papier i dopiec go jeszcze na kratce już bez formy przez ostatnie 10-15 minut.Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu
Moje domowe kucharzenie
Biszkopt czekoladowy 167Mój najlepszy (póki co) i niezawodny od lat przepis na biszkopt czekoladowy. Bez proszku do pieczenia, puszysty, mięciutki. Po wyjęciu z piekarnika należy upuścić go na podłogę (oczywiście w blaszce), wtedy nie opadnie i jest idealnie równy. Można go wykorzystać do tortów, spokojnie da się podzielić na 3 blaty, ja skorzystałam z niego piekąc Kopiec Kreta. 5 jajek(...)dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę i kakao przesiać, dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać szpatułką (już nie mikserem). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać delikatnie ciasto i piec ok. 30-40 minut w 180 stopniach
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Torcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami 360masa budyniowa 600ml mleka 60g masła 60g wiórków kokosowych 4 łyżki domowego cukru waniliowego 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każde po 40g) warstwa owocowa 350ml (450ml) wody 1 opakowanie (1,5 opakowania) galaretki wiśniowej 250g czereśni (po wypestkowaniu) Wykonanie: CIASTO CZEKOLADOWE - jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki - do rondelka przełożyć masło, czekoladę, cukier, kakao oraz wodę, wszystko podgrzać(...)oraz ekstrakt z wanilii, składniki krótko zmiksować lub wymieszać trzepaczką - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wymieszać - formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki posmarować masłem - ciasto przełożyć do formy, wyrównać - piec w 180 stopniach 20-25 minut do tzw. suchego patyczka - ciasto wyrośnie z lekką górką, można jeszcze ciepłe obrócić do góry nogami
Smakołyki Bereniki
Rolada dyniowa z kremem z białej czekolady i migdałami 170podwoić swoją objętość i stać się puszysta. Dodać puree z dynii. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawami. Ciasto wylać na wysmarowaną i wyłożoną papierem dużą blachę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Gdy ciasto będzie jeszcze gorące wyjąć je z formy, zedrzeć papier i za pomocą ręcznika delikatnie zwinąc(...)Delikatnie i dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą łopatki slikonowej) by nie utworzyły się grudki. Roladę delikatnie rozwinąć. 3/4 masy rozprowadzić na cieście. Posypać migdałami (trochę zostawić do dekoracji). Ciasto zwinąc ponownie w roladę (tym razem bez ręcznika). Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i posypać pozostałymi migdałami. Wstawić na minimum 3 godziny do lodówki, by masa stężała
My simple kitchen
Calzone 230wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos tylko na połowie ciasta. farsz: Suszone grzyby zalać odrobiną wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu(...)czosnek oraz pomidora pokrojonego w kosteczkę, smażyć przez moment po czym wykładać na ciasto 1. Na połowie ciasta polanej sosem, posypać zioła, wyłożyć farsz, pokrojoną paprykę, czarne oliwki oraz starty ser i parmezan 2. Przy pomocy papieru do pieczenia zamknąć pierożka, Stroną bez farszu ku górze. 3. Zabrać papier z powrotem i położyć go na blasze
KreatywnePiny
Drożdżówka "Topielec" z powidłem i kruszonką 204margaryny, mąki, jajek i drożdży wyrobić ciasto. Wrzucić je do dużego naczynia z zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie na wierzch (około 40 minut) wyjąć je z wody, dodać cukier i cukier wanilinowy i jeszcze raz wyrobić. W razie potrzeby podsypać lekko mąką. Przełożyć do foremki, posmarować powidłem, posypać kruszonką i od razu upiec. Piekłam w głębokiej blaszce 23x32 wyłożonej matą
Praktyczna pl
Orzeszki 11147pieczenia 1 łyżka octu 150 ml gęstej śmietany 18% Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść miękkie elastyczne ciasto. Następnie z ciasta uformować małe kuleczki o wielkośći pasującej do foremki. Ja posiadam maszynkę do wypieku i robiłam kuleczki z ciasta o wadze 5-6 g. Kuleczki wkładać do maszynki i piec(...)złoty kolor, u mnie mniej więcej 6-7 minut. Upieczone łupinki odłożyć do wystudzenia. Następnie odkroić wystające ciasto i nadziewać dowolnym kremem sklejając dwie połówki w jeden orzeszek. Posypać cukrem pudrem i można zajadać
Monia miesza i gotuje
Ciasto ucierane ze śliwkami – łatwe i szybkie! 798Sezon śliwkowy bez ciasta ucieranego?Ależ skąd!Jest ono obowiązkowe i to przynajmniej raz w tygodniu!Niesamowicie puszyste … delikatne … miękkie i pachnące …Ciasto ucierane ze śliwkami zwykle znika gorące prosto z piekarnika!SKŁADNIKI :( blacha 22-26 cm )- kefir – 400g- jajko – 3 szt- cukier – 250 ml- olej rzepakowy – 125 ml- cukier wanilinowy(...)ubijamy z jajkami.Dodajemy kefir i olej rzepakowy, mieszamy.Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy.Owoce myjemy , kroimy na kawałki.Ciasto wylewamy na blachę.Przez sitko posypujemy bułką tartą.Układamy wypestkowane śliwki.Pieczemy ok. 45 minut w 180.A jeśli zamiast ciasta ucieranego wolicie drożdżowe , to TUTAJ macie na nie przepis!Równie pyszne
Ostra na Słodko
Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem 236niej dynię. Zmniejszyłam więc ilość wody w cieście, a w jej miejsce dałam pure z pieczonej dyni. Focaccia chyba smakowała, bo zniknęła cała :-). Przepis dodaje do listy Wisły: Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Proporcje na blachę o wymiarach 35 x 45 cmCzas przygotowania: 150 minut Składniki: 300 g pieczonej dyni 650 g maki pszennej(...)ciasto wlewamy letnią wodę, dodajemy cukier, 1 łyżeczkę mąki i rozkruszone drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże "ruszą".Następnie do aktywnych drożdży dodajemy mąkę, pure z dyni, oliwę, sól i suszony rozmaryn. Ciasto wyrabiamy przy pomocy miksera przez 10 minut. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut, aż ciasto podwoi
Kulinarne przygody Gatity
Trochę zdrowsze brownie 247mąka wcale nie musi znajdować się na liście składników. Z powodzeniem można zastąpić ją zmielonymi orzechami, które mimo że są dosyć kaloryczne to zawierają wartościowe tłuszcze i witaminy. Deser bez wyrzutów sumienia? Tak! Składniki: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady pół kostki masła pół szklanki cukru pudru 2 jajka 1/4 łyżeczki pasty waniliowej 150 g orzechów laskowych(...)wanilię, całość dokładnie mieszamy ze sobą, resztkami sił powstrzymując się, żeby nie wyjeść wszystkiego z miski - ciasto jeszcze przed włożeniem do piekarnika pachnie obezwładniająco :) Masę przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. Wcinamy jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Koniecznie. Lekko jesienna piosenka, która mimo
sama złodycz
1545. Ciasto czekoladowe 265Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 250g mąki 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki kakao bez cukru 200g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 200ml oleju 220ml maślanki [ jogurtu naturalnego] 3 jajka lekko ubite widelcem Dodatkowo: 150g mlecznej czekolady albo polewa: 1 łyżka kakao 2 łyżki(...)suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno . Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.Ciasto można przekroić na połowę i przełożyć ubitą śmietaną z cukrem.Składniki
Moje domowe kucharzenie
O wspolnym pieczeniu. 207jakby wszyscy swietowali orzechowy tydzien ;)Nie bez problemow nabylysmy wiec potrzebne nam skladniki i przystapilysmy do wspolnego pieczenia majac przy tym wiele radosci.Poniewaz Viki chwilowo nie moze jesc slodyczy, nasze dzielo degustowalam sama.Ciasto orzechoweskladniki: 25og orzechow wloskich 150g margaryny 200g cukru 4 jajka 250g maki 2 lyzeczki proszku do pieczenia 5 lyzek mleka polewa czekoladowa lub stopiona(...)ucieramy je z miekka margaryna i cukrem na jednolita mase.Dodajemy po jednym jajku ciagle ucierajac. Na koncu dodajemy maka wraz z proszkiem i mleko.Gotowe ciasto przekladamy do natluszczonej blachy.Pieczemy przez okolo 40-50 minut w temperaturze 175°C.Po wystudzeniu ciasto dekorujemy polewa czekoladowa lub czeklolada stopiona w kapieli wodnej z dodatkiem masla. Na kazdym kawalku umieszczamy polowke orzecha.Smacznego
Przysmaki Karolki
Torcik orzechowy 305Torcik bez mąki za to z mnóstwem orzechów i czekolady. Przepis łatwy, a ciasto zawsze udane. Składniki : 80gr. miękkiego masła 80gr. cukru 5 jajek 200gr. mielonych orzechów laskowych 100gr. tartej czekolody mlecznej lub gorzkiej 2 łyżki rumu 1 łyżka(...)adwokat, dokładnie wymieszać.Powstałą orzechową masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami.Gotowe ciasto przelać do tortownicy 22cm , wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą.Piec w temperaturze 160ºC przez około 35-40 minut do tzw.suchego patyczka. Dodatkowo: 400ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Śmietanę umieścić w misie miksera
Zabawa smakiem
PYSZNE, BEZGLUTENOWE BROWNIE 309punkcie, jest przepyszne... :-) Masło można zastąpić olejem kokosowym, otrzymamy wówczas ciasto bez laktozy (i bez białka mleka - czekolady o dużej zawartości kakao nie zawierają mleka). Ja piekłam z masłem i z olejem, po połowie (zależało mi na maślanym smaku, olej nadaje z kolei większej wilgotności). Znalezione tutaj Piekłam w blaszce: 17x24cm Składniki: - 300g czekolady dobrej jakości(...)wcześniej blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy i posypujemy pokruszoną na mniejsze kawałki trzecią czekoladą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160*C na termoobiegu ok.30 minut. Odstawiamy do przestudzenia na ok.15-20 minut. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Choć ciepłe ponoć smaczniejsze. Po wystudzeniu proponuję więc podgrzać ciasto w mikrofali, wówczas czekolada stanie się
Smaczne Zdrowe
Rogale marcińskie czyli zawijasy z ciasta drożdżowo-francuskiego nadziane białym makiem 167wyrobić ciasto*. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę (ciasto musi podrosnąć), - następnie podrośnięte ciasto rozwałkować na dość duży prostokąt, - zmrożone masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach, - na 2/3 części rozwałkowanego ciasta wyłożyć masło (należy pozostawić 1-2 cm marginesu bez masła!), - następnie zwinąć; część bez masła(...)rozwałkowaniem ciasto musi być schłodzone(!); w przeciwnym razie masło rozpuści się w cieście i całość będzie bardzo trudno zwijać i wałkować. - po 3 krotnym rozwałkowaniu i składaniu ciasta - przykryć je przezroczystą folią i pozostawić w lodówce na całą noc (lekko podrośnie). Przekrój ciasta na rogaliki marcińskie 3. Na drugi dzień ciasto podzielić na 4 części; każdy płat ciasta rozwałkować
Ugotować
Rustykalny chleb z gotowej mieszanki 263procesowi wyrastania dwa razy- po pierwszym zagnieceniu dałam mu odpocząć około 30-40 minut w ciepłym, ustawionym na 50⁰C piekarniku, przykryte folią spożywczą. Ciasto podwoiło za ten czas swoją objętość. Drugie wyrastanie serwujemy mu już po szybkim uformowaniu bochenka- i to jest czynność której przy ciastach drożdżowych czy na zakwasie nie można pominąć czy zepsuć- od niej zależy(...)urośnie nasz chleb. Posiłkowałam się kilkoma filmami znalezionymi na yt, między innymi tym: Wyjmujemy podrośnięte ciasto na lekko posypany mąką blat, delikatnie spłaszczamy, a potem od krawędzi zawijamy boki ciasta do środka, poruszając się po kole i budując w ten sposób jego wysokość. Odwracamy, szybko formujemy zgrabną kulę i przekładamy ją do naczynia, w którym chcemy chleb wyrastać. Elegancko
Karo in the Kitchen
Sernik z pierniczkami 241ulubione ciasta. Piekę je z rozmaitymi dodatkami i z różnych przepisów. Tym razem polecam Wam gotowany sernik, na biszkopcie, z zatopionymi w serze piernikami. Pyszności, moja rodzinka go uwielbia, polecam od święta i bez okazji :) Sernik z pierniczkami na biszkopt: 8 jajek budyń czekoladowy 5 łyżek mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia(...)ubijamy, następnie po jednym żółtku nie przestajemy ubijać. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia mieszamy za sobą i przesiewamy do masy jajecznej, wszystko razem delikatnie mieszamy. Całość wylewamy na blaszkę (38x27) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 40 min. w 180 st. C. Gdy ostygnie przecinamy na pół. Masa serowa: Przygotować
Takie tam pichcenie
Chleb z mąki pszennej, pełnoziarnistej 288uruchamiamy, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem formy i wyrównujemy mokrą dłonią. Pozostawiamy w formie do wyrośnięcia na ok 30 minut, najlepiej pod bawełnianą ściereczką. Chleb wkładamy do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na 20 minut, po czym skręcamy temp. do 190⁰C i pieczemy kolejne 25 minut. Sposób przygotowania tradycyjny: Drożdże, 50ml(...)dokładnie, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem formy i wyrównujemy mokrą dłonią. Pozostawiamy w formie do wyrośnięcia na ok 30 minut, najlepiej pod bawełnianą ściereczką. Chleb wkładamy do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na 20 minut, po czym skręcamy temp. do 190⁰C i pieczemy kolejne 25 minut. Gotowy chleb powinien wydawać pusty dźwięk przy
Kuchnia w czekoladzie
Kostka Ferrero Rocher 475mącznej z kakao i orzechami, cały czas miksując ale już na najniższych obrotach miksera.Dno blaszki wykładamy papierem i przelewamy do niej ciasto *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy ciasto przez ok 40 minut – do suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty *** *** Następnie przygotowujemy masę ferrero rocher: gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy(...)rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia *** *** Gdy polewa przestygnie oblewamy nią ciasto i wygładzamy *** *** Następnie ciasto obsypujemy startą na dużych oczkach mleczną czekoladą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę *** *** Po tym czasie ciasto możemy już pokroić na porcję i podać *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: RUROCIĄG – PYSZNE CIASTO BEZ PIECZENIA PRZEPIS TUTAJ FERRERO ROCHE – CIASTO BEZ
Blog z Apetytem
CIASTO CZEKOLADOWO-KAWOWE Z INKĄ, BANANAMI I PIANKĄ STRACIATELLA 186święta, jak i na każdy inny dzień! Kawowy smak absolutnie nie jest dominujący, dlatego też filiżanka kawki jako dodatek z całą pewnością będzie świetnym pomysłem! Ciasto jest łatwe, szybkie i pyszne. Pieczenia wymaga tylko czekoladowy biszkopt, reszta to już tylko chłodzenie w lodówce. Mam nadzieję, że zagości na Waszym świątecznym stole! Dajcie znać! SKŁADNIKI: CZEKOLADOWY BISZKOPT: * jajko(...)dodajemy cukier. Wlewamy po 1 żółtku nie przerywając ubijania. Wsypujemy mąkę przesianą z kakao, delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną na spodzie papierem, pieczemy ok. 35-40 minut w 160C bez termoobiegu. Studzimy. KREM KAWOWY: Zimny ser mascarpone ucieramy z zimną śmietaną na jednolity krem. Dodajemy kawę INKA i cukier puder, mieszamy. PIANKA STRACIATELLA: Śmietanę ubijamy
Ostra na Słodko
Muffiny dyniowo-orzechowe (wegańskie, bez glutenu i rafinowanego cukru) 238miłośnikom dyniowych słodkości oraz tym, którzy nie zdążyli się jeszcze do owych wypieków przekonać, polecam pyszne wegańskie i bezglutenowe muffiny z orzechami. Ponieważ dyniowe purée świetnie spaja ciasta, babeczki obchodzą się bez jajek czy ich zamienników, a spora ilość orzechów czyni już niepotrzebnym dodatek innych tłuszczów. To proste składniki i jeszcze prostsze wykonanie, które gwarantuje miękkie, wilgotne i cudownie(...)minut do rozwarstwienia. Orzechy zmielić na mąkę, przełożyć do miski. Dodać mąkę ryżową, cukier, sodę i przyprawy – dobrze wymieszać trzepaczką. Mleko dokładnie rozmieszać z purée dyniowym trzepaczką lub widelcem. Do miski dodać żurawinę, wlać składniki mokre, wymieszać łyżką do połączenia. Masę przełożyć do foremek, odrobinę wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec około 25 (mniejsze) – 35 minut (większe
Even Better Food
SERNIK DYNIOWY BEZ SPODU 166dziecko nienawidziłam tego ciasta, a jego zjedzenie stanowiło dla mnie niebywale przykry obowiązek. Nadal nie pojmuję, jak mogłam tak sądzić! Tym bardziej, kiedy przede mną stoi taki cudowny sernik dyniowy bez spodu . Zwykle też jadamy serniki na spodzie - kruchym bądź z herbatników. Tym razem postawiłam na łatwość, choć także kierowała mną ciekawość, jak taki sernik bez spodu(...)kroję w średniej wielkości kawałki. Układam na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 20 minut, aż każdy kawałek będzie miękki. Ciepłą dynię przekładam do blendera i miksuję na gładki mus. Zostawiam do wystudzenia. Temperaturę piekarnika obniżam do 170 stopni Celsjusza. Papierem do pieczenia pokrywam tylko dno blachy tak, aby obręczą "zapiąć" część papieru - wtedy
W kuchni Karmel-itki
Migdałowe ciasteczka z dżemem malinowym 125ciasteczka migdałowe z dżemem malinowym. Aby je wykonać konieczne jest aby mieć robota kuchennego do rozdrobnienia migdałów, chyba, że w sklepie uda nam się dostać pastę/masło migdałowe bez dodatków. Migdałowe ciasteczka z dżemem malinowym składniki 1/2 szklanki migdałów 120 g masła 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 białka dżem malinowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Migdałowe ciasteczka(...)cały czas miksując. Mąkę przesiewamy i dodajemy całość do naszej masy, ucieramy do momentu aż wszystko będzie dokładnie wymieszane. Przekładamy ciasto do maszynki do ciastek i wyciskamy gniazdka, w środek nakładamy dżem. Pieczemy w 180 stopniach od 15 - 20 minut aż ciasteczka lekko zbrązowieją. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trine
Czekoladowo-daktylowe placuszki 183Total Time 15 minutes Servings 10 placuszków Ingredients Placuszki: ok. 16 (80 g) suszonych daktyli bez pestek 3/4 szklanki (100 g) pełnoziarnistej mąki orkiszowej typ 1850 1/2 szklanki (125 ml) mleka 1 duże jajko 2 łyżki ciemnego kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa z gorzkiej czekolady (opcjonalnie): 1/2 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady z wysoka zawartością kakao(...)Daktyle zalać ciepłą woda i odstawić na kilkanaście minut aby zmiękły. Do kielicha blendera wrzucić odsączone daktyle, dodać jajko, kakao, zalać mlekiem i zmiksować na jednolitą masę. Do masy daktylowej dodać make orkiszową z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Najlepiej zacząć od połowy szklanki i w razie potrzeby, jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodawać stopniowo resztę. Konsystencja ciasta
Fitsweet.me
Babka marmurkowa 173proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy oraz mleko. Delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z kakao. Keksówkę smarujemy tłuszczem, a następnie obsypujemy bułka tartą. Nadmiar bułki tartej usuwamy. Ciasto do keksówki wlewamy naprzemienne, czyli porcja jasnego ciasta, a następna warstwa to porcja ciasta z kakao. Pieczemy przez 40-50 minut
Moja smaczna kuchnia
Ekspresowe mini pączki 228więcej A jakby tego było mało, bez problemu można zrobić z nich wersję wegańską – wystarczy masło zamienić na olej kokosowy, a mleko krowie np. na mleko ryżowe. To co, kto się skusi na ekspresowe mini pączki :)? Ekspresowe mini pączki 200 g mąki pszennej 50 g cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia 40 g masła 45 ml mleka(...)cytryny + cukier puder do dekoracji W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz masło pokrojone na małe kawałki. Do suchych składników dodaj mleko oraz sok z cytryny. Zagniatać, aż otrzymasz gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe owiń folią i wstaw do lodówki na ok. 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki i formuj z niego niewielkie
365 dni dookoła kuchni
Ciasto z jabłkami i masą orzechową 170sokiem z cytryny. Ciasto wyszło bardzo sycące i skutecznie wypędziło wszystkie wczesnojesienne smutki. Było przygotowane dla wyjątkowej osoby i bardzo się ucieszyłam, że przypadło jej do gustu :) Ze słodką dedykacją dla Basi- sto lat! Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ łyżki oleju Białka(...)miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier, do uzyskania lśniącej bezy. Dodajemy po 1 żółtku, stale miksując na najniższych obrotach. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem. Na końcu wlewamy olej. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wkładamy do tortownicy( samo dno wyścielamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy). Pieczemy 45-50 minut w temp. 175 stopni. Studzimy . Kroimy na 3 równej
Domowe ciasta
Domowe pierniczki (bez leżakowania) 259ciasto ręką (nie musimy wykorzystać całego mleka). Ciasto powinno być miękkie (lekko lepkie, będziemy podsypywać mąką podczas wałkowania). Jeśli ciasto wyjdzie nam zbyt klejące podsypujemy rękę mąką podczas wyrabiania. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie / macie. Miękkość pierniczków zależy od ich grubości. U nas przeważnie około 3 mm (pierniczki nie powinny być grubsze niż 5 mm). Uwaga! U mnie pierniczki(...)ulubione kształty. Pierniczki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdy pierniczek smarujemy z wierzchu roztrzepanych jajkiem. Pierniczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni (środkowy poziom piekarnika, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia pierniczków zależy od ich grubości, u mnie około 10-15 minut. Pierniczki należy obserwować. Smacznego
Słodkie okruszki
Słonecznikowiec II 196oleju Masa kajmakowo-słonecznikowa: 200 g ziaren słonecznika łuskanego 2 łyżki cukru 250 g + 2 łyżki miękkiego masła 300 g masy krówkowej/kajmaku Masa budyniowa: 1 op. budyniu czekoladowego bez cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 2-5 łyżek cukru (do smaku) 150 g miękkiego masła Dodatkowo: około 100 g kakaowych herbatników płatki migdałowe Polewa: 120 g masła(...)przesianą mąkę. Na koniec wlewamy olej oraz zimną wodę. W szklanej misie ubijamy na sztywno białka. Obie masy łączymy stopniowo, delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm) i pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty. Na dużej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła. Wsypujemy ziarna słonecznika
Smaki Na Talerzu
Sernik a’la Snickers z okary (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 180pieczonym cieście było czuć ten kontrast smaków. 3. Do całości dodać skrobie i mąkę kokosową, wymieszać. 4. Pełne 3 łyżki odłożyć do miseczki i dodać kakao. Wymieszaną masę kakaową wyłożyć cienko i równomiernie na spód wyścielony na dnie papierem do pieczenia. 5. Następnie wlać resztę masy orzechowej. 6. Piec w 180’C ok 30-40 minut. Po upieczeniu wystudzić
Candy Pandas
Ciasto drożdżowe z borówkami 201Zaczynam czyścić zamrażarkę z owoców, więc powstała pachnąca, mięciutka drożdżówka z mrożonymi borówkami. Pyszności, do kubka mleka najlepsza, mimo że bez kruszonki i taka saute! :) Składniki na keksówkę o wym. 13x25 cm: 1 opakowanie suchych drożdży 300 g mąki 45 g cukru duża szczypta soli ok. 0,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 50 g rozpuszczonego masła dwie garście(...)zacząć wyrabiać. Na koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać, aż będzie elastyczne i gładkie. Przełożyć je do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aż podwoi objętość. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć w niej ciasto, na wierzchu poukładać (lekko dociskając) zamrożone borówki. Piec ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu
Simply Food
Ciasteczka orzechowe 189ciast, które piekę. Zwyczajnie delektuję się nimi a nie napycham. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog Smacznego Składniki. 500 ml kefiru (bez laktozy) 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki oleju arachidowego 1 jajko 2 łyżki suszonych jagód goji 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ziemniaczanej 3 łyżki prażonych płatków orzechów laskowych syrop klonowy do polania Ciasteczka orzechowe Przygotowanie. Do miski wlać kefir. Dodać do niego jajko, olej arachidowy i ksylitol. Ubijać przez dwie minuty mikserem. W osobnej misce wymieszać mąkę arachidową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, owoce goji oraz 2 łyżki uprażonych płatków orzechów laskowych. Następnie suche składniki wsypać
mecooks
Pieczone pączki dyniowe z polewą czekoladową 218dyni (u mnie z dyni hokkaido) 100-120 ml mleka (krowie lub roślinne) 15g świeżych drożdży lub opakowanie suszonych 55g masła (lub oleju kokosowego w wersji wegańskiej i bez laktozy) 3 łyżki brązowego cukru lub więcej 1 łyżeczka aromatu waniliowego Polewa: 60g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego lub innego dowolnego np. rzepakowego Przygotowanie: Mleko zletnij, wymieszaj z drożdżami(...)masło i drożdże. Zagnieć jednolite i elastyczne ciasto - ręcznie lub za pomocą robota. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte ściereczką na około godzinę. Po tym czasie blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj rękoma pączki, które luźno układaj na blaszce do pieczenia. Odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym
Fabryka pomysłów
MARLENKA 155budynie śmietankowe po 40g bez cukru 3 szklanki mleka 400g masy kajmakowej 250g margaryny lub masła Dodatkowo garść orzechów włoskich do dekoracji Spody: Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od roztopienia masła. Następnie dodajemy cukier puder oraz miód. W oddzielnej miseczce przygotowujemy roztwór sody i octu i dodajemy do masy. Masa ściemnieje. Studzimy ok 10 minut. Do masy dodajemy jaja oraz przesianą(...)równych części, każdą wałkujemy. Ja zawsze odrysowuję wielkość blaszki na pergaminie, na którym wałkuję każdy blat. Gdy ciasto rozwałkuje się poza linie obcinam je radełkiem. Wtedy mamy pewność, że każdy blat będzie takich samych wymiarów. Każdy spód pieczemy ok 7 minut w 160 o C. Spody studzimy. Okrawki ciasta wałkujemy i kroimy na małe kwadraciki (posłużą nam do posypania ciasta
Słodki Zakątek
Jogurtowe ciasto ze śliwkami 254okrągłych śliwek odmiany Angeleno (duże, okrągłe, fioletowe, twarde śliwki z małą pestką) 20g masła do posmarowania tacki (można użyć też tacki silikonowej, wtedy będzie bez masła) Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić w misie miksera z cukrem na białą masę, dodać cukier waniliowy i na końcu jogurt. Zmniejszyć obroty na minimalne lub wyłączyć mikser i dalej(...)grudek). Kiedy wszystkie składniki się połączą, przelać masę do kwadratowej tacki do pieczenia o boku 25x25cm wysmarowanej masłem. Śliwki umyć, przekroić na pół, wydrążyć pestki. Śliwki ułożyć na masie skórkami do dołu. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem. Piec ok. 50 minut (można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone – po wbiciu i wyjęciu patyczka
Dietolog
Syrnik koko-wiśnia (Sernik kokosowo- wiśniowy) 197kōłkōsraszpli Bierymy sie za spodek: wszyjske składniki wciepcie 20 do jaki miski i fajnie wyrōbcie. Na blacha (sztyrogato 21 ) dejcie 22 papiōr do pieczynioł i na niego wyłōżcie rozrobiōne ciasto- przi rantach 23 mogecie 24 je dać trocha wyżyj. Tera w kolyjce 25 je syrnik. Jajca trza 26 utrzyć ze cukrym (yno niy smōlcie 27 sie z tym za kans(...)dociepcie tam wiśnie i mogecie to wymiyszać warzechōm. Bratruła 33 nagrzyjcie na 180 stopni, syrnik wylyjcie na blacha i wrojście rajn na 50 minut- dejcie pozōr 34 , bo niyftore 35 piece lubiōm przipołlać 36 . Bez tyn czas ubijcie biōłka ze cukrym na sztywnoł piana (dejcie dō nich tyż ździebko soli), na kōniec wciepcie rajn kōłkōsraszple. Jak syrnik bydzie upieczōny
Chop w kuchni
Zapiekane pyszności pod bezową pianką (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 168pieczenia . Tym razem wykonałyśmy bezę, którą obiecuje nam producent na opakowaniu. Wyszła smaczna i piękna jak widać 😉 Musimy jednak uprzedzić, że ten sam efekt osiągnęłyśmy z ksylitolem a jak wiadomo bezy na nim mają zupełnie inną strukturę czyli są mięciutkie i piankowe (no i pyszne). Dlatego próbę mimo wszystko uważamy za udaną a przed nami jeszcze ciasto drożdżowe(...)Suche składniki połączyć w proporcjach jakie nam odpowiadają. Wsypać mieszankę do foremek/kokilek, ułożyć w nich wybrane owoce i znów przykryć suchymi składnikami. Na górę położyć bezę. Piec ok 15-20 minut ok 160’C. My najpierw piekłyśmy 10 min. z opcją grzania „dół” i kolejne 10 minut „góra i dół”, jednak jeśli macie inne sprawdzone sposoby na ciacha z bezami
Candy Pandas
Bardzo czekoladowe kokosanki 191Dziś bardzo szybki przepis na czekoladowe kokosanki. Często jest tak, że zostają nam białka i nie wiemy co z nimi zrobić? Ja zazwyczaj przygotowuję bezę, bo lubię albo ciasto z białek. Jednak dawno w domu nie było kokosanek... do tego czekoladowych :) Porcja ok 20 kokosanek Składniki: 200 g wiórków kokosowych 340 g cukru cukier wanilinowy 5 białek szczypta(...)gotowej masy, na blachę wyłożoną papierem pergaminowym formujemy łyżką ciastka lub masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy - średnica ciastka ok 2 cm. Pieczemy w 180 C przez 10-15 minut. Smacznego
Niezły Młynek
Mini serniczki z orzechami 288litr śmietany 18% 150 g wiórków kokosowych 50 g orzechów włoskich i laskowych bez łupinek 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej białka 5 szt szczypta soli 1/2 szkl cukru do serniczka kilka kropel aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru do orzechów 6 łyżek wody do orzechów tłuszcz+ bułka tarta do formy Serniki(...)szklista i lśniąca. Stopniowo dodawać śmietanę, cały czas miksując na najniższych obrotach. Na koniec wmieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Foremkę (21x21cm) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać masę śmietankową. Ciasto piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Ostudzić. W serniczku wycinać obręczą (lub prostą szklaną) kółka o średnicy ok. 6cm. (wyjdzie
Smakołyki Asi
Szarlotka jaglana (bez jajek, bez mąki, bez glutenu) 235Ugotowaną kaszę jaglaną łączmy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto (olej kokosowy dodałam bez rozpuszczania, rozpuścił się od ciepła dłoni i "złączył" całość). Ciasto nie będzie "jednolite", a dosyć zwarte, jednak łatwo będzie je kruszyć. 2/3 ciasta wykładamy na spód tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskamy, aby spód był równy. Jabłka obieramy i za pomocą(...)sokiem z cytryny, cynamonem, cukrem i mąkami. Masę wykładamy równomiernie na przygotowany spód. Przykrywamy resztą ciasta (ja skruszyłam w dłoniach), lekko dociskamy i na wierzch ciasta posypujemy trochę kawałków oleju kokosowego (jeśli mamy płynny można lekko posmarować pędzelkiem). Szarlotkę pieczemy około 60 minut w 180 stopniach (nie nagrzewałam piekarnika przed pieczeniem). Upieczoną szarlotkę oprószamy cukrem pudrem i cynamonem
Kolorowy Przepisownik
Placek ze śliwkami i marchewką. 192Uwielbiam owoce są całoroczne i pasują do różnych ciast. Obecnie dostałam śliwki wiec jak tu z nich nie zrobić czegoś pysznego. Dodatkowo pomyślałam sobie o walorach zdrowotnych i dodałam ulubioną marchewkę i pokombinowałam z syropem klonowym. Wyszło smacznie i bez wyrzutów sumienia co lubię najbardziej, więc nie żałujcie sobie;) Zapraszam... Składniki na dużą tortownicę: 250 g maki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3/4 szklanki oleju słonecznikowego 1 czubata łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szkl. cukru 1/4 szkl. syropu klonowego 4 jajka kilka kropli olejku waniliowego 15 śliwek węgierek Jajka ubijać z cukrem. Wlać syrop klonowy i jeszcze ubijać, około minuty, dolać olej. Marchewkę zetrzeć na tarce
Kubki smaku
"Pysznotka" 432pieczenia i amoniak wymieszać ze śmietaną. Mąkę, śmietanę, żółtka posiekać i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, wyłożyć na dwie blaszki 21x32 cm. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Ubijać do momentu aż będzie szklista i lśniąca. Każdy placek posmarować powidłem i pianą z białek. Posypać posiekanymi orzechami. Obydwa placki piec ok 30-40 minut. można(...)się mleko, równocześnie energicznie mieszając trzepaczką. Ugotować budyń. Przykryć folia i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Cały czas ucierając dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Placki z bezą przełożyć kremem, odstawić na kilka godzin do lodówki
Smakołyki Asi
Krakersy wieloziarniste 182Krakersy wieloziarniste Danie Przekąski Kuchnia Bez glutenu , Wege Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 1/2 szklanki pestki słonecznika 1/2 szklanki nasiona siemienia lnianego 1/2 szklanki płatki orkiszowe 1/2 szklanki mąka gryczana 3 łyżki olej rzepakowy 3 łyżki sezam 1 łyżeczka kminek 1 łyżeczka tymianek 1/2 łyżeczki mielony kmin rzymski 1/2 łyżeczki kolendra mielona 1/2 łyżeczki sól(...)Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem. Dodajmy stopniowo wody cały czas mieszając masę. Ciasto jest gotowe, gdy będzie zwarte i będzie można je rozwałkować. Rozwałkowane ciasto wykładamy na blasze i kroimy w trójkąty lub inne kształty. Pieczemy ok. 20-25 minut, aż krakersy będą rumiane
Kucharzyca
Zawijasy orkiszowe z czosnkiem niedźwiedzim 229ciasto zbić kilka razy pięścią - aby je odgazować . Rozciągnąć je na stolnicy i rozwałkować w prostokąt. Posmarować masłem czosnkowym. Następnie całość złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku. Pokroić w 2-3 cm szerokości pasy. Pasy zwijać, łapiąc je po obydwu stronach, tak ze 2 razy na każdą stronę - nie muszą być idealnie zwinięte. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli zostanie masł a , można jeszcze każdy zawijas posmarować z wierzchu. Odstawić na ok. 30 minut do napuszenia pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. Zawijasy wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec ok 13-15 minut - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Sama słodycz
Grunt to przepis!
Babka Wielkanocna z rodzynkami 169Idealna na każdą okazję- szczególnie na Wielkanoc, zawsze się udaje więc bez obaw, że nie wyjdzie :) Składniki: 30 dag maki 10 dag cukru 5 łyżek masła 5 łyżek smalcu 4 jajka 2 dag drożdży 2 łyżki mleka 1 cukier waniliowy szczypta soli 5 dag rodzynek tłuszcz do formy Wykonanie: Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem i przygotować rozczyn. Żółtka utrzeć(...)ubitą z białek(trochę piany zostawić), rodzynki i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Foremkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto i ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Ciasto posmarować pianą. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem waniliowym
Tradycyjna Kuchnia
Mocno Czekoladowe Ciasto z Serkiem 237jeszcze. Tym razem udało się bez wizualnego uszczerbku. Gorąco polecam. Składniki na ciasto: 275 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 30 g kakao 250 g masła 200 g gorzkiej czekolady 350 ml mleka 300 g cukru kryształu 2 jajka Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczamy z czekoladą i odstawiamy(...)suchych składników i całość mieszamy. Formę głęboką do babki dokładnie natłuszczamy, dno i boki dokładnie oprószamy kakao. Wylewamy połowę ciasta. Następnie ser. Na ser wylewamy pozostałe ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczmy około 50 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest suche w środku. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia, na 2-3 godziny. Po tym czasie delikatnie odwracamy formę
Made By Mom And Son
Chleb litewski, z dodatkiem marmolady jabłkowej (Sventine duona) 200złożyć. Pieczenie bez formy Ciasto uformować w bochenek i umieścić w koszyku do wyrastania lub misce wyłożonej szmatką obsypaną mąką, szwem do góry. Zawinąć szczelnie w reklamówkę i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godz. Pieczenie w formie Ciasto uformować w bochenek. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej(...)zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godz. Przed pieczeniem chleb po nakłuwać lub naciąć. Nagrzać piekarnik do temp. 250oC. Przełożyć chleb na rozgrzaną blachę. Piec 10 min. w temp. 250oC z parą, zmniejszyć temperaturę do 220oC i piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec jeszcze przez 20 minut. Studzić
Przepisy na domowy ser i chleb
Ciasto grysikowe z czarnymi porzeczkami 503greckiego (lub śmietany 18%) 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru) 20 g cukru waniliowego 120 g kaszy manny (grysiku) 400 g czarnych porzeczek szczypta soli Wykonanie: Ciasto: Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na puch. Nie przerywając ucierania dodajemy żółtka, jedno po drugim. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól oraz budynie czekoladowe i mieszamy. Następnie(...)dodatkami łączymy z masą jajeczną. Wyrabiamy ciasto. Powinno być zwarte, nie klejące się do rąk. Dzielimy je na 2 części. Jedną z nich wyklejamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia (o wymiarach ok. 25x35 cm). Formę wstawiamy do lodówki. Resztę ciasta zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażalnika na 20-30 minut. Masa grysikowa: Białka ubijamy ze szczyptą
MyCookBook.pl
Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką 228pyszne. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 4 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia, 1 kostka margaryny 2 łyżeczki cukru waniliowego Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce przynajmniej godzinę. 4 łyżki kaszy manny ok 1 kg truskawek Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście rozkładamy truskawki(...)Ponieważ truskawki są soczyste, ja ciasto posupuję kaszą manną i dopiero wykładam truskawki Kruszonka: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 100g masła Wszystkie składniki łączymy ze sobą, tak by powstała kruszonka i posypujemy nią truskawki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 40 minut
Cynamonowe szczęście
Jedno-porcjowe ciasto marchewkowo-jabłkowe z cynamonową nutą 220szczerej niechęci i przemęczonego umysłu zmusiłam się do dodania tego przepisu, w końcu obiecałam ;) wczoraj jak to ostatnio często u mnie bywa naszła mnie ochota na ciasto marchewkowe, nie miałam w planach pieczenia jakieś blachy placka więc przygotowałam ekspresową mini porcję, w sam raz na śniadanie ;) Składniki (jedna porcja): jedno średnie jabłko jedna średnia marchewka 1 łyżka wiórków kokosowych(...)Jabłko i marchew obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach jajko roztrzepujemy widelcem mieszamy ze sobą wszystkie składniki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (tutaj wytyczne podaję w ciemno, bo piekłam w piekarniku gazowym bez termometru i trwało to dłużej niż powinno, dlatego najlepiej jak sami będziecie kontrolować sytuację:)) jemy po ostygnięciu SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kruszonka z rabarbarem, truskawkami i płatkami owsianymi 231700g umytego rabarbaru 300g umytych, obranych truskawek 3 łyżki mąki kukurydzianej Kruszonka: 4 łyżki naturalnego miodu 130-160g mąki ryżowej pełnoziarnistej (możemy zastąpić mąką pszenną) 100g płatków owsianych (bez glutenu) 100g masła 1. Rabarbar pokroić na kawałeczki, jeśli jest młody nie trzeba go obierać. Truskawki również pokroić i wymieszać z rabarbarem. Następnie dodać cukier i mąkę kukurydzianą(...)rękach, robiąc kruszonkę. Jeśli będzie lepka i klejąca, proszę dodać jeszcze mąki (ciasto powinno być wilgotne, ale trochę rozsypywać się w palcach). 3. Kruszonką równomiernie posypać rabarbar w naczynkach i deser wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC na funkcji góra-dół przez około 35-40 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. 4. Podawać przestygnięte, najlepiej
Mała Cukierenka
Proste ciasto kawowe, bez jajek i bez mleka 291Szybkie i proste kawowe ciacho bez mleka i bez jajek! Przepis: / na blaszkę ok. 20cm - 1,5 kubka mąki tortowej - 3/4 kubka cukru - 1 łyżka cukru wanilinowego - szczypta soli - 3 łyżki kawy sypanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 kubka oleju - 1 łyżka octu winnego (ale może być też balsamiczny lub jabłkowy) - 1 kubek zimnej(...)posypka na polewę, dowolna) - masło (do nasmarowania blaszki) Wszystkie suche składniki zmieszać, dodać składniki płynne, wymieszać łyżką do ich połączenia. Blaszkę wysmarować masełkiem, wlać masę na ciasto. Piec w 180C, przez ok. 40 minut, badać patyczkiem czy gotowe/suche. Po upieczeniu ostudzić, rozprowadzić polewę i posypać zmielonymi migdałami
upichcona
PUSZYSTY SERNIK ŚMIETANOWY, BEZGLUTENOWY 350odrobiną kremówki do polania W miseczce umieścić kilka łyżeczek pudru, dodać aromat i dolać kremówkę, dokładnie wymieszać, masa musi być bez grudek. Polewę przygotowujemy bezpośrednio przed polaniem ciasta. W misie miksera ubić śmietanę, przełożyć do mniejszej miseczki. Do misy wbić jajka, dodać ksylitol i ksylitol z wanilią i ubić na gładką, puszystą masę. Tę masę również przelać, do drugiej(...)Wsypujemy pokrojone na małe kawałki morele i mieszamy. Masę wylewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki posmarowane masłem), wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C, pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.90-95 minut. Następnie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwi i pozostawiamy nasz sernik na ok.15-20 minut. Mój niestety pękł (już po wyłączeniu
Smaczne Zdrowe
Ciasto Kopciuszek 454łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa 1/2 l śmietany kremówki 1 czewrwona galaretka (dałam truskawkową) 2 łyki cukru pudru Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 5 łyżek cukru 1 kostka masła Polewa 1/2 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru (dałam kryształ) 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny 5 łyżek śmietany (dałam(...)Dodawać pojedynczo żółtka, miksując. Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką do połaczenia składników Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy. Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 40 minut. Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki. Biszkopt z makiem Białka ubić na sztywno
O kuchni z uczuciem
Mini babeczki waniliowe do święconki 494łyżki cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego) 5 łyżek mleka 6 łyżek mąki tortowej niepełna płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru sok z cytryny, woda lub syrop malinowy'; document.write(" "); Piekarnik nagrzewamy do 160°C z termoobiegiem (bez – 170°C). Silikonowe foremki na babeczki lub tradycyjne na muffinki (6 szt.) smarujemy olejem. W jednej miseczce łączymy(...)cukier – mieszamy. Wsypujemy składniki suche do mokrych i mieszamy trzepaczką, aż się dokładnie połączą – nie dłużej – ciasto może mieć niewielkie grudki. Przelewamy do przygotowanych foremek (ok. 3/4 wysokości) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. Gdyby babeczkom urosły „czuby”, odcinamy je nożem, aby stabilnie stały. Aby uzyskać lukier dodajemy do cukru pudru
Poezja smaku
Moja pierwsza dyszka! 178zdąży rozkwitnąć. Ale tak naprawdę nie ma świętowania bez ciasta. Czekoladowego ciasta. Tak się składa, że mamy jedno na stanie:) Jakiś czas temu szukałam sposobu na poradzenie sobie z naszymi burakami. Trafiłam wtedy na tą stronę i to był strzał w dziesiątkę. Pyszne, nie za słodkie czekoladowe ciasto, nie tak wilgotne jak to , ale za to z przepyszną(...)okrągłą okazję! CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKAMI 300g buraków 85g ciemnej czekolady 3 jajka 300g brązowego cukru 200ml oleju 1 łyżka syropu waniliowego 30g kakao 200g mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli Buraki myjemy, wkładamy do garnka z gorącą wodą i gotujemy 30 minut (nasze były drobne, więc 20 minut wystarczyło). Po ugotowaniu płuczemy buraki zimną
les mirabelles
Rogaliki ziemniaczane z dżemem pomarańczowym i czekoladą (pyszne!) 357bardziej z ciekawości, bez większego przekonania - a później, od pierwszego gryza po prostu zakochałam się w nich! Naprawdę warto wypróbować! SKŁADNIKI: (mi wyszło 24 szt) 250 g ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia) 125 g cukru pudru (niepełna szklanka) 2 jajka 60 g masła 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 białko(...)przepuścić przez praskę. 2. Do ziemniaków dodać cukier puder, jajka i masło, utrzeć wszystko mikserem. 3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ręką wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. 4. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą podsypać lekko mąką, rozwałkować na okrąg o grubości ok 4-5 mm i pociąć na trójkąty
Kto ugości moich gości?
BUŁECZKI – BEZ LAKTOZY 194golaski!Takie puste , bez dodatków …. które są świetnym pomysłem na śniadanie czy też przekąskę w pracy.Z szynką , serem żółtym , pieczonym kurczakiem czy też soczystym pomidorkiem – zawsze smakują fenomenalnie!UWAGA!Przepis bez laktozy!Polecam!SKŁADNIKI:* mąka pszenna – 225 g* mąka kukurydziana – 110 g* suszone drożdże – 4 g* sól – 1 łyżeczka* ciepła woda – 200 ml* oliwa z oliwek(...)wodzie sól i dolewamy oliwę.Całość przelewamy do mąk i dokładnie mieszamy.Na posypanym mąką blacie wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut.Dzielimy na ok. 8 części i wyrabiamy bułeczki.Układamy na natłuszczonej blasze, posypujemy przez sitko odrobiną mąki kukurydzianej i odstawiamy na ok. 45 minut w ciepłe miejsce.Bułeczki powinny podwoić objętość.Po tym czasie wkładamy d rozgrzanego na 220C piekarnika
Ostra na Słodko
Razowe ciasteczka z wanilią 234Szybkie, kruche i pachnące wanilią ciasteczka. Do dekoracji ciasteczek użyłam spodu szklanki z wzorem, bez specjalnych foremek pod ręką możemy użyć zwykłych domowych przedmiotów. Do przechowywania ciasteczek użyłam ceramicznego pojemnika z motywem reniferów ze strony Dekor_Home Składniki:15 dag margaryny lub masła15 dag cukru pudru30 dag maki razowej1 jajo2 łyżeczki mielonej wanilii lub ziarenka z 2 lasek(...)znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka szklanką, ozdobnym dnem zrobić wzorki z wierzchu każdego kółeczka. Waniliowe ciasteczka układać na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. 2. Piekarnik rozgrzać do 190 C i piec ok. 12 minut. Ostudzić po upieczeniu
Apetyczna babeczka
Pizza dwie pory roku 223stopniach w otwartym piekarniku lekko podsuszamy. (robię tak, by ciasto na pizzę nie zrobiło się mokre od puszczonego soku z pieczarek).Ciasto smarujemy sosem. Układamy na jednej połowie salami, pieczarki, pokrojone czarne oliwki, kukurydzę, połówki pomidorków koktajlowych i żółty ser. Na drugiej połowie układamy pieczarki, brokuły wcześniej gotowane około 15 minut, kukurydzę, ser solankowy, ser pleśniowy i żółty ser. Całą(...)pizzę posypujemy oregano i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy około 20 minut
Aga w kuchni
Marysieńka 235zaowocowały Marysieńką. I był to strzał w 10-tkę: czekoladowy biszkopt, orzechowa beza, krem budyniowy, a wszystko otoczone czekoladą z dużymi kawałkami orzechów. Dziękuję Mariolce( z Kulinarne Pyszności Molki), za to, że nakłonila mnie do wyszukania i zrobienia ciasta Siostry Anastazji. To pierwsze, ale nie ostatnie ciasto tej tajemniczej Siostry. Polecam! Marysieńka Składniki na tortownicę o średnicy 22cm: Blat kakaowy(...)pełne łyżki mąki pszennej • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180 st. C, ok 30 minut. Po przestudzeniu, kroimy placek wzdłuż, na 2 części. Blat orzechowy
Mia Cucina Sofieta