proszkiem do pieczenia oraz suchy mak i wodę. Wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na blaszkę o wym. 25x36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić. Masa serowa: 1 kg gęstego serka waniliowego z wiaderka, szklanka cukru, 250g masła
Z miłości do słodkościpieczenia. Białka ubić z cukrem, następnie z żółtkami. Dodać mieszankę z mąką i delikatnie wymieszać. Przełożyć na matę silikonową (lub jeśli jej nie mamy to na blaszkę wyścieloną papierem) i wyrównać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 15-20 minut. Kiedy tylko ciasto będzie upieczone i sprężyste należy je wyjąć. Zbyt długo pieczony biszkopt(...)nadaje się na roladę bo będzie zbyt suchy i się połamie. Na upieczony biszkopt po kilku minutach od wyciągnięcia z pieca położyć lekko wilgotną ściereczkę i razem z nią zwinąć ciasto w roladę. Odstawić aż wystygnie. Czekoladę połamać i wrzucić do miski. Miskę ustawić nad garnkiem z gorącą wodą i mieszając rozpuścić czekoladę. Kremówkę ubić na sztywno i wlać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapapierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 170 stopni, piec ok 30 minut. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ekstrakt waniliowy, 3/4 szkl mleka i obie mąki. Pozostałe mleko zagotować, na wrzące wlać masę jajeczną, ugotować gęsty budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimny budyń. Ciasto wyjąć z blaszki, delikatnie odkleić papier. Na ciasto wyłożyć połowę(...)kremu. Składniki ponczu wymieszać, przelać do miseczki, delikatnie maczać biszkopty; układać rzędami wzdłuż blaszki. Karmel przełożyć do rękawa cukierniczego (może być bez końcówki), wyciskać paski karmelu w przestrzenie między biszkoptami*. Następnie rozsmarować resztę kremu. Wierzch posypać kokosem. Przed podaniem schłodzić. *polecam karmel z Gostynia, użyłam innego i nie dość, że miał dziwne, twarde grudki- na opakowaniu znalazłam informację
6niebościereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Tym razem na 1- 2 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na pięć części, formując z nich bułki. Bułeczki lekko oprószamy mąką i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Tak przygotowane bułki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(...)razem na pół godziny. Po tym czasie, bułki przecinamy stroną noża na pół (prawie do samego spodu) i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 22 minuty w temperaturze 200 stopni (grzanie góra + dół, bez termoobiegu). Bułeczki studzimy na kratce. Smacznego
Smak mojego domuskleja pierogi. Ulepione pierogi układam na blacie lekko podsypanym mąką. Po wylepieniu pierogów rozwałkowuję pozostałe ciasto i wylepiam do końca pierogi. Pieczenie pierogów: Najpierw piekę pierogi które pierwsze były zlepione i zdążyły podrosnąć na blacie. Pierogi układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przed ułożeniem robię falbankę widelcem (dokładnie widać to na filmiku). Następnie pierogi maluję rozmąconym jajkiem(...)posypuję czarnuszką lub kminkiem. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, pierogi piekę około 20 minut na złoty kolor. Piekarnik mam włączony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Pierogi pieczone z kapustą i pieczarkami są gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujeproszku do pieczenia Delecta oraz pół łyżeczki cukru waniliowego Delecta szczypta soli Do dekoracji naturalne posypki Decorada Delecta rodzynki cukier do polew + woda Najpierw upiecz ziemniaka w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40 minut.Gdy wystygnie obierz go i zblenduj na gładki krem. Wszystkie składniki włóż do misy, dodaj krem z batata i zagnieć kulę ciasta(...)Mnie wyręczył robot z hakiem do chleba, ale wykonanie ręczne też jest proste, bo ciasto jest idealne i idealnie odchodzi od ręki. Nie lepi się i nie trzeba dosypywać mąki. Wałkuj na placki o grubości 3 mm i wycinaj dowolne formy pierniczków. Piecz około 12 minut w 180 stopniach, kontroluj ,gdyż jak wiadomo, piekarniki mamy różne. Po wystudzeniu przygotuj lukier
Z Kuchni Do Kuchnipokruszyć ja kruche kruszyłam tłuczkiem do ziemniaków, dodać resztę składników wymieszać tak aby zrobił się tzw mokry piach. Tortownicę wysmarować masłem, spód i ewentualnie boki wylepić ciastem, ciasto podpiec przez 10 minut na 175 stopni w piekarniku. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, aby lepiej się zmiksowało można bardzo delikatnie podgrzać garnek. Dodać ser dalej miksując, do masy dodajemy(...)kajmaku, na samym końcu po połączeniu dodajemy budyń oraz esencje rumową, całość miksujemy dokładnie ostatni raz. Po zmiksowaniu ser wylać na podpieczony wcześniej spód, całośc piec około 60 minut na 170 stopni bez teromobiegu. Po wyjęciu z piekarnika sernik polać pozostałym kajmakiem
Pychotkaaakawałek tortu jest dla Ciebie. Częstuj się :) Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru 4 jajka 3 łyżki gorzkiego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (x 2)* Sposób wykonania: Żółtka ucieramy z masłem i cukrem przez około 10 minut. Następnie dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i ubite
Kuchnia Pani WiosnyPrzygotowanie: 2/3 ciasta zetrzeć bezpośrednio na wyłożona pergaminem blachę i podpiec w temp. 180 C około 20 minut. Wodę z ciecierzycy ubić na sztywną pianę, dodadawać stopniowo cukier po czym budyniowy proszek a na końcu strużką dodać olej. Na podpieczony i wystudzony spód wyłożyć „piankę” na to owoce i zetrzeć resztę ciasta. Tak przygotowanie piec w tej samej
greenscarfCiasto: Mąkę, masło - wysiekać na stolnicy. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto dajemy na 30-40 minut do lodówki - wiadomo, że jeśli kruche ciasto jest dobrze schłodzone, jest smaczniejsze ;) Foremki na tarletki - 12 sztuk - smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto trzeba rozwałkować i ułożyć na nim foremki. Wykrojonymi kawałkami ciasta wykleić foremki i nakłuć ciasto(...)widelcem. Pieczemy w 90 stopniach około 15 minut - na złoty kolor. Czasami ten złoty kolor zamienia się w ciemny brąz, ale i tak jest ono smaczne;) Masa : Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim budyń. Pozostałe mleko, masło i cukier trzeba zagotować. Gdy się zagotuje wlewamy budyń i gotujemy 2-3 minut ciągle mieszając. Stygnący, ciepły budyń wylewamy
Lawendowe NieboPołowę ciasta pozostawić w lodówce, drugą rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wycinać ciastka foremką - średnim serduszkiem i kłaść w odstępach 1 cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masą marcepanową ozdobić brzegi (trzeba dość sporo jej kłaść, łatwiej się wtedy ozdabia ciastka). Ciastka piec na średnim poziomie piekarnika przez 12-15 minut (trzeba pilnować, gdyż
Kuchnia PrezydentowejPłaską blachę do drobnych wypieków o wymiarach 31x41 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem (190 stopni bez termo obiegu). Ponieważ ciasto jest trudne w obróbce, rozwałkowałam je na silikonowej podkładce, którą dodatkowo lekko podsypałam mąką. Wierzch ciasta również troszkę posypałam, żeby nie kleiło się do wałka. Z rozwałkowanego placka wycięłam(...)przeniosłam na blachę pomagając sobie stołowym nożem. Ta ilość wystarczyła akurat na zapełnienie całej blachy. Ciastka mogą być układane dość blisko siebie, bo niewiele zwiększają swój rozmiar. Piekłam około 10-12 minut pilnując, żeby nie zrumieniły się za mocno. Kiedy odrobinę przestygły, tylko na tyle, żeby nie poparzyć, obtoczyłam je w drobnym cukrze wymieszanym z cukrem waniliowym i odłożyłam
Kuchenne zapiski EdytyDodaj proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową, len i kakao. 3. Dodaj miód i mleko, wymieszaj 4. Cały czas mieszając dodawaj wodę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ciasto ma być gęste, ale wilgotne) 5. Dodaj daktyle pokrojone w małą kostkę, następnie jeśli to konieczne dodaj wodę 6. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st., piecz około 40 minut Z doświadczenia wiem
pyszne zdrowościKupiec 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki cynamonu 4 łyżki miodu lub innego słodzidła 3 łyżki serka homogenizowanego 3 jajka opcjonalnie orzechy włoskie (ja niestety nie miałam więc nie dałam;) Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki wykładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około 35 minut w temp. 170 stopni polecam jedzenie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTortownica powinna być nierozkładana, bez wyjmowanego dna, jako jeden kawałek (inaczej podczas pieczenia może wypłynąć roztopione masło). 2. Na środku tortownicy ułożyć krążek ananasa i po jego bokach przepołowione plastry, ale tak, żeby nie dotykały brzegów tortownicy. W połówki i jeden cały plaster włożyć po kandyzowanej wiśni (patrz zdjęcie poniżej). Ciasto: 3. Mąkę przesiać i wymieszać(...)proszkiem oraz sodą. 4. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać ziarenka wanilii lub aromat, wymieszać. 5. Na końcu dodać przygotowaną mąkę i łyżkę syropu, wymieszać
Mała Cukierenka