ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:394/1234)

CHLEBEK BANANOWY Z ORZECHAMI 193

wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia ¹⁄₂ sklanki posiekanych orzechów włoskich / wcześniej uprażonych na suchej patelni POLEWA CZEKOLADOWA : 70 g gorzkiej czekolady, 25 g masła, opcjonalnie 1 łyżka alkoholu (likieru, rumu, wiśniówki , brandy) WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 165℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę keksową  o wymiarach 10x30 cm dokładnie natłuszczamy(...)jogurt.  Miksujemy lub energicznie mieszamy rózgą, stopniowo, cienką stróżką wlewając olej. Delikatnie łączymy z suchymi składnikami z drugiej miski oraz posiekanymi orzechami.  Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok 55 minut lub do tzw. suchego patyczka.  Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w formie do lekkiego przestudzenia, następnie wyjmujemy z formy i układamy na kratce.  POLEWA CZEKOLADOWA

cool and minty
Sentymentalny chleb codzienny z paprykarzem 251

podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, zbić je kilka razy pięścią - w celu odgazowania . Następnie krótko zagnieść, uformować pod ł użny bochenek i przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia obsypanym lekko mąką. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 30 minut do napuszenia. Chleb z wierzchu obsypać mąką - zapobiegnie to przypalaniu się skórki podczas pieczenia . Ponacinać w poprzek(...)ostrym nożem. Wstawić do nagr zanego do 220C piekarnika - grzałka góra-dół; w 1/3 wysokości piekarnika, bez termoobiegu - i piec 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć do 190C i piec jeszcze około 20-25 minut. Chleb jest upieczony wtedy, kiedy popukany z góry wydaje głuchy odgłos

Grunt to przepis!
BUŁKI Z CZARNUSZKĄ 143

bez grudek. Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i ponownie zagniatamy posypując je mąką. Z ciasta formujemy wałek i dzielimy go na 10-12 porcji z których formujemy bułki. Układamy je na blaszce posypując mąką.  Wierzch bułek smarujemy wodą ( można rozmąconym jajkiem ) i posypujemy czarnuszką. Pozostawiamy bułki na 15 minut(...)wyrośnięcia. Gdy wyrosną to tępą stroną noża robimy wgniecenie na ich środku.  Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku do 180-200 *C, przez 20 minut aż ładnie się zarumienią, na funkcji termoobieg.  Czarnuszka dodaje im aromatu jednak można ją zamienić na sezam, słonecznik lub siemię lniane.          Bułki są pyszne pierwszego i drugiego dnia

Kulinarne Fantazje Marioli
TORT CZEKOLADOWO-MIĘTOWY 355

wydłużając czas pieczenia). Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C. Mąkę, sodę  i proszek wymieszaj, przesiej i odłóż na bok. W garnuszku roztop masło, zdejmij z palnika, dodaj czekoladę i odstaw, aż się rozpuści, mieszając na koniec. Wsyp przesiane kakao, wymieszaj rózgą kuchenną całość i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Jajka (bez rozdzielania na żółtka i białka(...)częściach) naprzemiennie z mąką wymieszaną z sodą i proszkiem. Całość wymieszaj już tylko szpatułką do połączenia się składników. Ciasto będzie dosyć geste. Ciasto przełóż do formy (lub form, jeśli pieczesz blaty osobno) i piecz odpowiednio całe ciasto około 60-65 minut do tzw. suchego patyczka lub każdą formę z osobna po około 20-25 minut.  Upieczone ciasto

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto makowe z masą serową 226

proszkiem do pieczenia oraz suchy mak i wodę. Wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na blaszkę o wym. 25x36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić. Masa serowa:   1 kg gęstego serka waniliowego z wiaderka,  szklanka cukru,  250g masła

Z miłości do słodkości
rolada czekoladowa z wiśniami i alkoholem 202

pieczenia. Białka ubić z cukrem, następnie z żółtkami. Dodać mieszankę z mąką i delikatnie wymieszać. Przełożyć na matę silikonową (lub jeśli jej nie mamy to na blaszkę wyścieloną papierem) i wyrównać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 15-20 minut. Kiedy tylko ciasto będzie upieczone i sprężyste należy je wyjąć. Zbyt długo pieczony biszkopt(...)nadaje się na roladę bo będzie zbyt suchy i się połamie. Na upieczony biszkopt po kilku minutach od wyciągnięcia z pieca położyć lekko wilgotną ściereczkę i razem z nią zwinąć ciasto w roladę. Odstawić aż wystygnie.  Czekoladę połamać i wrzucić do miski. Miskę ustawić nad garnkiem z gorącą wodą i mieszając rozpuścić czekoladę. Kremówkę ubić na sztywno i wlać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bułki pszenne 441

ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Tym razem na 1- 2  godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na pięć części, formując z nich bułki. Bułeczki lekko oprószamy mąką i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.  Tak przygotowane bułki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(...)razem na pół godziny. Po tym czasie, bułki przecinamy stroną noża na pół (prawie do samego spodu) i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 22 minuty w temperaturze 200 stopni (grzanie góra + dół, bez termoobiegu). Bułeczki studzimy na kratce. Smacznego

Smak mojego domu
Pieczone Pierogi z Kapustą i Pieczarkami 267

skleja pierogi. Ulepione pierogi układam na blacie lekko podsypanym mąką. Po wylepieniu pierogów rozwałkowuję pozostałe ciasto i wylepiam do końca pierogi. Pieczenie pierogów: Najpierw piekę pierogi które pierwsze były zlepione i zdążyły podrosnąć na blacie. Pierogi układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przed ułożeniem robię falbankę widelcem (dokładnie widać to na filmiku). Następnie pierogi maluję rozmąconym jajkiem(...)posypuję czarnuszką lub kminkiem. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, pierogi piekę około 20 minut na złoty kolor. Piekarnik mam włączony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Pierogi pieczone z kapustą i pieczarkami są gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Pierniczki na choinkę i nie tylko! 147

proszku do pieczenia Delecta oraz pół łyżeczki cukru waniliowego Delecta szczypta soli Do dekoracji naturalne posypki Decorada Delecta rodzynki cukier do polew + woda Najpierw upiecz ziemniaka w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40 minut.Gdy wystygnie obierz go i zblenduj na gładki krem. Wszystkie składniki włóż do misy, dodaj krem z batata i zagnieć kulę ciasta(...)Mnie wyręczył robot z hakiem do chleba, ale wykonanie ręczne też jest proste, bo ciasto jest idealne i idealnie odchodzi od ręki. Nie lepi się i nie trzeba dosypywać mąki. Wałkuj na placki o grubości 3 mm i wycinaj dowolne formy pierniczków. Piecz około 12 minut w 180 stopniach, kontroluj ,gdyż jak wiadomo, piekarniki mamy różne. Po wystudzeniu przygotuj lukier

Z Kuchni Do Kuchni
sernik z kajmakiem na bakaliowym spodzie 189

pokruszyć ja kruche kruszyłam tłuczkiem do ziemniaków, dodać resztę składników wymieszać tak aby zrobił się tzw mokry piach. Tortownicę wysmarować masłem, spód i ewentualnie boki wylepić ciastem, ciasto podpiec przez 10 minut na 175 stopni w piekarniku. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, aby lepiej się zmiksowało można bardzo delikatnie podgrzać garnek. Dodać ser dalej miksując, do masy dodajemy(...)kajmaku, na samym końcu po połączeniu dodajemy budyń oraz esencje rumową, całość miksujemy dokładnie ostatni raz. Po zmiksowaniu ser wylać na podpieczony wcześniej spód, całośc piec około 60 minut na 170 stopni bez teromobiegu. Po wyjęciu z piekarnika sernik polać pozostałym kajmakiem

Pychotkaaa
Wytrawny tort czekoladowy z pomarańczą! 202

kawałek tortu jest dla Ciebie. Częstuj się :) Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru 4 jajka 3 łyżki gorzkiego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (x 2)* Sposób wykonania: Żółtka ucieramy z masłem i cukrem przez około 10 minut. Następnie dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i ubite

Kuchnia Pani Wiosny
Kruche ciasto z owocami pod lekką pianką/pleśniak 2 179

Przygotowanie: 2/3 ciasta zetrzeć bezpośrednio na wyłożona pergaminem blachę i podpiec w temp. 180 C około 20 minut. Wodę z ciecierzycy ubić na sztywną pianę, dodadawać stopniowo cukier po czym budyniowy proszek a na końcu strużką dodać olej. Na podpieczony i wystudzony spód wyłożyć „piankę” na to owoce i zetrzeć resztę ciasta. Tak przygotowanie piec w tej samej

greenscarf
Tarletki z budyniem czekoladowym i owocami 207

Ciasto: Mąkę, masło - wysiekać na stolnicy. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto dajemy na 30-40 minut do lodówki - wiadomo, że jeśli kruche ciasto jest dobrze schłodzone, jest smaczniejsze ;)  Foremki na tarletki - 12 sztuk - smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.  Ciasto trzeba rozwałkować i ułożyć na nim foremki. Wykrojonymi kawałkami ciasta wykleić foremki i nakłuć ciasto(...)widelcem. Pieczemy w 90 stopniach około 15 minut - na złoty kolor. Czasami ten złoty kolor zamienia się w ciemny brąz, ale i tak jest ono smaczne;) Masa : Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim budyń. Pozostałe mleko, masło i cukier trzeba zagotować. Gdy się zagotuje wlewamy budyń i gotujemy 2-3 minut ciągle mieszając. Stygnący, ciepły budyń wylewamy

Lawendowe Niebo
Ciasteczka marcepanowe z galaretką 195

Połowę ciasta pozostawić w lodówce,  drugą rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wycinać ciastka foremką - średnim serduszkiem i kłaść w odstępach 1 cm na blachę wyłożoną  papierem do pieczenia. Masą marcepanową ozdobić brzegi (trzeba dość sporo jej kłaść, łatwiej się wtedy ozdabia ciastka). Ciastka piec na średnim poziomie piekarnika przez 12-15 minut (trzeba pilnować, gdyż

Kuchnia Prezydentowej
Kruche ciasteczka z makiem 194

Płaską blachę do drobnych wypieków o wymiarach 31x41 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem (190 stopni bez termo obiegu). Ponieważ ciasto jest trudne w obróbce, rozwałkowałam je na silikonowej podkładce, którą dodatkowo lekko podsypałam mąką. Wierzch ciasta również troszkę posypałam, żeby nie kleiło się do wałka. Z rozwałkowanego placka wycięłam(...)przeniosłam na blachę pomagając sobie stołowym nożem. Ta ilość wystarczyła akurat na zapełnienie całej blachy. Ciastka mogą być układane dość blisko siebie, bo niewiele zwiększają swój rozmiar. Piekłam około 10-12 minut pilnując, żeby nie zrumieniły się za mocno. Kiedy odrobinę przestygły, tylko na tyle, żeby nie poparzyć, obtoczyłam je w drobnym cukrze wymieszanym z cukrem waniliowym i odłożyłam

Kuchenne zapiski Edyty