ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:407/1234)

Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 311

podwoi swoją objętość. W jakiej temperaturze piec ciasto drożdżowe? Optymalną temperaturą dla chleba jest zakres 220-250 stopni Celsjusza. Bułkom i ciastom wystarczy 170-180 stopni. Wyrabianie ciasta Ciasto drożdżowe lubi nasze dłonie. Lubi też hak z miksera, jeśli ktoś do wyrabiania cist używa takowego. Ja wolę robić to dłońmi. Ciasto należy zagniatać, rozciągać, składać i ponownie zagniatać. Nie zaszkodzi(...)przynajmniej 10-15 minut. Podczas takiego zagniatania w cieście uwalnia się gluten, który sprawia, że po upieczeniu ciasto jest miękkie, delikatne i nie kruszy się. Jajka Jedni mówią, że dodatek jajek jest tylko "kosmetyczny", gdyż zapewnia ciastu ładny kolor. Inni, że bez jajek ciasto drożdżowe nie istnieje. Na pewno dodatek jajek podniesie wartość odżywczą ciasta. Z moich własnych obserwacji

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bezy w polewie z gorzkiej czekolady 191

PRZYGOTOWANIE:  Naszykuj blachy i wyłóż je papierem do pieczenie ( u mnie to była jedna duża płaska blacha i zwykła blacha na ciasto ułożona na kratce do góry dnem i na to dałam papier do pieczenia) Do dużej miski ubij białka z solą do chwili, aż będzie sztywna. Stopniowo wsypuj cukier i miksuj, aż piana będzie lśniąca, cukier(...)wyciśnij bezowe guziczki. Włóż blachy do nagrzanego piekarnika i piecz przez 1 godzinę, zmieniając blachy co 20 minut. Jeżeli z łatwością odchodzą od pergaminu i nabiorą jasnozłotej barwy to znaczy, że są już gotowe. Do szklanki daj kostki czekolady i daj do mikrofalówki na minutę-półtora, by czekolad się roztopiła. Bezy polej roztopiona czekolada. Smacznego

Misz-masz by Domi
Karpatka z kremem na nerkowcach (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 128

Dodatkowo -maliny -orzechy nerkowca CIASTO PARZONE 1. Wodę i olej umieścić w garnuszku i zagotować. 2. Mąki wymieszać, wsypać do gotującej się mieszanki i szybko wymieszać tworząc "kluski", które nadal na małym ogniu rozcierać łyżką ok 1 minutę. 3. Ciasto wyłożyć płasko do jakiegoś naczynia i umieścić w lodówce aby się schłodziło. 4. Następnie miksować ciasto wraz z jednym jajkiem(...)użyłyśmy ręcznego blendera, dalej dodałyśmy ostatnie jajko i już miksowałyśmy ciasto normalnie mikserem) 5. Ciasto wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i łyżką nie wygładzać powierzchni. Wręcz przeciwnie można nadać karpatkowe fale. 6. Piec w 200’C ok 30-40 minut.   Należy upiec dwa takie blaty ciasta. BUDYŃ ORZECHOWY 7. Ksylitol i mleko kokosowe zagrzać w garnku

Candy Pandas
Ciasto Usta Adama 346

Smaki dobrane idealnie, polecam nie tylko od Święta ; )   2 paczki okrągłych biszkoptów dżem truskawkowy Ciasto: 1,5 szkl. mąki 1 margaryna 1/3 szkl. cukru 3 łyżki kakao 6 łyżek wody 6 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA: 2 budynie waniliowe bez cukru 1 łyżka mąki 3 szklanki mleka 6 łyżek cukru 25 dag masła lub margaryny(...)drugiego, na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (20x30) Do zimnej masy kakaowej, dodaję 5 żółtek i jedno całe jajko, oraz mąkę i proszek do pieczenia, całość mieszam. Resztę białek ubijam ze szczyptą soli, dodaję do masy i delikatnie mieszam całość. Masę wlewam na przygotowane wcześniej biszkopty. Piekę 40-45 minut, w 180 st C.   Masa: Mąkę

Takie tam pichcenie
Chlebki Naan 124

Chlebek naan są nieodłącznym dodatkiem w kuchni indyjskiej. Tradycyjnie wypiekane są w glinianych piecach tandoor. Trudno sobie bez nich wyobrazić np. indyjskie curry. Idealnie pasują również do różnego rodzaju dipów. Jeśli chodzi o mnie , to ja po porostu uwielbiam chlebki naan. Nie są trudne w przygotowaniu, a stanowią smaczny zamiennik ryżu, czy nawet ziemniaków. Chlebki Naan 10 sztuk Składniki(...)wyrośnięte drożdże. Wszystko mieszamy i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy przez 10 minut do powstania sprężystego ciasta. Przykrywamy nasze ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, do momentu podwojenia przez niego swojej objętości. Kiedy nasze ciasto wyrośnie, nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (u mnie 250°C). Najlepiej do pieczenia tych chlebków użyć kamienia do pizzy, ale jeśli

PatiGotuje
Pyszne ciasto z kawą zbożową od Pani Zuzi 257

pieczenia szczypta soli Biszkopt jasny: 3 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki szczypta proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Masa: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 2 cukry wanilinowe 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g masła Dodatkowo: 100-150 g czekolady mlecznej 50 g płatków migdałowych, podprażonych na rozgrzanej patelni, bez(...)Żółtka rozcieramy z octem i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy w 2-3 partiach. Wlewamy olej, krótko miksujemy. Przesianą mąkę łączymy z kawą. Delikatnie mieszając szpatułką łączymy sypkie składniki z masą jajeczną. Przelewamy na blaszkę (21×28 cm, ewentualnie nieznacznie większą) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Smaki Na Talerzu
Makowiec z kaszy jaglanej (ciasto bezglutenowe) 193

Ciasto z kaszy jaglanej z masą makową. Smakuje jak makowiec. Jest bezglutenowe, bez cukru.  szklanka suchej kaszy jaglanej szczypta soli olejek migdałowy kilka kropel 500 ml mleka krowiego lub mleka roślinnego najlepiej migdałowego 6-8 łyżek miodu akacjowego 4  - 5 łyżek domowej masy makowej 50 ml oleju rzepakowego jajo 30 ml rumu otarta skórka z połówki pomarańczy(...)jajo, proszek do pieczenia, skórkę  pomarańczy, rum. Całość wymieszaj dobrze łyżką. Na koniec dodaj masę makową i wymieszaj. Tortownicę  (24 cm) wysmaruj masłem lub olejem, wlej masę do formy i piecz ok 50- 60  minut w 180 stopniach.  Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej dodaj olej kokosowy lub masło. wymieszaj. Polej wierzch ciasta. Połóż uprażone orzechy

AZgotuj!
Chleb gryczany (bez glutenu, mleka i jajek) 274

około 30 stopni C) i olej. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki (moja keksówka ma wymiary 35 x 12 cm), wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia (chleb powinien podwoić objętość)  Nagrzać piekarnik do 190 stopni C. Przed(...)sprawi, że skórka będzie cieńsza i mniej wysuszona. Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków.Piec około 45-50 minut bez termoobiegu. Sprawdzić suchym patyczkiem czy nie jest surowy w środku. Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia - najlepiej położyć go najpierw na jednym, potem

głodny alergik
Jabłecznik z pierzynką na tarcie 317

odstawić na 30 minut do lodówki. Formę ( o średnicy 20 cm) wysmarować tłuszczem i podsypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i przenieść do formy. Uformować ok 1 cm brzegu, resztę ciasta odciąć. Przygotowany spód podpiec 10-15 min w 180 st. C. Do musu dodać cukier waniliowy i cynamon, wymieszać. Resztę kruchego ciasta rozwałkować na grubość(...)sztywno pianę, dodać resztę cukru i jeszcze chwilę ubijać. Na podpieczony spód wyłożyć mus, przykryć ubitą pianą. Na wierzchu z pasków ciasta ułożyć kratę. Piec ok 1 godz. w temp. 120 st. C, tak by beza wyschła, a ciasto się zarumieniło

Konrad Gotuje
Tort Karmelove - z miłości do solonego karmelu 157

prostu łyżki. Ciasto wylej do formy pokrytej od spodu papierem do pieczenia. Piecz 40-50 minut w 180°C do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie za pomocą noża oddziel ciasto od formy, zdejmij papier ze spodu, odetnij delikatną górkę, aby wyrównać ciasto i podziel na dwa blaty. Solony karmel W rondelku umieść wszystkie wymienione składniki(...)Ciasteczka odstaw na 30-60 minut do wysuszenia, aby z wierzchu powstała twarda skorupka. Piecz w 160ºC przez 12-15 minut. Odstaw do wystudzenia, a następnie ściągnij je z maty.  Gotowe makaroniki przełóż kremem karmelowym (tylko kilka) i waniliowym (resztę). Przekładania i dekoracja Blat posmaruj częścią kremu i przykryj kolejnym kawałkiem ciasta. Boki oraz górę tortu wysmaruj kremem, wyrównując

Food Square
Sernik krówka 2719

upiec sernik, bo to jej ulubione ciasto. Chciałyśmy, aby był on inny niż te serniki, które piekłam do tej pory. Miałam w lodówce puszkę kajmaku, który chciałam w jakiś sposób wykorzystać. Poszperałam trochę w internecie i znalazłam na blogu Kulinarne przeboje przepis na sernik krówka. Przypadł mi ten przepis do gustu, ponieważ to ciasto można przygotować z serem z wiaderka(...)piekarnika nagrzanego do 160 st.C. i piec około 70-80 minut. Po tym czasie skręcić piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić sernik do ostudzenia. Puszkę z masą krówkową umieścić w rondelku z ciepłą wodą i podgrzewać na gazie, aby się roztopiła. Następnie posmarować wierzch sernika. Orzeszki ziemne posiekać i posypać nimi sernik. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu. (adsbygoogle

Danka Pichci
Rurki z kremem 217

które widzicie na zdjęciach robiłam bez formy (spokojnie można zrobić świetnie działające foremki z tego co macie w domu) i z gotowego ciasta francuskiego. Pierwszą partię zrobiłam z kremem i malinami, drugą z kremem i brzoskwiniami z puszki. Z 1 opakowania ciasta francuskiego wychodzi 8 do 10 rurek. Potrzebne będą: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego owoce do dekoracji(...)ciasto. Gotowe ciasto francuskie wyciągamy z foli, można lekko je rozwałkować, żeby wyrównać zagniecenia. Ciasto tniemy na paski o szerokości ok. 1 cm. Paski nawijamy na przygotowane wcześniej foremki. Zwijając rurkę warto uważać, żeby ciasto lekko na siebie nachodziło i nie tworzyło szpar. W małej miseczce mieszamy białko z niewielką ilością wody. Smarujemy nim rurki, posypujemy cukrem. Przygotowane rurki pieczemy

Ciastkozercy
Ciasteczka grzybki 126

nóżki grzybków. Spodów i nóżek musi być tyle ile kapeluszy *** *** Wszystkie części grzybków układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach od siebie *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15-20 minut – aż ciastka się zrumienią. Po upieczeniu ciastka odkładamy do wystudzenia, a następnie zdejmujemy kapelusze z foremek *** *** Przygotowujemy polewę(...)godziny do lodówki, aby krem stężał *** *** Po tym czasie w dziurkach umieszczamy nóżki i składamy grzybki w całość *** *** Gotowe grzybki przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS

Blog z Apetytem
Ciasto ,, Ślimak ''. 160

całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy. 2. Biszkopty(...)koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę w czystą ściereczkę. Studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt. 3. Krem: Budynie

Izabelawkuchni
Wegański quiche z suszonymi pomidorami 158

skórki, potraktować kromki wałkiem do ciasta, szybko taż żeby chleb się nie odkształcił wylepić nim formę do pieczenia, zalać masą jogurtową, upiec volia! Podane składniki są wystarczające na formę średniki 23 cm, ja wykorzystałam do upieczenia 5 mini form do tartelek: ciasto kruche: 180 g mąki pszennej ( 80 g pełnoziarnistej i 100 białej) 100 g masła roślinnego (użyłam kokosowego(...)pieprzu płaska łyżeczka czosnku suszonego (lub 2-3 ząbki świeżego) Przygotowanie: z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce lub iść na łatwiznę tak jak ja i od razu wylepić foremki ciastem i tak przygotowane schłodzić w lodówce (30 minut), uwaga: masło kokosowe z zamrażalniku momentalnie zamarza na „kamień”. Pomidory i oliwki pokroić

greenscarf

Proponowane wyszukiwania