Wietnamczycy używają papieru ryżowego do zawijania sajgonek. W pozostałych krajach Azji używa się cieniutkich płatów ciasta przygotowanego z mąki i wody. Podobna rzecz ma się z farszem – co kraj to obyczaj! Sajgonki możemy albo smażyć na głębokim oleju albo piec albo podawać bez smażenia i pieczenia z warzywnym farszem. SKŁADNIKI: * papier ryżowy – 6-8 szt * makaron ryżowy(...)mięso mielone ( u mnie łopatka ) – 200 g * duża marchew – 1 szt * szczypiorek – 1 pęczek * cebula – 1 szt * grzyby mung – 4 szt * jajko – 1 szt * sos sojowy – 2 łyżki * chili , sól , pieprz , cukier – do smaku * olej rzepakowy do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron ryżowy gotujemy, odcedzamy. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, moczymy ok. 20 minut
Ostra na Słodkododaję skórkę pomarańczową. Jajka ubijam w szklanej misce, łączę z masłem, wlewam sok z pomarańczy, dodaję jogurt, mieszam. Składniki suche dodaję do mokrych, miksuję dokładnie, ale nie za długo. Cisto nakładam łyżką do papilotek w blaszce do 2/3 wysokości, w środek każdej muffinki wkładam cukierka. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20-25 minut bez termoobiegu. Cukierki(...)pięknie się rozpuszczą uwalniając sok do środka i nasączając ciasto w trakcie pieczenia. Baaardzo pomarańczowe. Ciasto wychodzi nie za słodkie, dlatego dekoruję dużą ilością ciemnej czekolady. Jeszcze trochę nie mam wprawy, mam nadzieję, że Wam lepiej wyjdzie ozdabianie. :) Ten przepis bierze udział w akcji
Kuchnia Prezydentowejbułeczki na śniadanie, odkąd użyłam go do wypieków już nie kupuję innego...;-) Jest kremowy bez zbędnych dodatków jakie czasem zawierają sery innych marek. Doskonale spisze się do serników. Polecam ten wypiek na zimowy deser do filiżanki małej czarnej. Składniki Tortownica o śr 28 cm Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 12 dag masła 1 czubata łyżeczka śmietany 18% szczypta soli Masa serowa: 1 kg kremowego twarogu Wieluń 4 jajka 200 ml śmietany kremówki 50 g masła 1 budyń czekoladowy o smaku trufli 100 g gorzkiej czekolady 3/4 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 2 łyżki rumu Dekoracja: polewa czekoladowa posiekane orzechy włoskie Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać
Wanilia i Kardamonrazem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodaję kolejno pokruszony ser, jajko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieram. 2. Ciasto wykładam na stolnicę i zagniatam. Zawijam w folię spożywczą i wkładam na 2 godziny do lodówki. 3. Ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Krążki dzielę na dwie części. W jednej części krążków robię na środku(...)małe kółka. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni. 4. Ciastka bez dziurki smaruję konfiturą różaną i sklejam z ciastkiem z dziurką. Gotowe ciasteczka układam na talerzu. Do przygotowania ciasteczek użyłam konfitury "NASZE DOMOWE Płatki róż ", którą otrzymałam do testowania od sklepu Premium Rosa . Konfitura ma doskonałą konsystencję i idealnie
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżki syropu z agawy łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia 240 g maślanki 0/5 szklanki oleju jajko 0/5 szklanki dowolnych owoców (tu użyłam mrożonej mieszanki owoców leśnych) W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je se sobą. Ciasto przekładamy do 3/4 wysokości papilotek. Na wierzchu układamy owoce. Muffinki pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka
Mienta blogpizzy!). Dodać pieczarki z cebulą, kukurydzę z puszki (bez zalewy), pokrojony w kostkę boczek (lub szynkę), a na sam środek wbić surowe jajko, które delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem. Wszystko posypać startym żółtym serem (pomijająć jajko!). Piec około 15 minut w 180°C. Nie bójcie się przez ten czas jajko na pewno się zetnie. Podawać z sosem czosnkowym bądź(...)keczupem. P.S. Pamiętajcie, im mniej dodatków na spodzie do pizzy - tym danie będzie smaczniejsze, a ciasto mocniej wyrośnie
Ugotowaćszklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 200 g czekolady mlecznej (100 g do ciasta i 100 g na polewę) 2 jajka 3/4 szklanki mleka wiórki kokosowe (do posypania góry) Sposób przygotowania Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać opakowanie budyniu, dodać połamaną na drobne kawałki czekoladę. W oddzielnej jajka
pink envelopejajkami Składniki mokre wlewamy do suchych, mieszamy... ... i dodajemy gruszki Całość mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piecyka... ... i przykrywamy ciasto folią aluminiową Ponownie wkładamy doi piecyka, tym razem na 20 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Ja piekłam nie 20 minut, ale 30, ponieważ po 20 minutach patyczek lepił się ciastem. Jednak(...)dodatkowe 10 minut piekłam już bez folii aluminiowej Wyjmujemy z piecyka i studzimy. Przygotowujemy polewę: śmietanę wraz z czekoladami przekładamy do małego rondelka Całość podgrzewamy i roztapiamy na małym ogniu mieszając Studzimy i polewamy nasz torcik. Wierzch posypujemy wcześniej odstawionymi orzechami: włoskimi i pistacjami Wstawiamy do lodówki, aby czekolada z wierzchu zastygła Inspiracja zaczerpnięta z "Apetytu" nr 1 Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.componad szklanka mąki 1 jajko sól 8 dużych truskawek 2 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki gotujemy tradycyjnie w lekko osolonej wodzie, a po odcedzeniu przeciskamy przez praskę. Gdy ziemniaki wystygną dodajemy od nich mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Ciasto dzielimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwrzenia wodę wraz z masłem, solą i cukrem. Wsyp mąkę i mieszaj energicznie drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Przełóż ją do miski miksera i odstaw do ostygnięcia. W oddzielnej misce ubij na jednolitą masę jajka, dodaje je do przygotowanej wcześniej masy i ubijaj mikserem do otrzymania gładkiej pasty. W głębokiej i szerokiej patelni rozgrzej olej(...)minimum 2-3 cm od dna). Przełóż przygotowaną pastę do szprycy z szerokim otworem w kształcie gwiazdki i ostrożnie wyciskaj po 10-15 cm paski ciasta bezpośrednio do gorącego oleju obcinając je nożem lub nożyczkami. Smaż max 4-5 jednocześnie, odwracając gdy już będą zarumienione z jednej strony. Wyjmij je łyżką cedzakową i osącz na papierze kuchennym. Na płaskim talerzu
karmelowypszenną i uzupełniając mąką ziemniaczaną na równo z pozostałymi trzema częściami ziemniaków. Dołożyć wyjętą czwartą część, dodać jajka i zagnieść wszystko. Podzielić na dwie części, do jednej dodać odsączony z nadmiaru wody, podduszony i przestudzony szpinak. Dosypać trochę maki ziemniaczanej i wyrobić ciasto. Z gotowych mas odrywać równe kawałki i formować kulki, układać je na oprószonej mąką stolnicy/blacie. Można(...)delikatnie spłaszczyć i koniecznie palcem zrobić dziurkę:). Kluski gotujemy na osolonej, wrzącej wodzie ok 3 minut od wypłynięcia (na wolnej wodzie bez przykrycia
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaracuch zawsze doskonały. A dokładniej… racuszki bananowe. Na śniadanie, do obiadu, czy też na kolację. Z racji tego, że na słodko - można zaserwować nawet na deser. Składniki: - 3 jajka- 500g jogurtu greckiego- 300g mąki tortowej- 3 – 4 banany- ½ łyżeczki sody- 1 łyżka cukru z wanilią- szczypta soli- cukier puder do posypania Białka ubijamy z solą na sztywno(...)cukier z wanilią oraz, po jednym - żółtka. Do masy wlewamy jogurt, dalej ubijamy, ale na najniższych obrotach (tak już do końca). Kolejno wsypujemy przesianą mąkę (ciasto po dodaniu mąki opadnie, ale – bez obawy – tak ma być) i sodę. Obrane banany kroimy w plasterki i łyżką, delikatnie, łączymy z ciastem. Smażymy na rozgrzanym oleju, na rumiano. Usmażone, oprószamy
mojewypiekiinietylkoNo, w końcu się za nie zabrałam, bo aż wstyd- śliwki już tyle czasu 'rządzą' na straganach, a ja dopiero dzisiaj zrobiłam knedle z ich dodatkiem
Kraina Miodem PłynącaSkładniki:60g mąki10g kakao 2 jajka ok.80-100ml mlekacynamon szczypta soliPiekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Wsadzamy do niego silikonowe foremki na muffinki. W między czasie przesiewamy mąkę z kakao. Dokładnie miksujemy z jajkami, stopniowo dolewając mleka. Pod koniec dodajemy sól. Wyjmujemy dobrze nagrzane foremki i szybko napełniamy je ciastem do 1/2 - 2/3 wysokości. Pieczemy ok.25min
More food, love and dreamskoperku świeżego lub mrożonego, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku listki świeżej bazylii. Przygotowanie: Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, jajko, sól, wodę i zagniatamy ciasto. Formułujemy kulę, zawijamy w folie spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 60 min, aby się schłodziło. Brokuły myjemy i wkładamy w całości do osolonej, wrzącej wody(...)fasolkę gotujemy w oddzielnym garnku. Groszek zalewamy wrzątkiem na 4 min. Wszystkie warzywa powinny być półtwarde. Przekładamy na durszlak i pozostawiamy do ostygnięcia. Nagrzewamy piekarnik do temp. 200°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Przekładamy na posmarowaną masłem prostokątną blaszkę. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika
Moniki Smakołyki