ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:138/1234)

Limonkowe tartaletki z bezą 125

pokrojone w kostkę. Rozetrzeć składniki palcami, dodać jajko i szybko wyrobić całość na gładkie ciasto.  Uformować je w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około godzinę.  Przygotować limonkowy krem (można to zrobić wcześniej). Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Gdy ciasto będzie już gotowe, wyjąć je z lodówki, podzielić na 6 części(...)rozwałkować na kształt krążków, trochę większych niż średnica foremek (moje miały średnicę 8 cm). Gotowymi krążkami ciasta dokładnie wylepić natłuszczone foremki, a dna nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut na złoty kolor. Wyjąć i wystudzić. Przygotować bezę: ubić białka ze szczyptą soli. Gdy będą już prawie sztywne, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż piana

wyzwania kuchenne
Cytrynowe Ptysie z Kremem i Malinami 145

Bardzo Wam polecam.     Składniki na ciasto:   180 g mąki 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 250 ml wody szczypta soli   Wodę należy zagotować z tłuszczem i solą. Na gotującą wsypujemy mąkę z proszkiem. Odstawiamy i energicznie mieszamy. Po czym wstawiamy ponownie na palnik i mieszamy do momentu, aż ciasto będzie nam odchodzić od ścianek garnka(...)dodajemy jajka i mikserem ucieramy do połączenia sie składników. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy za pomocą łyżeczki kupki ciasta, wielkości orzecha włoskiego, w sporych odległościach od siebie, gdyż ptysie rosną. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy przez pierwsze 15 minut bez otwierania piekarnia, gdyż wtedy opadną. Następnie zmniejszamy temperaturę do minimum i pieczemy kolejne

Made By Mom And Son
Ciasto bardzo kruche z waniliową pianką i śliwkami 42819

miksujemy razem z bezą do całkowitego, dokładnego połączenia. Pianę wykładamy łopatką na podpieczony wcześniej spód kruchego ciasta, wyrównujemy jej wierzch. Na pianie rozkładamy pokrojone śliwki skórką do góry, delikatnie je w pianę wciskając. Posypujemy śliwki przyprawą do piernika, na wierzch ścieramy drugą część schłodzonego ciasta i jej już nie dociskamy – utworzy coś w rodzaju kruszonki. Ciasto pieczemy w nagrzanym(...)minut. Wierzch ciasta po wystudzeniu posypujemy przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. SKŁADNIKI KRUCHEGO CIASTA 2,5 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g lodowato zimnego masła 4 lekko czubate łyżki cukru 3 żółtka z jajek rozmiaru M 3-4 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany 18% kilka kropli aromatu waniliowego lub migdałowego jeśli ciasto jest

Karo in the Kitchen
CIASTO CZEKOLADOWA CHMURKA 170

przeszkadza, ciasto jest niebywale lekkie, to taki delikatny mus czekoladowy. Tak naprawdę to sama czekolada z dodatkiem jajek, bez dodatku jakiejkolwiek mąki, dzięki temu jest ono niebywale lekkie, to taka właśnie czekoladowa chmurka. Przepis na to ciacho znalazłam w książce Nigelli Lawson pt."Nigella gryzie". Polecam Wam z całego serca, jest po prostu nieziemsko pyszne... :-) Piekłam w ciemnej formie(...)następnie całą masę czekoladową przekładamy do białek. Całość wykładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane) i zapiekamy, ok. 35-40 minut, w temp. 180*C, na programie góra-dół, bez termoobiegu lub do czasu, aż ciasto wyrośnie i popęka, a środek nie będzie już płynny.            już

Smaczne Zdrowe
Kruche Bezowe Ciasteczka z Konfiturą 140

pomocą np. kieliszka wycinamy kółeczka. Pozostałe ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy. Ciasteczka kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każde ciasteczko za pomocą rękawa cukierniczego i tylki nakładamy bezę.* Pieczemy w rozgrzanym do 169 stopni piekarniku, około 15-20 minut. Odkładamy do ostygnięcia a następnie przekładamy konfiturą.   * Ja kładłam bezę na każde ciasteczko i zlepiałam dwoma ciasteczkami(...)bezowymi. Możecie również połowę ciasteczek zrobić bez bezy wtedy przekładacie ciasteczko z bezą ciasteczkiem bez bezy.                   The post Kruche Bezowe Ciasteczka z Konfiturą appeared first on Made

Made By Mom And Son
Placek cappuccino z kokosem 439

będzie błyszcząca obroty miksera zmniejszyć do najmniejszych, dodać po jednym żółtku, cukier waniliowy, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Krótko, ale dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 40x28 wyłożyć papierem, wylać ciasto i piec przez około 30 minut w 180 stopniach. Masa cappuccino Do rondla wlać mleko, wsypać budyń, mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz żółtka wszystko wymieszać(...) i delikatnie wymieszać. Wyłożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, o takich samych rozmiarach co biszkopt i piec przez około 20 minut w 180 stopniach. Bezę ostudzić. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Dolny biszkopt posmarować połową masy. Na masę wyłożyć bezę kokosową. Na bezę wyłożyć drugą połowę masy cappuccino. Wszystko przykryć drugim blatem biszkoptu

na moim stole...
Chleb 100% orkiszowy pełnoziarnisty na zakwasie 101

ręcznie w misce parę minut, po 30 minutach ciasto złożyłem, a po 90 minutach uformowałem bochenek i przełożyłem do koszyka. Wyrastanie całonocne w lodówce 10 godzin. Piekłem prosto z lodówki w garnku żeliwnym, 20 min w 230oC z pokrywką, potem zmniejszyłem do 190-200oC i kolejne 30 minut bez pokrywki. Zrobiłem też wersję pieczoną w foremce, w której(...)Zostawiłem na 2,5 godziny w 28oC Następnie ciasto właściwe: cały zaczyn 2 fazowy 140 letnia woda 8 g sól 20 g miód 32 g starte jabłko 25 g siemię lniane (wcześniej namoczone i odcedzone z nadmiaru wody) po wymieszaniu składników 200 g mąka orkiszowa pełnoziarnista Wyrobiłem ręcznie w misce parę minut, po 30 minutach znowu parę razy złożyłem ciasto

Przepisy na domowy ser i chleb
Ciasto zebra z kisielem i makiem 261

łyżki kisielu truskawkowego z cukrem;2 łyżeczki proszku do pieczenia;Aromat śmietankowy;Margaryna i bułka tarta do wysmarowania tortownicy.Sposób przygotowania:Jaja utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę.Stale miksując dodać olej, oranżadę, aromat śmietankowy oraz mąkę (2,5 szklanki) wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Tak przygotowane ciasto podzielić na 4 części. Do pierwszej dodać 2 łyżki mąki(...)ciasta, z makiem, z kakao i z kisielem i tak na przemian, aż do wykorzystania całego ciasta.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 - 60 minut (u mnie 50 minut).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.Najlpiej użyć kisielu z dodatkiem cukru - zapewni to powstanie pięknych, różowych pasków. Kisiel bez

Gospodyni Miejska
Pizza na podpłomyku z pesto z liści rzodkiewki, pikantnym twarożkiem i rzodkiewkami (szybka pizza na cieście bez drożdży) 110

rzodkiewki, pikantnym twarożkiem i rzodkiewkami (Szybka pizza na cieście bez drożdży) Składniki /dla 4 osób: ciasto do pizzy bez drożdży: 3 szklanki mąki (proponuję pół na pół mąkę pełnoziarnistą i zwykłą) szczypta soli 4 łyżki oliwy 1-1 i 1/4 szklanki ciepłej wody oliwa lub olej do smarowania ciasta pesto z liści rzodkiewki: liście z 1 pęczka rzodkiewek(...)miski wsyp mąkę, dodaj sól, oliwę i ok. 3/4 ilości wody. Wymieszaj wszystko łyżką. Jeżeli ciasto wydaje Ci się za suche, dodaj do niego więcej wody. Przełóż ciasto na blat podsypany mąką i zagniataj, aż uzyskasz gładkie, jednolite ciasto. Trwa to ok. 5-7 minut. Jeżeli ciasto klei się do ręki, podsyp je mąką. Gotowe ciasto jest miękkie i łatwo

Chilli Czosnek i Oliwa
Szarlotka Babci Eli 169

pieczenia lub jak to zawsze robi moja Babcia wysmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i odwinąć z folii. Podzielić na dwie równe części. Jedną część z powrotem zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki. Drugą natomiast rozwałkować na stolnicy oprószając mąką na wymiary blaszki w której będziemy piec szarlotkę (25x35 cm). Ciasto przełożyć(...)się robi w przypadku bezy czy biszkoptu. Tutaj białka mają się jedynie lekko spełnić. Na ostudzony spód ciasta wyłożyć mus jabłkowy, wyrównać i wylać na niego pianę z białek. Pozostałe ciasto z lodówki rozwałkować tak jak pierwsza część i umieścić na białkach, podociskać i ponakłuwać widelcem. Piec w 180 st.C przez około 30-40 minut do ładnego wyrośnięcia i pięknego

Nastoletnie Wypiekanie
Pączki pieczone 352

hakiem (około 7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy). [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości(...)odstępów. Pączki odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem (najlepiej ogrzanym w temp. pokojowej) i wstawić razem z blaszką do nagrzanego piekarnika do środkowej części. Piec przez 13-15 minut. Od razu wyjąć z piekarnika. Studzić przez około

Moje domowe kucharzenie
Najprostszy chleb pszenno- żytni - czerwcowa piekarnia 127

Odpowiedziałam na zaproszenie Ani do wspólnego pieczenia. (  Kuchennymidrzwiami  ). A przepis pochodzi  z bloga  Grunt to przepis! Potrzebujemy : garnek żeliwny lub okrągłe, średniej wielkości naczynie żaroodporne – u mnie naczynie o średnicy 22 cm (mierzone u góry) i wysokości 7 cm (bez pokrywki). Oraz składniki : 350 g mąki pszennej – typ 650 200 g mąki żytniej(...)kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką. Przykręcić piekarnik do 200*C i piec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut – w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne ok. 15-20 minut – chleb upieczony będzie wtedy, gdy po postukaniu wydawać będzie głuchy

Proste Potrawy
Sernik gotowany z truskawkami 201

mieszankę mączną powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Miksera już nie używamy. Gotowe ciasto przelewamy na blaszkę o wym. 25/35 cm wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego  do 180 stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia po czym przecinamy na dwie części. sernik gotowany(...)czym wylać waniliową masę,wyrównać i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Galaretki przygotować wg instrukcji na opakowaniu,pozostawić do stężenia.  Truskawki ułożyć na schłodzonym serniku i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto ze śliwkami (paleo, bez glutenu) 139

Uzyskaną masę wykładamy na foremkę. Na wierzch układamy śliwki (ja wymieszałem je z mąką z tapioki).Pieczemy przez około 45-50 minut, aż góra będzie złocista. Odstawiamy ciasto ze śliwkami do ostygnięcia na 15 minut. Smacznego ! Artykuł Ciasto ze śliwkami (paleo, bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Makowa choinka 146

brzegi). Polecam Wam tę z Bakallandu, bo nie jest mdła, za to jest taka wiecie „na bogato”- z naprawdę dużą ilością bakalii. Następnie przykryjcie to drugą warstwą ciasta. I najważniejsze, teraz każdą gałązkę przekręćcie 3 razy (te krótsze od góry 2 razy) a końce dobrze sklejcie. Najtrudniejsze zrobione. Teraz zostało jedynie posypać pień płatkami migdałów. Takie uprażone smakują(...)wszystko razem wstawić do piekarnika. Ale nie róbcie tego- żurawina stanie się gorzka. Upieczcie choinkę bez niej, a przystrójcie choinkę dopiero po upieczeniu, albo pod sam jego koniec, jak wolicie. Wszystko piecze się około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200º C (ciasto francuskie lubi ciepło, dlatego ciężko ją będzie zrobić w tzw. blaszaku, jakim chwilowo tylko dysponuję

Arbuziaki