Krucho-drożdżowe ciasto z pachnącym pomarańczami twarożkiem, mogą stanowić pyszne śniadanie na słodko, ale świetnie sprawdzą się także na podwieczorki, pikniki na świeżym powietrzu (oczywiście, gdy wyjście z domu będzie już możliwe) lub przekąski na kinder party. ciasto: 370 g mąki pszennej 3 łyżki maślanki 35 g świeżych drożdży 90 g masła 3 żółtka 1 jajko 2 łyżki cukru pudru(...)ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Rozwałkowujemy i kroimy na równe kwadraty (ok. 8x8cm). Twarożek mieszamy ze skórką pomarańczy i konfiturą. Na każdy kwadrat nakładamy po łyżeczce nadzienia i zlepiamy rogi, tworząc rożki. Dodatkowo możemy przycisnąć je widelcem, by się nie rozklejały. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem. Pieczemy około 30 minut
Mienta blogcukru waniliowego -2 budynie waniliowe po 40g bez cukru -2 żółtka (białka do ciasta) -1/2 szklanki mąki -250g masła PIANKA KAWOWA -750ml śmietany 30 lub 36% -3/4 szkl cukru pudru -3 łyżki kawy rozpuszczalnej -125ml gorącej wody -2 łyżki żelatyny DODATKOWO -dowolna czekolada do posypania ciasta BISZKOPT 6 białek (4+2 masy(...)dodajemy żółtka-miksujemy. W miseczce mieszamy mąkę,mąkę ziemniaczaną oraz kakao. Wszystko dodajemy do masy i miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół Biszkopt studzimy. Można go opcjonalnie naponczować kawą. MASA BUDYNIOWA Do garnka dajemy 2 żółtka, 2/3 szkl cukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubez proszku do pieczenia. Polecam! Składniki : (na 2 blaszki ciasteczek) 1.5 szkl. mąki krupczatki 2 żółtka 1/4 szkl. cukru pudru 2 łyżki ukwaszonej śmietany 18% szczypta soli 100 g masła (prawdziwego: 82% tłuszczu) skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub trochę aromatu cytrynowego troche cukru waniliowego dodatkowo : marmolada lub powidła Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto(...)wycinamy dowolne kształty (foremkami, kieliszkiem...). Na środek każdego ciasteczka nakładamy odrobinę powideł. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 10-12 minut (do lekkiego zrumienienia brzegów
Walijskie Pichceniefixu do ubijania śmietany 1 opakowanie oreo do posiekania Ciasto "Oreo" bez Pieczenia - Najlepsze - Sposób przygotowania: Z 3 opakowań ciasteczek oreo delikatnie usuwamy nadzienie starając się nie ubrudzić białego kremu czarnymi markizami. Krem z ciastek posłuży do przygotowania kremu, a z markiz przygotujemy spód ciasta oraz wierzch. Pozostałe 1 opakowanie pokroimy i dodamy do masy (całe ciastka(...)piasek" a następnie dodajemy roztopione masło i mieszamy do otrzymania zwartej masy. Formę (20x30) wyścielamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy spód ciasta mocno dociskając łyżką tak aby dół był jak najbardziej "zbity". Umieszczamy w lodówce na minimum 20 minut. Masa: Krem z ciastek (3 opakowań) rozpuszczamy w 40-50 ml gorącego mleka. Całkowicie studzimy. Mascarpone miksujemy
Słodka Stronasztuk): 200 g sera białego/twarogu tłustego 2 jajka 35 g mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta wanilii opcjonalnie słodzik do smaku i/lub puder do posypania gotowych oponek Wszystkie składniki dokładnie wymieszać dosypując mąki kokosowej w zależności od konsystencji ciasta. Powinno być niezbyt zbite, ale takie żeby można z niego wałkować rulonik i kształtować oponkę. Używając formy(...)małym kieliszkiem, gdy robicie większe oponki. A najszybsza i najłatwiejsza opcja bez konieczności użycia specjalnej formy to po prostu uformować małe pączki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub na macie silikonowej. Przygotowane oponki lub pączki piec w temperaturze 180° C przez około 20-25 minut do uzyskania złotego koloru, pilnując by nie przypiekły się za bardzo. Po wyjęciu
Ola la LCHFsztuk): 200 g sera białego/twarogu tłustego 2 jajka 35 g mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta wanilii opcjonalnie słodzik do smaku i/lub puder do posypania gotowych oponek Wszystkie składniki dokładnie wymieszać dosypując mąki kokosowej w zależności od konsystencji ciasta. Powinno być niezbyt zbite, ale takie żeby można z niego wałkować rulonik i kształtować oponkę. Używając formy(...)małym kieliszkiem, gdy robicie większe oponki. A najszybsza i najłatwiejsza opcja bez konieczności użycia specjalnej formy to po prostu uformować małe pączki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub na macie silikonowej. Przygotowane oponki lub pączki piec w temperaturze 180° C przez około 20-25 minut do uzyskania złotego koloru, pilnując by nie przypiekły się za bardzo. Po wyjęciu
Ola la LCHFtruskawkowego albo malinowego dżemu bez cukru z moich przepisów bądź gotowej konfitury bez cukru płatki migdałów lub migdały blanszowane Przygotowując ciasto w jednej misce połączyć mąkę, sól i ewentualnie słodzik (u nas bez dodatków bo słodycz kokosa jest wystarczająca). Dodać rozpuszczony, ale nie gorący olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Z miąższu kokosowego i letniej wody przygotować(...)Jeśli jest potrzeba dosypać odrobinę mąki. Użyć silikonowej formy lub blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Z masy formować wałeczki a z nich palce robiąc z jednej strony na końcu wgłębienia na umieszczenie migdałowego paznokcia. Piec w temperaturze 180°C przez ok 15-20 minut pilnując by nie przypiekły się za bardzo. Powinny być złociste. Po wystudzeniu końcówki palców
Ola la LCHFniespodziewanych gości. Osobiście bardzo lubię takie ciasta, szybkie, bez dużego nakładu pracy i pyszne. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 12,5 dag masła lub margaryny 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki śmietany 12 % 1 cukier waniliowy Dodatkowo: cukier puder(...)wbijamy po jednym jajku, cały czas ucieramy. Następnie na przemian dodajemy śmietanę, mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ucieramy. 2. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. 3. Upieczone ciasto studzimy, kroimy
Izabelawkuchnipuszystą pianę. Do miski wrzucić przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodać cukier, szczyptę soli, żółtka jajek, miękkie masło oraz mleko, wymieszać ubijaczką do jajek (tzw. rózgą kuchenną) do czasu uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać białka i delikatnie wmieszać je w ciasto (mieszać tylko do czasu połączenia się składników). Patelnię o gładkiej powierzchni (i najlepiej do smażenia(...)palnika na średnią lub nieco mniej niż średnia moc) i smażyć placuszki bez dodatku tłuszczu (ja ewentualnie delikatnie natłuszczam patelnię pędzelkiem nasączonym olejem, ale tylko przed smażeniem pierwszego pankejka. Później smażę już beztłuszczowo). Za pomocą chochelki nakładać na patelnię porcję ciasta. Smażyć na pierwszej stronie niecałą minutę – do czasu aż zaczną się pojawiać pęcherzyki na górnej warstwie ciasta
Kulinarne Przebojebez konserwantów ) Przygotowanie: Składniki wyciągnąc kilka minut wcześniej z lodówki. Masło rozpuścić i ostudzić. Ciasteczka dokładnie pokruszyć i wymieszać z masłem. Maliny wrzucić do garnka dodać wode i cukier. Wszystko zagotować, aż powstanie sos. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Przygotować okrągłą formę o średnicy 20-24 cm i wyłożyć spód ciasteczkami. Wyrównać powierzchnię. Schłodzić przez 10-15 minut(...)wsypać cukier, wbić jajka i dodać cukier wanilinowy. Wszystko zmiksować. Na końcu dodać dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Całośc wylać na przygotowany spód. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 45-60 minut na złoty kolor. Następnie wyciągnąć, wystudzić polać polewą malinową* lub dżemem malinowym a następnie schłodzić w lodówce przez 2-3 h (najlepiej włożyć
I LOVE LIFECałość miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ewentualnie cukier (pączki bez cukru będą lekko słodkie dzięki bananom). Ponownie mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Kiedy olej jest już gorący, maczamy w nim małą łyżeczkę, następnie nabieramy nią porcję ciasta i kładziemy prosto na rozgrzany tłuszcz. Jednocześnie smażymy kilka pączków, nie za dużo(...)odsączamy je na ręczniku papierowym, a gdy wystygną, posypujemy cukrem pudrem. [caption id="attachment_7212" align="aligncenter" width="780"] Mini pączki bananowe[/caption] Artykuł Mini pączki bananowe w 15 minut pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnepierwszego kęsa. Są absolutnie genialne, w smaku przypominają słonecznikową chałwę. Aż trudno uwierzyć, że tak wygląda dieta. Są wspaniałą przekąską w III fazie diety. Ciastka bez glutenu, bez cukru posmakują na pewno wszystkim. Bardzo proste i szybkie do przygotowania. Składniki na 24 sztuki (12 porcji w diecie) : 280 g ziaren słonecznika 90 g ksylitolu 2 jajka bio Wykonanie(...)żółtko. Białko z drugiego jajka zostawić do posmarowania ciastek przed pieczeniem. Ciasto wymieszać do połączenia składników. Łyżeczką nabierać porcje ciasta i wilgotnymi dłońmi formować kulki, następnie spłaszczyć. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka posmarować rozbełtanym białkiem i posypać ziarnami słonecznika piec 15 minut w 180`C. Zostawić do przestudzenia, ponieważ ciepłe są miękkie. Przechowywać w zamkniętym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pavlova to cudne, lekkie ciasto bezowe idealne na lato. Chrupiąca beza na zewnątrz i piankowe wnętrze poprawi nastrój nawet w najbardziej pochmurny i deszczowy letni dzień. Beza 6 białek 300 g cukru 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego dodatkowo 500 ml śmietany kremówki owoce Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukru. Ubijać(...)się grudek cukru, na koniec dodać skrobię i ocet. Wymieszać do połączenia się składników. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 20-24 cm i wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach obniżyć temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku. Na wystudzoną bezę wyłożyć
Pieguskowa Kuchnianiespodzianką dla męża strudzonego podróżą. Myślę, że się sprawdziły :) Składniki: Ciasto: 225 g mąki pszennej krupczatki 150 g masła 75 g drobnego cukru 1 jajko 2 łyżki zimnej wody Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę. Podzielić ciasto na tyle części, ile mamy foremek (6-8). Rozwałkować na krążki(...)umieścić w natłuszczonych masłem foremkach. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec 20 - 25 minut. Wystudzić. Budyń: 2 szkl. mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3-4 gałązki świeżej mięty Wykonanie: Zagotować w garnku 1 i 1/2 szkl. mleka, dodać umyte gałązki mięty, przykryć i odstawić na godzinę. Po tym czasie wyjąć miętę
zadanie-gotowaniejajka. Łączymy składniki energicznie mieszając – najlepiej mikserem. Część ciasta wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy, musi przestać się kleić, jednak mąkę dosypujemy ostrożnie, żeby ciasto nie było za twarde. Wałkujemy cieniutko, jeśli mają być chrupiące, lub nieco grubiej jeśli lubimy miękkie pierniczki. Wycinamy kształty. Aby zrobić pierniczki z witrażykiem, w większym ciasteczku(...)większe kawałki i tak rozpuszczają się bez problemu. Jeśli chcemy umieścić pierniczki na choince, nie zapominamy o wycięciu w nich dziurek – bardzo dobrze do tego celu nadaje się słomka do napojów. Pieczemy na papierze w 170 stopniach (termoobieg) przez 6 – 8 minut w zależności od grubości
Patchwork