ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:391/1234)

Czekoladowe ptysie z kruszonką 189

blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Na każdym jednym układamy krążek kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210⁰C na 10 minut, po czym temperaturę skręcamy do 180⁰ i pieczemy jeszcze 20 minut. Upieczone ptysie najpierw pozostawiamy przez 5 minut w zamkniętym, wyłączonym piekarniku, a następnie na 10 minut lekko uchylamy drzwiczki. Po 15 minutach wyciągamy ptysie, przekładamy(...)kratkę i studzimy. Przestudzone ptysie obcinamy u góry ostrym nożem, napełniamy kremem, przykrywamy „czapeczką” i posypujemy, w zależności od kremu: cukrem pudrem dla dzieci (bez alkoholu), startą czekoladą dla dorosłych. Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Placek z rabarbarem i truskawkami z kokosową kruszonką 166

bez problemów rozsmarować się łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki 35x25 wyłożonej papierem do pieczenia i ładnie równo rozsmarować. Rabarbar pokroić na małe kawałki. Pokrojony rabarbar i małe truskawki rozłożyć na cieście. Przygotować kruszonkę. Wiórki, cukier i mąkę krupczatkę wymieszać. Dodać pokrojone masło i wszystko dokładnie razem rozetrzeć w palcach aby składniki sie połączyły. Gotową kruszonką posypać ciasto. Wstawić(...)piekarnika nagrzanego na 175 C i piecciasto ładnie się przyrumieni, ok 40 minut, funkcja góra dół

Monia miesza i gotuje
Paznokieć 150

szklanki mąki 300g masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka Składniki na bezę:  3 białka 3/4 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego Składniki na krem: puszka masy karmelowej 100g masła Ponadto: płatki migdałowe Masło, mąkę, proszek do pieczenia i żółtka szybko zagnieść. Podzielić na 3 równe części(...)Białka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym.  Na trzech pergaminach narysować 3 jednakowe prostokąty (20x30cm). Papier posypać mąką, rozwałkować ciasto na cienkie placki. Każdy placek posmarować masą bezową. Całość piec przez 20-30 minut w 150st C. Placki wystudzić na pergaminie.  Masę karmelową wraz z masłem utrzeć na gładką masę. Krem podzielić na 3 części, każdy

Słodki Zakątek
Pączki 150

ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (około godziny). Następnie wyjąć ciasto na blat, lekko zagnieść i grubo rozwałkować. Za pomocą szklanki lub foremki wykrawać pączki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć je i odstawić do napuszenia na około 30-40 minut. Rozgrzać tłuszcz do temperatury 175 stopni (tłuszczu musi być tyle, aby pączki swobodnie(...)pływały). Wkładać pączki, przykryć naczynie i smażyć na złoty kolor. Za pomocą patyczka do szaszłyków przewrócić na drugą stronę i dosmażyć już bez przykrycia. Gotowe pączki wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i odłożyć na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wystudzić. Za pomocą szprycy cukierniczej z długą i wąską końcówką nadziewać pączki ulubioną marmoladą. Z cukru pudru

My simple kitchen
Francuskie roladki z pizzy – ślimaki pizzowe 149

ciasto francuskie wyciągamy z lodówki na około 15 minut przed jego wykorzystaniem, żeby chętniej z nami współpracowało Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. W niewielkiej miseczce mieszamy przecier pomidorowy, olej, zioła i sól. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Oliwki kroimy na krążki, a obraną pieczarkę na plasterki. Ciasto francuskie rozkładamy na płaskiej powierzchni wyłożonej papierem do pieczenia

Lamarida.pl
Tarta Oreo z truskawkami 504

Tarta z Oreo, pyszny krem waniliowy i świeże truskawki – takie połączenia zawsze są strzałem w 10! Tarta Oreo z truskawkami ma jeszcze jeden ogromny plus

Ciastkozercy
Dwukolorowa babka białkowa 283

mnie bez termoobiegu, środkowy poziom, opcja pieczenia góra-dół . W połowie pieczenia można obrócić formę wokół jej osi, dla równomiernego upieczenia ciasta - posiadacze termoobiegu nie muszą się trudzić... Bliżej końca pieczenia sprawdzać stan upieczenia ciasta "testem patyczka" - suchy patyczek, można wyjmować! Po wyjęciu z piekarnika, ciastu pozwolić ostygnąć jeszcze w formie. Po ostudzeniu babkę dowolnie udekorować(...)mnie posłużyła ku temu ulubiona polewa czekoladowa . Na polewę można wyłożyć dowolne dekoracje. Całe ciasto wstawić potem na 30 minut do lodówki, do kompletnego zgęstnienia polewy. SŁODKOŚCI NA BIAŁKACH JAJ WSPÓLNIE WYPIEKALI ~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~" GRUNT TO PRZEPIS - Dwukolorowa babka białkowa https://grunttoprzepis.blogspot.com/2018/03/dwukolorowa-babka-biakowa.html

Grunt to przepis!
Bułeczki gniazdka. 191

ciasto, formujemy kulę i dzielimy ją na 8 równych części. Każdą część rolujemy tworząc wałeczek o długości około 40 cm, zwijamy na wzór muszli ślimaka i przekładamy bułeczkę na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem. W tak przygotowaną bułeczkę, w sam jej środek, wkładamy kieliszek (50 ml) z grubego szkła, następnie bułeczki pozostawiamy na około 30 minut(...)wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (góra, dół, bez termoobiegu). Wyrośnięte bułeczki ostrożnie smarujemy żółtkiem wymieszanym z wodą i po około 10 minutach wkładamy do nagrzanego piekarnika. Gniazdka pieczemy (razem z kieliszkami) do zarumienienia, czyli około 12-15 minut. Upieczone bułeczki studzimy na kratce, a gdy przestygną ostrożnie wyjmujemy kieliszki (należy je przekręcić i wyjąć

Rozpustne gotowanie
Pijana śliwka -ciasto 185

cukier. Wszystko zagotować na wolnym ogniu około 5--6 minut. Zdjąć rondelek z palnika i wlać rum. Odstawić całość najlepiej na całą noc. śliwki odsączyć na sicie, a zalewę pozostawić do nasączenia ciasta. Ciasto 5 jajek rozm M 3/4 szklanki cukru 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mleka

O kuchni z uczuciem
MIODOWNIK 190

Ciasto: do rondla dodajemy mleko i miód, podgrzewamy do chwili ,aż miód się rozpuści, odstawiamy do ostygnięcia mąkę mieszamy z sodą, dodajemy posiekaną margarynę, cukier i jajka oraz przestudzoną masę miodową, całość zagniatamy na gładkie ciasto ( ręcznie lub mikserem) ciasto dzielimy na 3 części formę 35x24 wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy do niej jedną część ciasta, którą pieczemy(...)około 15 minut w temperaturze 180°C, to samo robimy z drugą częścią ciasta na 3 część ciasta   wykładamy gorącą masę orzechową , pieczemy 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, gotowe studzimy do formy w której piekliśmy , wkładamy   jedną część ciasta, na nie wykładamy połowę kremu budyniowego , przykrywamy kolejną częścią ciasta na którą wykładamy resztę kremu

Słodkie zapomnienie
Maślane ciasteczka z białą czekoladą bez schłodzenia ciasta 176

zrobienia, a smak pozostaje nieziemski! Bez uprzedniego schładzania ciasta w lodówce. Składniki: Ciastka 300 g mąki pszennej 1 kostka miękkiego masła (200g) 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier wanilinowy (16g) 2 żółtka Dodatkowo: polewa z białej czekolady w formie płatków do dekoracji ja użyłam firmy  HELIO Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na placek o grubości(...)wycinamy dowolne kształty. Pieczemy w temp. 180*C od 5 do 12 minut w zależności od grubości i wielkości ciastek, trzeba uważać aby ich nie spiec bo stracą maślany smak. Gotowe ciasteczka studzimy. Roztapiamy parę płatków z białej czekolady ( włożenie np. szklanki z płatkami białej czekolady w gorącej wodzie), która posłuży nam jako "klej" do sklejania naszych białych guziczków

W Moim Magicznym Domu
Babeczki proteinowe 164

mąki, jednak wtedy zawartość białka będzie mniejsza, na korzyć węglowodanów. Ja użyłam odżywki o smaku waniliowym i nie dodawałam już słodziwa. Sprawdźcie ciasto przed pieczeniem, ponieważ słodycz zależy od smaku odżywki.   Babeczki proteinowe Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 Składniki 400 g jogurt naturalny 1 szt jajko 60 g płatki owsiane 6 łyżek płaskich 45 g mąka(...)mąka ziemniaczana 2 łyżki lekko czubate 45 g białko o smaku waniliowym lub innym, dowolnym Sposób przygotowania Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przelewamy do kokilek i pieczemy ok. 30 minut

Kucharzyca
Zakręcone brioszki 138

odstępy, bułeczki rosną. Przykryć je ściereczką na ok. 30 minut. Po tym czasie posmarować je rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160 st. C, góra dół. Pieczemy 15 minut bez nawiewu, następnie włączamy nawiew na 5 minut, do zrumienienia się brioszek. Po upieczeniu przekładamy na kratkę do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Zakręcone brioszki pochodzi z serwisu

Pieguskowa Kuchnia
Szybkie ciasto z truskawkami 204

składniki się połączą dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość mieszamy tak, aby nie było grudek. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i na wierzchu układamy pokrojone owoce. Ciasto z truskawkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40-45 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KOSTKA CHAŁWOWA 280

śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki, pokruszone pistacje lub chałwa WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Spód formy o wymiarach 20x30 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. CIASTO : Białka umieszczamy w szklanej lub metalowej misie. Ubijamy ze szczyptą soli, aż zrobią się lekko sztywne. Stopniowo, cały czas miksując dodajemy(...)cukru. Kolejną dodajemy dopiero, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą. Jest to bardzo ważny etap i nie należy go przyspieszać. Po dodaniu ostatniej porcji cukru miksujemy jeszcze 2 minuty, aby ustabilizować pianę.  Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem krótko miksując. Wprost do ubitych jajek w 2 porcjach przesiewamy obie mąki i kakao. Delikatnie

cool and minty
Muffiny z suszonymi jabłkami nadziewane twarożkiem (z nutą karmelowo-waniliową) 210

muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić po 1 łyżce ciasta, 1 łyżeczce twarożku i ponownie uzupełnić ciastem (całość nie może przekraczać 3/4 wysokości papilotek, bo muffinki sporo podrosną) . Ciastka posypać zmielonym cukrem karmelowo-waniliowym i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 22-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.   Gotowe muffiny wyjąć z blachy i pozostawić(...)ostudzenia. Można oprószyć dodatkowym cukrem. (*) Użyłam cukru w "kamyczkach", więc zmieliłam go w młynku do kawy. Nadał muffinkom niepowtarzalnego posmaku karmelu. Taki cukier bez problemu możecie nabyć na stronie sklepu Ale Raj - klik

Di gotuje
Chleb pszenno-żytni z majonezem i serwatką 159

nastawić program na ciasto na chleb. U mnie trwa to 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto (oba warianty - wyrobione ręcznie lub maszynowo) przełożyć na blat podsypany mąką, uformować kulę i przełożyć do koszyka do wyrastania (lub durszlaka) wyłożonego mocno posypaną mąką ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 40 minut. Piekarnik nastawić na 210°C . Nagrzać kamień do pieczenia lub blachę. Wyrośnięty

Posadzone i zjedzone
Proziaki 192

jajko, sól, sodę i cukier. Rozbełtać. Cały czas mieszając dodawać tyle mąki aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok 1-1,5 cm i dużą szklanką wykrawać krążki. Proziaki piec na suchej patelni na niewielkim ogniu ok. 4 minuty z każdej strony

Smakołyki Asi
Orzechowe muffinki z kruszonką 146

zmielonych orzechów, u mnie laskowe 150 g pszennej mąki szczypta soli 1½ łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka 50 g masła, zimnego 40 g mąki 1 łyżka zmielonych orzechów 60 g brązowego cukru Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (180ºC bez termoobiegu lub w zależności od mocy piekarnika). W misce zmiksuj jajka z masłem, cukrem i waniliową esencją. Wymieszaj(...)jajeczno maślanej. Wymieszaj. Przygotuj 10 małych papierowych papilotek. Dodatkowo umieściłam je w muffinkowej formie. Napełnij foremki ciastem. Wymieszaj składniki na kruszonkę palcami, tak aby się utworzyły małe okruszki. Posyp wierzch muffinek kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz muffinki przez około 15-20 minut. Sprawdź dla pewności patyczkiem czy są w środku upieczone. Wyjmij i ostudź na metalowej kratce

codojedzenia
Torcik W-Z jak z PRL 236

delikatnie wymieszać szpatułką. Mieszać od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować. Wylać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 st. około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić(...)Nożykiem, bardzo delikatnie oddzielić boki biszkoptu od formy. Przekroić na 2 blaty, wyjdą dość cienkie (około 1 cm). Nasącz: 1 szklanka wiśniówki (można też dać 2 szklanki wiśniówki, już bez wody) 1 szklanka zimnej wody Wodę wymieszać z wiśniówką. Bita śmietana: 1 litr śmietany 30% lub 36% schłodzonej 2 łyżki żelatyny 4 łyżki zimnej wody 1-2 łyżki cukru

moj przepis na
Zielone Ciasto Shrek 155

opakowanie cukru wanilinowego  5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 900 ml soku zielonego ( ja dałam Pysia) 3 opakowania budyniu śmietankowego bez dodatku cukru 500 gr śmietany 30% 4 agrestowe galaretki 2 opakowania delicji o dowolnym smaku tłuszcz do formy Wykonanie: Jajka oddzielamy(...)Dodajemy do białek cukry ( poza cukrem pudrem) i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po żółtku i wlewamy olej miksując nadal aż uzyskamy gładka masę. Ciasto wylewamy do dużej blachy i pieczemy w temp. 180*C przez 35 minut. Po upieczeniu studzimy biszkopt. W jednej szklance soku rozpuszczamy 3 budynie , a resztę soku zagotowujemy. Kiedy sok zacznie wrzeć wlewamy do niego rozmieszany

W Moim Magicznym Domu
Drożdżowe kwiatuszki 205

sól, cukier ,masło.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.[ ja robiłam od razu, bez wyrastania].Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką/ kubkiem kółka. Na wycięte z ciasta kółko położyć plasterek o tym samym rozmiarze wędliny, na to ser żółty, przyłożyć jeszcze jednym kółkiem ciasta, lekko docisnąć. Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) na głębokość (zależny od rozmiarów(...)szklanki) ok.3 cm. Biorąc po dwa sąsiadujące płatki, zawijać je do środka, lekko je przy tym zlepiając.Posmarować białkiem, posypać makiem , sezamem. Piec ok. 17 minut w piekarniku rozgrzanym

Moje domowe kucharzenie
Ciasto czekoladowe (bez jajek) z kremem z mleka w proszku 214

window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); CIASTO CZEKOLADOWE (BEZ JAJEK) Z KREMEM Z MLEKA W PROSZKU Składniki na ciasto: - 230 gram mąki pszennej   - 50 gram kakao   - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 230 mililitrów gorącej wody  - 170 gram cukru brązowego - 75 mililitrów oleju  - 1 łyżeczka(...)kawy rozpuszczalnej  - 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Mieszamy oddzielnie suche składniki i mokre, a potem łączymy je razem. Ciasto wylewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Studzimy. Składniki na krem: - 2 szklanki mleka w proszku  - 1 kostka margaryny - 3/4 szklanki cukru  - 1/2 szklanki wody

Życie zamknięte w smaku
Bułeczki z nadzieniem malinowym 148

posypany mąką. Wyrabiać ciasto podsypując mąką krupczatką. Gdy ciasto przestanie się kleić do rąk, podzielić na tyle bułeczek ile chcemy uzyskać. Każdą kulkę lekko rozpłaszczyć umieścić w niej łyżeczkę/łyżkę dżemu w zależności od wielkości i zakleić, tak aby powstała zamknięta bułka. Bułeczki piec najpierw w 50 stopniach tak długo, aż wyrosną (ok. 20-30 minut), zwiększyć temperaturę

Corner With Recipes
Rurki z bitą śmietaną 157

grubość 1 mm. Wyciąć długie paseczki o szerokości 1,5 cm. Ciasto nawijamy na foremkę do rurek, zaczynając od węższej strony do szerszej. Na koniec rurki obtaczamy w cukrze. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem   do pieczenia w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 10-15 minut, do zrumienienia. Krem: 250 ml śmietanki 36% 125 g serka mascarpone(...)łyżki cukru pudru Śmietankę z serkiem umieścić w misce. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodać cukier. Nadziewać wystudzone rurki. Rurki bez nadzienia możemy przechowywać np. w metalowej puszce.   SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Chleb żytni na żurku 158

ominie. Po tych 10 minutach zagniatania przyda się jakiś nóż żeby z dłoni zeskrobać lepiące się ciasto. Inaczej nie da rady. No i zawijamy szczelnie miskę folią spożywczą i zostawiamy na 12 godzin. Niech sobie w spokoju fermentuje i produkuje fetorek :) Przez ten czas ciasto trochę podrośnie, ale w sumie bez rewelacji. Ale luz, nie przejmujcie się. Moczymy dłonie(...)mokrych mniej się lepi) i przekładamy ciasto do foremki (tak dla przykładu wyłożonej papierem do pieczenia). Wygładzamy wierzch, przykrywamy ściereczką (już nie folią i nie jakoś tak bardzo szczelnie) i znowu zostawiamy na 12 godzin. Znowu trochę wyrośnie, ale znowu nie tak jakoś bardzo. Tak po prostu ma być. Smarujemy po wierzchu białkiem rozrobionym z odrobiną mleka i pieczemy

Marder&Marder Manufacture
PEŁNOZIARNISTE CIASTECZKA ORKISZOWE Z TAHINI, AMARANTUSEM I SŁONECZNIKIEM 213

jajko i zagnieść kruche ciasto. Następnie dodajemy ziarna słonecznika i ekspandowany amarantus i dokładnie mieszamy. Mnie wyręcza w tym hak miksera, ale można również zagnieść kruche ciasto ręcznie. Następnie z otrzymanego ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na kilka minut do lodówki i zapełniamy

Smaczne Zdrowe
Dietetyczny sernik z brzoskwiniami nr 2 157

Sposób przygotowania: Ser, jajka, kisiel, proszek do p., STEWIĘ miksujemy masę serową wykładamy do blaszki pokrytej papierem do pieczenia brzoskwinie myjemy, przekrawamy na pół i układamy na serze, wciskając je w ciasto pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pozostawiamy tam do wystygnięcia najlepiej smakuję na zimno SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik z gruszkami 207

margaryny 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię włożyć do lodówki na jedną godzinę. Następnie wyjąć i rozwałkować na blaszce o wymiarach 28 x 35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni C 15 – 20 minut. Składniki na masę serową: 1 kg   tłustego(...)białego sera   ( nie może być z wiaderka ) 250 ml kwaśnej śmietany 120 g margaryny 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru Dodatkowo: 1 kg miękkich gruszek ½ łyżeczki cynamonu Gotowa masa czekoladowa do rozpuszczenia Sposób wykonania: Ser zemleć trzykrotnie.   Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec

Na słodko lub wytrawnie
Budyniowa tarta pod złotymi kroplami 189

jeszcze chwilę ubijamy. Na podpieczone ciasto wykładamy jagody, na to wylewamy budyń. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i pieczemy ok 25 minut. Po tym czasie wyciągamy tartę, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 100 stopni C. Na podpieczona masę budyniową wylewamy ubite białka wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 15 minut. Gdy tarta będzie stygła powoli(...)wierzchu zaczną pojawia się złote krople, ale trzeba przypilnować aby podczas pieczenia końcowego nie zrobiła nam się beza. Smacznego

kgwjanczewo
Makowiec drożdżowy 213

postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta i masy makowej. Papier do pieczenia smarujemy olejem, przekładamy roladę i zawijamy dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między papierem, a ciastem). Końce papieru pozostają otwarte. Makowce przenosimy na blaszkę, układamy w odstępach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185° C na 40 minut. Upieczone makowce wyjmujemy, rozcinamy papier i odstawiamy do przestudzenia. Przestudzone(...)ciepłe) polewamy lukrem (cukier puder ucieramy na gładko z gorącą wodą) i ozdabiamy suchym makiem.Makowiec drożdżowy po wystudzeniu, ale bez lukru możemy zamrozić. Rozmrażamy dzień przed Wigilią i wtedy dopiero lukrujemy. Jeden zostawiam w zamrażarce na Nowy Rok. Ciasto jest miękkie i wilgotne, a ilość maku – wyjątkowo obfita. Możliwość wcześniejszego przygotowania zaoszczędzi nam pracy, której w okresie świątecznym

mojewypiekiinietylko
Ciastka z masłem orzechowym 272

pieczenia. Dodać do ciasta stale miksując.Z ciasta formułować kule, spłaszczać je trochę, obtaczać w cukrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około, w zależności od wielkości uformułowanych ciastek) 15 minut (małe ciastka), 18 - 20 minut (średnie ciastka), 23 - 25 minut (duże ciastka).SMACZNEGO(...)Uwagi do przepisu:Masło orzechowe z kawałkami orzechów "crunchy" można zastąpić takim bez "smooth".Masło orzechowe z kwałkami orzechów, jak i bez, można nabyć w dobrej cenie podczas tygodnia amerykańskiego w sieci sklepów Lidl. Masło orzechowe z Lidla.Z podanych składników wychodzi około 8 dużych ciastek, 16 średnich lub 24 małych.Źródło przepisu: Magda Kucharzy

Gospodyni Miejska
Prawdziwy biszkopt ze śliwkami 200

problemu można wykonać je z mąki bezglutenowej np. kukurydzianej.Składniki: szklanka mąki 1 i 1/3 szklanki cukru szczypta wanilii 6 jajek szczypta soli śliwki (węgierki) bez pestek Blachę do pieczenia wykładam papierem pergaminowym, posypuję cukrem (1/3 szklanki) i układam gęsto połówki śliwek. Nastawiam piekarnik na 180 stopni.Oddzielam żółtka od białek. Z białek mikserem  ubijam sztywną pianę dodając(...)reszty cukru (ok. szklanki) ucieram puszystą masę. Do żółtek przesiewam mąkę i porządnie mieszam  zanim dodam białka. Wszystko delikatnie razem łączymy i ciastem zalewamy śliwki.Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 50 minut. Warto sprawdzić drewnianym patyczkiem lub nożem czy ciasto jest gotowe: gdy wbity w środek ciasta patyczek i po chwili wyciągnięty nadal będzie suchy

prawdziwe jedzenie
C - Lepsza odsłona owsianych otrąb 182

pieczenia Otręby, jajko, proszek do pieczenia i 1 łyżkę serka homo wymieszać  na jednolitą masę, wylać na płaski talerz i wstawić na 4 minuty do mikrofali w temp. 600-750.Po wyjęciu podzielić na mniejsze porcje, na każdą wyłożyć łyżkę serka homo, udekorować owocami, zaparzyć pyszną kawkę i bez wyrzutów sumienia delektować się dietetycznym deserkiem:)Jego(...)dodatkową zaletą  jest różnorodność, którą zapewniają dowolnie wybrane owocowe dodatki i smaki serka homogenizowanego, jak również  wzbogacanie samego ciasta łyżeczką cynamonu, przyprawy do piernika bądź kropelką dowolnego aromatu do ciast. Dzięki temu taki deser szybko się nie znudzi

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Polski chleb wiejski 226

misy z miksera wlać letnią wodę, dodać cały zaczyn, sól, mąkę i miksować około 15 minut. Dużą miskę wysmarować olejem i przełożyć ciasto. Przykryć bawełnianym ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 3 godziny. Po 1,5 godzinie ciasto przełożyć na stolnicę rozciągnąć i zwinąć na kopertę, przełożyć z powrotem do miski do ponownego wyrastania(...)ponownego wyrastania na około godzinę. Do piekarnika włożyć naczynie z szklanką wody i nagrzać piekarnik na 230 stopni. Włożyć na 5 minut naczynie żaroodporne, wyjąć wysypać mąką i przełożyć ciasto. Chleb przekroić, włożyć do piekarnika. Piec około 40 minut aż chleb będzie ładnie zrumieniony. Wyjąć i studzić na metalowej kratce. Z chleba miał być uformowany bochenek ale moje ciasto

Ala piecze i gotuje
Ciasto z kisielową pianką, brzoskwiniami i galaretką 314

wersja tego ciasto zdecydowanie bardziej mi odpowiada. Ciasto jest bardziej stabilne, zdecydowanie lepiej się kroi, a owoce i większa ilość galaretki nadają mu dodatkowej lekkości. Biszkopt: 6 jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju Kisielowa pianka: 2 op. kisielu morelowego bez cukru 5-6 łyżek cukru(...)dodajemy po 1 żółtku za każdym razem dokładnie miksując. Na koniec delikatnie mieszając drewnianą łyżką, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Przygotowaną masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (21x32cm) i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Trzy szklanki wody przelewamy do rondelka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. W jednej szklance wody rozpuszczamy

Smaki Na Talerzu
ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM 180

różowy pieprz, cząstki cytryny lub limonki do wyciśnięcia WYKONANIE Szpinak rozmrażamy na sicie i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200ºC bez termoobiegu. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną oleju. W misce miksujemy żółtka, dosypujemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy odsączony szpinak. Całość doprawiamy solą, pieprzem(...)wylewamy na wyłożoną papierem blachę i szpatułką rozprowadzamy ją równomiernie po całej powierzchni. Wstawiamy do rozgranego piekarnika i pieczemy 10 minut. Na blacie rozkładamy 2 kawałki folii spożywczej, tak aby lekko zachodziły na siebie oraz miały wielkość i kształt pieczonego ciasta szpinakowego. Upieczone ciasto wykładamy na przygotowaną folię spodem do góry i delikatnie odklejamy papier do pieczenia. W średniej

cool and minty
Ciasto Shrek 197

ciasto można przygotować też w wersji dziewczęcej-różowej, wtedy nazywane jest ciastem Fiona. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklankki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia zielona masa budyniowa 1 l zielonego soku typu "kubuś" 3 budynie śmietankowe bez cukru (na 0,5 l mleka) 2 łyżki cukru oraz(...)cukrem na puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem a na koniec ubitą pianę. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Przygotować zieloną masę budyniową. Odlać szklankę soku i wymieszać w nim budynie w proszku. Pozostały sok zagotować z cukrem. Gdy sok się zagotuje wlewać powoli

Monia miesza i gotuje
Pełnoziarnisty, podwójnie czekoladowy chlebek z cukinią (wegański, bez białego cukru) 236

czekolady z min. 70% zawartością kakao (bez białego cukru) 125 g cukinii, startej na tarce o dużych oczkach (tj. mniej więcej jedna niewielka cukinia) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów 1 łyżeczka cynamonu, szczypta soli Formę delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 160°C. Do miski przesiać(...)wlać składniki mokre, dodać startą cukinię oraz posiekaną czekoladę – całość wymieszać łyżką, do połączenia. Masę przełożyć do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie przez kilkanaście minut, następnie uwolnić z formy i wyłożyć na kratkę. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu. Smacznego! Wszystkie składniki powinny być

Even Better Food
PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU, PIECZONE W PIEKARNIKU 549

alternatywa dla tradycyjnych pączków. Ciasto z mąki orkiszowej, bez dodatku białego cukru, z ksylitolem, pieczone nie tradycyjnie na tłuszczu , tylko w piekarniku. Można je również obsypać mielonym ksylitolem (zdrowo), my jednak wolimy lukier z cukru trzcinowego. Powtarzam za autorką tego cuda: Efekt końcowy przerósł najśmielsze oczekiwania. To jest prawdziwe CUDO. Delikatne jak mgiełka, puszyste, bez posmaku tłuszczu- BAJKA(...)czas wyrabiamy (można także wyrabiać ręcznie), ok.7 minutciasto będzie gładkie.Po dokładnym wyrobieniu rozpoczynamy dodawanie partiami bardzo miękkiego masła. Cały czas wyrabiamy ciasto (teraz już hakiem, albo ręcznie) ok.7 minut. Ciasto musi być gładkie, lśniące i bardzo elastyczne.Odstawiamy pod przykryciem na ok.1h , aż podwoi swą objętość. Po tym czasie ciasto zbijamy, uderzając w środek i wykładamy na oprószony

Smaczne Zdrowe
Chleb razowy + film 139

Prosty w przygotowaniu chleb razowy to idealny przepis dla każdego laika kulinarnego, który pierwszy raz w życiu piecze chleb. Bez ulepszaczy, bez zbędnych składników smakuje wyśmienicie z pewnością zachwyci nie jedno podniebienie.   składniki na 2 bochenki chleba 800 g mąki pszennej razowej 100 g mąki pszennej białej 1 łyżeczka cukru 600 ml ciepłej wody 50 g drożdży(...)się połączą a następnie dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy mąkę pszenną białą, sól oraz olej i dłonią zagniatamy ciasto do czasu, aż będzie jednolite i miękkie ( ciasto można wyrobić na stolnicy posypanej mąką ). Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe części, przekładamy do prostokatnych

Smakowite Dania
Drożdżowe ślimaczki z chałwą i orzechami 213

wyrośnięcia na około 15-20 minut. Do rozczynu dodać resztę mąki pszennej, jajka, szczyptę soli, rozpuszczone i ostudzone masło oraz amaretto. Zagnieść tzw. luźne ciasto, włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. farsz: 200 g orzechów włoskich; 50 g migdałów ( u mnie bez); 3 łyżki śmietany(...)ciasto wyłożyć farsz (ja kładłam na cieście  tzw. "kupki" i lekko je rozsmarowywałam). Ciasto delikatnie zwinąć w roladę zaczynając zwijanie od dłuższego boku. Zwiniętą roladę pokroić ostrym nożem na 15 kawałków (plastrów). Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym i układać plastry ciasta płaską stroną do góry. Drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia

In my kitchen
Ma`amoule - tradycyjne arabskie ciasteczka 186

cynamonu. Masę daktylową bez trudu przygotujesz samodzielnie w domu. Namocz na noc daktyle. Następnego dnia odlej wodę z moczenia i zmiksuj z sokiem pomarańczowym. Jeśli dysponujesz świeżymi daktylami, wystarczy obrać je z pestek i zmiksować. Gotowe. Powinna byc dość gęsta, jak plastelina. Lekko zwilżyć dłonie olejem i uformować kulki, które będą nadzieniem ciasteczek z ciasta odrywać jednakowej wielkości kawałki(...)Uformowane ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdyby ciasteczka nie chciały wyskakiwać z foremki, oprósz foremkę mąką piec w 200`C około 20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek. Mniejsze kulki należy piec parę minut krócej. Generalnie ciasteczka po upieczeniu powinny pozostać jasne po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik gotowany 127

Sernik to ciasto lubiane przez wszystkich. Ten rodzaj ciasta zachwyci miłośników lekkich słodkości. Dodatek maku do biszkoptu nadaje sernikowi wyjątkowy smak. Biszkopt makowy: 8 białek z dużych jajek 4 łyżki mąki pszennej 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu 3 łyżki maku Białka ubij na sztywną pianę dodając po łyżce ksylitolu. Delikatnie(...)mieszaj dodając po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj wypłukany mak. Wymieszaj. Masę wylej na tortownicę wysmarowaną olejem. Biszkopt piecz 30 minut w piekarniku w 180 stopni z grzałką góra i dół. Po tym czasie wyłącz piekarnik. Biszkopt wyjmij z piekarnika po ok. 10 minutach. (po 5 uchyl lekko drzwiczki). Składniki na sernik

Strefa Zdrowego Żywienia
Sernik pod pierzynką z pianki 162

żółtek - 1 i 1/2 szklanki mleka letniego - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 kostki miękkiego masła - 2 budynie śmietankowe bez cukru - 1 kg sera twarogowego  - sok z jednej cytryny - 1 laska wanilii lub dwa cukry waniliowe Na piankę - 5 białek - 1/2 szklanki cukru pudru - szczypta soli Masło utrzyj z cukrem  i wanilią na puszystą masę, dodaj po kolei(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez godzinę w 170-175 °C góra - dół. Pod koniec tego czasu ubij na bardzo sztywno białka z cukrem i solą.  Rozsmaruj je delikatnie na gorącym serniku, zrób wzorki widelcem i piecz kolejne 15-20 minut.  Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w zamknięciu na 15 minut. Potem uchyl piekarnik

Pasje Jolki
Ciasto z malinami kremem kokosowym i chrupiącą bezą 1397

około 500-600 g świeżych malin Beza: 4 białka 180 g cukru szczypta soli  Przygotowanie: Beza: Białka ubić na sztywno z solą i cukrem. Rozsmarować na blaszce o wymiarach 25*36 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 170 stopni i piec około 30 minut. Ostudzić i razem z papierem delikatnie(...)dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Masę przelać do formy 25*36 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Po upieczeniu ostudzić. Galaretki malinowe rozmieszać we wrzątku i odłożyć do ostudzenia i lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na wcześniej cienko posmarowany dżemem

Ala piecze i gotuje
Zakręcone pizzerki w trzech smakach + szklanka soku. Niebiańsko pyszne śniadanie na słodko lub słono - do wyboru! 160

sera żółtego 1 budyń waniliowy 2-3 brzoskwinie z zalewy Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy pod przykryciem do lodówki na godzinkę by wyrosło. Ważne by ciasto zagniatać ze składników o tej samej temperaturze. W czasie gdy ciasto rośnie szykujemy dodatki: - ser trzemy, - wędlinę kroimy w kostkę, - cebulę szklimy na odrobinie masła (łyżkę odkładamy do miseczki) - do reszty(...)żółty.   Słodka porcja to ciasto wysmarowane budyniem, obłożone brzoskwiniami, a po zawinięciu i pokrojeniu oprószone cukrem zwykłym lub trzcinowym. Pozostaje zawinąć ścisło każdą porcję ciasta w roladkę i pokroić w plastry grubości ok 2 cm. Plastry układamy w blaszce wyłożonej papierem i pieczemy porcjami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut, aż się zrumienią. Warto zacząć

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania