ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:136/1234)

Drożdżowe gofry typu belgijskiego 136

dokładnie mieszamy. Dosypujemy powoli suche składniki cały czas mieszając. Miskę przykryć czystą ściereczkę i odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto mieszamy i pieczemy w gofrownycy, przy czym potrzeba im ciut więcej czasu niż gofrom robionym bez drożdży. Smacznego :) Zapraszam na  Ewa Kuchennie na Facebooku

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
ciasto jabłkowe z jogurtową galaretką... 197

zmiksować gęste ciasto - tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką - 3/4 ciasta dać do blaszki jabłka bez skóry pokroić w kosteczkę, wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i przełożyć na ciasto, rozsmarować resztę ciasta piec w 200C około 45 minut, ciasto dobrze wystudzić i wyjąć zimne z blaszki galaretkę rozmieszać w 3/4 szklanki gorącej wody, wymieszać z zimnym

W Mojej Kuchni Lubię
Tato...Słoneczne ciasto ANANASEK. 260

mąki oraz kakao, przesiałam do  masy i delikatnie wymieszałam łyżką.Wyłożyłam papierem do pieczenia dno blachy prostokątnej. Boki pozostawiłam bez zmian, nie smaruję niczym i nie obkładam papierem.  Ostrożnie wyłożyłam ciasto.  Piekę w 160-170 stopniach przez około 30-40 minut (patyczkiem sprawdzam, czy się upiekł).  Na chwilę zostawiam go w piecu, żeby

W kuchni Karmel-itki
Drożdżowe bułeczki dyniowe 195

odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Przygotować dwie duże blachy do pieczenia bułek. Proponuję wyłożyć papierem do pieczenia, żeby nie mieć potem zbyt dużo mycia. Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką. Podzielić ciasto na dwie równe części. Każdą z nich ponownie wyrobić, składając po kilka razy (jak ciasto francuskie tyle że bez masła). Ciasto rozwałkować jak najcieniej(...)Odstawić do wyrośnięcia na ok. kwadrans. Nożem obiadowym (nieostrym) zrobić wgłębienia wzdłuż bułek. Rozbełtać w miseczce małe jajko i posmarować nim trapezowe bułki. Piec przez 18 minut obie blachy naraz (z termoobiegiem) lub ok. 22 minut (bez termoobiegu). W połowie pieczenia zamienić miejscami blachy. Wykładać na kratkę do ostudzenia. Gosia proponuje posypanie bułeczek cukrem pudrem. Ja z tego

Weekendy w domu i ogrodzie
SAINT- HONORÉ 139

Rozwiń ciasto francuskie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (krążek o średnicy ok. 30 cm), ponakłuwaj je na całej powierzchni widelcem. Wyciskaj na ciasto francuskie krąg z ciasta ptysiowego, ok. 1 cm od krawędzi, a następnie drugi krąg bliżej środka i trzeci mały krąg na środku. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut . Piecz, aż ciasto lekko się(...)dnia. **Jeśli chcesz uprościć przygotowanie ciasta Saint-Honoré i zaoszczędzić na czasie, zamiast kremu chiboust , możesz przygotować tylko krem cukierniczy, pomijając etap przygotowania bezy włoskiej, jak również pominąć przygotowanie kruszonki craquelin na wierzch ptysiów. Zapewniam, że ciasto będzie równie dobre. A podczas przygotowania ciasta Saint-Honoré przydatny będzie ten trick, pozwalający zmiksować ciasto bez bałaganu: #beko #ciastojakzobrazka

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pani Walewska - Pychotka 237

efekt końcowy rewelacyjny. Kruche ciasto, delikatna słodka beza, krem budyniowy i dla przełamania słodyczy dżem porzeczkowy... Po prostu poezja :) Najpierw zagnieść kruche ciasto. Wszystkie składniki zagnieść razem. Powstałe ciasto podzielić na pół. Przygotować formę o wymiarach 25 x 33 cm, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód i wyrównać. Na nim rozsmarować połowę dżemu(...)bezową wysypać połowę płatków migdałowych (fot.2).Placek piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (z termoobiegiem) lub jeden po drugim, ale wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować tuż przed pieczeniem. Placki dobrze wystudzić.Teraz należy przygotować krem. Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem

Świat Ciasta
Klasyczne babeczki 151

szklanki cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z waniliiCZAS PRZYGOTOWANIA: 35-40 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Margarynę roztapiamy w małym rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Miksujemy margarynę jakieś 5 minut na najwyższych obrotach, po czym dodajemy cukier i miksujemy 3 minuty. 2. Mikser przełączamy na średnie obroty. Mąkę łączymy(...)mlekiem, a na sam koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Nie miksujemy zbyt długo, ponieważ ciasto zrobi się zbyt ciężkie (ok. 3 minuty). 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu). Papilotki wkładamy do formy muffinkowej i napełniamy je do 2/3 wysokości. Pieczemy 20-25 minut. Możemy ozdobić bitą śmietaną (śmietanka kremówka, śmietan-fix, cukier wanilinowy - wszystko razem ubijamy

My Culinary Art
Babka cytrynowa 162

małych obrotach do połączenia składników. Na koniec dodajemy przestudzone masło (bez skórki cytrynowej) i miksujemy do połączenia się składników również na niższych obrotach. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blachy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez ok. 45 minut. (pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, ma być suchy). Upieczoną i wystudzoną babkę

Gotuj z Mąką
Kakaowo-jogurtowe ciasto ze śliwkami i jagodami 167

mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia po czym dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (użyłam 22 x 33 cm). Na wierzchu układamy przekrojone na pół węgierki (bez pestek). Możemy lekko wcisnąć je w masę. Całość posypujemy jagodami a następnie schłodzoną kruszonką. Pieczemy ok. 45 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.Przed podaniem możemy

Mienta blog
Francuska tarta marchewkowa 179

posłużą do dekoracji. Na ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia, a na niego wysypać specjalne ceramiczne kulki, które obciążą ciasto i zapobiegną zbytniemu wybrzuszeniu. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 10 minut. Następnie ostrożnie wyjąć formę z ciastem z piekarnika, zdjąć papier z kulkami i zapiekać bez obciążenia jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie wyjąć(...)oraz kaszę mannę. Całość wymieszać trzepaczką do połączenia. Nadzienie marchewkowe wyłożyć na podpieczony spód. Z resztek ciasta francuskiego zrobić spirale (ciasto rozwałkować, pociąć w paski i zwinąć w spirale), umieścić je promieniście na nadzieniu (patrz zdjęcia). Pomiędzy spirale położyć karmelizowane plasterki marchewki. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 20 minut do zezłocenia (po dotknięciu nadzienia powinno

Nastoletnie Wypiekanie
Kruche rogaliki z truskawkami 363

ciasto ręcznie. Ciasto tym razem chłodziłam 30 minut w zamrażarce.  Ciasto dzielimy na kilka części (ja na 4), każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie koła lub prostokąta,  radełkiem wycinamy z ciasta trójkąty i nie mamy odpadów. Przy szerokiej krawędzi trójkąta układamy truskawkę, którą posypujemy delikatnie cukrem i zwijamy ciasto w kształt rogalika. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Rogaliki wyciągamy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego. The post Kruche rogaliki z truskawkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zawijany chleb o smaku pizzy 164

mąki pszennej jako pożywkę i dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce, aby rozczyn "ruszył". Roztwór drożdżowo-mleczny wlać do miski z suchymi składnikami, dolać ciepłą wodę i wyrobić na gładkie ciasto. Leniwiec kuchenny może przy wyrabianiu pomóc sobie mikserem - ale z mieszadłami hakowymi, NIE trzepakami . Ciasto musi odchodzic od brzegów miski i być elastyczne, choć nadal dość(...)napuszenia. Przed pieczeniem, chleb posmarować oliwą. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, dolny poziom piekarnika - i piec ok 50 minut w temp. 180C. Po upieczeniu, chleb wyjąć z blaszki i studzić na kratce. Rozkrajać po zupełnym wystygnięciu, aby farsz "nie uciekł" ze środka. Nadzienie trochę mi się oddzieliło od ciasta i chleb

Grunt to przepis!
Tort z kokosową wkładką i masą budyniową 138

dokładnie ucieramy aż cukier całkowicie się rozpuści. Na koniec dodajemy kokos i dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy (spód wyłóżcie papierem do pieczenia), a następnie pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 150°C z termoobiegiem (170°C bez termoobiegu) około 30 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Póżniej przygotowujemy masy. Połowę mleka z cukrem zagotowujemy, aż cukier się rozpuści(...)bardzo słodkie więc spróbujcie je i ewentualnie dosłodźcie cukrem pudrem jeśli lubicie bardziej słodkie Biszkopt przecinamy na pół. Smarujemy ciemną masą (około 1/3 zostawiając trochę do dekoracji). Następnie przykrywamy ciastem kokosowym, które następnie smarujemy jasną masą (tu również około 1/3 zostawiamy do dekoracji). Całość przykrywamy drugą połową biszkoptu. Boki tortu smarujemy ciemną masą i ładnie wyrównujemy, a później górę pokrywamy

PatiGotuje
Ciasto czekoladowe z malinami (bez glutenu) 119

ciasto? Ostatnio znalazłem świetny przepis na spód do ciasta: chrupiący, czekoladowy, delikatnie słodki. Do tego kolejna warstwa z malin. Możecie użyć dowolnych owoców, ale ja wybrałem czerwony – tak w klimacie świąt i Mikołaja Całość polana czekoladą – zresztą czy trzeba pisać po co polewać cokolwiek czekoladą? A wszystko to bez glutenu, cukru i zbóż. Da się? Oczywiście(...)mieszamy w misce. Wykładamy przygotowaną masę na silikonową formę (18x18cm) i pieczemy w 180 stopniach przez około 10 minut. Wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. Nadzienie : Wszystko razem blendujemy i wylewamy na wystudzony spód ciasta. Odstawiamy do lodówki lub zamrażalnika żeby stwardniało. Wesołych Świąt! Artykuł Ciasto czekoladowe z malinami (bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Szarlotka z orzechami i pianką 166

włożyć do zamrażalnika na około 2 godziny. Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na tarce na spód formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i lekko przyklepać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i podpiekać przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Nadzienie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić(...)bezę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Do ubitej piany dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Na podpieczony kruchy spód wysypać równomiernie posiekane orzechy włoskie. Na orzechy wyłożyć jabłka, wyrównać. Na jabłkach równą warstwą rozprowadzić ubite białka. Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta. Piec

Opowieści z piekarnika

Proponowane wyszukiwania