dosypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. . Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się mąki z masą. Gotową przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 10 minut. Jeszcze ciepły biszkopt odwracamy na suchą ściereczkę i zwijamy w rulon. Odkładamy do wystudzenia. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem fixu(...)siekamy na drobne kawałeczki. Połowę śmietany rozsmarowujemy na rozwiniętej roladzie. Na śmietanie rozsypujemy pokruszonego wafelka oraz układamy 20 bezów. Zwijamy roladę dość ciasno. Resztą kremu dekorujemy wierzch ciasta. Na górze rozkładamy bezy i kolorową posypkę z opłatkami. Chłodzimy w lodówce. Do śnieżnej rolady proponuję lampkę pysznego wina Monte Santi
VioletoweKucharzeniejogurtu 2 jajka 50 g kakao 250 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Ganache 100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao 4 łyżki masła 2 łyżeczki golden syropu 1 łyżka śmietanki kremówki Nastaw piekarnik na 150ºC na termoobieg (bez termoobiegu 165ºC). Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zmiksuj masło z cukrem(...)przemian z jogurtem w trzech podejściach mieszając do połączenia składników. Formę do babki wysmaruj masłem i oprószyć mąką. Napełnij formę ciastem (ciasto powinno wypełnić około 3/4 wysokości formy). Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij upieczone ciasto i ostudź. W między czasie przygotuj ganache. Umieść wszystkie składniki w naczynium które można
codojedzeniapieczenia Rabarbar • 5 łodyg rabarbaru • 1 budyń waniliowy • 4 łyżki wiórek kokosowych Beza • 5 białek • 1 szklanka cukru • 2 budynie waniliowe • cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. • Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. • Ucierać mąkę(...)masłem między dłońmi jak kruszonkę. • W środku zrobić dołek, wlać żółtka i wymieszać wskazującym palcem. • Szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 1/4 do zamrażarki, resztę odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Ciasto przykryć, aby nie wysychało. • Ciasto bardzo trudno się zagniata i należy je tylko lekko połączyć, ale dzięki temu jest pyszne
To co kochamdrugim wyrastaniu wyłóż ciasto na blat roboczy i podziel na 20 części, po około 58 g każda. Z każdej części uformuj okrągłą bułkę i umieść ją na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Umieszczając bułki zachowaj odpowiednie odstępy, gdyż bułki będą jeszcze rosły. W moim piekarniku musiałem te 20 bułek piec na dwóch blachach - po 10 sztuk(...)każdej. Odstaw blachy z bułkami do ostatniego wyrastania na 45 - 60 minut, w cieple i bez przeciągów, najlepiej pod przykryciem. Nagrzej piekarnik do 170 - 175 °C. Po nagrzaniu się piekarnika wstaw do niego pierwszą blachę z bułkami. Piecz bułki około 15 - 20 minut. Ostatnie 2 - 3 minuty piecz na dolnej grzałce. Obserwuj bułki, zwłaszcza pod koniec pieczenia
Grahamka, weka i kajzerkawódki Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do masy-delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy około 25-30 minut do suchego patyczka. Wyciągamy z tortownicy, studzimy, przecinamy na 3 blaty. KREM Jagody wkładamy do malaksera i ucieramy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukakao bez cukru 1 łyżeczka cynamonu Ciasto: 1. Siemię lniane zalać 2/3 szklanki wody i dobrze wymieszać. 2. Fasolę osączyć. 3. Do blendera przełożyć wszystkie składniki na ciasto (razem z siemieniem lnianym, fasolą) i zmiksować ( patrz FILM ). Dosłodzić do smaku ulubionym słodzikiem (może być miód), wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23x23cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC przez około 35-40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch: 5. Daktyle przełożyć do blendera i zalać wodą (tak, żeby woda je zakryła), dodać 1 łyżkę kakao i zmiksować, proszę użyć szczelnego miksera. 6. Gotową masę daktylową rozprowadzić
Mała Cukierenkaminut (ale najlepiej patyczkiem kontrolować stan wypieczenia) I to całe przygotowanie. Ciasto jak na pierwszy raz wyszło świetne. Trochę popękało podczas pieczenia, ale wcale nie ujęło mu to uroku, a tym-bardziej smaku. Samo przygotowanie - błyskawiczne, bezproblemowe i bezbrudowe (ponieważ do odmierzenia wszystkich składników używamy jednego naczynia - może być to kubeczek od jogurtu). Ciasto dobre na sucho(...)jest bardzo wilgotne. Nada się także do przełożenia kremem - nawet bez nasączania. Na zdjęciu z braku laku - krem kupny, więc nie ma o czym się rozpisywać. Pewne jest, że naprawdę warto zrobić to ciasto. Uratuje Wam tyłek w przypadku niezapowiedzianych gości bądź nagłego przypływu chęci na słodycze. Polecam. Nasza Mama była zadowolona, jak również jej Zięciowie, którzy ze smakiem
Kuchnia po mojemuzawijając ciasto mięso a drugą przytrzymując nadzienie rozłożone na steku. Stek dokładnie i ciasno obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim lub grubym, białym bawełnianym kordonkiem. Odstawiamy na 30-40 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu, szykujemy brytfankę z kratką. Na patelni rozpuszczamy masło i mocno je podgrzewamy. Obsmażamy związany stek z każdej strony po 2 minuty(...)Pieczemy stek 35 minut, na środkowej półce. Wyjmujemy na deskę, dajemy mu chwilkę, dosłownie 3-4 minuty ,odpocząć. Rozcinamy wiązanie, mięso kroimy ostrym nożem w równe plastry i podajemy – z ziemniakami, z frytkami, z ryżem, z polentą – wszystko jedno, weźcie to co lubicie. Stek w środku zostaje w stanie ‚medium rare’ – jeśli chcecie uzyskać wyższy stopień wysmażenia, wydłużcie czas pieczenia
Karo in the Kitchenutworzyło gluta. Do miski wsypałam mąki, dodałam olej, siemie lniane i wszystkie składniki wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, tworząc nieco wyższe brzegi. Nakłułam widelcem w kilku miejscach. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp. 180°C. Wstawiłam formę z ciastem i piekłam ok. 10 minut. Masa jabłkowa: W międzyczasie obrałam jabłka i pokroiłam na ćwiartki, a następnie na grube plasterki
nietadietaPiec w temperaturze 180ºC termoobieg przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie schłodzić. Masa W misie miksera utrzeć masło na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, ucierając. Dodać wanilię, serek, śmietanę i zmiksować. Wykonanie: Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu, boki i wierzch wysmarować kremem. Ja dodatkowo posypałam wierzch okruchami ciasta (które(...)ciężko zdobyć, ponieważ upieczone blaty są równe, rosną bez górki; ścięłam z nich nożem milimetrową warstwę). Przechowywać w lodówce
Kubki smakuSposób przygotowania: Ciasto jasne. Zagnieść ciasto z powyższych składników i zamrozić. Ciasto ciemne. Jajka zmiksować z cukrem na jasną masę, dodać śmietanę, kakao i sodę rozpuszczoną w łyżce ciepłej wody, wszystko razem krótko zmiksować. Zamrożone jasne ciasto zetrzeć na tarce, dodać do ciemnego ciasta i delikatnie wymieszać. Blaszkę (u mnie 26x40) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, rozprowadzić równomiernie(...)upiec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Ciasto wystudzić, a następnie przekroić na 2 blaty. Krem. Odlać 3/4 szklanki mleka, resztę zagotować. Wymieszać w 3/4 szklance mleka cukier, mąkę, budyń, żółtka i wlać do gotującego się mleka. Zagotować by powstał budyń. Ostudzić. Utrzeć margarynę. Dodawać po jednej łyżce zimny budyń ciągle ucierając. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody
na moim stole...razem ważyłam) Każdą porcję ciasta rozwałkować na odpowiedniej wielkości przyciętym kawałku papieru do pieczenia, dla pewności przykładać sobie talerz, czy tez dno od tortownicy aby kontrolować wielkość krążka (brzegi po upieczeniu i tak będą wykorzystywane, tak więc bez przesady (to jest mini wałek do ciasta Niny) Przygotować tak wszystkie krążki, kłaść na płaskim talerzu jeden na drugim, albo(...)zrobiłam drugie pół to te pierwsze już zaczęłam wypiekać po 2 na jeden raz. Piec każdy krążek około 8 minut w temp. 180-190 C. Po wyjęciu z piekarnika najlepiej przyciąć od razu do pożądanego kształtu i kłaść jeden na drugim przykrywając papierem do pieczenia i obciążając talerzem, tak aby się nie odkształcały, Odcięte skrawki ciasta odłożyć, będą służyły
greenscarfborówkami. Bez pieczenia, jeśli użyjecie gotowego spodu lub zwykłych biszkoptów. Delikatny, orzeźwiający smak, ładnie wygląda na stole. Polecam! :) Składniki na ciasto: 3 jajka 100 g cukru 50 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Blachę(...)wymiarach 28 x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 12-15 minut, do tzw. suchego patyczka. Masa jogurtowa: 500 g gęstego jogurtu naturalnego 200 g waniliowego serka homogenizowanego 50 g cukru 5 łyżeczek żelatyny sok z 1 cytryny 300 g borówek Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, odłożyć na kilka
Domowa cukiernia EwyWszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolita masę. Formujemy kulkę, którą owijamy w folie spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować miedzy dwoma kawałkami folii spożywczej i wykładamy nim foremkę do tart. (26 cm) Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego np groch. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze
Przysmaki Karolkilepiej prezentowała i jeśli używacie okrągłej formy - wyglądem przypominać będzie pizzę :) Ciasto dziurkujemy lekko widelcem, aby nie podeszło powietrzem w trakcie pieczenia (wystarczy kilka nakłuć - mnie poniosło i zrobiłam małe sitko :D) Tak przygotowany spód wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i zapiekamy ok. 10-15 minut. Kiedy spód tarty siedzi sobie w piekarniku - przygotowujemy nadzienie. Umytą pierś(...)kurczaka kroimy w nieduże kawałki i nacieramy pieprzem cayenne oraz szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Podsmażamy go na patelni bez tłuszczu - ja używam żeliwnej patelni z nakładką do grillowania Brat Max, na prawdę jest rewelacyjna i nic się nie przypala :) Kiedy kurczak jest gotowy wrzucamy go na lekko przestudzony spód tarty. Mozzarellę kroimy w drobną kosteczkę (możecie ją też
Spektrum Smakumusi być gładkie i bez problemu odchodzić od ręki. Gotowe ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i i odstawiamy na 1h do podwojenia objętości. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8-10 równych części. Każdą kulę spłaszczamy i formujemy z nich placuszki o grubości ok 1 cm. Układamy na blaszcze i odstawiamy na 30 minut aby urosły. Nagrzewamy piekarnik(...)stopni. Bardzo ważne jest aby również nagrzać blachę, na której będziemy piec chlebki (!). Gdy blacha i piekarnik będą rozgrzane, wyjmyjemy szybko blache i układamy na niej placuszki ( piekłam po 4 sztuki na jednej blaszce). Pieczemy ok 10-12 min, aż zamienią się w nadmuchane poduszkowce i delikatnie zarumienią :) Smacznego
DefinicjaSmakuPieczemy około 35-40 minut. Aby mieć pewność, że chleb jest upieczony stosujemy zasadę "suchego patyczka" (wbijamy w chlebek wykałaczkę i sprawdzamy czy ciasto się do niej nie przykleja). Jeśli chcemy, by skórka naszego chlebka miała bardziej złocisty kolor po upływie 35-40 minut uchylamy piekarnik i za pomocą łyżki rozsmarowujemy delikatnie na chlebie masło. Dopiekamy około 3 minuty, wyjmujemy(...)studzimy. Etap ten można pominąć, bo chlebek i bez tego jest chrupiący z wierzchu. Podajemy. Ja najbardziej lubię jeść taki chleb z samym masłem lub pomidorem. ... chlebek jest miękki w środku, a z wierzchu wspaniale chrupki ... taki chlebek najlepiej smakuje z masłem lub pomidorkami Smacznego
Słodkie okruszkiBeza z rosą: 4 białka jaj; 0,5 szklanki białego cukru. Dodatkowo: Papier do pieczenia; Olej do wysmarowania blachy. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Składniki na ciasto wsypać do miski/lub na stolnicę i szybko zagnieść kruche ciasto. Blachę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dno tak przygotowanej blachy wylepić ciastem i dokładnie ponakłuwać widelcem. Ciasto wstawić(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 10 - 15 minut, aż stanie się delikatnie złociste (u mnie trwało to 15 minut). Po tym czasie nie wyłączać piekarnika. Rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. W międzyczasie przygotować masę budyniowo-rabarbarową. Żółtka jaj utrzeć mikserem z cukrem, cukrem wanilinowym i budyniem
Gospodyni Miejskaubijamy ze stewią na sztywną pianę pozostałe składniki mieszamy w oddzielnej misce miksując na najmniejszych obrotach powoli dodajemy białka przekładamy ciasto do małej prostokątnej foremki (25x15cm) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 minut (wszystko zależy od piekarnika) w tym czasie możemy przygotować krem, w niecałej szklance wrzątku zaparzamy (przez około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKażdy kawałek złożonego ciasta skręcić w ręku w połowie długości - w lewej ręce trzymać górną część kawałka bez ruchu, prawą ręką chwycić zaś jego dolną część i zrobić nią jeden skręt w dowolna stronę. Zakręcone drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w dość luźnych odstępach, gdyż jeszcze mocno urosną przy pieczeniu - Foto 4. Metodologię(...)tworzenia drożdżówek wyśmienicie pokazuje - Foto 5 . Foto 5 Blachę z drożdżówkami przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut do napuszenia. Następnie posmarować rozkłóconym białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco i nie będą się przypalać od góry - i posypać cukrem perłowym. Wstawiać do rozgrzanego do temp. 180C piekarnika - opcja góra-dół bez termoobiegu - i piec
Grunt to przepis!proszkiem do pieczenia. Ścieramy do tego margarynę, dodajemy olej, śmietanę ocet i żółtka. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Tę trochę większą wykładamy na blachę (wysmarowaną bądź wyłożoną papierem). Drugą cześć schładzamy w zamrażalniku. Nakłuwamy ciasto widelcem i posypujemy bułką tartą by wciągnęła nadmiar soku z owoców. Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę. Wykładamy na ciasto. Posypujemy cynamonem(...)Sztywną pianę wykładamy na owoce. Na pianę ścieramy na grubej tarce schłodzone ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy 55-60 minut uważając by górna warstwa ciasta się nie spiekła. Ja przez ostatnie 15 - 20 minut dopiekam na dolnym ruszcie przy użyciu tylko dolnej grzałki. Ciasto najlepsze jest na drugi - trzeci dzień, kiedy nabierze wilgoci. Pyszna, lekka, niezbyt
Kuchnia po mojemupieczenia, a kratkę na głębokiej blasze. Do blachy będzie spływać tłuszcz podczas pieczenia. Pieczemy godzinę, a następnie zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy kolejne 25 minut. W międzyczasie możemy wylać zbędny tłuszcz z blachy. sos Śliwki kroimy na ćwiartki lub ósemki bez pestek. Wkładamy je do rondelka, zalewamy wodą i podgrzewamy. Dodajemy resztę składników i gotujemy(...)zaczną się rozpadać. Wtedy wyjmujemy anyż i miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy więcej sosu sojowego (dosalamy) lub miodu (dosładzamy). naleśniki Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Używam robota z mieszadłem hakiem. Dzielimy ciasto na 10 równych części i rozwałkowujemy je na baaardzo cienkie placuszki, podsypując mąką. Smażymy na średnim ogniu na grubej patelni lub w woku
W kuchni wieczoremgodzinę , a do niego można użyć wszelkich owoców , które mamy pod ręką. Jeśli nie macie ochotę piec to ---> TUTAJ macie przepis na ciasto z kaszy manny z bakaliami i polewą czekoladową, ale bez pieczenia. SKŁADNIKI 2 szklanki mleka 6 łyżek kaszy manny 1 jajko 2 łyżki cukru ok.1/2kg śliwek (lub innych owoców) płatki migdałowe (do dekoracji) tłuszcz(...)gotujemy z mlekiem, dodając roztrzepane jajko z cukrem. Do formy wysmarowanej tłuszczem przekładamy masę grysikową, na to układamy pokrojone na pół śliwki i posypujemy płatkami migdałowymi. Zapiekamy około 30 minut w temp.180 stopni. Wasze dzieciństwo upłynęło pod znakiem kaszy manny? Macie z grysikiem jakieś złe wspomnienia
Zofianamorelowych2 galaretki brzoskwiniowedo nasączenia: 1/5 szkl. kasy rozpuszczalnej z odrobiną czystej wódki lub likier kawowyWykonanie ciasta: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy ok minuty po czym wrzucamy żółtka. Ucieramy mikserem dodając mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą do naszej masy wrzucamy bakalie. Mieszamy całość łyżką
Walijskie PichcenieCiągle mówimy, by nic nie powiedzieć. Anna Kamieńska Składniki:suche:2.5 szklanki mąki pszennej0.5 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego1.5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka cukru z prawdziwą waniliąszczypta solimokre:3/4 szklanki mleka sojowego1/2 szklanki olejukilka kropel aromatu śmietankowegododatkowo:3-4 brzoskwiniecynamon (opcjonalnie)sos czekoladowy (opcjonalnie)Przygotowanie: W jednym naczyniu mieszamy(...)sobą wszystkie suche składniki, w drugim mokre. Mokre wlewamy do suchych. Mieszamy. Dorzucamy pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie i ponownie mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek. Wierzch każdej muffinki delikatnie posypujemy cynamonem. Pieczemy ok. 20-30 minut w 180 stopniach C. Po ostygnięciu możemy nasze słodkości polać czekoladowym sosem :) Nie lubię wypadać z rytmu
Weganizm infantylnypieczenia, śmietaną i dokładnie zagnieść 3. Podzielić ciasto na 2 części – 2/3 włożyć do lodówki na 1 godzinę, a 1/3 zamrozić. 4. Posmarować formę masłem oraz posypać bułką tartą, następnie wyłożyć w niej ciasto wyjęte z lodówki. 5. Ciasto zapiec(...)temp 180 stopni przez 15-20 minut. 6. Ostudzić je. 7. Między czasie przygotować piankę. Do garnka lub miski dodać białka i szczyptę soli. Ubić je na sztywną pianę. 8. Następnie dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Ubijać do czasu gdy piana
Fabryka pomysłówBiszkopty rozkładamy na papierze do pieczenia i nasączamy za pomocą łyżki pozostałym likierem z każdej strony. Sok z ananasa odcedzamy. Powinno go być ok szklanki. 1/3 odlewamy i mieszamy z budyniem śmietankowym, po czym wlewamy do gotującej się reszty soku. Studzimy, a następnie mieszamy z kokosem nasączonym likierem. Masę schładzamy ok 15 minut w lodówce. Herbatniki(...)oraz resztą pokruszonych herbatników i wykładamy na wierzch lekko dociskając. Boki wygładzamy i całość posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Schładzamy w lodówce najlepiej kilka godzin. Dobrze schłodzone ciasto powinno się bez problemu kroić
Kuchnia w czekoladziepunkcie zrozumieć nie mogę... Nie oceniam ani nie neguję, po prostu nie rozumiem. Torty jednak w kształcie piłek przygotowałam z prawdziwą przyjemnością. Pierwszy był mocno czekoladowy; począwszy od ciasta, poprzez trzy rodzaje musu: z białej, mlecznej i ciemnej czekolady. Stwierdziłam jednak, że skoro są dwa, a nie wszyscy są tak zagorzałymi fanami czekolady, drugi przygotuję w wersji nieco lżejszej(...)puder, masło, żółtka, cukier waniliowy i przesianą mąkę utrzeć na jednolitą masę. Dodać czekoladę, zmiksować. Partiami dodawać bezę, delikatnie mieszając łyżką. Masę równomiernie rozłożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15-18 minut. Ostudzić. Miskę wyłożyć folią spożywczą. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Ricottę zmiksować z cukrem waniliowym. Mleko zagotować, zdjąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzenasączenia herbatników 2 łyżki krochmalu 1 łyżka mąki 150 g masła 250 ml kremówki 3 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny (15 g) Garść orzechów włoskich Jak zrobić ciasto ,,Krówka" bez pieczenia? Żelatynę zalewamy 80 ml zimnej wody, mieszamy i odstawiamy w bok. W rondelku doprowadzamy do wrzenia 2,5 szklanki mleka Do pozostałej 0,5 szklanki zimnego mleka(...)miksujemy ponownie kilka minut, aż powstanie gładki, puszysty krem. Napęczniałą żelatynę topimy w kąpieli wodnej. Do roztopionej żelatyny dodajemy 3-4 łyżki kremy, aby zrównać temperaturę. Po tym żelatynę wlewamy do kremu budyniowo-śmietankowego i dokładnie miksujemy przez ok. 30-60 sek. Krem gotowy! Formę do pieczenia o wymiarach 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia
Kuchnia Łukasza