ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:143/1234)

Wytrawne muffiny 145

kawałki cukinii, papryki czy kiszonych ogórków. Każda wersja z pewnością przypadnie do gustu. Polecam! Przepis na 18 wytrawnych muffinek. SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 2 jajka szklanka mleka większa szczypta soli łyżeczka musztardy łyżka oliwy z oliwek 1 średnia cebula 3 parówki dobrej jakości spora garść czarnych oliwek PRZYGOTOWANIE: Cebulę kroję(...)Mieszam do połączenia składników. Na koniec wrzucam parówki i oliwki. Formę do muffinek wykładam papierowymi foremkami, wykładam ciastem do 3/4 wysokości. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, piekę na środkowej półce, grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu, przez 25 minut. Wyjmuję, studzę. Przepis: Tesco magazyn, zima

Zasmakuj Kuchni
Chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie. 209

godzin do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto chlebowe powinno podwoić swoją objętość. Piekarnik nagrzać do temperatury 220-230 stopni (grzałka góra – dół, bez termoobiegu). Piec przez około 10-15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni, wyjąć chleb z formy (zdjąć papier do pieczenia jeśli go używaliśmy) i piec jeszcze około 45-55 minut

Codziennik Kuchenny
Żytni, razowy chleb radziwiłłowski na zakwasie we wrześniowej piekarni 123

godzin do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto chlebowe powinno podwoić swoją objętość. Piekarnik nagrzać do temperatury 220-230 stopni (grzałka góra – dół, bez termoobiegu). Piec przez około 10-15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 45-55 minut.  Po upieczeniu przełożyć na kratkę i pozostawić na kilka godzin(...)chleb zdaniem Oli nadaje się do jedzenia nawet po tygodniu od upieczenia. U mnie wytrwał 3 dni, ale dziś upiekłam kolejny z podwojonej ilości składników i zobaczymy. Doświadczenie w pieczeniu chlebów na zakwasie pozwala być spokojnym, że tak jest w istocie. Chleb radziwiłłowski wypiekali autorzy blogów

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie - wrześniowa piekarnia 114

godzin do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto chlebowe powinno podwoić swoją objętość. Piekarnik nagrzać do temperatury 220-230 stopni (grzałka góra – dół, bez termoobiegu). Piec przez około 10-15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni, wyjąć chleb z formy (zdjąć papier do pieczenia jeśli go używaliśmy) i piec jeszcze około 45-55 minut

Stare Gary
Ciasto muffinowe z borówkami (Blueberry Muffin Cake)... 132

wyłóż papierem do pieczenia.  W niewielkiej miseczce wymieszaj składniki kruszonki. Zagnieć, aż powstanie mieszanka podobna do bułki tartej. Odstaw. W osobnej, dużej misce zmiksuj szybko wszystkie składniki ciasta (bez borówek), a następnie wmieszaj delikatnie borówki. Przełóż ciasto do blaszki, rozprowadź równomierna warstwa, a następnie posyp kruszkona. Piecz około 40-50 minut. Patyczek wetknięty w środek ciasta powinien

Lejdi of the house
Najłatwiejsze ciasto z truskawkami 128

partiami mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy 30-35 minut do tzw. suchego patyczka ( bez termoobiegu). Przestudzone możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem. Smacznego !                 Zapraszam

Kulinarne przygody
puszysty mokry sernik 246

serową. Piekłam 30 minut. Mniejszą część ciasta wyciągnęłam i starłam na wierzch sernika. Piekłam następne 30 minut. Po 1 godzinie pieczenia wyciągnęłam ciasto do ostudzenia. Kiedy już osiągnęło temperaturę pokojową zapakowałam do lodówki na noc. Nie polecam kroić tego ciasta bez wcześniejszego schłodzenia. Cała nasza praca może pójść na marne. No u mnie nie poszła i każdy

Pieprzyć z Fantazją
Migdałowe gniazdka Wielkanocne- muffinki 144

mleko. Ubijamy rózgą chwilę do rozbicia jajek i połączenia składników. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, mieszamy rózgą. Nakładamy porcje ciasta do papilotek do 2/3 wysokości, posypujemy pozostałym cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut ustawiając piekarnik góra i dół bez termoobiegu. Muffinki studzimy. Do wystudzonych przygotowujemy krem. Ubijamy zimną śmietankę z cukrem pudrem

Życie zaczyna się w kuchni
Prawdziwie czekoladowa babka 217

połączenia składników. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia składników. Czekoladową masę przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 45 minut. Po wystudzeniu i wyjęciu z formy babkę oprószamy cukrem

Słodkie okruszki
Malinojeżyny w cieście 176

pieczenia, dodajemy sól,cukier, mieszamy. Do mokrej masy dodajemy suche składniki czyli mąkę z dodatkami, dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką a na koniec wsypujemy borówkę. Teraz musimy bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Nakładamy porcje ciasta do papilotek do 2/3 wysokości, posypujemy pozostałym cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut ustawiając piekarnik góra i dół bez termoobiegu

Życie zaczyna się w kuchni
Muffiny z borówką amerykańską 126

pieczenia, dodajemy sól,cukier, mieszamy. Do mokrej masy dodajemy suche składniki czyli mąkę z dodatkami, dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką a na koniec wsypujemy borówkę. Teraz musimy bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Nakładamy porcje ciasta do papilotek do 2/3 wysokości, posypujemy pozostałym cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut ustawiając piekarnik góra i dół bez termoobiegu

Życie zaczyna się w kuchni
TARTA Z KARMELIZOWANYM CZOSNKIEM I KOZIMI SERAMI 114

rozwałkujcie i wyłóżcie nim formę do tarty, włóżcie jeszcze na kwadrans do lodówki. Po kwadransie na ciasto połóżcie papier do pieczenia, obciążcie go (ryżem, fasolą lub kulkami ceramicznymi) i pieczcie około 15 minut. Ściągnijcie obciążenie, dopieczcie jeszcze przez około 10 minut bez obciążenia. W czasie pieczenia spodu przygotujcie karmelizowany czosnek: główki czosnku podzielcie na ząbki, ząbki obierzcie

OliveandThyme
Ciastka czekoladowo-kawowe z syropem klonowym i nutą pomarańczy 107

momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu do ciasta wmieszać posiekaną czekoladę i skórkę pomarańczową. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć (bez spłaszczania) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) 17-19 minut w 170-180 stopniach. (Powinny być delikatnie zapieczone.) (*) Jeśli użyjecie kawy rozpuszczalnej w granulkach - to grudki należy

Di gotuje
Pizza z rukolą i pomidorkami – pieczona na kamienu do pizzy 234

dużego doświadczenia w pieczeniu pizzy na kamieniu, trochę poczytałam, trochę pokombinowałam i jest. Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej typ 650 180 – 190 ml ciepłej wody łyżeczka drożdży instant łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki drobnej soli łyżeczka oliwy lub oleju Mąkę przesiać do miski, wsypać drożdże, cukier i sól. Stopniowo dolewać wodę – wymieszać ciasto. Nie powinno być(...)mnie pizza w kształcie koła. Ciasto rozwałkowałam cienko i ułożyłam na łopatę, spód ciasta posmarowałam koncentratem, posypałam serem, ułożyłam rukolę i na wierzch pomidorki. Kamień posypałam mąką, żeby ciasto odstało po upieczeniu. Czytałam bowiem, że mogą być z tym problemy. No i cóż wstawiłam do piekarnika. Piekłam ok. 10 minut. Bez użycia kamienia pizza może się piec dłużej

Niebieski kubek z kawa
Tort bez laktozy, bez glutenu, bez jajek 117

pomocą miksera. Ciasto podzieliłam na trzy części. Do jednej części dodałam kakao. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam pierwszą część ciasta, bez kakaa. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp 180 °C, tortownicę z ciastem wstawiłam do piekarnika na 25 minut. Ciasto wypiekamy do tzw. suchego patyczka. Kolejne części ciasta wypiekałam w ten sam sposób, 25 minut

nietadieta
Ciasteczka pieczarki 151

ciasta formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Szyjkę butelki (bez zakrętki) zanurzać w kakao i delikatnie wciskać kolejno w kulki ciasta tworząc kapelusze z korzonkami pieczarek.   Piec (w rozgrzanym piekarniku) 15 minut w 180 stopniach. (*)  Ciasta z dodatkiem sody wymagają dodatku kwaśnego. Stąd sok wyciśnięty

Di gotuje
klasyczne eklerki z budniem 145

ognia i wystudzić. Do zimnej masy wbić jajka i miksować do momentu uzyskania jednolitego ciasta bez grud. Przełożyć ciasto do szprycy i wyciskać ciastka na papier do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 20 minut a następnie suszyć w 160*C jeszcze kwadrans. Wystudzone ciastka przekroić wzdłuż na połowę.  Żółtka, wszystkie mąki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ptysie z bitą śmietaną 114

ognia i wystudzić. Do zimnej masy wbić jajka i miksować do momentu uzyskania jednolitego ciasta bez grud. Przełożyć ciasto do szprycy i wyciskać ciastka na papier do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 20 minut a następnie suszyć w 160*C jeszcze kwadrans. Wystudzone ciastka przekroić na połowę. Kremówkę ubić na sztywno

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort czekoladowo-pomarańczowo-dyniowy 129

ciasta upiec krążek bez kakao a potem do 2/3 ciasta je dodać. Jeżeli ciasto będzie pieczone całe na raz to piec q temp. 180 C 40-50 minut do „suchego patyczka” i podzielić ciasto na 2-3 części, a pieczone pojedynczo piec około 30 minut w tortownicy wyłożonej papierem to pieczenia, ta standardowo robię „tamborek

greenscarf
Czekoladowe ciasto z sosem karmelowym i fistaszkami. 119

masę karmelową wykładamy ciasto czekoladowe i wkładamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy 35-45 minut, przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy na pewno się upiekło. Studzimy.      Przestudzone ciasto przecinamy na pół (nie jest to konieczne, często podaję bez nadzienia), smarujemy nadzieniem i składamy. Pozostały sos mieszamy z fistaszkami i polewamy nim ciasto. Odstawiamy do stężenia

Rozpustne gotowanie
Dukanowski makaron 123

jajka 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mleka łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz Składniki wrzucamy do miski, miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną patelnie jak na naleśniki. Smażymy bez dodatku tłuszczu  aż będą rumiane. Gotowe naleśniki kroimy na paski

Humanistka w kuchni
Sernik z rosą 153

wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 15 minut. Składniki na masę serową miksujemy ze sobą. Dodajemy je w takiej kolejności jak są wymienione składniki.Taką masę przelewamy na ciasto i pieczemy 24 minut. Pianę z białek ubijamy na sztywno z cukrem i wiórkami. Wyciągamy sernik z piekarnika i smarujemy naszą bezą. Wkładamy ponownie do piekarnika

Aga w kuchni
Ciasto mocno czekoladowe z pomarańczą i miłe zaskoczenie 172

pieczenia i mąką ziemniaczaną. W kąpieli wodnej rozpuścić masło. Przelać do miski i ucierać razem z cukrem do białości, następnie dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Następnie dodać ostudzone kakao z czekoladą a na końcu wymieszane wcześniej mąki.  Gotowe ciasto przelać do formy i piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Gdy ciasto ostygnie dzielimy(...)dwie części.  Obieramy skórkę z pomarańczy tak aby była bez białych błonek, kroimy ją  bardzo drobno i parzymy kilka razy wrzątkiem aż zmięknie. Serek mascarpone miksujemy  z cukrem pudrem i dodajemy go do ubitej wcześniej na sztywno śmietany kremówki. Na koniec do gotowej masy dodajemy skórkę z pomarańczy i aromat pomarańczowy. ( można dodać gotową kandyzowaną skórkę

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto cappuccino z bananem 313

Kawy pić nie lubię, jednak ciasta z kawą owszem:)) Pokusiłam się ostatnio na ciasto prawie bez pieczenia, na herbatnikowym spodzie z masą kawowo-kukurydzianą. Całość pokrywa lekka bezowa chmurka, delikatnie tylko przypieczona, w środku zaś czeka nas bananowa niespodzianka;) Ciasto bardzo smaczne, tylko jakoś nie chciało współpracować z moim aparatem:))) Spód: 200g herbatników maślanych,  łyżka cappuccino(...)obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć na ciasteczkowym spodzie.  Na wierzchu wylać masę kukurydzianą. Beza: 2 białka,  50g cukru.  Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Rozsmarować na wierzchu ciasta, łyżką tworząc "języczki".Piec około 10 minut w temp. 190st. Ostudzić. Inspiracja:  Pin-up cake

Z miłości do słodkości
Biszkopt budyniowy z kremem z ricotty i konfiturą malinową 152

ubijać przez kilka minut. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę i budyń. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.  Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut(...)łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze 2 listki żelatyny 2 łyżki mleka skondensowanego do nasączenia blatów: 1-2 łyżki domowego ekstraktu z wanilii, kilka łyżek przegotowanej wody domowa konfitura bez cukru (pigwa-malina, malinowa) do dekoracji: sproszkowane liofilizowane maliny lub malinowy batonik Frupp, siekane migdały Serek ricotta utrzeć z ksylitolem i stewią na gładką masę, dodać jogurt i zmiksować

FitKot
Jesiennie: jabłecznik z marcepanem 180

zgrany duet. I tym razem się nie zawiodłam. Mięciutkie, ucierane ciasto mocno pachnące cytryną świetnie współgra z soczystą warstwą miękkich jabłek i marcepanową, delikatną pianką. Nuta cynamonu nadaje ciastu jesiennego charakteru i sprawia, że całość staje się pełnoprawną szarlotką. A może jabłecznikiem...? Chyba nigdy nie rozwikłam tajemnicy nazewnictwa ciast z jabłkami. Słodkości z jabłkami znajdziecie również u Ani , Mirabelki(...)jabłka. Białko ubić, pod koniec dodając cukier i mąkę. Marcepan zmiksować z żółtkiem i cynamonem. Partiami dodawać bezę, delikatnie mieszając łyżką. Masę marcepanową wyłożyć równomiernie na jabłka. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, pod koniec przykrywając wierzch folią, gdyby ciasto za bardzo się rumieniło. Ostudzić. Smacznego! Jesień jesienią, a żyć trzeba. Jutro mam zamiar upiec w domu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
,,Orzechy i dynia pod złotą kołderką’’ 123

pudru 1 szklanka zmiksowanych orzechów włoskich Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy z sodą i mlekiem. Wszystkie składniki zagniatamy i dzielimy na dwie części. Obie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Oba placki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy około 15- 20 minut aż będą rumiane. Beza: W tym czasie białka ubijamy z cukrem solą(...)wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 160 st. C około 10 minut a następnie suszymy w 140 st. C jeszcze około 30- 40 minut Masa dyniowa: Puree z dyni gotujemy z prażonymi jabłkami. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę brzoskwiniową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na kruchy spód. Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. Masa śmietanowa: Następnie

Podróż w kulinaria
Mini hot-dogi z ciasta francuskiego z dwoma sosami 158

kroimy na równe 3 część. Kawałek parówki układamy na pasku ciasta i dokładnie zwijamy. W ten sposób postępujemy do wyczerpania składników. Gotowe parówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 200 stopni (bez termoobiegu) przez 10-12 minut do zrumienienia. Podajemy z przygotowanymi wcześniej sosami. Smacznego

Życie ze smakiem
Ciasteczka kokosowo-migdałowe z białą czekoladą (bezglutenowe) 117

masy wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę odrobinę spłaszczyć i z niewielkimi odstępami ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (*). Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut w 180 stopniach.  (Powinny być delikatnie zapieczone.) (*) Użyłam papieru Stella , który idealnie sprawdza się nie tylko przy pieczeniu ciasteczek, ale też doskonale(...)sprawdza się w przypadku różnych ciast, pizzy, pasztetów, czy np. frytek - bez konieczności natłuszczania blach. Jest dwustronnie powlekany silikonem, dzięki czemu zapobiega przywieraniu ciasta oraz kruszeniu się wypieków podczas ich wyjmowania z formy. Można też nim przykryć pieczone potrawy, co zabezpiecza je przed nadmiernym zarumienieniem się od góry.  Nadaje się do stosowania w kuchenkach mikrofalowych oraz przy zamrażaniu

Di gotuje
Pieczone pierożki z kapustą i kiełbasą 156

przygotować podwójną porcję ciasta, ciasto lepiej przygotowywać partiami – jedno się kończy robimy szybko drugie (to ciasto nie potrzebuje czasu na wyrastanie). Ja dziś resztę farszu wykorzystałam do tradycyjnych pierogów. Ciasto jak w tym przepisie Przygotowanie: Kapustę kiszoną zalewamy wodą (ciut powyżej poziomu kapusty), dodajemy kulki ziela angielskiego i gotujemy do miękkości. W tym czasie przygotowujemy ciasto: Do ciepłego mleka(...)stopni piekarniku (grzanie góra-dół, można piec z termoobiegiem lub bez). Czas pieczenia będzie różny w zależności od wielkości pierożków, grubości ciasta i piekarnika. Pierożki należy obserwować. Powinny być złoto-brązowe, nie pieczemy zbyt długo. U mnie pieką się około 20-25 minut. Tak przygotowane pieczone pierożki z kapustą i kiełbasą smakują zarówno same, jak i w towarzystwie

Słodkie okruszki
Bułki Paleo które zawsze się udają 121

czarnuszka Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, można łyżką. Odstawiamy na ok. 10 minut. Ciasto początkowo będzie dość rzadkie ale trzeba pamiętać że łupiny babki chłoną wodę więc po odstawieniu gęstnieje. W czasie gdy ciasto sobie gęstnieje nastawiamy piekarnik na 170 °C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Zwilżonymi rękami lepimy kulki i lekko spłaszczamy. Można piec w silikonowych formach

Marta próbuje
Ciasteczka budyniowe 185

budyniu biszkoptowego bez cukru (op. po 40 g) - 100 g cukru pudru - 250 g miękkiego masła Miękkie masło miksujemy na najwyższych obrotach robota dodając w trzech turach cukier puder. Gdy masa zmieni kolor na jasny dodajemy połowę mąki przesianej z budyniami. Ponownie miksujemy do połączenia składników. Dodajemy pozostałą mąkę z budyniem i zagniatamy już ręcznie gładkie ciasto. Dzielimy(...)jednorożce). Układamy na blaszce wyłożonej matą (lub papierem do pieczenia). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 ° C na 15 – 20 minut (grzanie góra-dół). Upieczone studzimy na kratce. U w a g i: Zamiast budyniu biszkoptowego można użyć inny o dowolnym smaku (oczywiście bez cukru). Jeżeli ciasto będzie lepkie, nie przejmujcie się – takie ma być. Podczas zagniatania ciasta

mojewypiekiinietylko