ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:388/1234)

Chrupiące migdałowe ciastka z czekoladą, czyli bezglutenowe pieguski 165

spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pod wpływem ciepła rąk robi się bardziej klejące, więc jeżeli będzie się Wam kruszyć po wyjęciu z lodówki trochę je zagniećcie, to samo później formując w dłoniach. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na złoty kolor ok. 10 minut. * ja robiłam z masłem, bo chciałam nadać ciasteczkom maślany(...)możesz go zastąpić olejem kokosowym, wielokrotnie stosowałam ten trik, gdyż nie zawsze mam masło w lodówce, oba tłuszcze skleją ciasteczka, jak i nadadzą im kruchości. W wersji wegańskiej i bez laktozy koniecznie użyj właśnie oleju kokosowego **możesz je zmielić w młynku do kawy lub blenderze z odpowiednią końcówką, ja polecam młynek do kawy, jest to łatwiejsze przy tak małej

Fabryka pomysłów
Prosty chleb z oliwkami 128

wszystko wymieszać. Dodać oliwki i delikatnie je wmieszać w ciasto. Przykryć ciasto folią i zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Na 40 minut przed końcem wyrastania należy do zimnego piekarnika wstawić garnek żeliwny (o poj. 3 litry) i nastawić temperaturę na 240-250 stopni. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na omączony mąką blat, uformować okrągły bochenek(...)można go również naciąć . Nagrzany garnek wyjąć -baaardzo ostrożnie!!! – z piekarnika i wysypać na jego dno otręby lub płatki owsiane i przełożyć do niego ciasto. Zmniejszyć temperaturę do 220 stopni. Garnek przykryć pokrywką i piec około 40 minut, potem ściągnąć pokrywkę i dopiekać aż się zarumieni następne 15 – 20 minut.Upieczony chleb studzić na kratce.Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków

UgotujmyTo.pl
Drożdżówki z budyniem 210

ciepłe miejsce na 20 minut. Masło rozpuściłam w mikrofali, do gorącego wlałam mleko. Ubiłam całe jajka z pozostałym cukrem. Do przesianej mąki dodałam wyrośnięty rozczyn, ciepłe masło z mlekiem, ubite jajka z cukrem, sól. Ciasto wyrabiałam robotem z hakami, do czasu, aż stało się jednolite i nie przywierało do miski (trwało to ok. 12 minut). Lekko oprószyłam mąką, przykryłam wilgotną(...)ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Potem krótko wyrobiłam i formowałam drożdżówki. Ciasto podzieliłam na równe porcje, budyń wyciskałam rękawem cukierniczym w zrobione szklanką „dołki”, albo dawałam do środka drożdżówki. Uformowane, układałam  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam i ponownie, tym razem  na 40 minut – odstawiłam do wyrośnięcia. Wyrośnięte posmarowałam roztrzepanym jajkiem, posypałam kruszonką

mojewypiekiinietylko
Sernik na cieście marchewkowym 251

grzanie góra-dół). Ciasto  wyłożyć do formy (fot.1) , wstawić do piekarnika. Piec przez około 30 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.  teraz czas na masę serową.  Piekarnik ustawić tak jak poprzednio na 175°C. Do misy miksera włożyć ser, mascarpone, mąkę i cukier. Miksować przez około 2 minuty na małych obrotach miksera(...)fot.3) . Piec przez 15 minut w 175 °C  (grzanie góra-dół). Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 °C  i piec jeszcze przez 90 minut. Przygotować krem na wierzch - mieszając wszystkie składniki w miseczce. Wysunąć sernik z piekarnika, na wierzchu rozprowadzić krem  (fot.4)  i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec jeszcze przez 15 minut. Studzić pomału - najpierw uchylając

Świat Ciasta
WEGAŃSKI TORT KOKOSOWY BEZ ZBÓŻ (WERSJA PODSTAWOWA I ROZSZERZONA) 147

misce umieszczamy mleko, ocet i "glut" z siemienia lub chia (siemię lub chia + woda). Mieszamy. Odstawiamy na minimum 10 minut. W osobnej misce umieszczamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, ksylitol oraz, ewentualnie, wanilię.  Dokładnie mieszamy. Biszkopt pieczemy w dwóch partiach, bo jest delikatny i ciężko będzie go przekroić. Stąd operacje dzielenia składników (patrz: poniżej). 😋 Składniki z obu misek(...)składników łączymy z jedną porcją mokrych. Dolewamy 1/2 porcji oleju, tj. około 30 ml (3 łyżki). Powstałe ciasto biszkoptowe umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy 25-30 min do suchego patyczka. To samo czynimy z pozostałą porcją składników. Podczas pieczenia biszkoptów zajmujemy się przygotowywaniem kremu kokosowego. Ta czynność nie jest już skomplikowana. Nic prostszego! Umieszczamy wszystkie

Jeść, by żyć w zdrowiu
DIETETYCZNE BROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI (nie zawiera mąki i cukru) 157

SKŁADNIKI 2 puszki czerwonej fasoli 5 tabletek stewii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżki karobu 1 łyżka odżywki białkowej

ClauditteMissCooking
Rosyjskie ciasto smetannik – ciasto śmietanowe. Сметанник 425

zużyć więcej niż dodatkowe 50g mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i trzymamy przez godzinę w ciepłym miejscu – blisko kaloryfera albo w piekarniku ustawionym na 50⁰C. Ciasto powinno mocno się napuszyć i widocznie podwoić swoją objętość. Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Kiedy ciasto drożdżowe jest już odpowiednio wyrośnięte, pora naszykować nadzienie. Można(...)wielkości tortownicy, odpowiednio szerszy o wysokość jej obręczy. Wykładamy ciastem formę zabudowując boki formy. Wlewamy nadzienie, przycinamy boki ciasta do wysokości formy i zakładamy je do środka. Wstawiamy ciasto na środkową półkę do gorącego piekarnika i pieczemy przez 35-45 minut. Od czego zależy czas pieczenia? Jeśli zrobicie ciasto w małej ale wysokiej formie jak ja (moja tortownica

Karo in the Kitchen
Rosyjskie ciasto smetannik – ciasto śmietanowe. Сметанник 210

zużyć więcej niż dodatkowe 50g mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i trzymamy przez godzinę w ciepłym miejscu – blisko kaloryfera albo w piekarniku ustawionym na 50⁰C. Ciasto powinno mocno się napuszyć i widocznie podwoić swoją objętość. Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Kiedy ciasto drożdżowe jest już odpowiednio wyrośnięte, pora naszykować nadzienie. Można(...)wielkości tortownicy, odpowiednio szerszy o wysokość jej obręczy. Wykładamy ciastem formę zabudowując boki formy. Wlewamy nadzienie, przycinamy boki ciasta do wysokości formy i zakładamy je do środka. Wstawiamy ciasto na środkową półkę do gorącego piekarnika i pieczemy przez 35-45 minut. Od czego zależy czas pieczenia? Jeśli zrobicie ciasto w małej ale wysokiej formie jak ja (moja tortownica

Karo in the Kitchen
Ciasto owsiane z borówkami, malinami i jagodami 150

Straszny dylemat miałam piekąc to ciasto. Naprawdę potężny! Pytacie dlaczego? Znacie ludzi, którzy są na wiecznej diecie? Jeśli odpowiedź jest pozytywna - co przygotowujecie, jak przyjeżdżają? ;) To ciasto jest bez cukru (oprócz odrobiny cukru pudru, którym zostało posypane). Jest z mąką, którą z powodzeniem można zastąpić bardzo drobno startymi orzechami. Zawiera również masło, na którego nijak nie potrafię znaleźć (jeszcze(...)mikserem na białą masę. Dodać miód, ekstrakt waniliowy i jajko i wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Dodać proszek do pieczenia, mąkę i nasączone płatki owsiane oraz te 2-3 wcześniej odlane łyżki mleka. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać na posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pierwsze urodziny bloga i torcik czekoladowy z trusawkami 123

ubijamy jeszcze przez ok 2 minuty, aż piana zrobi się błyszczaca i lekko ciągnąca. Pianę z białek łączymy z masą żółtkowo-czekoladową, mieszamy krótko i delikatnie, aby nie zniszczyć puszystej struktury. Blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. Po upieczeniu ciasto  odstawiamy do całkowitego wystygnięcia(...)coś w rodzaju kruszonki. Rozkładamy płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 15 minut często mieszając, aż migdały się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika zosawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gotowy krokant wysypujemy na upieczony i wystudzony spód ciasta lekko dociskająć go dłonią. Mus czekoladowy: 100 g masła 50 g czekolady

Zawsze głodna!
CzeKoLadowo-MakOwy Torcik ŚwiątecZny 75

bezowej dodajemy utarte żółtka i delikatnie mieszamy szpatułą. Przesiewamy sypkie składniki i bardzo delikatnie mieszamy. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu kroimy na 3 blaty. Składniki na blaty bezowe: 3 białka  szczypta soli 0.5 kubka cukru(...)cytryny lub octu 1  łyżeczka skrobi ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dwie płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia, na których rysujemy 2 okręgi o średnicy 20 – 21 cm – beza urośnie również na boki podczas pieczenia (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę). Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać

Luźna Kuchnia
Makowiec zawijany 94

rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować (ok 20 minut). Masło roztapiamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę, wyrośnięty zaczyn i pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy przestudzone masło. Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od rąk. Formujemy w kulę, wkładamy do obsypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką(...)bez nadzienia. Brzegi z krótszych boków ciasta składamy do środka a następnie zaczynając od brzegów dłuższych – całość zwijamy dość ścisło w rulon (mój niestety był zawinięty zbyt luźno i przez to po wyrośnięciu ciasta powstały luki pomiędzy ciastem a makiem) Gotowe rolady makowe przekładamy do wysmarowanych masłem keksówek i odstawiamy do wyrośnięcia ( na o 30 minut). Wierzch ciasta

Fascynacje Ani
Domowe bułeczki 92

kontrolowane). Jeśli chcemy, skrapiamy bułki odrobiną mleka – ładniej się wtedy zarumienią. Pieczemy bułki w temperaturze ok. 220°C przez mniej więcej 12 minut, do lekkiego zarumienienia się skórki. Gotowe bułki odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest jednym z przepisów z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego. Jeden przepis, wiele zastosowań! Po drugie: bułeczki to podstawa. Każdy lubi(...)bułki. A świeże, domowe, pachnące… No poezja. Idealne na przyjazd gości. Po trzecie: jest przejrzysty. Bez spulchniaczy i polepszaczy – mamy dokładnie to, co mieć chcemy, czyli same naturalne składniki

Proste-przepisy.pl
Bezglutenowe ciasto bananowe 103

Ważne jest aby banany, które dodacie do ciasta były bardzo dojrzałe. Dojrzałe banany mają charakterystyczną, “piegowatą” skórkę. Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wymiary 30 na 11 cm. Moje ciasto piekłam godzinę. W zależności od piekarnika może się zdarzyć, iż będziecie musieli piec ciasto kilka minut dłużej. Lubisz banany? Jeśli tak to wypróbuj nasz

mecooks
Zakręcone drożdżówki z serem i brzoskwiniami. 649

kostkę. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę. Rozwałkować na prostokąt. Na ciasto wyłożyć ser, a na ser owoce. Następnie zawinąć w rulon i pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Bułeczki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do napuszenia na 15-20 minut. Piec w temperaturze 180 stopni, 25 minut.  Przygotować lukier. Do miseczki wlać wodę i sok z cytryny(...)następnie stopniowo dodawać cukier. Mieszać, do uzyskania gładkiego lukru. Przestudzone bułeczki, udekorować lukrem. Zrobiłam też bułeczki ze swojskim dżemem, bez sera. Również były pyszne. Nie wiem, jak tu się zachowa dżem ze sklepu, ale myślę, że gęsta marmolada się sprawdzi

Agusiowe smakołyki