zainspirowała mnie do zrobienia wiosennej lekkiej jak piórko bezy z fiołkowym kremem. Ciasto upiekłam na niedzielę. Jest bez laktozy i bez glutenu. Beza: 6 białek 1 1/2 szklanki drobniutkiego cukru łyżeczka soku z cytryny łyżeczka mąki ziemniaczanej Bezę ubijamy- mieszamy długo ok 10 minut w misie - mieszamy, a kiedy pianę mamy sztywną dodajemy po łyżce(...)skończy się cukier dodajemy skrobię i sok z cytryny. Dzielimy powstałą masę na 2 równe części. Spód zrobiłam w miarę płaski, część przeznaczoną na górę dość wysoką. - pieczemy długo 3 godziny w 100 stopniach. Beza wychodzi bieluteńka. Studzimy do zimna. Krem: 2 opakowania twarogu Mlekovita bez laktozy cukier z prawdziwą wanilią kilka łyżek jogurtu Mlekovita
AZgotuj!owsiane. Wilgotne, zdrowe, bez sztucznych dodatków ciasto, posmakuje każdemu, zwłaszcza jeśli dodam, że jest fit, a marchewką i usprawniającym przemianę materii cynamonem. Uwielbiam takie poranki, a Wy? Ciasto marchewkowe bez mąki Składniki: średnia marchewka 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1/3 łyżeczki cynamonu około 2 łyżeczek miodu cukier(...)tarce na dużych oczkach. W jednej misce mieszamy ze sobą suche i mokre składniki. Dodajemy startą marchew. Starannie mieszamy. Całość wylewamy do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut, w 180 st. C. Upieczone odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Podajemy posypane cukrem pudrem
Moja smaczna kuchniamąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy aromat migdałowy, posiekane masło (lub margarynę), jedno całe jajko i 3 żółtka. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta (ja zawsze robię z niego kulę). Ponad połową ciasta wylepiamy wysmarowaną wcześniej margaryną i obsypaną kaszą manną tortownicę. Tworzymy małe ranty z ciasta. Ciasto nakłuwamy delikatnie widelcem. Tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika(...)środkowy poziom. Nasz spód podpiekamy około 15 minut (ma być lekko złoty). Następnie wyciągamy formę z piekarnika, nakładamy łyżką nasze prażone jabłka, lekko ugniatamy. Na wierzch układamy łatki z pozostałej ilości ciasta. Ciasto znów wkładamy do piekarnika i pieczemy aż wierzch ładnie się zarumieni – u mnie około 40 minut, ale czas pieczenia zależy od piekarnika (należy obserwować ciasto
Słodkie okruszkipszennej mące. Rozgrzewamy piekarnik do 175⁰C. Mieszamy ze sobą suche składniki ciasta (bez cukru): obie mąki, sodę, proszek do pieczenia, kakao i mielone przyprawy. Goździki, ziele angielskie i anyż ucieramy na pył w moździerzu lub mielimy w elektrycznym młynku. Masło do ciasta powinno być miękkie i smarowne – naszykujcie wszystkie składniki odpowiednio wcześniej, żeby nabrały temperatury pokojowej – jajka(...)również. Masło wkładamy do misy miksera i ubijamy do momentu aż zjaśnieje. Do ubitego masła wsypujemy cukier i ubijamy razem przez 3-4 minuty na wysokich obrotach, do połączenia. Do masła z cukrem, stale miksując, wbijamy po jednym jajku. Obydwa kolejne dodajemy dopiero po dokładnym wmiksowaniu poprzedniego. Dodajemy do masy powidła śliwkowe, melko i miód – miksujemy do połączenia. Wsypujemy partiami
Karo in the Kitchenciasto bez czekolady to nie ciasto Ale jedząc roladę, nie narzekał Jeżeli szukacie prostego i ładnie wyglądającego ciasta to serdecznie polecam Rolada z jabłkami Składniki na blaszkę 26×34 cm: Biszkopt : – 3 jajka – 3,5 łyżki cukru – 3,5 łyżki mąki pszennej – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych dodajemy cukier i miksujemy około 2 minuty. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy tylko chwilę do momentu połączenia składników. Na końcu dodajemy przesiane mąki i mieszamy wszystko delikatnie szpatułką. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni, a foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do blaszki
Relaxtimekremów, placuszków, ciast itp. Przygotujcie jej więcej, bo śmiało można ją zamrozić lub spasteryzować w słoiczkach. Składniki: 1 dynia (ok 3kg) Sposób przygotowania: Dynię kroimy na małe kawałki, usuwamy nasiona. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180⁰C, wkładamy blaszkę. Cząstki warzywa pieczemy ok 40min, a następnie sprawdzamy widelcem czy bez trudu wbijamy(...)wyciągamy z miąższu. Jeśli tak- dynię studzimy, jeśli nie- pozostawiamy na kolejne 10 minut. Przestudzoną dynię obieramy ze skórki i miksujemy na gładki krem. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy „na mokro” lub porcjujemy w małych plastikowych pojemniczkach lub woreczkach i przechowujemy w zamrażarce. Dynia nie pasteryzowana może być przechowywana w lodówce przez
Kuchnia w czekoladzieproszku do pieczenia na kamieniu winnym -3/4 łyżeczki sody -skórka otarta z ½ cytryny Owocowy popcorn -3 łyżki kukurydzy do popcornu (bez przypraw) -garść liofilizowanych truskawek -2-3 łyżki oleju kokosowego rafinowanego Dodatkowo -2 łyżki śmietanki kokosowej + łyżki soku z cytryny + łyżka ksylitolu - konfitura truskawkowa bez białego cukru RIGONI DIASIAGO -maliny WEGAŃSKIE CIASTO Mąki przesiać przez(...)mąk oraz dodać skórkę z cytryny. Całość dobrze wymieszać i wlać ¾ masy do formy od babki, resztę do tortownicy o podobnej średnicy jak forma od babki. Piec w 180’C, blat 20-25 minut, babkę 30-35 minut (do suchego patyczka). OWOCOWY POPCORN W małym garnku o grubym dnie rozpuścić olej kokosowy, gdy się nagrzeje wsypać kukurydzę i przykryć pokrywką
Candy Pandaspieczenia 3 żółtka 2,5 łyżki oleju cukier waniliowy 100g dobrego masła 1kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu kilka goździków 2-3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka masła Wykonanie Zagniatamy ciasto: mieszamy ze sobą mąkę, żółtka, olej, wanilię, posiekane masło oraz cukier. Zagniatamy na gładkie ciasto, formujemy kulę, owijamy folią spożywcza i wkładamy do lodówki na 30 minut. Jabłka obieramy, kroimy
Raj dla Podniebieniadosypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. . Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się mąki z masą. Gotową przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 10 minut. Jeszcze ciepły biszkopt odwracamy na suchą ściereczkę i zwijamy w rulon. Odkładamy do wystudzenia. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem fixu(...)siekamy na drobne kawałeczki. Połowę śmietany rozsmarowujemy na rozwiniętej roladzie. Na śmietanie rozsypujemy pokruszonego wafelka oraz układamy 20 bezów. Zwijamy roladę dość ciasno. Resztą kremu dekorujemy wierzch ciasta. Na górze rozkładamy bezy i kolorową posypkę z opłatkami. Chłodzimy w lodówce. Do śnieżnej rolady proponuję lampkę pysznego wina Monte Santi
VioletoweKucharzeniejogurtu 2 jajka 50 g kakao 250 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Ganache 100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao 4 łyżki masła 2 łyżeczki golden syropu 1 łyżka śmietanki kremówki Nastaw piekarnik na 150ºC na termoobieg (bez termoobiegu 165ºC). Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zmiksuj masło z cukrem(...)przemian z jogurtem w trzech podejściach mieszając do połączenia składników. Formę do babki wysmaruj masłem i oprószyć mąką. Napełnij formę ciastem (ciasto powinno wypełnić około 3/4 wysokości formy). Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij upieczone ciasto i ostudź. W między czasie przygotuj ganache. Umieść wszystkie składniki w naczynium które można
codojedzeniapieczenia Rabarbar • 5 łodyg rabarbaru • 1 budyń waniliowy • 4 łyżki wiórek kokosowych Beza • 5 białek • 1 szklanka cukru • 2 budynie waniliowe • cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. • Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. • Ucierać mąkę(...)masłem między dłońmi jak kruszonkę. • W środku zrobić dołek, wlać żółtka i wymieszać wskazującym palcem. • Szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 1/4 do zamrażarki, resztę odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Ciasto przykryć, aby nie wysychało. • Ciasto bardzo trudno się zagniata i należy je tylko lekko połączyć, ale dzięki temu jest pyszne
To co kochamdrugim wyrastaniu wyłóż ciasto na blat roboczy i podziel na 20 części, po około 58 g każda. Z każdej części uformuj okrągłą bułkę i umieść ją na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Umieszczając bułki zachowaj odpowiednie odstępy, gdyż bułki będą jeszcze rosły. W moim piekarniku musiałem te 20 bułek piec na dwóch blachach - po 10 sztuk(...)każdej. Odstaw blachy z bułkami do ostatniego wyrastania na 45 - 60 minut, w cieple i bez przeciągów, najlepiej pod przykryciem. Nagrzej piekarnik do 170 - 175 °C. Po nagrzaniu się piekarnika wstaw do niego pierwszą blachę z bułkami. Piecz bułki około 15 - 20 minut. Ostatnie 2 - 3 minuty piecz na dolnej grzałce. Obserwuj bułki, zwłaszcza pod koniec pieczenia
Grahamka, weka i kajzerkawódki Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do masy-delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy około 25-30 minut do suchego patyczka. Wyciągamy z tortownicy, studzimy, przecinamy na 3 blaty. KREM Jagody wkładamy do malaksera i ucieramy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukakao bez cukru 1 łyżeczka cynamonu Ciasto: 1. Siemię lniane zalać 2/3 szklanki wody i dobrze wymieszać. 2. Fasolę osączyć. 3. Do blendera przełożyć wszystkie składniki na ciasto (razem z siemieniem lnianym, fasolą) i zmiksować ( patrz FILM ). Dosłodzić do smaku ulubionym słodzikiem (może być miód), wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23x23cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC przez około 35-40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch: 5. Daktyle przełożyć do blendera i zalać wodą (tak, żeby woda je zakryła), dodać 1 łyżkę kakao i zmiksować, proszę użyć szczelnego miksera. 6. Gotową masę daktylową rozprowadzić
Mała Cukierenkaminut (ale najlepiej patyczkiem kontrolować stan wypieczenia) I to całe przygotowanie. Ciasto jak na pierwszy raz wyszło świetne. Trochę popękało podczas pieczenia, ale wcale nie ujęło mu to uroku, a tym-bardziej smaku. Samo przygotowanie - błyskawiczne, bezproblemowe i bezbrudowe (ponieważ do odmierzenia wszystkich składników używamy jednego naczynia - może być to kubeczek od jogurtu). Ciasto dobre na sucho(...)jest bardzo wilgotne. Nada się także do przełożenia kremem - nawet bez nasączania. Na zdjęciu z braku laku - krem kupny, więc nie ma o czym się rozpisywać. Pewne jest, że naprawdę warto zrobić to ciasto. Uratuje Wam tyłek w przypadku niezapowiedzianych gości bądź nagłego przypływu chęci na słodycze. Polecam. Nasza Mama była zadowolona, jak również jej Zięciowie, którzy ze smakiem
Kuchnia po mojemu