ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:405/867)

Pierniczki alpejskie w czekoladzie. 187

Powidła śliwkowe  Wykonanie : Miód , masło i cukier rozpuścić na ogniu , przestudzić. Suche składniki wymieszać w misce  , dodać jajko , jogurt  i wystudzona masę  .  Wymieszac i odstawić najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Następnego dnia ciasto rozwałkować na ok 0,5 cm ,  wycinać koła , ( u mnie ok 3 cm średnicy , po upieczeniu zwiększyły się(...)Zlepiać po dwa , dając w środek powidła , formować w kulki .  Piec ok 10 min w 180'C Wystudzone pierniczki maczać w roztopionej czekoladzie . Chociaż w wersji bez czekolady są równie pyszne  Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
IV Festiwal "KOŚCIAN SMAKUJE" - 19.08.2012. 204

jednym z namiotów miały dzieci robić swoją pizzę. Dostały więc fartuszki foliowe, kulę ciasta i wałki, zaczęły wałkować. I koniec. Rozwałkowanie ciasta, a potem dostanie gotowego wypieku nazywacie „robieniem pizzy”? Ha, ha. Bez sensu – rozczarowałam się. Ok. 17 w końcu Paolo wyszedł na scenę. Gadał sobie i gadał, a kucharz gotował. W międzyczasie zapoznałyśmy się z organizatorem eventów(...)pokazów kulinarnych, wymieniłyśmy z nim kontakty. Można go znaleźć tu: KUŹNIA DOBREGO SMAKU bądź tu: SMACZKI. Cóż takiego gotowali? Na pierwszy rzut poszły faszerowane pomidory. Interesujący był farsz – ricotta, jajko, przyprawy i bułka tarta wraz z bazylią. Zapiekamy i podajemy. Druga propozycją była bruschetta, pomidorowa z oliwkami i kaparami. Dwie propozycje szybkie i tanie, a jednocześnie takie, co wykarmią spora

W kuchni Karmel-itki
Jaglany sernik z daktylami 178

wypieków :) SPÓD KULECZKI: 100g daktyli suszonych 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka miodu 1 łyżka kakao MASA SERNIKOWA: 500g twarogu zmielonego 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 3 jajka szczypta soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią POLEWA: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 50g daktyli suszonych Daktyle przeznaczone na spód i na polewę(...)rozdrabniaczu. Po 50minutach pieczenia rozsmarować polewę na serniku i piec jeszcze przez 10min. Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku, a później przenieść do lodówki bez formy. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Dania bez glutenu , Serniki pieczone Tagged: daktyle , jogurt naturalny , kasza jaglana , miód , płatki owsiane , twaróg

https:KKuchniaMniam
Cappuccino na biszkoptach 784

szklanki cukru 1 szklanka mleka w proszku 2 płaskie łyżki żelatyny 2 żółtka 1 jajko 250 ml śmietanki 30% 200 g czekolady mlecznej Wykonanie: Kawę cappuccino rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody - odstawić do napęcznienia. Żółtka, jajko i cukier umieścić w niedużym garnku lub wysokiej misce. Do nieco większego garnka(...)wlać na dno wodę. Duży garnek ustawić na palniku, mniejsze naczynie ustawić na nim. Ubijać na parze jajka z cukrem, aż masa stanie się puszysta, a cukier zupełnie zniknie. Serek waniliowy, masło i mleko w proszku dokładnie utrzeć. Dodać nieco ostygnięte ubite jajka - wymieszać. Żelatynę rozpuścić, dolewając 3-4 łyżki wrzątku i ustawiając naczynie w gorącej wodzie. Do masy waniliowej

kolorowotorcikowo
Pizza z tuńczykiem na kaszy jaglanej 187

Pizza z gęstym sosem pomidorowym, tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą. Zamiast tradycyjnego spodu na cieście drożdżowym, znalazła się kasza jaglana. Dzięki czemu pizza stała się znacznie lżejsza

https:KKuchniaMniam
Półkula malinowa 173

Malinowy krem z żelką malinową na jasnym biszkopcie. Całość zwieńczona polewą na bazie mleczka skondensowanego i białej czekolady – pycha! Do wykonania deseru potrzebne są formy

AleTorcik
Brazylijskie bułeczki serowe 127

Takie bułki to super dodatek do zup, oraz innych dań. W garnku zagotować wodę, oliwę, sól i mleko. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i dodać przeciśnięte

Kuchnia Pokoleń
Szkockie naleśniki, idealne na śniadanie 205

To jest moje ulubione śniadanie, uśmiecham się za każdym razem jak takie jedzonko pojawi się na moim stole. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, jajko. Wlać

Kuchnia Pokoleń
Naleśnik z mąki orkiszowej nadziany słodką pastą z awokado 244

Jak część Was wie, że unikam mąki pszennej. Jedyną jej odmianę jaką używam w swoich przepisach to orkisz Przed Wami wersja na naleślniki z mąki orkiszowej

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Naleśnik z mąki orkiszowej nadziany słodką pastą z awokado 297

Jak część Was wie, że unikam mąki pszennej. Jedyną jej odmianę jaką używam w swoich przepisach to orkisz Przed Wami wersja na naleślniki z mąki orkiszowej

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Kakaowa tarta z cytrynowym kremem lemon curd 173

grudni masła. Żółtko wymieszać ze śmietaną, dodać do reszty składników. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i odstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim formę. Brzegi powinny być lekko zawinięte do góry. Ciasto ponakłuwać widelcem i ponownie wstawić do lodówki na kolejne minimum pół godziny(...)drobinek skórki cytrynowej. Do zmiksowanego kremu, jeszcze ciepłego, dodać masło i zmiksować do uzyskania aksamitnego kremu. Na upieczone ciasto wyłożyć ciepły jeszcze krem cytrynowy. Tartę podawać dobrze schłodzoną w lodówce. Lubicie tarty? Może spróbujecie także kokosowej tarty z bitą śmietaną i bezami ? A może waniliowej tarty z gruszkami lub kakaowej tarty z musem z rabarbaru i melona z bezą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Hiszpańskie churros z cynamonowym cukrem i sosem czekoladowym 138

wyciskania ciastek, ale był tak badziewny, że szkoda zawracać sobie tym głowy. Potem sięgnęłam po niedrogi rękaw cukierniczy kupiony w supermarkecie. Wycisnęłam nim kilka ciastek, jednak bardzo gęste ciasto na churros rozerwało materiał rękawa. Poratowałam się więc prostym patentem - odcięłam końcówkę od worka na mrożonki (one zawsze są mocne), umieściłam w nim końcówkę w kształcie gwiazdki i zabezpieczyłam taśmą klejącą(...)każdy deserowy laik jak ja, poradził sobie bez kłopotu. Hiszpańskie churros z cynamonowym cukrem i sosem czekoladowym Składniki /na 20-25 sztuk: na churros: 240 ml wody 50 g masła 2 łyżki cukru brązowego (można dać biały) szczypta soli 220 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 jajka ok. 1 l. oleju do smażenia na cukier cynamonowy

Chilli Czosnek i Oliwa
Murzynek – najlepszy, wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach 32921

składników. Ciasto na murzynek przelać do formy. Wygładzić wierzch, a następnie jednym posunięciem łopatki lub noża, naciąć masę wzdłuż środkowego okręgu (dzięki temu, ciasto będzie równo rosnąć i właśnie w tym miejscu zacznie rosnąć ku górze) . Uderzyć lekko (z 1 cm wysokości) kilka razy formą z ciastem o zabezpieczony blat, aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza w środku ciasta. Wstawić(...)nagrzanego pieca i piec ok. 40 minut lub do momentu, gdy włożony patyczek w środek ciasta wyjdzie czysty (czyli bez surowego ciasta na końcówce) . Sekretem udanego murzynka jest to, aby go nie wysuszyć zbyt długo w piecu.   * Każdy piekarnik grzeje inaczej i okazuje się często, że temperatura którą ustawicie na pokrętle różni się od temperatury w piecu

Moja Delicja
Tort bounty z truskawkami DLA TATY 379

Jeszcze nieraz zagości w moim domu, bo bardzo mi posmakował. W wersji bez owoców jest za gęsty. Po schłodzeniu da się go nawet kroić. Przepis na mój budyń jaglany na pewno już niedługo, bo pokombinuję z innymi smakami. Początkowo chciałam dodać taki owocowy budyń do tego ciasta, jednak pomyliłam proporcje i dałam za dużo truskawek. Był zbyt lejący także(...)przepisie, więc trochę mi jej zostało. Zamierzam dziś zrobić z niej batoniki lub pralinki. Smacznego! :) Składniki na małą tortownicę o średnicy 21-22cm: Biszkopt czekoladowy: 3 średnie jajka (M) 5 łyżek mąki tortowej 3-3,5 kakao ciemnego 2,5 łyżki cukru 2,5 łyżki domowego cukru waniliowego Krem bounty: 1/2 szklanki kaszy jaglanej

Anioszek w kuchni
Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia 259

chwalą. Ciasto przed pieczeniem warto trzymać w lodówce. Wtedy jest wystarczająco twarde i bez problemu można uformować wałek, z którego odcinane będą pojedyncze ciasteczka. Tuż po upieczeniu ciastka są lekko twarde. Zwłaszcza skórka, która jest delikatnie chrupiąca. Szybko jednak kruszeją, miękną i są zaskakująco delikatne. Lukier nie jest za gęsty, jest na tyle rzadki, że fefernuski bez problemu(...)smalec. Po ich roztopieniu przelej do miski z mąką, od razu mieszając drewnianą kopyścią. Nie przerywając mieszania stopniowo dodawaj po jednym jajku. Na koniec dodaj sodę i amoniak wymieszane w odrobinie wody, całość dobrze wymieszaj.Przełóż ciasto do pojemnika z przykrywką i odstaw w chłodne miejsce na 1 - 2 tygodni.Porcjami wyjmuj ciasto. Uformuj z ciasta wałeczek o średnicy

Grahamka, weka i kajzerka