ciast, które piekę. Zwyczajnie delektuję się nimi a nie napycham. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog Smacznego Składniki. 500 ml kefiru (bez laktozy) 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki oleju arachidowego 1 jajko 2 łyżki suszonych jagód goji 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ziemniaczanej 3 łyżki prażonych płatków orzechów laskowych syrop klonowy do polania Ciasteczka orzechowe Przygotowanie. Do miski wlać kefir. Dodać do niego jajko, olej arachidowy i ksylitol. Ubijać przez dwie minuty mikserem. W osobnej misce wymieszać mąkę arachidową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, owoce goji oraz 2 łyżki uprażonych płatków orzechów laskowych. Następnie suche składniki wsypać
mecooksdyni (u mnie z dyni hokkaido) 100-120 ml mleka (krowie lub roślinne) 15g świeżych drożdży lub opakowanie suszonych 55g masła (lub oleju kokosowego w wersji wegańskiej i bez laktozy) 3 łyżki brązowego cukru lub więcej 1 łyżeczka aromatu waniliowego Polewa: 60g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego lub innego dowolnego np. rzepakowego Przygotowanie: Mleko zletnij, wymieszaj z drożdżami(...)masło i drożdże. Zagnieć jednolite i elastyczne ciasto - ręcznie lub za pomocą robota. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte ściereczką na około godzinę. Po tym czasie blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj rękoma pączki, które luźno układaj na blaszce do pieczenia. Odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym
Fabryka pomysłówbudynie śmietankowe po 40g bez cukru 3 szklanki mleka 400g masy kajmakowej 250g margaryny lub masła Dodatkowo garść orzechów włoskich do dekoracji Spody: Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od roztopienia masła. Następnie dodajemy cukier puder oraz miód. W oddzielnej miseczce przygotowujemy roztwór sody i octu i dodajemy do masy. Masa ściemnieje. Studzimy ok 10 minut. Do masy dodajemy jaja oraz przesianą(...)równych części, każdą wałkujemy. Ja zawsze odrysowuję wielkość blaszki na pergaminie, na którym wałkuję każdy blat. Gdy ciasto rozwałkuje się poza linie obcinam je radełkiem. Wtedy mamy pewność, że każdy blat będzie takich samych wymiarów. Każdy spód pieczemy ok 7 minut w 160 o C. Spody studzimy. Okrawki ciasta wałkujemy i kroimy na małe kwadraciki (posłużą nam do posypania ciasta
Słodki Zakątekokrągłych śliwek odmiany Angeleno (duże, okrągłe, fioletowe, twarde śliwki z małą pestką) 20g masła do posmarowania tacki (można użyć też tacki silikonowej, wtedy będzie bez masła) Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić w misie miksera z cukrem na białą masę, dodać cukier waniliowy i na końcu jogurt. Zmniejszyć obroty na minimalne lub wyłączyć mikser i dalej(...)grudek). Kiedy wszystkie składniki się połączą, przelać masę do kwadratowej tacki do pieczenia o boku 25x25cm wysmarowanej masłem. Śliwki umyć, przekroić na pół, wydrążyć pestki. Śliwki ułożyć na masie skórkami do dołu. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem. Piec ok. 50 minut (można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone – po wbiciu i wyjęciu patyczka
Dietologkōłkōsraszpli Bierymy sie za spodek: wszyjske składniki wciepcie 20 do jaki miski i fajnie wyrōbcie. Na blacha (sztyrogato 21 ) dejcie 22 papiōr do pieczynioł i na niego wyłōżcie rozrobiōne ciasto- przi rantach 23 mogecie 24 je dać trocha wyżyj. Tera w kolyjce 25 je syrnik. Jajca trza 26 utrzyć ze cukrym (yno niy smōlcie 27 sie z tym za kans(...)dociepcie tam wiśnie i mogecie to wymiyszać warzechōm. Bratruła 33 nagrzyjcie na 180 stopni, syrnik wylyjcie na blacha i wrojście rajn na 50 minut- dejcie pozōr 34 , bo niyftore 35 piece lubiōm przipołlać 36 . Bez tyn czas ubijcie biōłka ze cukrym na sztywnoł piana (dejcie dō nich tyż ździebko soli), na kōniec wciepcie rajn kōłkōsraszple. Jak syrnik bydzie upieczōny
Chop w kuchnipieczenia . Tym razem wykonałyśmy bezę, którą obiecuje nam producent na opakowaniu. Wyszła smaczna i piękna jak widać 😉 Musimy jednak uprzedzić, że ten sam efekt osiągnęłyśmy z ksylitolem a jak wiadomo bezy na nim mają zupełnie inną strukturę czyli są mięciutkie i piankowe (no i pyszne). Dlatego próbę mimo wszystko uważamy za udaną a przed nami jeszcze ciasto drożdżowe(...)Suche składniki połączyć w proporcjach jakie nam odpowiadają. Wsypać mieszankę do foremek/kokilek, ułożyć w nich wybrane owoce i znów przykryć suchymi składnikami. Na górę położyć bezę. Piec ok 15-20 minut ok 160’C. My najpierw piekłyśmy 10 min. z opcją grzania „dół” i kolejne 10 minut „góra i dół”, jednak jeśli macie inne sprawdzone sposoby na ciacha z bezami
Candy PandasDziś bardzo szybki przepis na czekoladowe kokosanki. Często jest tak, że zostają nam białka i nie wiemy co z nimi zrobić? Ja zazwyczaj przygotowuję bezę, bo lubię albo ciasto z białek. Jednak dawno w domu nie było kokosanek... do tego czekoladowych :) Porcja ok 20 kokosanek Składniki: 200 g wiórków kokosowych 340 g cukru cukier wanilinowy 5 białek szczypta(...)gotowej masy, na blachę wyłożoną papierem pergaminowym formujemy łyżką ciastka lub masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy - średnica ciastka ok 2 cm. Pieczemy w 180 C przez 10-15 minut. Smacznego
Niezły Młyneklitr śmietany 18% 150 g wiórków kokosowych 50 g orzechów włoskich i laskowych bez łupinek 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej białka 5 szt szczypta soli 1/2 szkl cukru do serniczka kilka kropel aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru do orzechów 6 łyżek wody do orzechów tłuszcz+ bułka tarta do formy Serniki(...)szklista i lśniąca. Stopniowo dodawać śmietanę, cały czas miksując na najniższych obrotach. Na koniec wmieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Foremkę (21x21cm) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać masę śmietankową. Ciasto piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Ostudzić. W serniczku wycinać obręczą (lub prostą szklaną) kółka o średnicy ok. 6cm. (wyjdzie
Smakołyki AsiUgotowaną kaszę jaglaną łączmy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto (olej kokosowy dodałam bez rozpuszczania, rozpuścił się od ciepła dłoni i "złączył" całość). Ciasto nie będzie "jednolite", a dosyć zwarte, jednak łatwo będzie je kruszyć. 2/3 ciasta wykładamy na spód tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskamy, aby spód był równy. Jabłka obieramy i za pomocą(...)sokiem z cytryny, cynamonem, cukrem i mąkami. Masę wykładamy równomiernie na przygotowany spód. Przykrywamy resztą ciasta (ja skruszyłam w dłoniach), lekko dociskamy i na wierzch ciasta posypujemy trochę kawałków oleju kokosowego (jeśli mamy płynny można lekko posmarować pędzelkiem). Szarlotkę pieczemy około 60 minut w 180 stopniach (nie nagrzewałam piekarnika przed pieczeniem). Upieczoną szarlotkę oprószamy cukrem pudrem i cynamonem
Kolorowy PrzepisownikUwielbiam owoce są całoroczne i pasują do różnych ciast. Obecnie dostałam śliwki wiec jak tu z nich nie zrobić czegoś pysznego. Dodatkowo pomyślałam sobie o walorach zdrowotnych i dodałam ulubioną marchewkę i pokombinowałam z syropem klonowym. Wyszło smacznie i bez wyrzutów sumienia co lubię najbardziej, więc nie żałujcie sobie;) Zapraszam... Składniki na dużą tortownicę: 250 g maki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3/4 szklanki oleju słonecznikowego 1 czubata łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szkl. cukru 1/4 szkl. syropu klonowego 4 jajka kilka kropli olejku waniliowego 15 śliwek węgierek Jajka ubijać z cukrem. Wlać syrop klonowy i jeszcze ubijać, około minuty, dolać olej. Marchewkę zetrzeć na tarce
Kubki smakupieczenia i amoniak wymieszać ze śmietaną. Mąkę, śmietanę, żółtka posiekać i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, wyłożyć na dwie blaszki 21x32 cm. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Ubijać do momentu aż będzie szklista i lśniąca. Każdy placek posmarować powidłem i pianą z białek. Posypać posiekanymi orzechami. Obydwa placki piec ok 30-40 minut. można(...)się mleko, równocześnie energicznie mieszając trzepaczką. Ugotować budyń. Przykryć folia i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Cały czas ucierając dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Placki z bezą przełożyć kremem, odstawić na kilka godzin do lodówki
Smakołyki AsiKrakersy wieloziarniste Danie Przekąski Kuchnia Bez glutenu , Wege Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 1/2 szklanki pestki słonecznika 1/2 szklanki nasiona siemienia lnianego 1/2 szklanki płatki orkiszowe 1/2 szklanki mąka gryczana 3 łyżki olej rzepakowy 3 łyżki sezam 1 łyżeczka kminek 1 łyżeczka tymianek 1/2 łyżeczki mielony kmin rzymski 1/2 łyżeczki kolendra mielona 1/2 łyżeczki sól(...)Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem. Dodajmy stopniowo wody cały czas mieszając masę. Ciasto jest gotowe, gdy będzie zwarte i będzie można je rozwałkować. Rozwałkowane ciasto wykładamy na blasze i kroimy w trójkąty lub inne kształty. Pieczemy ok. 20-25 minut, aż krakersy będą rumiane
Kucharzycaciasto zbić kilka razy pięścią - aby je odgazować . Rozciągnąć je na stolnicy i rozwałkować w prostokąt. Posmarować masłem czosnkowym. Następnie całość złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku. Pokroić w 2-3 cm szerokości pasy. Pasy zwijać, łapiąc je po obydwu stronach, tak ze 2 razy na każdą stronę - nie muszą być idealnie zwinięte. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli zostanie masł a , można jeszcze każdy zawijas posmarować z wierzchu. Odstawić na ok. 30 minut do napuszenia pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. Zawijasy wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec ok 13-15 minut - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Sama słodycz
Grunt to przepis!Idealna na każdą okazję- szczególnie na Wielkanoc, zawsze się udaje więc bez obaw, że nie wyjdzie :) Składniki: 30 dag maki 10 dag cukru 5 łyżek masła 5 łyżek smalcu 4 jajka 2 dag drożdży 2 łyżki mleka 1 cukier waniliowy szczypta soli 5 dag rodzynek tłuszcz do formy Wykonanie: Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem i przygotować rozczyn. Żółtka utrzeć(...)ubitą z białek(trochę piany zostawić), rodzynki i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Foremkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto i ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Ciasto posmarować pianą. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem waniliowym
Tradycyjna Kuchniajeszcze. Tym razem udało się bez wizualnego uszczerbku. Gorąco polecam. Składniki na ciasto: 275 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 30 g kakao 250 g masła 200 g gorzkiej czekolady 350 ml mleka 300 g cukru kryształu 2 jajka Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczamy z czekoladą i odstawiamy(...)suchych składników i całość mieszamy. Formę głęboką do babki dokładnie natłuszczamy, dno i boki dokładnie oprószamy kakao. Wylewamy połowę ciasta. Następnie ser. Na ser wylewamy pozostałe ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczmy około 50 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest suche w środku. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia, na 2-3 godziny. Po tym czasie delikatnie odwracamy formę
Made By Mom And Son