szarlotka "sypanka" z nutą smakową piernika... 219proszek do pieczenia, sól wszystko wymieszać i podzielić na 3 części - tortownica 24 cm wysmarowana masłem i na jej dno wsypać 1 część następnie dać połowę jabłek, 2 część mąki, na to reszta jabłek i 3 część mąki - nie ugniatać zimne masło zetrzeć na tarce grubsze oczka wprost na ciasto piec w 200C około 55 minut i zostawić
W Mojej Kuchni Lubię
Chleb oliwkowy, czyli wrześniowe pieczenie 224łączymy płynny zakwas z pozostałymi składnikami chleba, oprócz oliwek. Ciasto wyrabiamy mikserem przez 3 minuty na 1-wszym biegu i kolejne 3 minuty na 2-gim biegu. Dodajemy oliwki i wyrabiamy ręcznie.Ciasto przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na 2,5 godziny. W tym czasie powinnyśmy je dwukrotnie odgazować.Ciasto dzielimy na dwa małe bochenki. Ja uformowałam jeden bochenek(...)wyrastania na blacie na 3 godziny.Chleb układamy na rozgrzanym kamieniu lub blaszce w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Pieczemy go przez około 30- 35 minut. Pierwsze 15 minut pieczemy z parą, a następnie bez pary, zmniejszając temperaturę do 220 stopni.Chleb studzimy na kratce. Poniżej lista piekarek:Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com/Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/Ania http://bajkorada.blogspot.com
Kulinarne przygody Gatity
nadrabiamy zaległości czyli tort czekoladowo-ajerkoniakowy 204zniknął ze stołu:) Biedny łasuch mniejszy doczekał się w końcu tortu a ja odetchnęłam z ulgą, że bez zaległości mogę się wziąć za świąteczne wypieki. Skłądniki: ciasto: 4 jajka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru masa: margaryna 0,5 litra mleka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej(...)kieliszki ajerkoniaku Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier i żółtka. Na koniec delikatnie mieszkamy masę z mąką i kakaem. Następnie przelewamy masę do tortownicy i pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Mleko gotujemy. Gdy zawrze należy dodać mąki i mieszać do uzyskania konsystencji budyniu. Gotową masę chłodzimy. Ucieramy margarynę z cukrem na biały puch
ciastkarnia na kruchym spodzie
Placek z rabarbarem 307pudru2 jajka Wykonanie:- zagnieść ciasto z mąki, margaryny, cukru, cukru wanilinowego, soli oraz jajka- ciasto schłodzić w lodówce- rabarbar obrać, porządnie umyć i pokroić na drobne kawałki- do rabarbaru dodać cukier i budyń, dobrze wymieszać- ciastem dość cienko wylepić blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem- masę rabarbarową przełożyć na ciasto i równo rozsmarować- ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego(...)stopni i piec około 40 minut- margarynę rozpuścić w rondelku, dodać wiórki kokosowe wymieszane z cukrem pudrem- zrumienić wiórki cały czas mieszając- do przestudzonej masy kokosowej dodać jajka i dobrze wymieszać- masę rozsmarować na podpieczonym cieście i zapiekać około 20 minut do zrumienienia kokosowej pierzynki Wiórki kokosowe są alternatywą dla tradycyjnej kruszonki, swoją słodyczą wspaniale łagodzą kwaskowatość rabarbaru. Ciasto rozpływa
Smakołyki Bereniki
Wiosenna baba drożdżowa 208ciastach pieczonych z dodatkiem proszku do pieczenia, kolorowe barwniki można dodać dzieląc ciasto na 2 części. Ta babka jest na cieście drożdżowym, więc uzyskanie 2 kolorów wiąże się ze zrobieniem 2 oddzielnych ciast. Jeśli przygotujemy sobie wcześniej wszystkie składniki, to przygotowanie ciasta będzie przebiegać bez problemu. Nie ma znaczenia, które ciasto zagnieciemy wcześniej. Nie czekamy aż drożdże podrosną(...)długo, aby uzyskać elastyczne i lśniące ciasto. Dzielimy ciasto na 9 części i formujemy każdą w bułeczki, pomagając sobie odrobina mąki. Mąka nie może pozostać na powierzchni bułek. Układamy w foremce na przemian z bułeczkami z ciasta pomarańczowego. Połączone bułeczki pieczemy w temperaturze około 180st. przez 40 minut, do suchego patyczka. Lekko ciepłe ciasto smarujemy przezroczystym lukrem pomarańczowym wykonanym
Leśny Zakątek
Oregano i parmesan – włoskie bułeczki 192drożdżach, więc “pierwsze strzyżenie zaliczone”. Specjalnie przykryłam zioło parmezanem, aby się nie przypaliło. O aromacie podczas pieczenia już nie wspomnę! Takie małe bułeczki to idealne pieczywo do sałatek czy pomidorowej. Często używacie oregano? Ja tak! Pizza bez oregano to nie pizza. Moje dzieciaki posypują nim serowe grzanki. Możecie sobie wyobrazić jak im smakowały bułeczki . Bułeczki(...)ciasto elastyczne ciasto. Jeśli ciasto mocno się klei dodaj mąki, jeśli jest za twarde dodaj wody. przykryj folię i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po wyrośnięciu złóż ciasto kilka razy i odstaw na 10 minut. Podziel ciasto na 16 kawałków i uformuj równe bułeczki. Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem i posyp oregano, sezamem i utartym parmezanem. Odstaw na 30 minut
codojedzenia
Sernik kasztanowo-krówkowy. Najlepszy! 198pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Przestudzić. Serek, kremówkę, jajka, krem kasztanowy i ekstrakt zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników. Przelać na podpieczony spód. Piec w 180 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze 50-60 minut, aż wierzch będzie ścięty. Ciasto ostudzić w piekarniku(...)cukierniczego, odciąć końcówkę, tworząc mały otwór. Wycisnąć w równych odległościach równoległe paski na cieście. Następnie w poprzek przeciągać wykałaczką, raz w jedną, a raz w drugą stronę. Schłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem udekorować kandyzowanymi kasztanami. Smacznego! Pieję nad nim z zachwytu, ale nie bez powodu. Już nic więcej nie napiszę; idę spałaszować kolejny kawałek
Pożeraczka, czyli raz adobrze
BISZKOPT Z MASĄ JABŁKOWĄ 209dodać do masy z białek, wymieszać ręcznie trzepaczką. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy z jaj, mieszać ręcznie. Na końcu dodać rozpuszczony schłodzony tłuszcz, wymieszać, wylać na blachę wyłożoną sreberkiem. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 20 minut. Wymiary formy 21 cm x 26 cm. Sposób przygotowania masy jab łkowej: Jabłka umyć(...)wolnym ogniu. Do uprażonych jabłek dodać suchą galaretkę, wymieszać, smażyć bez przykrycia przez ok. 5 minut. Sposób przygotowania polewy: W 2 łyżkach gorącej wody rozpuścić żelatynę. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia się wszystkich składników. Sposób wykonania ciasta: Biszkopt jasny nasączyć ponczem, wyłożyć masę jabłkową, równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni
Przepisy kulinarne babci Antoniny
Drożdżowe pierogi z kaczką 221setnych zaległych przepisów :-P Zdecydowanie więcej gotuję niż spisuję receptury :) Pierwszy raz robiłam pieczone pierogi drożdżowe, i chyba za długo były w piekarniku. W przepisie zmniejszyłam czas pieczenia, więc bez obaw, możecie mi zaufać :) Mięso kaczki mam z poprzedniego dnia z obiadu. Więc to znowu obiad z cyklu: recykling jest fajny! :-PSkładniki na ciasto180 ml mleka(...)farszu możemy dodać 1 żółtko, żeby farsz był bardziej ścisły.Finał: Podrośnięte ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka (o średnicy 8-10 cm). Na każde kółko nakładamy łyżką farsz, składamy na pół i brzegi ciasta dociskamy widelcem. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Posypujemy tymiankiem. Odstawiamy na ok. 15 minut
Bon Appetit Małgorzaty
szarlotka z kaszy jaglanej - bez mąki, bez cukru, bez tłuszczu 239większych wyrzutów sumienia :) Ciasto idealne dla wszystkich - wegan, bezglutenowców, uczulonych na mleko/jajka, dietujących itp. itd. Składniki są łatwo dostępne i tanie, a szarlotka bardzo prosta w wykonaniu, nie da się jej zepsuć :) Zapraszam do pieczenia! Jeśli nie macie ksylitolu możecie użyć zwykłego cukru, a jesli chcecie mieć dalej szarlotkę bez cukru - miodu lub syropu klonowego/z agawy/ryżowego/daktylowego(...)wsypujemy do gotującego się mleka i gotujemy ok. 20-25 minut aż kasza wchłonie cały płyn. W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy je tarce o grubych oczkach, mieszamy z sokiem z cytryny, cynamonem i ksylitolem. Gdy kasza się ugotuje dodajemy do niej ksylitol. Przygotowujemy tortownicę - wykładamy ją papierem do pieczenia. Na spód wykładamy połowę kaszę dociskając ręką lub łyżką
chili & sugar
Ciasto na Halloween! Sernik z dynią! 227mieszamy trzepaczką, masę zagotowujemy ponownie. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylep nią ciastem. 1/4 ilość ciasta odłóż na bok, będziemy go używać do zrobienia kratki na wierzchu ciasta. Na wylepione ciasto posyp 2-3 łyżki kakao lub czekolady na gorąco, ten zabieg sprawi, że sernik "nie przemoknie" na ciasto. Ciasto będzie pulchne. wylewamy delikatnie masę serową, łyżką wyrównaj powierzchnię(...)odłożonej 1/4 porcji ciasta, robimy wałkiem blat na stolnicy i kroimy go na cienkie paski, które układamy w kratownicę na serniku. Ciasto pieczemy w piekarniku, grzanie dół i góra - to bardzo ważne przy sernikach, dzięki temu sernik piecze się równomiernie i nie pęka przy pieczeniu, zachowuje równą powierzchnię. Sernik piekłam 1 godzinę i 20 minut w temp 165 stopni
SMYKWKUCHNI
Sernik na zimno z wiśniami i galaretką 192Składniki (na tortownicę o średnicy 21 cm) : Spód: 150 g ciastek Oreo 40 g masła Ciasteczka pokruszyć, ja to robię w moździerzu. Masło roztopić, połączyć dokładnie
Moja Galeria Smaku
Murzynek z orzechami 279Czyli bez tragedii. Łatwiejsze jest tylko kupienie gotowej mieszanki w pudełku, wymieszanie z mlekiem i jajkami. (Czego nie oceniam, bo ostatnio „upiekłam” kopiec kreta, jak bardzo powinnam być tym zawstydzona?) Murzynka jadł każdy, prawda? Mam nadzieję, że jest ktoś jeszcze, dla kogo to ciasto było najlepszym ze wszystkich ciast w dzieciństwie. Mama robiła klasycznego, bez dodatku(...)wsypujemy cukier i kakao oraz wlewamy wodę. Masę podgrzewamy, a następnie gotujemy przez 5-7 minut. W tym momencie możemy odlać pół szklanki tej masy, tak jak robi to moja mama – na polewę. Po ostudzeniu do całej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, po jednym żółtku, cukier wanilinowy i posiekane orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy ubitą
wcinaj to
Ciasto odwracane z truskawkami i rabarbarem 162pora było spróbować :-) Sam wygląd ciasta nie jest rewelacyjny, bo owoce są na jego wierzchu dosłownie płaskie. Za to w smaku jest dobre, bardzo owocowe i mokrawe. Odwraca się je również bez problemu. SKŁADNIKI 5 jajek szczypta soli 150 g cukru 150 g masła 160 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g rabarbaru (2 średnie(...)momentu uzyskania puszystej pianki. Zmniejszyć obroty miksera i dodać masło. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Gotową masę wylać na wyłożone owoce i piec przez 55-60 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić, aż nieco ochłodnie. Następnie delikatnie obkroić boki ciasta, zdjąć obejmę i obrócić ciasto do góry dnem. Delikatnie
Passions hobbies life
Aksamitny sernik z ajerkoniakiem i pianką. 279około 20 dag ) mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka kaszy manny Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy kaszą manną i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Masa(...)trzy razy ), całość dokładnie ucieramy. Na koniec białka ubijamy na sztywną i pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. 3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy, najlepiej przez kilka godzin. 4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy
Izabelawkuchni