Kwadratowe pączusie - Schmalzgeback 199Dla kogo: dla tych, dla których chrust i pączki to nuda dla mających ochotę na karnawałowe obżarstwo dla lubiących drożdżowe wypieki Składniki: 280g mąki (nawet do
Mania Wypiekania
Dietetyczny sernik czekoladowy na orzechowym spodzie 315Pyszny, kremowy sernik bez pieczenia! W sam raz na upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na włączanie piekarnika :) Deser jest bogaty w białko, nie
Chocolate Muffin Blog
Proste ciasto bananowe z marchewką i wyniki konkursu 389wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. 5. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch: 6. Do serka dodać pastę waniliową, cukier puder, sok z cytryny, wymieszać mikserem. Gotową masę wyłożyć na wierzch ostygniętego ciasta. Ozdobić połówkami orzechów. Udanych wypieków:) Osoby wylosowane(...)zimą „suszone” orzechy też królują na stole, w ciastach, kaszach, ogólnie orzechomania;) Greta: 4 marca 2016 o 13:54 (Edytuj) Zdecydowanie Migdały w każdej postaci. Te w całości ratowa mnie od zgagi podczas ciąży. Natomiast płatki migdałów stosuje głównie do ciast, ale zawsze muszę kupić 2 paczki, bo jedno do ciasta, a drugą paczkę zjadamy na miejscu. Dżasta
Mała Cukierenka
Sernik gotowany 393robić to układając rozpłaszczoną porcję ciasta (lub pokrojone plastry ciasta) między dwa arkusze papieru do pieczenia lub maty. Możemy ciasto wałkować i obracać, nie wyjmując. Ciasto nie wymaga podsypywania mąką, a na blaszkę przenosimy już rozwałkowane na papierze. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Gotowe, po wyjęciu z piekarnika delikatnie(...)powierzchnię. Kładziemy drugi blat ciasta półkruchego (nie przejmujcie się jeżeli się połamie, poskładajcie go na cieście). Wykładamy drugą połowę masy, równamy powierzchnię i kładziemy trzeci blat ciasta. Na wierzch kładziemy arkusz papieru do pieczenia (wykorzystujemy ten, na którym było pieczone ciasto) i ciasto obciążamy (ja użyłam trzech 1,5 litrowych kartonów z mlekiem). Ciasto zostawiamy do ostudzenia, następnie wstawiamy
mojewypiekiinietylko
Pączki wiedeńskie bez glutenu 748glutenu. Są pyszne nawet drugiego dnia! Powstały metodą prób i błędów w poszukiwaniu idealnego smaku i konsystencji, bez gotowych mieszanek, tylko z naturalnych łatwo dostępnych mąk, bez dodatku gumy ksantanowej i innych polepszaczy. Przetestowane na "glutenożercach" z efektem "wow!". Jestem z nich bardzo dumna :-) Gorąco polecam! Składniki: Na 15 - 18 szt.: 100 g mąki ryżowej 50 g skrobi(...)pieczenia lub pergaminu wyciąć kwadraty o boku 10 x 10 cm. Do masy wbijać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Masa stopniowo wchłonie wszystkie jajka. Dodać sodę oczyszczoną. Zmiksować. Powstanie gęste, gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego zakończonego dużą gwizdką (np. tylka 1 M). Wyciskać okręgi o średnicy 8 cm na przygotowane kwadraty z papieru do pieczenia
maniapieczenia
Ciasto z musem owocowym i kremem jogurtowym, bez glutenu, bez cukru 325Bardzo smaczne, z dużą ilością świeżych owoców. Do posłodzenia ciasta możemy użyć ulubionego słodzika. Ciasto jest szybkie, proste w przygotowaniu i pięknie wygląda, polecam… Ciasto z musem owocowym i kremem jogurtowym, bez glutenu, bez cukru Składniki: Spód: 1 szklanka migdałów 1 szklanka wiórków kokosowych 1/2 szklanki mąki kokosowej 80g oleju – roztopić 2 łyżki ksylitolu Mus owocowy: 400g owoców(...)kokosowo – migdałową przełożyć do blaszki z wyjmowanym dnem o średnicy 25-26cm, uformować brzeg i wyrównać dociskając. 2. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C na funkcji góra – dół przez około 14-15 minut, aż ładnie się przyrumieni. Mus owocowy: 3. Do rondelka przełożyć owoce i zagotować. 4. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą. Do owoców dodać agar-agar
Mała Cukierenka
Kanelbullar – szwedzkie bułeczki z cynamonem 144miksować przy pomocy nasadki z hakiem do zagniatania ciasta. Następnie zacznij dolewać cienkim strumieniem mleko z rozpuszczonym masłem. Wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut. Ciasto powinno być delikatne, miękkie i nieklejące. Powinno też łatwo odchodzić do miski. Gdyby było zbyt rzadkie, dodaj 2-3 łyżki mąki. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj szmatką i odstaw na minimum godzinę w ciepłe(...)minut, do momentu uzyskania puszystej masy. Formowanie kanelbullar: Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na obsypaną mąką stolnicę. Oprósz je lekko mąką i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm. Na cieście rozsmaruj przygotowane wcześniej nadzienie – powinno tworzyć cienką, równą warstwę na całym cieście. Następnie złóż ciasto na pół, łącząc ze sobą dłuższe boki. Przejedź po cieście kilka razy wałkiem
okolicepalnika.pl
Ciasto czekoladowe z owocami 239Połączenie czekolady z wiśniami przeszło do klasyki. Najczęściej wykorzystywane jest w deserach. Bo czy jest coś smaczniejszego niż połączenie wiśni, lekko gorzkawych i słodkawej czekolady
Szybko Tanio Smacznie
Pieczone hot dogi pełnoziarniste 371można dolać 1-2 łyżki ciepłej wody - gdyby ciasto było zbyt zwarte . Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną - lub owinąć folią spożywczą albo przykryć drugą miską - i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią(...)nadzieniem - końcówki podłożyć pod spód każdej bułki, wtedy farsz nie wypadnie przy pieczeniu . Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w dość luźnych odstępach, gdyż mocno urosną przy pieczeniu . Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut do napuszenia. Następnie posmarować roztrzepanym białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco - i posypać
Grunt to przepis!
Letnia szarlotka i "Barcelona na zawsze" 222oddzielić od żółtek. Do ciasta dodać żółtka. Masło (nie musi być prosto z lodówki, ale nie może też być za miękkie) pokroić i dorzucić do mąki z żółtkami. Włączyć piekarnik na 220 stopni C. Wyrobić ciasto na niezbyt gładką masę (powinno być w większości grudkowate). 3/4 ciasta przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Posklejać i wyrównać powierzchnię(...)jabłka wyłożyć pianę z białek, a na górę - resztę ciasta w postaci kruszonki. Ciasto wstawić do piekarnika i od razu obniżyć temperaturę do 200 stopni. Piec ok. 20-25 minut, po czym - jeśli nie podpiekało się spodu - piec jeszcze 10 minut na programie pieczenia od spodu. Gorącą szarlotkę wyłożyć na kratkę do ostudzenia. O książce pt. "Barcelona na zawsze
Weekendy w domu i ogrodzie
Gofry owsiane z makiem 191proszku do pieczenia 40 g rozpuszczonego masła 2 jajka 300 ml mleka szczypta soli Przygotowanie: Składniki suche (obydwie mąki,cukier, proszek do pieczenia,sól,mak) mieszamy razem. W oddzielnym naczyniu mieszamy składniki mokre: rozpuszczone ostudzone masło, mleko oraz jajka. Do mieszanki dodajemy składniki suche. Całość dokładnie mieszamy do otrzymania kremowego ciasta. Odstawiamy na 15 minut, a następnie smażymy
Bon appetit mon amie
Serowe paluchy 189mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania serowych paluchów. 35 dkg mąki pszennej 8 dkg tartego sera Cheddar 6 dkg tartego sera Gouda 25 dkg margaryny bez soli 5 łyżek zimnej wody 1 łyżka octu (20%-wego) 1 jajko 1 łyżeczka soli Jak przygotować paluchy serowe . Tarty ser Gouda i Cheddar wymieszać w miseczce. Do dużej(...)się w całość. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra. Do miseczki wbić jajko, roztrzepać widelcem. Rozwałkowane ciasto posmarować jajkiem i posypać serem. Kroić w paski o dowolnej długości i grubości około 1,5 centymetra. Paluchy układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 20 minut. Serowe paluchy Smacznego
mecooks
Kremowy sernik na szybkiego 202sernik wyszedł naprawdę smaczny. Sernik upiekłam bez masła. Właściwie już od kilku lat piekę właśnie taki kremowy sernik na szybkiego bez tłuszczu, na ciasteczkowym spodzie. Na święta warto przygotować spód z pokruszonych pierniczków. Ciasto będzie wtedy jeszcze bardziej świąteczne. Poza ser świetnie pasuje z korzennymi piernikami. Sernik z galaretką Składniki: na foremkę o średnicy(...)180ºC. Pierniki zmiksować w malakserze, Dodać rozpuszczone masło i zmiksować jeszcze raz. Dno foremki o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać pokruszone ciastka i lekko docisnąć. Wstawić spód do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut. Ser zmiksować z cukrem pudrem i wanilią. Dodać śmietanę cały czas miksując. Następnie wsypać mąkę i jeszcze raz zmiksować. Dodać żółtko
codojedzenia