ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:139/1234)

CHLEB MARCHWIOWY Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI 196

Ciasto będzie lepkie i takie ma być. Wsyp orzechy i żurawinę, i dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę lnianą ściereczką i odstaw na 12-18 godzin (u mnie 12 godzin), aż ciasto podwoi swoją objętość i utworzą się bąbelki. Po tym czasie porządnie posyp blat mąką i skrobaczką lub szpatułką zeskrob ciasto z miski w jednym kawałku. Ręką oprószoną mąką zagnieć ciasto(...)garnkiem żeliwnym, naczyniem żaroodpornym lub kamieniem do pieczenia bądź blachą ustawioną w dolnej części piekarnika. Ciasto bardzo ostrożnie przełóż do nagrzanego naczynia łączeniem do dołu  i piecz chleb około 25 minut pod przykryciem, a następnie jeszcze 15-20 minut bez przykrycia (na kamieniu lub na blasze piecz około 40 minut). Chleb ma mieć złocistobrązowy

Słodko-Słony Świat Ilony
Be green, czyli wiosenno-zielony mazurek 168

formując brzeg. Schłodzić ponownie przez 30 minut. Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, a na ten wysypać fasolę lub kamyki do pieczenia. Piec z obciążeniem przez 15 minut w 180 st. C. Po tym czasie usunąć kamyki i papier. Piec kolejnych 15 minut w 180 st. C. Wystudzić. Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej(...)skórkę i sok z limonki oraz herbatę. Zmiksować.  Krem wyłożyć na całkowicie ostudzony spód. Schłodzić 1-2 godziny. Przed podaniem oprószyć matchą i udekorować bezami. Smacznego! Poza sezonem możecie przygotować dokładnie takie samo ciasto, i nazwać je tartą . Sprytnie, prawda

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche ciasto z jeżynami i budyniową pianką 194

wcześniej. Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta,lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 15 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Pianka:  5 białek  1 szklanka  cukru  2 opakowania budyniu malinowego bez cukru (2 x 40 g)  1/2 szklanki(...)miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony,zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i poukładać jeżyny delikatnie wciskając je w piankę. Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut. Wyjąć, przestudzić, można lekko oprószyć cukrem pudrem

Kolorowa kuchnia Elki
Pleśniak z liliową bezą 115

25x36) papierem do pieczenia. Po około 20 minutach wyjmujemy jeden kawałek jasnego ciasta, rozwałkowujemy i wykładamy na przygotowaną blaszkę. (Można również wylepić dno). Smarujemy ciasto dżemem lub marmoladą. Wyjmujemy z lodówki pozostałe kawałki ciasta i ścieramy na tarce o dużych oczkach do 2 misek tworząc jasną i ciemną kruszonkę. Połowę jasnej kruszonki rozsypujemy na cieście, następnie połowę kruszonki ciemnej(...)cukier puder (można zostawić 1 płaską łyżkę do posypania ciasta) i kisiele. Jeżeli ubijamy mikserem to na najwolniejszych obrotach, a można też robić to ręcznie trzepaczką. Gotową masę przekładamy do blaszki, rozprowadzamy, wyrównujemy. Liliową bezę oprószamy pozostałą jasną i ciemną kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 45 minut na opcji grzania dolnego (na opcji góra dół trzeba

Kolorowy Przepisownik
Krucha tarta malinowa z bezą 130

masłem.  Ciasto wałkujemy, podsypując mąką i wykładamy nim formę.  Formę wstawiamy do lodówki na około 30 minut.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy  do nagrzanego piekarnika na około 15 - 20 minut.  W czasie kiedy tarta będzie nam stygła, maliny w syropie odsączamy. Syrop podgrzewamy to temperatury(...)Stopniowo po łyżce dodajemy cukier puder.  Na arkuszu papieru do pieczenia ryzujemy okrąg wielkości naszej formy. Wykładamy ubite białka  i rozsmarowujemy.  Wkładamy do piekarnika na czas suszenia ok. 40 minut w temperaturze 100 stopni C z włączonym termo obiegiem.  Podczas suszenia bezy składamy ciasto. Na kruchy spód wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki

Życie zaczyna się w kuchni
Czekoladowe ciasto gryczane z gruszkami 142

Bezglutenowe ciasto z mąki gryczanej z soczystą gruszką. Miękkie i wilgotne, z dodatkiem kakao i cynamonu. Uczta dla podniebienia zapewniam! Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 50

Zdrowie i pysznie na talerzu
Faworki z piekarnika 127

minut. Następnie odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy go najcieniej jak można. radełkiem wykrawamy faworki. od was zależy jak duże i szerokie mają być. ja lubię w miarę wąskie. Układamy je na blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni bez termoobiegu przez

Kulinarne przygody Gatity
Tarta 3B- Brokuł, Boczek i Boryj (po polsku nie będzie 3B ;) ) 145

wejście wiynkszo forma na torta abo jako inkszo okr ō ngłoł). Ta reszta ciasta, co wyłajzi 33 ze formy, mogecie 34 urwać i wkleić kaj 35 na środku- co sie moł 36 marnować. Tera wrołźcie tyn spodek do pieca na 15 minut. Bez tyn czas 37 boczek dejcie 38 na patelnia i niech sie fajnie podpiecze(...)różyczki, na to wysypcie boczek z borejym, łoblyjcie śmiyt ō nk ō m z jajcami i przikryjcie plastrami syra. Dejcie na 30 minut do pieca na 180 stopni i fertich. 41 Pokrejcie ta tarta, jak jake ciasto i… smacznego     1 od 2 zajmuje 3 dużo 4 górę 5 powrzucać 6 różne 7 nie 8 jakbyście 9 przepisy

Chop w kuchni
Malinowa chmurka 223

białka idą do bezy) 1 kostka masła lub margaryny (w temp. pokojowej) 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, może się trochę lepić, ale tak ma być. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Studzimy. Warstwa malinowa(...)bezę na wielkość blaszki lub spodu blaszki (nie musimy jej wyrównywać, możemy zostawić na wierzchu górki, bo będzie to fajnie potem wyglądało). Wyłożoną bezę posypujemy płatkami migdałów. 4. Pieczemy w 140 stopniach na termoobiegu około 60 minut. Ja piekłam 10 minut dłużej. Bezę studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.  Ostudzoną przekładamy na krem śmietanowy i wkładamy najlepiej na całą

kruche babeczki
Maliny, brzoskwinie, borówki- to musi być pyszne! 133

mniejszą wkładamy do zamrażalnika.  Spód blachy smarujemy masłem, wyścielamy papierem do pieczenia i wylepiamy blachę.  Spód pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.  Budyniowa pianka: 8 białek 1,5 szklanki cukru 1,5 opakowania cukru wanilinowego 3 opakowania budyniu śmietankowego (40g, bez cukru) 0,75 szklanki oleju słonecznikowego oraz pół puszki brzoskwiń, garść malin(...)wystudzony spód. W pierwszej kolejności dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie i wciskamy je lekko widelcem.  Następnie dodajemy maliny i borówki. Wyciągamy zamrożoną kulkę kruchego ciasta i ścieramy na grubych oczkach. Ciasto pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Ciasto pieczemy przez pierwsze 10 minut na dole, następnie na 10 minut włączyć termoobieg, aby lepiej wyrosło, kolejne 15 minut

Receptura smaku
Sernik nowojorski wg Aleex 114

pieczenia i napełnić ją do 2/3 gorącą wodą. Metalową kratkę do pieczenia sernika ustawić w środku piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). 4. Przygotować masę serową: do misy miksera włożyć cały ser, dodać jajka, żółtka, cukier, wanilię i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę (przez około 2 minuty). 5. Masę(...)Sernik wstawić do piekarnika i piec przez 70 minut. 6. Do miski wlać śmietanę, dodać cukier waniliowy i utrzeć na gładką masę. 7. Uchylić piekarnik. Na wierzchu ciasta ostrożnie rozsmarować krem śmietanowy. 8. Piec kolejne 15 minut.  9. Studzić przez 10 minut w piekarniku, następnie uchylić drzwiczki i studzić znów przez 10 minut. Stopniowo otwierając piekarnik, całkowicie wystudzić sernik

W mojej kuchni
Ciasto pomarańczowe z żurawiną. Hit na święta. Ciasto bezglutenowe 223

Wilgotnością ciasta same kierujemy. Ja dodałam tylko 200 gram mielonych migdałów. Ale jeśli wolicie bardzie zwarte, suchsze ciasta 300 gram będzie wskazane.  Aaaaa i zajmuje sporo czasu. Myślę, że pomarańcze można zrobić dzień wcześniej aby nie spędzać całego dnia w kuchni.  2 pomarańcze  ekologiczne  3/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)mogel. Następnie do żółtek dodałam masę pomarańczową, proszek do pieczenia i mielone migdały. Pod koniec wrzuciłam żurawinę. Teraz bez użycia miksera samą szpatułką dodawałam w małej ilości pianę z białek. Całość przełożyłam do wysmarowanej tortownicy i oproszonej mielonym lnem. Piekłam 80 - 90 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu ciasta czekoladę pomarańczową rozpuściłam w kąpieli wodnej i udekorowałam żurawiną

AZgotuj!
Placek włoskiej babci , kruche ciasto z budyniem 177

wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną kulkę ciasta rozwałkować na delikatnie posypanym mąką blacie. Wyłożyć formę tarty i dokładnie przycisnąć do brzegów. Wylać budyń i przykryć ciasto drugą rozwałkowaną kulką. Dokładnie przycisnąć na bokach. Odciąć nadmiar ciasta*. Wierz ciasta obsypać posiekanymi migdałami/orzeszkami ziemnymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 35-40 minut. Przed podaniem obsypać obficie cukrem pudrem(...)Smacznego! * przepis pochodzi z bloga 'Kromek z Masłem' * Moja rada: Jeśli zostało Wam surowe kruche ciasto, możecie je bez problemu zamrozić. Zarówno w kulce, jak i w uformowanych np ciasteczkach czy w formie na tarcie. Aby upiec ciastka lub tartę wystarczy ciastka umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a tartę w formie do tarty i piec

CookYourself
Ekologiczny chleb z mieszanych mąk Symbio 195

drewnianą płaską łyżką dodając po trochu wody ( w zależności od konsystencji ciasta potrzebne będzie jeszcze ok 1,5-2 szklanek). Gotowe ciasto ma być grudkowate, w konsystencji przypominające bardzo gęstą owsiankę (nie jest to lite ciasto, kóre wyrabiamy). Dwie foremki keksówki natłuszczamy i podsypujemy otrębami. Przelewamy do nich ciasto (do połowy wysokości foremek) wyrównując lekko powierzchnie. Foremki wkładamy do wyłączonego(...)pieczenie (góra i dół, bez termoobiegu) w 200 stopniach. Po 40 minutach od włączenia piekarnika odwracamy foremki (ale nie do góry dnem, to co było z tyłu piekarnika ma być teraz z przodu i odwrotnie), przykrywamy wierzch bochenków papierem do pieczenia i zwiększamy temperaturę na do 240 stopni. Pieczemy jeszcze 20 minut. Po tym czasie chlebki wyjmujemy

Zawsze głodna!