siebie. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia, wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem. Cukier Demerara wsypujemy do miseczki (lub na talerzyk), kładziemy po kolei przygotowane rurki, tylko stroną posmarowaną jajkiem. Odkładamy na blaszkę. Piekarnik nagrzewamy do 175º C i pieczemy przez ok. 20 minut. Gotowe rurki, jeszcze gorące zdejmujemy z foremek (ponieważ są gorące lepiej sobie pomóc(...)podchodzi wodą. Gorąco polecam. Smacznego. Wraz ze mną autorki n/w blogów uczestniczyły w akcji Ciasto na niedzielę ( rurki do nadziania ): - Wiosenka Eksplozja Smaku - Różowa Kuchnia - Kuchnia co dnia - Kulinarna Maniusia - Moje domowe kucharzenie Lista będzie uzupełniona po zakończeniu wydarzenia. Wymienionym dziękuję za wspólne pieczenie. Wydrukuj przepis The post Rurki z bitą śmietaną appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkosobie odpowiedzcie na pytanie, czy zmodyfikowałem... Czego potrzebujemy? -200 gram masła -150 gram cukru pudru -5 jajek -230 gram mąki TYP450 -1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -150 gram marcepanu -truskawki bez szypułek na połówki przekrojone -obrany rabarbar pokrojony w kostkę -kruszonka Kruszonka -85 gram masła -140 gram mąki TYP550 -120 gram cukru pudru Masło topimy w rondlu(...)przechowujemy w lodówce. Ciasto. Masło ubijamy na najwyższych obrotach około 7 minut, dodajemy cukier puder i dalej ubijamy około 5 minut do białej, puszystej masy, Dodajemy dwa jajka, miksujemy 2-3 minuty, znów dodajemy dwa jajka, miksujemy. Dodajemy ostatnie jajko i miksujemy jeszcze około 4 minut. Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy mikserem na wolnych
BaRepasmyślę, że żadna wiewiórka nie pogardziłaby ciastem z orzechami, jabłkami i rodzynkami :) No i w końcu od wiórków do "wiewiórków" nie daleka droga ;) Do zrobienia tego ciasta zainspirowały mnie bakalie bez konserwantów, lecz z dużą zawartością pokarmowego błonnika marki HELIO - polecam! :) Takie bakalie idealne są do wieczornego podjadania przy TV :D składniki:5 średnich jabłek(...)podczas pieczenia nie opadły na dno). Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Po 15 minutach odsączamy je z wody i także zasypujemy odrobiną mąki. Orzechy drobno siekamy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, olej, mleko oraz orzechy, jabłka i rodzynki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy
Bon Appetit Małgorzatyszklanka cukru 1 1/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 blaty. Z jednego szklanką wykrawamy(...)miksując. mleczna ½ masy pozostawiona bez dodatków ciemna : ½ masy zmiksowana z saszetką czekolady instant o smaku pomarańczowym lub 1 łyżką kakao Dodatkowo : 1 galaretka pomarańczowa rozrobiona na 350 ml gorącej wody 50 g wiórków kokosowych WYKONANIE blat biszkoptowy+ masa ciemna krążki biszkoptowe 3/ 4 masy mlecznej biszkopt z otworami ¼ masy mlecznej przestrzenie ciasta pokryte kremem posypujemy obficie wiórkami
Domowe ciastakawałki pomidorów. Nie musi być całkowicie gładki. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na okrągły placek o grubości około 1 cm. Brzeg zawijamy do wewnątrz. Pizzę smarujemy równomiernie sosem i układamy na nim dodatki (z wyjątkiem rukoli). Pizzę pieczemy przez około 15 minut w 220 stopniach. Po upieczeniu układamy na niej rukolę. Gotowe! Domową pizzę można(...)dodatkiem keczupu lub sosu tysiąca wysp . Przygotowujesz sylwestrową ucztę? Polecam inne moje przepisy: Nuggetsy z piekarnika z sosem tysiąca wysp Frytki z piekarnika Wegański malinowy „sernik” bez sera Biszkoptowa zebra Szybka i prosta szarlotka Dietetyczne trufle Chrupki z cieciorki – idealna przekąska na imprezę
Dieta bez mlekapieczemy, krem robi się błyskawicznie i nie ma opcji, żeby się nie udał. Jeśli dobrze się ogarniemy, całe ciacho mamy gotowe w 10 minut. W zależności od naszych preferencji lub przewidywanych konsumentów, do kremu dodajemy kawę lub nie (wariant dla dzieci). Ja wolę wariant kawowy, bo stefanka jest wtedy bardziej wyrazista. Stefanka to ciasto, jak to ciasta z kremem lubi(...)morelowy. Kolejne warstwy ciastek najlepiej układać na desce, na folii spożywczej lub aluminiowej, dzięki czemu łatwiej będzie całość ciasta przenieść do lodówki. Zjadając stefankę nie przejmujemy się kaloriami a cieszymy smakiem i liczymy ilość dokładek Drukuj Stefanka – ciasto bez pieczenia na herbatnikach Składniki 600 g herbatników 500 g masła 1 szkl. cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki
Mieszam w Garnkufrancuskim rodowodzie, zyskała więc już poklask w wielu kręgach, mimo swego nieco topornego kształtu. Nie pieczemy jej bowiem w formie, a na zwykłej, dużej blasze z piekarnika. Na środek wykładamy owoce, zawijamy brzegi - i gotowe. Bez wcześniejszego podpiekania spodu, bez skomplikowanych kremów, bez dziwactw i utrudnień. Z piekarnika najpierw unosi się zapach, który wabi do kuchni wszystkich(...)Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Powoli wlewać wodę; tyle, żeby zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na dość cienkie koło na papierze do pieczenia. Razem z papierem przełożyć na dużą blachę z piekarnika. Owoce wymieszać z cukrem i mąką
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGotowany sernik to łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Na pewno posmakuje wielbicielom słodyczy oraz czekolady. Herbatniki tworzą z masą jednolitą całość, pychotka ;) Składniki: 1 kg zmielonego twarogu śmietankowego, bez cukru ½ szklanki cukru 200 g masła 4 duże jajka 2 budynie o smaku śmietanowym ½ szklanki mleka(...)minut. Ważne, żeby przez cały ten czas masę mieszać. Blaszkę o wymiarach 34x25 wykładamy papierem do pieczenia i całe dno starannie pokrywamy herbatnikami. Wylewamy na herbatniki połowę, gorącej serowej masy. Do pozostałej masy dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Układamy kolejną warstwę herbatników, następnie wlewamy kakaową masę, a następnie nakładamy trzecią warstwę herbatników. Czekamy jak ciasto ostygnie i wkładamy
Symfonia smakowabyć, to zbuduje aromat . FAZA 2 - ciasto właściwe Po 12-godzinnym czasie fermentacji zimnej, wyjąć miskę z rozczynem na 2 godziny przed pieczeniem, aby zawartość uzyskała temperaturę pokojową - ok. 18-24 o C . Do rozczynu dosypać mąkę oraz sól i wyrabiać przez ok 20 minut aż ciasto będzie elastyczne - ja robiłam to ręcznie, na stolnicy co jakiś(...)bułeczkami przykryć ściereczką kuchenna i odstawić na 50 minut w ciepłe miejsce do rozrostu końcowego. Piekarnik nagrzać do 220C i go zaparować poprzez wylewanie co jakiś czas wody na spód piekarnika - dolną grzałkę . Wstawić wyrośnięte bułki i zapiekać przez 5 minut - u mnie środkowy poziom piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i podpiekać
Grunt to przepis!Szybkie ciasto bez pieczenia, które smakuje każdemu! Robi furorę na wszystkich rodzinnych imprezach. Spróbuj koniecznie. SKŁADNIKI: 1 duża paczka herbatników 1 puszka masy kajmakowej 1 margaryna Kasia (250g) 3 szklanki mleka w proszku (ok. 300g) 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego garść orzechów włoskich 2 gorzkie czekolady 50ml mleka lub śmietany kremówki WYKONANIE(...)zalej wrzątkiem i poczekaj kilka minut. Obierz orzechy ze skórki i pokrój bądź pokrusz. 4. W kąpieli wodnej rozpuść 2 tabliczki czekolady, dodaj mleko bądź śmietankę i wymieszaj aż do połączenia składników. Dodaj pokruszone orzechy; 5. W blaszce wyłożonej papierem układaj warstwami: herbatniki masa herbatniki masa kajmakowa herbatniki rozpuszczona czekolada z orzechami; 6. Włóż ciasto do lodówki najlepiej na całą
Prosty przepis naszpinakiem, brokułami, twarogiem i gorgonzolą. Doprawione, czosnkiem, gałką muszkatołową i szczyptą chili. Zapiekane w lekko pikantnym sosie pomidorowo-dyniowym (choć równie dobrze smakują bez sosu - podsmażone lub prosto "z wody"). W trakcie pieczenia nadzienie tężeje, sos gęstnieje, a boki pierożków stają się delikatnie chrupiące. Świetnie sprawdzą się na obiad lub kolację dla większej liczby osób. Opcjonalnie(...)zgęstnieje. PIEROŻKI: Przygotowujemy ciasto na pierogi i odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. Dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na cienki placek i szklanką wycinamy kółka. Układamy pełną łyżeczkę nadzienia, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi. Kładziemy na podsypanym mąką blacie, przykrywamy ściereczką. Zagotowujemy dużą ilość osolonej wody. Partiami wrzucamy pierożki i gotujemy pół minuty, licząc od momentu wypłynięcia
cool and mintyPyszne, delikatne ciasto na bazie biszkoptu, z mnóstwem pysznych owoców. Całość idealnie uzupełnia polewa z kwaśnej śmietany. Gorąco polecam ! To ciasto z pewnością skradnie również Wasze serca. Rewelacyjne zarówno latem ze świeżych owoców jak i zimą z mrożonych. Można także użyć innych ulubionych owoców, u mnie w wersji z truskawkami, dlatego właśnie - truskawkowiec. Za przepis dziękuję p.Lucynie :-)Składniki na biszkopt(...)Wylać na blaszkę wyłożoną papierem.Piec ok.30 minut w temp.170*C ( u mnie program do biszkoptów, ale może być góra-dół ; na termoobiegu niższa temp.i krótszy czas pieczenia)- wkładam do zimnego piekarnika.Składniki masy owocowej:- 1,5 kg truskawek- 0,5 l wody- 3/4 szkl ksylitolu ( lub cukru)- 2 budynie śmietankowe ( bez cukru)- 3 galaretki truskawkoweW garnku doprowadzić
Smaczne ZdrowePyszne. Idealne na podwieczorek, poczęstunek, dla gości i na piknik. Uwielbiam piec ciasto drożdżowe, zawsze mi się udaje. Pysznie nadziane budyniem i wiśniami to coś obłędnie pysznego. Polecam upieczcie takie :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 1 szklanka ciepłego mleka 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 5 łyżek cukru 2 jajka 1 cukier(...)pysznych rogalików: 1. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy aż powstaną małe grudki, dodajemy oba cukru, wbijamy jajka i dodajemy rozczyn, zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne to dosypujemy mąki. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Izabelawkuchnicałego serca. Składniki ciasta (na średnią tortownicę): 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 szklanka orzechów drobno posiekanych lub zmielonych 4 jajka 1/3 szklanki oleju 5 łyżek mleka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka utrzeć z cukrem (można mikserem), dodać mleko i olej - zmiksować. Dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia - utrzeć(...)dodać orzechy i wymieszać. (Na tym etapie ciasto jest dość gęste.) Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40-50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Składniki kremu: 150 g masła
Codzienna kuchnia niecodziennaciasto na chleb wyrabiałam w robocie.16 października przypada Światowy Dzień Chleba (World Bread Day 2014). To juz 9-ta edycja, ale pierwsza w której biorę udział. To świetna inicjatywa, pokazująca innym, że pieczenie chleba nie jest takie trudne i ze każdy z nas może to robić we własnej kuchni, bez(...)rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia się składników i wyrabiaj około 10 – 12 minut. Dodaj roztopiony smalec i wyrabiaj jeszcze 3 – 4 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się smalcu. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 – 30 minut.Uformuj z ciasta okrągły bochenek i umieść go w oprószonym mąką koszyku. Odstaw do wyrastania pod przykryciem
Stare Gary