roztrzepać, dodać syrop, jogurt i olej, połączyć. Dodać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia. Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce, posypać płatkami migdałowymi i cukrem. Piec w 175 st. C. przez 50 minut, aż do suchego patyczka. Ostudzić na kratce. Smacznego! Wczoraj, zerkając do kalendarza, z zaskoczeniem odkryłam, że dzisiaj mija
Pożeraczka, czyli raz adobrzelepiej idzie po takim małym co nieco Składniki : ciasto francuskie(375gram) pęczki botwiny(2-3małe) ser feta (ilość wedle uznania) oliwa(1łyżka) Przyprawy : miód (1łyżka) tymianek(żywy) oregano Wykonanie : 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.Botwinkę umyj,osusz i posiekaj. 2. Botwinkę wymieszaj z miodem i oliwą. Piecz 10-15minut. 3. Wyłóż blachę ciastem francuskim. Ponakłuwaj widelcem
U Fiolkimłynku do kawy. Całość wmieszać do ciasta. Z masy uformować kulki o wielości orzecha włoskiego. Każdą kulkę ułożyć (zachowując odpowiednie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia, leciutko spłaszczyć (dłonią lub widelcem; zrobiłam kratkę za pomocą widelca) i wstawić o rozgrzanego piekarnika. Piec około 15-17 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być lekko zarumienione.) (*) Ciastka można(...)przygotować w wersji bezglutenowej. Wystarczy użyć odpowiednich czekolad i proszku do pieczenia. Mąkę gryczaną oraz proszek bez glutenu jest do nabycia na stronie Zdrowy Market
Di gotujeoddzielnej miseczki wsypać mąki, dodać proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Wymieszać. Suche składniki stopniowo dodawać do mokrych mieszając trzepaczką. Borówki lub jagody umyć. Wsypać do ciasta, wymieszać delikatnie za pomocą łyżki. Gotowe ciasto przełożyć do silikonowej foremki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówWykonanie Ze wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę. Uformować wałek i podzielić na dwie części, w proporcjach 60% i 40%. Obydwa kawałki włożyć do zamrażarki. Formę wykładamy papierem. Większą część ciasta ścieramy na dużych oczkach bezpośrednio do blachy. Dociskamy delikatnie dłonią i pieczemy w 190 stopniach około 25 minut. Ciasto ma mieć złoty kolor
Z Kuchni Do Kuchniczekoladowa) -100g ksylitolu -50g gorzkiego kakao - ½ łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym Polewa daktylowa -80g daktyli -2 pełne łyżki gorzkiego kakao - ¼ szkl. ciepłej wody -2 płaskie łyżeczki żelatyny (lub 1 łyżeczka agaru ) + ¼ szkl. wody Polewa jogurtowa - ½ szkl. jogurtu naturalnego bez laktozy -1 miarka odżywki białkowej WPI (naturalnej lub smakowej) -ksylitol(...)Disco Ciok BABKA PROTEINOWA Fasole blend ujemy na gładko z jajkami. Dodajemy resztę składników i miksujemy już mikserem całość. Ciasto wlać do formy na babkę wysmarowaną olejem kokosowym, piec 40-45 minut w 180’C. Po odparowaniu babki (ale nie wystudzeniu) ostrożnie wyciągamy ją z formy (najlepiej sprawdzają się sylikonowe, mamy pewność, że nic w środku nie zostanie). POLEWA
Candy PandasCiasto rozkładamy na blacie, smarujemy koncentratem, posypujemy serem i przyprawami. Układamy plasterki szynki oraz równomiernie umyte i starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, zwijamy wzdłuż dłuższego boku (choć tu dowolność). Smarujemy powstały rulon roztrzepanym jajkiem i posypujemy siemieniem i makiem, kroimy w niezbyt grube lekko skośne talarki/plasterki. Pieczemy na papierze do pieczenia na środkowej półce piekarnika bez(...)termoobiegu w temp. 190 C przez około 15 minut. Zawijasy mają się ładnie zarumienić. Smacznego
Zasmakuj Kuchnipieczenia - 1/4 szklanki oleju - 1/2 łyżeczki imbiru w proszku - 2 łyżeczki cukru trzcinowego - cukier puder do posypania - dowolne owoce lub dżem (u mnie dżem z czerwonej porzeczki ) Łączę ze sobą wszystkie składniki - do mąki dodaję mleko, wbijam 2 jaja, mieszam, wsypuję imbir, cukier, proszek do pieczenia i olej Mieszam całość dokładnie i odstawiam ciasto(...)minut. Rozgrzewam gofrownicę, gdy już jest gotowa, wlewam ciasto i piekę ok. 4 minuty. Gotowe gofry posypuję cukrem pudrem i wykładam na nie dżem z czerwonej porzeczki. SMACZNEGO
Wielopokoleniowowyrobić ciasto (przez około 5 minut). Ciasto przykryć czystą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 – 2 godziny, aż potroi swoją objętość. Oliwki kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta. Następnie formować 6 podłużnych bułeczek, ułożyć je na papierze do pieczenia, przykryć ścierką i pozostawić
KuchniaWeDwoje.plpieczenia, rum oraz kandyzowaną skórkę. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki keksówki o wym. 11x23cm. Równomiernie rozsmarować. Na wierzchu rozsypać jeżyny i delikatnie wcisnąć je w ciasto (mrożone lekko rozmrozić). Posypać odłożoną kruszonką. Piec około 50-60 minut w temp
Z miłości do słodkościszkl. mleka 40 g masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru (+ 1 jajko do posmarowania) Wykonanie: Wszystkie składniki ugniatamy na elastyczną masę. (Masło dodać najlepiej miękkie) Ciasto będzie lepiło się trochę do rąk, ale po kilku minutach od wyrabiania powinno mięć już bardziej "zbitą" konsystencje, Dzielimy wtedy ciasto
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać widelcem, następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść gładkie ciasto. Gyby się kleiło podsypać odrobiną mąki. Podzielić na 3 równe części i uformować wałeczki. Skleić wałeczki górą i spleść warkocz. Nieco spłaszczyć i posmarować żółtkiem. Posypać płatkami migdałowymi piec w 180`C 30-35 minut do zrumienienia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szkl. mleka 40 g masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru (+ 1 jajko do posmarowania) Wykonanie: Wszystkie składniki ugniatamy na elastyczną masę. (Masło dodać najlepiej miękkie) Ciasto będzie lepiło się trochę do rąk, ale po kilku minutach od wyrabiania powinno mięć już bardziej "zbitą" konsystencje, Dzielimy wtedy ciasto
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...tworzyć okruchy dodaj śmietanę i żółtko. Zagnieć szybko ciasto. Oderwij jedną trzecią ciasta, zawiń w folię i włóż do lodówki. Resztę ciasta rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Zdejmij papier z wierzchu i umieść ciasto w formie wraz z papierem pod spodem. Podpiecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Wyjmij resztę ciasta z lodówki. Rozetrzyj między palcami
codojedzeniasprawdzam zawsze czy ręka mi bez problemu odstaje. Ważne, aby ciasto było dobrze wyrobione i pulchne (ugniatać należy około 5 minut). Miseczkę oprószyć mąką i pozostawić ciasto pod lniana ściereczka do podwojenia swojej objętości. W międzyczasie rozpuścić margarynę na kruszonkę i po lekkim przestudzeniu łyżką połączyć wszystkie składniki, aby powstała kruszonka. Kiedy ciasto wyrośnie należy je ponownie zagnieść(...)umieścić w przygotowanej blasze 35cmx25cm (powinna być natłuszczona). Uformować jak do pieczenia. Na ciasto wyłożyć owoce i kruszonkę i ponownie nakryć ściereczkę do podrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (grzanie góra dół) i piec przez 35-40 minut. Studzić przy uchylonym piekarniku. Smacznego
ChilliJemy