ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:145/1234)

Odrywane ciasto drożdżowe z cynamonem i kardamonem 146

roztrzepane widelcem jajko. Na koniec wlać masło. Zagnieść elastyczne ciasto - powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia, w którym się znajduje. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić dłonią o wyrabiać przez około 3-4 minuty. Masło roztopić w rondelku i lekko przestudzić, aby mnie było zbyt gorące(...)obok drugiego, składaniem do góry. Kiedy forma będzie już wypełniona, przykryć ją czystą ściereczką i odstawić do lekkiego podrośnięcia na około 20 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (ja ustawiam na grzanie góra-dół). Przed pieczeniem na cieście rozsmarować resztę masła i obsypać resztą cukru z cynamonem i kardamonem. Piec przez około 45 minut. Łas

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb moskiewski 194

moskiewski, 100% mąka żytnia razowa typ 2000 + słód żytni ciemny. Można jeść z samym masłem albo nawet bez... To chleb z rodzaju długo utrzymujących świeżość, zapach podczas pieczenia niesamowity. Korzystałem z filmu na kanale rus brot  Całkowite nawodnienie ciasta 70% Ilość składników na formę 25x11 cm Zakwas 1-faza (100%)  6 g starter(...)Wyrobić ciasto ręcznie, dłonią maczaną w wodzie. Nie powinno być zbyt sztywne, ale też nie może być za rzadkie. Najlepiej kierować się filmikiem podanym przeze mnie powyżej. Fermentacja 90 min w 30°C.  Wyrastanie w foremce 45-60 min. (u mnie wyrastało 90 minut) Aby zapobiec pękaniu skórki, przed pieczeniem spryskać chleb wodą. Pieczenie bez pary

Przepisy na domowy ser i chleb
FitMuffiny z cukini i żurawiny bez mąki 78

najprostszy mikser, a nawet robot kuchenny i w 5 minut przygotujecie ciasto na muffiny. Pół godziny później będą gotowe! Doskonała przekąska do pracy, lekkie śniadanie, dodatek do kawy/herbaty, lub deser bez wyrzutów sumienia. Polecamy Wam również muffiny z fasoli i muffiny z marchewki z orzechami. Zachęcamy też do zrobienia ciasta z cukini . Przepis na muffiny z cukini pochodzi(...)pulsacyjnych ruchów miksera. Wsyp do ciasta żurawinę i wymieszaj łyżką. Krok 3 Przygotuj 12 kokilek. Wyłóż do nich ciasto, napełniając kokilki do 2/3 wysokości. Wstaw do piekarnika. Piecz 25 minut. Odstaw do ostudzenia co najmniej na 15 minut. Przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Artykuł FitMuffiny z cukini i żurawiny bez mąki pochodzi z serwisu Niedzielny

Niedzielny kucharz
Ciasteczka miodowe 188

Przygotowania do Świąt czas zacząć ;) Oczywiście przygotowania kulinarne trzeba rozpocząć od testowania potencjalnych świątecznych ciasteczek. Ciasteczka miodowe, ale bez korzennych przypraw, jako pierwsze poddane zostały testom. Jak dla mnie robi się je bardzo szybko i po chwili są gotowe do zjedzenia;)Mąż już też przetestował ;) A resztkę zostawiliśmy na wabik dla Świętego Mikołaja...Ciasteczka miodowe Składniki(...)wlewamy przestudzoną margarynę i miód. Dałam prawdziwy, lipowy miód, ale można również dodać miód sztuczny :)Ciasto wyrobić, rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Obowiązkowo serduszka!! ;) Te najszybciej znikają z każdej miseczki i talerza. Pieczemy je przez 15-20 minut w 180 stopniach. Nawet bez dekoracji - pychotki

Lawendowe Niebo
Szarlotka z dużą ilością jabłek na kruchym cieście z kakao i brzoskwiniami 396

powstaną wilgotne okruchy (można również wymieszać łyżką i rękoma zagnieść ciasto). 2. Wilgotne okruchy wysypać na blat oprószony mąką i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jedną troszkę większą od drugiej. Obie osobno zawinąć w folię spożywczą i większy kawałek ciasta włożyć od lodówki na około 60 minut, a mniejszy do zamrażalnika. Nadzienie: 3. W międzyczasie przygotujemy nadzienie(...)Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na wielkość blaszki 25x30cm. Ciasto przełożyć do blaszki (o wymiarach 25x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wierzch posypać kaszą manną i wyłożyć równomiernie masę jabłkową. Ciasto posypać cynamonem. 6. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i ułożyć je na cieście w blaszce. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C

Mała Cukierenka
Jak zrobić klasyczne włoskie ciasto na pizzę? (przepis krok po kroku) 449

ciasta. Blat podsyp mąką i przełóż na nią ciasto. Ciasto posyp mąką z góry i zabierz się za zagniatanie. Jedną dłonią przytrzymaj ciasto. Rozciągnij ciasto drugą dłonią i zawiń je do siebie. Znowu rozciągnij ciasto i znowu zawiń je do siebie. Znowu rozciągnij i znowu zawiń. Obróć ciasto o 90 stopni i znowu zacznij rozciągać i zwijać. Zagniataj ciasto przez(...)semoliną lub mąką. Weź kulę ciasta, połóż na papierze do pieczenia i rozpłaszcz je dłońmi. Delikatnie porozciągaj ciasto (dobrze jest to zrobić częściowo w powietrzu), aż uzyskasz pożądaną wielkość i grubość. Nałóż na ciasto ulubione dodatki. Przełóż ciasto wraz z papierem na gorącą blachę z piekarnika. Piecz pizzę przez ok. 7 minut. Podawaj gorącą. Uwagi: Z powyższego przepisu wychodzą

Chilli Czosnek i Oliwa
Malinowa chmurka 193

Składniki na ciasto kruche: Ciasto można zrobić kilka dni wcześniej i schować do zamrażarki. 100 g zimnego masła 3 zimne żółtka 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki umieścić w malakserze, wyrobić ciasto, aby wszystkie składniki połączyły się. Można też wyrobić ciasto ręcznie. Ciasto spłaszczać, przełożyć(...)pieczenia. Ciasto rozwałkować, na wielkość dna naszej formy, przełożyć do formy, schłodzić 30 min w lodówce, ponakuwać widelcem. Jeżeli używacie ciasta zamrożonego, przed pieczeniem należy je wyjąć z zamrażarki, odstawić na blacie na 10 minut, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przesypać do formy, wyrównać, wstawić do piekarnika. Piec 15-20 min w 200 st. bez termoobiegu

moj przepis na
Lekki sernik z truskawkami i pianką bez cukru 145

białka 4 łyżki erytrytolu 10 g liofilizowanych truskawek w formie pudru (zblendowanych) Ze składników na spód i kruszonkę zagnieść gładkie ciasto i podzielić na pół. Spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia wylepić połową ciasta i odstawić. Drugą część ciasta wstawić do zamrażarki. Twaróg wyrobić ze słodzikiem i mlekiem przy pomocy miksera. Dodać jajko i żółtka oraz budyń i zmiksować(...)bezową piankę. Wyłożyć na podpieczony sernik, na wierzchu zetrzeć na tarce drugą część ciasta w formie kruszonki i piec jeszcze 30-35 minut w 180 stopniach (wierzch można przykryć folią aluminiową pod koniec pieczenia).   Artykuł Lekki sernik z truskawkami i pianką bez cukru pochodzi z serwisu Fitkot

Fitkot
Ciasto pomarańczowe bez mąki 112

niedziele pieczecie ciasto? Jeśli tak, polecam mój wypiek, zdrowy i bez dodatku maki. Za to w środku znajdziecie sok i skórkę z pomarańczy. Dzięki temu fit ciasto jest niezwykle wilgotne i takie smaczne. Lekkie, bardzo syte i gotowe w tylko 20 minut! W cieście wyczuwalny delikatnie smak cytrusów, które uwielbiam i jem regularnie każdego dnia, ;polecam(...)skórkę (tylko pomarańczową część, biała jest gorzka i zepsuje smak ciasta). Z tej pomarańczy wyciskamy sok i dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy. Okrągłą formę do ciasta smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Do foremki wylewamy masę na ciasto. Pieczemy przez 20 minut, w 180 st. C. Gotowe przekładamy z foremki na kratkę i studzimy

Moja smaczna kuchnia
Ciasto pomarańczowo – migdałowe bez jajek 126

misce mieszamy: startą skórkę z pomarańczy, wyciśnięty sok oraz likier. Całość powoli dolewać do ciasta, dodać mleko i mieszać łyżką. Gdy masa będzie jednolita przenieść do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 50-60 minut w 160 stopniach (termoobieg) lub 180 stopniach (bez termoobiegu

Szybko Tanio Smacznie
Tarta z kremem budyniowym i nektarynkami (bez glutenu, mleka i jajek) 261

proszkiem do pieczenia i kleik z siemienia. Wyrobić ciasto. Wykleić warstwą ciasta dno i ścianki foremki. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Ostudzić. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki mleka mniej niż w instrukcji - musi być gęsty. Jeśli mamy budyń bez cukru, to oczywiście dosłodzić(...)uznania. Ostudzić. Margarynę utrzeć mikserem, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać do otrzymania gładkiej masy. Wyłożyć krem na ciasto, udekorować plasterkami nektarynki (zaczynając od obwodu) i wstawić do lodówki aby krem zgęstniał

głodny alergik
Rogaliki z konfiturą jagodową 206

Wiem, że nie pogardzi słodkim małym co nie co:) Zresztą, nie bez powodu poszłam w tym kierunku...:) W zasadzie to powinny nazywać się  Rogaliki dla Wojtka, ale z konfiturą jagodową też brzmi dobrze (i smakuje). Możecie z powodzeniem zastąpić konfiturę jagodową innym słodkim nadzieniem - do ciasta pasują różne farsze, nawet warzywne czy mięsne (tak tak!). Zatem do dzieła(...)drożdże i resztę składników na ciasto, wyrabiamy aż odejdzie od ręki; w razie potrzeby dodajemy mąki; odstawiamy na 2 godziny pod przykryciem, by urosło; po tym czasie rozwałkujemy cienko, wycinamy kółka (zasada jak na pierogi) i faszerujemy, zlepiamy, smarujemy żółtkiem; pieczemy w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 20-25 minut. (przepis lekko zmodyfikowany pochodzi

Zasmakuj Kuchni
Rogaliki z konfiturą jagodową 98

Wiem, że nie pogardzi słodkim małym co nie co:) Zresztą, nie bez powodu poszłam w tym kierunku…:) W zasadzie to powinny nazywać się Rogaliki dla Wojtka , ale z konfiturą jagodową też brzmi dobrze (i smakuje). Możecie z powodzeniem zastąpić konfiturę jagodową innym słodkim nadzieniem – do ciasta pasują różne farsze, nawet warzywne czy mięsne (tak tak!). Zatem(...)drożdże i resztę składników na ciasto, wyrabiamy aż odejdzie od ręki; w razie potrzeby dodajemy mąki; odstawiamy na 2 godziny pod przykryciem, by urosło; po tym czasie rozwałkujemy cienko, wycinamy kółka (zasada jak na pierogi) i faszerujemy, zlepiamy, smarujemy żółtkiem; pieczemy w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 20-25 minut. (przepis lekko zmodyfikowany pochodzi

Zasmakuj Kuchni
Chleb z dodatkiem jogurtu- bardzo prosty 235

foremek (dwie keksówki).Mokrą łyżką wyrównać ciasto, okryć woreczkami foliowymi, odstawić na kolejne 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 240 stopni.Ciasto spryskać lekko wodą i obsypać płatkami.[ u mnie bez płatków].Piec przez 10 minut w temp. 240 stopni, obniżyć temperaturę do 220 stopni, piec  55 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać drzwi piekarnika. Piekarnik

Moje domowe kucharzenie
Zaskocz bliskich i siebie – zrób sernik bazyliowy z kiwi 221

składniki dobrze się połączą. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wyjmij tortownicę z lodówki i na ciastka wylej masę serową. Wstaw do piekarnika na 15 minut, a po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni C i piecz przez 80 minut. Składniki MASA SEROWA 500 g zmielonego chudego twarogu lub gotowego sernikowego (uważaj(...)gęste i z dużą ilością liści) 5 jajek Wykonanie WIERZCH Gdy ciasto jest w piekarniku możesz zająć się masą śmietanową – śmietanę wymieszaj z ziarenkami wanilii lub cukrem wanilinowym, cukrem, sokiem z cytryny i startą skórką. Po 80 minutach pieczenia w 120 stopniach (czyli po 95 minutach pieczenia w ogóle) wysuń delikatnie sernik z piekarnika i rozprowadź

Eat me! Fit me!